Hooggevoelig en conflicten

Hooggevoelig zijn en conflicten hebben

Hoewel hooggevoeligen sterk op de medemens zijn gericht en ze op grond daarvan als bijzonder sociale wezens bestempeld kunnen worden, blijken veel van hen toch moeite te hebben met de communicatie.

Die moeilijkheden doen zich met name voor wanneer er heftige emoties in het spel zijn. Die emoties kunnen dan, en met name wanneer dit “negatieve” emoties betreft, met ze aan de haal gaan. Een lawine van emoties, vaak ook nog eens vermengd met de emoties van de ander, werkt in de regel verlammend. Zo kan het gebeuren dat de hsp’er dan ineens zijn aangeboren empathische vermogen kwijt is. Of dat hij volledig dichtslaat. Of gaat schreeuwen. Of ook wel dat hij het helemaal niet meer ziet zitten en zichzelf spontaan onderwerpt aan de verlangens of eisen van degene met wie hij een meningsverschil heeft. De innerlijke behoefte aan vrede en harmonie laat het dan volledig afweten.

door Karina Zegers de Beijl

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Net als een hooggevoelige overvoerd kan raken door een veelheid aan visuele en auditieve indrukken waardoor ‘kortsluiting’ kan ontstaan, kan ook een overdaad aan emoties hem te veel worden.
Op zich kan het al moeilijk zijn om precies te weten wat je voelt; immers, je voelt eigenlijk altijd al zo veel. Zo lang die gevoelens overwegend plezierig zijn, gaat de communicatie vrijwel vanzelf. Een hsp’er kan doorgaans goed luisteren en het voeren van een vriendelijk gesprek wordt alleen maar als plezierig en verrijkend ervaren.

Hoe communiceer jij?

Hooggevoelig zijn en conflicten hebben (1021 x 624 px)Maar is er sprake van een conflict of van een situatie die door de hsp’er als bedreigend wordt ervaren, dan is het net alsof ineens het licht uit gaat. De vloeiende communicatiestroom is verbroken, het contact is weg en het voelt donker. Als daar angst en onzekerheid bij komen, slaan vaak de stoppen door.
Wie te veel negatieve emoties tegelijk voelt (plotselinge eenzaamheid nu het contact niet langer daar is, onbegrip, verraad, boosheid, bedreiging) raakt gemakkelijk in paniek. Paniek is voor iedereen lastig, maar voor de hsp’er is het een regelrecht drama. De meeste HSP’ers hebben altijd al moeite om voor zichzelf op te komen en om duidelijke grenzen te bepalen (en daaraan vast te houden), en dat lukt nu helemaal niet meer. Hij -of zij- zegt of roept, vanuit zijn paniek, de verkeerde dingen die de situatie er vaak alleen nog maar erger op maken. Of hij slaat dicht en zegt helemaal niets meer. In beide gevallen is de hooggevoelige zichzelf niet langer de baas, want door de ‘kortsluiting’ is hij zijn innerlijke sturing, de greep op zijn ‘ik’ volledig kwijt.

Hooggevoelig zijn en conflicten oplossen

Wat kun je in zo’n situatie het beste doen? Wees je ervan bewust dat reactief gedrag zelden tot positieve resultaten leidt. Ga er niet van uit dat de ander weet wat er in jou omgaat; evenmin als jij kunt weten wat er in de ander omgaat. Laat weten dat je tijd nodig hebt om adekwaat te kunnen reageren. Zonder je af en probeer een objectief beeld te vormen van wat er mis is gegaan dat de kortsluiting tot gevolg had. Wat gebeurde er precies waardoor de stemming is omgeslagen? Welke negatieve emoties speelden er voor jou? Waren die objectief terecht en horend bij deze situatie? Of werden er bepaalde herinneringen getriggerd die helemaal niets met deze situatie te maken hadden? Heb jij misschien iets gezegd of gedaan dat voor een ander niet helemaal duidelijk was, en waar diegene mogelijk zijn eigen interpretatie aan heeft gegeven? Of omgekeerd: heb jij iets geïnterpreteerd dat niet zo bedoeld werd door de ander?
Vaak helpt zo’n objectieve beeldvorming om de boel weer in het juiste perspectief te krijgen, waardoor de gemoederen vanzelf kalmeren en de innerlijke rust terug kan keren. Je kunt dan, zonder op je strepen te gaan staan, met je bevindingen bij de ander aankloppen en vragen hoe de ander de situatie heeft beleefd. Dit, plus het tonen van bereidheid tot het hervatten van het gesprek, is veelal voldoende om de communicatie weer op gang te brengen.

Boekentip :

Ik ben hooggevoelig, en jij? hooggevoeligheid in de relatie

Karina Zegers de Beijl, ISBN 9789402110753

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

31 REACTIES

 1. Hoi ,

  Ik herken veel, maar wat ik erg lastig vind is met mijn ouders en broer is dat ze een psychische stoornis hebben, mijn moeder heeft borderline en mijn broer is schizofreen. Daarin heb ik gemerkt dat een normale wijze van gelijkwaardige communicatie niet mogelijk kan zijn of nog niet is. Daarom heb ik ook voorlopig geen contact met ze. Ik vind het te zwaar om met ze om te gaan als hooggevoelige. Misschien heb je daar nog tips voor?

  Lieve groet

 2. Een en al herkenning…
  Bij heftige emoties dichtslaan. Bij heel heftige emoties van veel mensen om me heen, bekenden of onbekenden, bijna psychotisch worden, dichtslaan, onderwerpen aan de verlangens of eisen van de ander.. Alles om van die enorm heftige emoties af te zijn..
  Ik heb heel lang in het donker geleefd. Nu, sinds kort, is een deur naar mijn gevoel open gegaan. Dit was een heftig proces. Die deur ging niet eerst op een kier. Maar ineens wijd open. Dit heeft grote gevolgen gehad in mijn prive-leven. Maar ik ben op de goede weg naar een leven volledig in mijn gevoel. Luisterend naar mijn oergevoel.
  Ik probeer mijn HSP zijn te gebruiken als kracht, niet meer als zwakte. Dat is niet altijd gemakkelijk. Maar het zal me lukken.
  Bedankt voor het mooie artikel waarin ik zoveel herken.

 3. Bedankt Robert . Ik geloof dat Louise hay dat koppeld , dat je van bepaalde situaties b v als je niet voor jezelf op komt of een ander soort gedrag je als gevolg daarvan je ziektes kan vinden , ik weet het niet hoor sommige dingen zijn erfelijkbelast bij mij , maar ja ieder heeft het zwaar denk op zijn manier , nogmaals bedankt ik schik mij in mijn lot . Een fijne avond toegewenst Jannie .

 4. Mijn dochter is n HSP kind,en ook nog id puberteit,en al veel meegemaakt(scheiding ed),ze is momenteel helemaal de weg,of zichzelf kwijt…depressief…wil geen mensen om zich heen,maar hunkert naar aandacht..slaat op de muren uit onmacht…is heel onzeker,en verdrietig..daarbij komt de hulpverlening maar langzaam op gang…het is haar 4de jr /examenjaar…xtra druk..Ik ben r voor haar waar ik kan,we praten,ik luister,en troost,maar af en toe trek ik t ook ff niet,zoals vandaag,ze ligt nu op de bank met bijna 40 gr koorts…Dit jaar is dus voor ons niet zo positief begonnen…MAAR IK geef niet op!!

  • @Yolanda Romijn, hallo Yolanda . Wat moeilijk voor je , om dit in je eentje te moeten dragen , een echtscheiding is vreselijk voor kinderen , en hulp komt veel te laat op gang , je moet aandringen bij de huisarts dat je nu echt hulp moet hebben , dat je het niet meer trek , en dan nog de stress van haar examen , kan je niet valdisper of zo iets kopen , of rescue remedie van bachbloesem , helpt echt hoor , mijn dochter ook in crisis situatie , probeer toch positief te denken , zij voelt jou gevoelens ook hard binnen komen als h s p mens
   . Denk à u b goed omjezelf wat moet zij zonder jou beginnen , haar moeder haar rots in de branding , heb je geen Fam. . Die jou kunnen verlichten met hulp ? Sterkte vrouw liefs Jannie ook een moeder.

 5. Laatste dagen in stilte me teruggetrokken, alle indrukken die ik had opgedaan hier en elders evalueren.. De vraag “wie kan God bewijzen” kwam ik tegen op een ander forum. De enige plek waar ik reageer is hier op deze site.
  In die stilte dacht ik opeens dat de mens altijd producten (met dank aan Jannie voor het woord producten, Kus!)verkoopt met een stempel zodat men weet waar het vandaan komt/is gemaakt: bv made in China, Taiwan, etc. etc.
  Zou onze schepper dat ook doen?
  Een aantal weken geleden beluisterde ik een audiofragment van Gregg Braden circa 28 minuten. Na circa 18 minuten raakte ik mijn focus een beetje kwijt, (ik verwerk informatie anders), en hoorde hem daarna nog iets vertellen over ons DNA en een code die ze hebben ontcijferd. Kwam op dat moment nog maar half binnen.
  Vanochtend kwam het opeens binnen en ik begon te zoeken naar dat specifieke fragment….
  En wil het graag delen met jullie.

  Gordon of wie zich ook maar geroepen voelt om te helpen, ik ben een absolute leek op het gebied van filmpjes plaatsen, dus heb ik onderstaande maar geplakt.

  http://www.bing.com/videos/search?q=god+eternal+within+the+body&docid=4818752667123852&mid=FBF978F05E5522893BF1FBF978F05E5522893BF1&view=detail&FORM=VIRE3#view=detail&mid=FBF978F05E5522893BF1FBF978F05E5522893BF1

  Lieve Groet aan iedereen, Diny

  • @Diny, Lieve Diny moet je even alles laten bezinken Diny , je heb gelijk , er is heel wat met je gebeurd sinds je hier je verhaal deed , ik hoop dat het nog steeds goed met je gaat , wat aardig van je dat je mij nog even erbij haal , ik moet dat filmpje nog zien , het is kwart voor zes in de morgen , dan maak ik mijn man wakker , dus straks wel , ik wens je een heel mooi 2014 , ik weet niet meer of ik dat al gedaan heb , x x x Jannie

   • @Jannie,

    Lieve Jannie,
    Er is in korte tijd inderdaad heel veel met met gebeurd en heb af en toe een time-out nodig om me weer op te laden, niet alleen om dat gewonde deel van mezelf te helen maar ook om alle informatie die ik binnenkrijg te verwerken. Al vanaf het moment dat ik op deze wereld kwam deed ik niets anders dan informatie verzamelen, giga veel. Kon tot mijn 6e oa energieën zien.(mooie witte lichtbollen met in de kern een prachtig, verlichte energie). Na mijn 6e zag ik dat niet meer, maar de informatie bleef onverminderd doorgaan. Dat werkt een beetje vreemd: ik lees dan bijvoorbeeld een woord van jou en link het vervolgens aan informatie wat ik eerder ben tegengekomen. Lastig uit te leggen.
    Ja, jij bent echt een vroege vogel, even thuis het rijk voor jou alleen, geniet ervan! Jij ook een heel liefdevol 2014!Ook voor jouw geliefden. Heb zelf op 31 december hier al mijn intentie (wens voor iedereen) uitgesproken. Ik schrijf vaak in metaforen.
    Alvast een fijne dag gewenst.

    Liefs, Diny

    • @Diny, Lieve Diny ik ben al vijf uur op, ik heb reuma en das niet fijn maar geeft pijn , ik maak er maar een grapje van , wat moet je anders , ik neem ook even een time out , ik ben heel erg moe door dat wakker leggen , daarom zie ik al die getallen voorbij komen die dubbelen , erg mooi want er zit een boodschap achter , maar een normaal mens hoord te slapen , ik ga nu ook even rust nemen , geen iPad , kijken hoe lang ik zonder kan , kijk en ik schrijf af en toe opbeurende reacties naar sommige mensen , in de hoop te kunnen helpen , soms een reactie , en vaak willen ze hun problemen even kwijt , dat lucht op , en eigelijk denk ik wel eens ik kan beter de energie bij mijzelf houden , een beetje zelfhealing kan geen kwaad , kan je niet met jou informatie wat doen , wie weet wat je kan betekenen voor de mensheid , liefs Jannie

  • God Eternal Within The Body.
   Deze ontdekking voelt als een cadeau, puur enthousiasme de drive om het met jullie te delen.
   Zolang als ik het me kan herinneren/voelen is met name het geloof wat zo’n verdeeldheid zaait op deze wereld. Ieder geloofsstroming volhardend in hun stelling, haaks op dat van een ander geloof, tot bloedvergieten aan toe. Door de eeuwen heen.
   Is dat liefde? Vanuit het hogere absoluut. Gezien vanuit deze wereld “Verdeel en heers”.
   Ik beweer niet De wijsheid of De waarheid in pacht te hebben, het is mijn waarheid.
   Wat ik voel, en dat voelt als een bevrijding. Vrijheid. Liefde.

   Liefs, Diny

 6. Hallo Robert , je heb gelijk dat er een verschil is met verschillende personen , zeker daar heb je gelijk in , ik heb eigelijk niet of nooit conflicten , ik voel al snel aan waar er spanningen zijn en in iemands gezicht , ook de ogen daar zie ik gauw hoe ik er voor sta , ik wil het liefst gewoon in vrede leven , misschien saai , maar een aantal jaren terug zijn er zoveel problemen geweest in mijn Fam, het is een wonder dat ik daar ongeschonden uitgekomen ben , misschien die kracht in mij , ik was toen wel al bezig met spirituelen avonden te bezoeken , ook voor steun , en heb veel boeken gelezen , dus dat zal ook wel veel goed gedaan hebben denk ik , en dat ik begeleiding had , dat deed mij ook heel goed , ieder zijn deel zeggen ze toch weleens , maar ik was wel eens helemaal leeg hoor , het opladen deed ik in de natuur . En Robert dat die levenslessen voor die persoon zijn is waar , dat is ook zo, en iedereen is anders , dat kan je hier op papier niet aflezen , ik niet , ik heb wel een voorstelling , maar daar blijft het bij , bedank voor de support voor allen bedoeld denk . En een mooie dag . Gr. Jannie

  • Hallo Jannie,

   Graag gedaan Jannie 🙂

   Zou het kunnen zijn dat jij liever conflicten of problemen vermijdt, door ze uit de weg te gaan en wellicht jezelf aan te passen?

   Geen idee of je op dit soort vragen zit te wachten hoor 🙂

   Jij ook een mooie dag, hartelijke groet, Robert

   • @Robert, Hallo robert , ja Robert ik vermijdt liever conflicten en problemen , wat is dat denk ik wel eens ? Ik ben wel een vis (maart) ik weet niet of jij daar in geloof , vissen schijnen vaak weg te zwemmen voor problemen , ik krijg ook vaak lichamelijke pijn rugpijn en buikpijn , normaal heb ik ook al veel pijn , maar dan nog veel erger , ik ben gewoon weg bang voor ruzie , en mensen met een harde stem , dominantie , zou jij weten hoe of wat , of is het de aart van het beestje ? Ik ga daarom nooit ergens de confrontatie aan , wat een bange kwezel hè , misschien weet jij waarom ik zo reageer , kijk maar niks hoeft , alles mag . Groetjes Jannie .

    • Hallo Jannie,

     Zit je nu als mij te reageren, haha, ik wist niet wat ik las 🙂

     Dat je conflictvermijdend bent, is wellicht onderdeel van een stukje levensles van jou. Dat het je pijn kan doen, gevoelens van afwijzing, als je in conflict met een ander kan geraken. Dat je er liever voor vlucht, en misschien ook wel voor je eigen gevoelens.

     Je zegt regelmatig dat je sterk bent… maar voel je je daadwerkelijk zo? En van wie moet je sterk zijn?

     Hartelijke groet van Robert

     • @Robert, Hoi Robert hoe ik dat nou geflikt heb , ik weet het niet hoor , stupide woman , zoals ik al zei ik ben een meester in het vermijden van conflicten , ik denk ook uit mijn jeugd , mijn vader had een kort lontje , en ik was helemaal van streek als hij boos op mijn moeder was , zij praten zeker drie dagen niet tegen hem , en de sfeer was te snijden , mijn vader probeerden de boel te lijmen , maar ze was onverbiddelijk , daar ging hij dan weer aan kapot , ze keek alleen met die donkere ogen van haar , en als ogen konden doden , je kent dat gezegden, dat ze ouder waren wou ze scheiden , ze heeft mijn vader nooit duidelijk gezegd waarom , die bleef dus gefrustreerd achter . Ja Robert ik moet wel sterk zijn , ik heb in tien jaar tijd zoveel dingen meegemaakt dat wil je niet weten , en dat zou genoeg zijn om in te storten , ik dus niet , laatst zat een Fam lid in mijn mail , dat is niet leuk , ik heb er wat van gezegd , en het was niet zo , nou ik weet het nog niet , of dat waar is , zeker bang dat ik iets zeg , heus niet ik zal niet de vuile was buiten hangen , sommige dingen moet je voor je houden , het is voor dat Fam. Lid al erg genoeg , Robert vrouwen kunnen soms sterk zijn als het moet , misschien is het wel niet slim , dat ik er niet uitgooi , ik kan het niet , ik wil het liefst gewoon rust , ik moet zeggen , mijn zus is net zo , die mijd ook conflicten , ze is wel anders hoor van karakter , maar zo gaat dit dag in dag uit , ik smeer hem gewoon als er wat is , of ik ga boven zitten , ik denk niet dat ik dat kan veranderen , zit in de aart van het Beesie , dank je Robert voor je reactie , ik loop vroeg rond altijd , lekker rustig . Liefs Jannie p .s als het een levens les is dan moet ik die maar door lopen .

      • Dag Jannie,

       Ik geloof dat je het zwaar hebt gehad!

       Misschien hoort dat wel bij jouw les… dat je van jezelf sterk moet zijn. Dat je alles moet dragen wat er voorvalt, en dat ook wilt laten zien dat je dat doet. Dat je niet van jezelf mag zeggen, en nu kies ik voor mezelf, ik ga een pauze nemen.
       Bij dat soort lessen is het ook niet gek dat de omstandigheden zwaar kunnen zijn… en ook niet gek dat je ziektes krijgt als gevolg hiervan.

       Slecht wat gedachtes hoor…

       Hartelijke groet van Robert

 7. Hoi,

  Het blijft altijd moeilijk om een algemeen stuk te schrijven wat van toepassing is op een “hooggevoelig persoon”. Mijns inziens kan het nogal verschillen van persoon tot persoon hoe iemand ergens op reageert. Het is niet zo zeer dat de typering hooggevoelig mens de verklaring geeft voor zijn ‘problemen’, maar de levenslessen specifiek voor dat persoon. Dat zie je terug in hoe wordt omgegaan met situaties, reacties, gedrag en gevoelens.

  Ik vind overigens niks mis mee om een handvat te geven hoe om te gaan als het te veel wordt en de communicatie weer te hervatten. Maar het zou mijns inziens nog mooier zijn als je dat nu eens zou kunnen veranderen, dat je minder last hebt van invloeden van buitenaf, van die triggers. Het is mijn ervaring dat het geen vaststaand gegeven is dat het altijd zo moet lopen.

  Over conflicten gesproken. Zodra je niet meer in conflict met jezelf bent, zul je ook niet meer zo snel in conflict met een ander geraken. Je kunt dit enkel oplossen in jezelf. Daar zit je winst, je groei.

  Ik zou aanraden om in die gevallen dat je flink geraakt wordt of in conflict geraakt gaan onderzoeken waarom dat (met je) gebeurt. Misschien leer je je zelf beter begrijpen en kom je er achter hoe het specifiek voor jou werkt in plaats, dat je je eigen weg leert te omarmen.

  Hartelijke groet, Robert

 8. hoi ,allemaal een mooi 2014
  hoe herkenbaar allemaal zeg…
  @jannie, die vreemde mensen heeft niet alleen Xandra in dr nabijheid hoor;-)
  ook ik ervaar dat de meeste mensen het doodeng vinden om je alleen maar aan te kijen , laat staan met je te praten.
  ook ik merk veel onbegrip van mn “oude vrienden” die allemaal weten wat ik heb mee gemaakt de afgelopen 7 jaar maar je gewoon laten barsten.
  en dit terwijl ik altijd heb klaar gestaan voor iedereen.
  heb genoeg meegemaakt om doorgedraaid te raken en was bijna zover maar uiteindelijk heb ik geleerd om nee te zeggen, situaties, personen etc los te laten en tjemig zeg, dat werkt!
  ik weet hoe lastig het is voor een hsp’er om los te laten want je wilt het tot op de naad uitgesproken hebben, je verdriet uiten.
  maar geloof me, tis ,hoe moeilijk ook, echt het beste en weet je wat het mooiste is? de echte vrienden blijven en ik leer nu alleen nog maar mensen die IK in mn leven wil.
  hoe eenzaam het ook soms is, ik weiger om te stoppen met loslaten, liefs

  • @chris, Hoi Chris ik heb het gelezen van die vrienden , en dat ze je in de steek gelaten hebben , waardeloze producten dan , maar ik als vrouw zijnde weet niet of mannen nou zo veel anders zijn , in emotionele zaken , maar ik bv heb een goede vriendin , door dik en dun hi hi hi ze ook nog heel dun ( stom grapje ) maar al is het er maar een ze steund mij , waar andere niet thuis geven , ik ben wel een geestelijk sterke vrouw , wat ik ook meegemaakt heb lusten de honden geen brood van , maar ik leef nog , ik ben een h sp mens maar sterk , gelukkig heb jij ook nee leren zeggen , ik zit daar nog niet helemaal goed in , ik laat mij niet meer gebruiken , dat niet , maar ik durf ook niet alles te zeggen tegen bepaalden personen , dan ben ik bang voor ruzie , ik kan niet tegen ruzie , daar ben ik allergisch voor , en net als jou enkele personen die mijn kleur haar hebben , laat maar zeggen , lieve mensen ,daar ga ik mee om , mensen die schreeuwen en niet aardig tegen mij zijn , daar loop ik met een bocht omheen , of ik pas die oefeningen toe om mensen niet meer toe te laten in mijn leven , dat werkt hoor , ik praat wel met alle soorten mensen ook ben ik een beetje introvert , zwervers , junkie ‘ s dat zijn toch ook mensen , vaak zijn dat ook h s p mensen , iedereen is gelijk bij mij , Chris ,gelukkig nieuwjaar geef ze van katoen , doe ik ook . Liefs Jannie .

 9. Onbegrip? Een en al. Na een jaar zie je weer bepaalde mensen. Ze weten wat er allemaal in 2013 in je leven voor verschrikkelijks is gebeurd. Er wordt geen woord over gerept. Je voelt je lucht. Kan je ei niet kwijt, wil er toch even over praten. Zijn mensen bang? Interesseert ze het niet? En dan verwachten ze dat je gezellig meedoet en net doet of er niets aan de hand is.

  En zo nog tig verhalen, op het laatst heb je het een beetje gehad met de meeste mensen

  • @Xandra, Hallo xandra wat jammer voor je dat je dat allemaal moet ervaren , wel vreemde mensen die in jou nabijheid zijn , dat ze met je praten over die dingen die je meegemaakt heb , soms denk ik wel eens , we leven in een ikke maatschappij , ik zou toch kenbaar maken dat je wil praten , of ga proberen te praten erover , je loop vast als jij je niet kan uiten , ik moet je zeggen wij hebben ook echt vreselijke dingen meegemaakt , en van familie ook geen steun gehad , geen telefoontje , ja een ex schoonzusje , dat was , is , een lieverd , en een vriendin daar kan je alles tegen zeggen , die praat er niet over tegen anderen , maar ik ben zelf vrij sterk , ik heb nog maatschappelijk werk ingezet voor mijzelf , dat was een lachertje , nee ik ben er zelf uitgekomen , het ging niet over mij hoor , en trouwens details heb ik het niet over , je weet maar nooit wie het leest , is er geen vertrouwens persoon voor je , om je hart te luchten , je moet er niet mee rond blijven lopen hoor , sterkte xandra groeten Jannie

  • @Xandra,

   Hoi Xandra,

   Ik herken heel erg wat je schrijft! Ik heb op een gegeven moment besloten om m’n eigen weg te gaan. Raad ik ten zeerste aan! Geeft vrijheid! Keihard kiezen voor jezelf. Geeft rust! 🙂
   Ik vind het sowieso een vreemd iets dat inéén keer met kerst en oud & nieuw iedereen weer bij elkaar komt. Waarom niet op 23 mei. Of 8 juli. Ofzo. En we zitten bij elkaar en we hebben het nergens over. Pff.. beetje afsterven vind ik dat.
   Ik ga nu niet meer bij mensen zijn om maar bij mensen te zijn. Of het nu 1 april is, 6 augustus, of 31 december. Voor mij maken die data’s eigenlijk niet meer zoveel uit. Wij mensen geven maar een belading aan die data’s, een waarde-oordeel.
   Als je niet geïnteresseerd in mij bent op laten we zeggen 1 mei, hoef je ook niet te doen alsof je dat inéén keer wel bent op 25 december. Want dat gaat nergens over. Is leeg. Is niet echt. Men praat en praat, maar heeft het nergens over. En precies wat je zegt, Xandra, dat men afweet van bepaalde dingen en daar niet naar vraagt. Omringd zijn met mensen die niet vragen, wel praten, maar niets zeggen. En dat kan allerlei oorzaken hebben. Sommigen zijn daadwerkelijk niet geïnteresseerd, anderen (veel mensen overigens) durven niet kwetsbaar te zijn, men wilt niet moeilijk doen, en al helemaal niet met de feestdagen. Ofzo. Beetje slap verhaal vind ik het altijd.
   Daarom, kies lekker voor jezelf! Ook al kan het in het begin pijn doen om ‘afscheid’ van mensen te nemen waarmee je dacht een band te hebben.

   Veel liefs, Susanne

 10. Ik zie veel herkennings punten , maar moet gewoon ook mijzelf accepteren , ik ben op een leeftijd dat ik gewoon flink moet zijn en die speciale oefeningen van wit licht en een koepel etc blijven toepassen , het werkt wel , mensen uit die koepel zetten die jou pijn doen op dat moment , eigelijk gaat het goed hoor , ik ontmoet ook heel veel lieve mensen , conflicten heb ik nooit , daar houd ik mij verre van , het gaat goed met mij , dit jaar , ik heb er zin in , er zullen ongetwijfeld minder leuke dingen kunnen gebeuren maar dat hoord bij dit leven ,levens lessen horen bij ons leven , je blijft groeien , en elk jaar weer wat wijzer , en ik ben van plan om veel te lachen , voor de rest laat maar komen leven , ik omarm je . bedankt Karina voor het plaatsen , en een mooi 2014 allemaal . Jannie .

 11. Dank je voor de mooie beschrijving, heb heel veel last van het onbegrip en het gebrek aan behoefte van anderen om er achteraf nog over te praten.

 12. Heel herkenbaar. Ik heb het gevoel in een kast vast te zitten en een blok in mijn kop te hebben.
  Geen contact met wie dan ook, 2014 voelt somber, koud en saai.

  Mag ik van de gelegenheid gebruik maken iedereen een gelukkig, gezond en voorspoedig nieuwjaar te wensen?

  • @Petra, hoi Petra , ben jij de zelfde Petra die katten had. En mij engelen energie stuurden ? Zo ja dan vraag ik mij af wat is er met je Petra , je had heb toch steun van de engelen , kunnen die jou niet helpen , nou je dit nieuwe jaar alles somber en koud en saai lijk te vinden , de zon schijnt , en we beginnen weer aan een nieuw jaar , ik wens jou toch een goed jaar Petra en ik stuur het zonnetje naar je toe liefs Jannie .

 13. zooooo herkenbaar, ik werd alweer bang dat ik mensen opzij moest gaan zetten om bij mijzelf te kunnen blijven. Dat lijkt mij niet de bedoeling.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in