hooggevoelig en weinig energie

door Geeske Hogenhuis

Heb je weinig energie? Heb je het gevoel dat je je constant aan moet passen? Zit je in een dip? Hier zijn 5 tips om weer beter in je vel te zitten.

1. Neem vaker pauze

Ren je je rot de hele dag? Komt er maar geen einde aan de dingen die je allemaal nog moet doen? Neem toch wat vaker pauze. Ga eens een uurtje helemaal niks doen en wat staren uit het raam. Of luister een relaxed muziekje, maak een wandelingetje of een tekening. Vaak krijg je de beste ideeën voor nieuwe of efficiëntere mogelijkheden juist tijdens momenten dat je even helemaal niet met “belangrijke” dingen bezig bent en daarom is vaker pauze nemen juist zo belangrijk!

2. Leer om te aarden

nieuwetijdskind.com-aarden_grondenZit je vaak alleen in je hoofd en draaien de gedachten maar in kringetjes rond? Heb je snel last van omgevingsprikkels of emoties van anderen? Leer dan om te aarden. Aarden is een heel praktisch en simpel hulpmiddel om meer met je aandacht in het nu te blijven. Je merkt dan eerder wat je nodig hebt op dat moment en kunt zo beter voor jezelf zorgen. Als je bijvoorbeeld in een hele drukke omgeving bent en je last hebt van alle prikkels om je heen, of als iemand een verhaal vertelt met heel veel negatieve emoties die jij ook helemaal voelt, dan kun je heel snel even met je aandacht naar je eigen lichaam gaan. Let daarbij vooral op je onderlichaam. Let op je benen en voeten en voel eens hoe je erbij zit/staat/ligt. Je kunt je ogen even sluiten, maar het hoeft niet. Als je even helemaal in je eigen lichaam zit en met je aandacht bij jezelf bent, voel je je een beetje zwaar worden. Dan heb je het goed gedaan. Probeer dit dagelijks een paar keer te doen en je zult merken dat je je heel snel beter gaat voelen!

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

3. Leer om NEE te zeggen!

Zeg je altijd meteen ja als mensen je vragen iets te doen? Zeg je vaak ja terwijl je eigenlijk nee bedoelt, maar wil je niet onbeleefd zijn? Uiteindelijk ondermijn je jezelf hiermee en zul je steeds minder energie krijgen voor de dingen die JIJ belangrijk vindt. Leer daarom om NEE te zeggen als je nee bedoelt en JA als je ja bedoelt. Als je het niet goed weet wat je wilt, kun je altijd om bedenktijd vragen. Zeg bijvoorbeeld standaard: daar ga ik eerst eens een nachtje over slapen. Je kunt dan in alle rust bepalen of je iets echt wilt of eigenlijk niet. Wees dan moedig genoeg om je gevoel te volgen en NEE te zeggen. In het begin is het moeilijk, maar het wordt elke keer iets makkelijker!

4. Leer je negatieve emoties te accepteren

Loslaten-loesjeBen je verdrietig? Ben je boos? Laat jezelf dan verdrietig en boos zijn! Vind een gezonde uitlaatklep waar je je emoties in kwijt kunt: sporten, tekenen, muziek maken. Het hoeft er niet ‘mooi’ uit te zien of ‘fijn’ te zijn om te beluisteren. Leef je uit, met de nadruk op UIT! Als je je negatieve emoties onderdrukt en je jezelf voor de gek houdt dat je vooral niet verdrietig of boos bent, zal de emotie steeds groter worden. Je voelt de druk in jezelf steeds meer toenemen totdat je op een dag uitbarst. Wees dus niet zo hard voor jezelf en laat jezelf alles voelen en daarna loslaten.

5. Leer te vragen om wat jij nodig hebt

Heb je het gevoel dat jij altijd voor anderen klaar staat, maar dat als puntje bij paaltje komt anderen niet voor jou klaar staan? Leer dan om specifiek te vragen wat jij nodig hebt aan de juiste personen. Hoe graag je ook zou willen dat anderen je vanzelf geven wat je nodig hebt als je het even heel moeilijk hebt, zo werkt het vaak niet. Als je in een dip zit, wat heb je dan nodig? Probeer dat eerst duidelijk te krijgen voor jezelf. Heb je een luisterend oor nodig? Of een knuffel? Of dat mensen je juist even met rust laten? Laat dat dan rustig, maar wel duidelijk weten aan anderen. Blijf dit doen en kom voor jezelf op. Dan zullen mensen je zien, weten wat je nodig hebt en het uiteindelijk aan je geven.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

6 REACTIES

 1. Ik voel mij prima in mijn velletje hoor, zonder te aarden of wat dan ook.
  Veel mensen vergeten dat ze afstammen van een lange lijn voorouders die dag in dag bezig waren met voedsel zoeken, bereiden en daarnaast alles wat ze nodig hadden, meubels, kleren, wapens, enz, enz. Alles maakten ze zelf.
  Constant waren onze voorouders bezig.
  anno nu zitten we op onze luie reet om het staren naar een stom vierkant kastje belangrijker te vinden als onze relatie, kinderen en familie.
  Onze handen bewegen nog wel, op de afstandsbediening van de tv of toetsenbord van de computer.
  Het is geen wonder dat steeds meer mensen depressief worden.
  Ik had dat tien jaar geleden ook, maart toen ben ik gaan handwerken.
  Ik maak kussenhoezen, wandkleden, deurrollen, printerkleden en poppen.
  Alles in bijpassende motieven van o.a Kerstmis, Pasen en de vier seizoenen.
  Dat geeft mij zo een heerlijk gevoel dat ik helemaal geen tijd heb om mij zorgen te aken over

  • @Peta, Fijn dat je wat hebt gevonden wat jou helpt om zo bij jezelf te blijven! Alles wat je met je handen of lichaam doet of maakt is vanzelf heel aardend. Als het ook nog iets is wat je heel leuk vind ga je er vaak zo in op, dat het vanzelf beter met je gaat. Goed om te lezen dat jij dit ook zo hebt ervaren!

  • Mooi dat je deze dingen heb gevonden Peta

   Er is altijd wel iets creatiefs wat bij iemand past.
   Maar begrijp wel dat er natuurlijk ook mensen die keihard werken
   en dan heb ik het over meer dan 40 uur. in familie bedrijf b v
   Die zijn ook constand bezig met van alles.
   Ik denk niet dat die nog fut over hebben om nog iets te creatieven.
   Mijn man moest in de avond uren ook nog werken . thuis dan.
   Wat dacht je van werk in de schoonmaak branche. het is buffelen.
   Een gezin met kinderen waarvan de vrouw werkt en de meeste
   Klussen in huis doet . Vlak dat niet uit. je bent blij als je even kan zitten.
   Vroeger gingen onze voorouders vroeg slapen omdat er geen licht
   Etc was . dan kan je niet vergelijken.
   Ze moesten wel alles zelf maken. En werden niet oud.
   Maar goed hoor dat jij je zo voortreffelijk vermaak. ga zo door zou ik zeggen.
   Maar realiseer je dat we niet allemaal het zelfde zijn. zeker geen crea- Bea 's
   En dat drepressieve mensen soms een stofje in hun hersenen missen.
   En dat je het zelf ook zomaar kan krijgen. dat is niet ondenkbaar.
   Ik heb de sterkste mensen zien ondergaan hoor.geloof mij.

   ❤️Jannie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in