Hooggevoelig of hoogsensitief

Er zijn twee soorten HSP-ers: De hooggevoeligen en de hoogsensitieven. Met de woorden hooggevoelig en hoogsensitief wordt meestal HSP bedoeld. Dat is een verzamelnaam voor iedereen die gevoeliger of sensitiever is dan gemiddeld. Maar ik zie een duidelijk verschil tussen hooggevoelig en hoogsensitief. Dat verschil is te zien in het energieveld.

Ik zie aura’s sinds 1983, en ik ben energetisch therapeut sinds 1992. Ik heb dus al heel wat aura’s gezien in mijn praktijk. Het viel mij op dat mensen die HSP zijn, vaak een veel grotere aura hadden dan anderen. Zij hadden ook de typische HSP-klachten: Snel overprikkeld, snel uit balans, lage zelfwaardering, van slag raken door emoties van anderen, pleasen. De HSP-ers die géén grote aura hadden, hadden die klachten niet. Zij hadden vooral de voordelen van HSP: bewuster in het leven staan, meer details waarnemen, meer kunnen genieten van alles om hen heen. Deze groep HSP-ers had helderdere chakra’s dan gemiddeld. Ik zag dus duidelijk twee verschillende soorten HSP-ers. Daar wilde ik meer over weten, maar er was nog niets over te vinden op internet.

Ik besloot er zelf maar een stuk over te schrijven. Ik besloot de grote-aura-HSP-ers ‘hooggevoelig’ te noemen, en de heldere-chakra-HSP-ers ’hoogsensitief’. Voor mijn gevoel pasten die termen het beste. ‘Gevoelig’ en ‘sensitief’ zijn immers twee verschillende dingen. Als je sensitieve oren hebt, dan hoor je zachtere geluiden en hogere tonen dan gemiddeld. Als je gevoelige oren hebt, dan doen je oren sneller pijn. Bijvoorbeeld door geluid, kou of aanraking, of omdat je oren gevoelig zijn voor ontstekingen. Zo is hooggevoeligheid ook iets heel anders dan hoogsensitiviteit.

Kern van het verhaal is: Als je hooggevoelig bent, dan kun je daar iets aan doen. Want hooggevoeligheid is niet aangeboren. Later dat jaar verschenen er meer artikelen over het verschil tussen hooggevoelig en hoogsensitief. En er zijn nu meer schrijvers en therapeuten die hetzelfde onderscheid maken. Ook zij gebruiken daarvoor de termen hooggevoelig en hoogsensitief.Elaine Aron over hoogsensitiviteit

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Hooggevoelig of hoogsensitief, wat is het verschil?

Hoogsensitiviteit is een verhoogde sensitiviteit van het bewustzijn en de zintuigen. Hooggevoeligheid is ‘te open staan’ waardoor je snel overprikkeld raakt. Hoogsensitiviteit is aangeboren, hooggevoeligheid niet. Bij zowel hooggevoeligheid als hoogsensitiviteit verwerkt het zenuwstelsel meer prikkels. Je merkt meer subtiele verschillen op. Maar bij hoogsensitiviteit komt dat door een verhoogd bewustzijn: van alle binnenkomende prikkels worden er meer doorgestuurd naar de hersenen. Bij hooggevoeligheid komt het door de grotere aura: Er komen veel meer prikkels binnen vanuit de buitenwereld. Omdat de aura te open staat.

Hoogsensitiviteit heeft te maken met zenuwen, zintuigen, en prikkelverwerking. Er komen meer prikkels binnen in de hersenen. Daardoor zie je meer nuances. Hooggevoeligheid is de gevoeligheid van het energieveld. Er komen meer prikkels binnen op energetisch niveau. Je voelt dingen aan, je voelt je ongemakkelijk. Je onderbewuste zit vol informatie die je niet kunt verwerken omdat het niet bewust is. Dát is overprikkeling.
Om dit duidelijk te maken vergelijk ik het bewustzijn met een ouderwetse radio. De meeste mensen ontvangen maar naar een paar zenders. Hoogsensitieve mensen hebben een fijnere afstemming, waardoor ze veel meer zenders kunnen ontvangen. Zij stemmen zich af op de zender die ze willen horen. Maar voor mensen die hooggevoelig zijn is het alsof ze alle zenders tegelijk horen. Alles komt ongefilterd binnen.5 HSP Tips voor meer innerlijke rust

Hooggevoeligheid is een verhoogde energetische gevoeligheid.

Hooggevoelige mensen reageren sterk op energieën. Dat komt doordat hun energieveld te groot en te open is. Allerlei soorten energieën komen binnen. En die moeten verwerkt worden. Dit zijn energieën waar niet-hooggevoelige mensen zich meestal niet van bewust zijn. Het kan gaan om straling, aardstraling, zendmasten, DECT-telefoons, statische lading, WIFI, en nog veel meer.

Maar hooggevoelige mensen hebben vooral last van menselijke energieën. Zoals een negatieve of geladen sfeer, of de stress van anderen. Maar ook emoties van anderen. Iedereen heeft een energieveld en straalt energie uit. Een hooggevoelig persoon is snel van slag, doordat deze energieën het eigen energieveld verstoren. Ze raken erdoor overprikkeld. Dat is de reden dat hooggevoelige mensen zich vaak beter voelen als ze thuis zijn. Of als ze alleen zijn.

Is hooggevoeligheid hetzelfde als overgevoeligheid?

Nee, want ‘hooggevoelig’ is een energetische gevoeligheid, en ‘overgevoeligheid’ is een emotionele gevoeligheid. Als je zegt dat iemand overgevoelig is, dan bedoel je dat de emotionele reacties heftig en overheersend zijn. Mensen die overgevoelig zijn worden snel overspoeld door emoties. Zij lijken emotioneel kwetsbaar. En ze lijken gevoelig voor drama en wanhoop. Op deze manier betekent ‘overgevoelig’ over-emotioneel. Hooggevoeligheid is iets anders. Hooggevoelige mensen raken uit balans door de emoties van anderen. Overgevoelige mensen raken van slag door hun eigen emoties.

Overgevoeligheid is ook te zien in het energieveld: De astrale/emotionele laag van de aura is groter dan de mentale laag. Het energieveld in zijn geheel is niet groter dan normaal.

Ben je hooggevoelig of hoogsensitief, of allebei? Meestal ontstaat hooggevoeligheid door stress of trauma, vooral als je al hoogsensitief was. De meeste hooggevoelige mensen zijn dus ook hoogsensitief. Maar hoe groter de stress, hoe groter de hooggevoeligheid… en daardoor word je minder hoogsensitief. Als je de stress vermindert kan de hooggevoeligheid ook minder worden, en dan wordt je weer meer hoogsensitief!

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in