Hooggevoelig zijn zonder er last van te hebben

Als je ‘hooggevoelig zijn’ intikt op Google, dan word je overspoeld met resultaten die vol staan met kenmerken van hooggevoeligheid.

Al snel zul je ook verschillende tests tegenkomen die je een indicatie kunnen geven of jij inderdaad ook een hooggevoelig persoon bent.
Wanneer je de vragen in de testen en de kenmerken goed gaat lezen, zul je merken dat ze met name gericht zijn op de mensen die last hebben van hun hooggevoeligheid. Ze omschrijven dan ook vaak de klachten die hsp’ers ervaren. Hier is natuurlijk helemaal niks mis mee, want het is heel waardevol om jouw klachten te plaatsen en jezelf beter te leren kennen als je hooggevoelig bent.

Waar echter ook meer aandacht aan besteed mag worden, is dat je helemaal geen last van je hoogsensitiviteit hoeft te hebben.

Hooggevoelig zijn en in disbalans zijn

Hooggevoelig zijn geeft namelijk de meeste klachten als je uit balans bent. Dan ervaar je vaak één van de volgende dingen:
• sneller moe zijn
• op een emotionele achtbaan zitten
• snel teveel prikkels opvangen
• niet goed tegen grote groepen mensen kunnen
• (te) emotioneel op situaties reageren
• de emoties en lichamelijke klachten van anderen overnemen
• slecht tegen harde geluiden kunnen
• de nare dingen die in de wereld gebeuren niet kunnen loslaten
• blijven piekeren en malen
• je gemoedstoestand verandert door de sfeer in een ruimte
• dingen graag perfect willen doen
• slecht los kunnen laten

Mijn ervaring is dus dat je deze dingen met name ervaart als je uit balans bent, dan word je namelijk nog sensitiever met alle gevolgen vandien.
Hiermee bedoel ik niet dat je hooggevoelig bent door je disbalans. Hooggevoelig was en ben je sowieso al, maar doordat je uit balans bent, komen de klachten pas echt naar voren.
Daarom kan het ook lijken alsof je hooggevoeligheid ineens aangezet is.

Hoe ontstaat zo’n disbalans?

goddelijke blauwdrukBij de meeste mensen ontstaat een gebrek aan balans niet zomaar in één keer. Het is iets wat in de loop van de jaren ontstaat.

Vaak, maar niet altijd, is er iets gebeurd wat niet helemaal goed verwerkt is. Hierdoor is er een emotioneel gevoelige plek ontstaan die ervoor zorgt dat jij niet helemaal jezelf meer bent. Als je hiernaar vraagt, wordt dat vaak omschreven als: ‘toen was ik ineens niet meer zo vrolijk’, ‘vanaf dat moment begon ik aan mezelf te twijfelen’, ‘ik werd voorzichtiger en alerter’ of ‘het hield me gewoon bezig, maar ik wist niet wat ik ermee aan moest’.

Als we het op een energetisch niveau gaan bekijken, is er in één van de chakra’s een blokkade ontstaan, waardoor je energie niet meer doorstroomt. Dit kan natuurlijk ook om meerdere chakra’s gaan.

Bij andere mensen ontstaat het op hele jonge leeftijd. Dit komt omdat ze al te veel prikkels binnenkregen en ervaringen opdeden voor ze goed wisten hoe ze die moesten verwerken. Ook daar is zo’n blokkade ontstaan met een verstoring van de balans tot gevolg.
Zo’n blokkade zorgt ervoor dat je sensitiever geworden bent en vaak zijn er daarna nog meer blokkades ontstaan.

Hooggevoelig zijn en in balans zijn

Zoals ik al eerder benoemde, betekent in balans zijn niet dat je niet meer hooggevoelig bent. Je bent dan nog steeds sensitief en moet nog steeds goed voor jezelf zorgen (net als ieder ander). Je grenzen blijven anders dan die van anderen en soms zul je inderdaad eerder moeten stoppen of je rust pakken. Je zult ook zeker nog steeds gevoelig zijn voor de emoties van anderen en de sfeer in een ruimte.
Wat er wel anders is, is dat je er simpelweg minder last van hebt. Het is niet meer zo dat het je onderuit haalt of dat je emoties de overhand nemen.
Jouw sensitiviteit blijft, maar het is meer een aanwinst dan een last. Vooral je ijzersterke intuïtie kun je blijven doorontwikkelen en inzetten in je dagelijkse leven.

Hoe kom je weer in balans?

Het allerbelangrijkste wat je moet doen om weer in balans te komen is naar jezelf luisteren. Durf op je intuïtie te vertrouwen en luister naar je eigen grenzen.

De meest simpele manier om dit te doen is jezelf met enige regelmaat af te vragen hoe je je voelt en wat er in je omgaat. Erken jezelf, zodat je meer naar jezelf kunt gaan luisteren.
Je zult merken dat dit uiteindelijk een onbewust proces wordt, waardoor je innerlijke stem vanzelf aan gaat geven wanneer er iets is.

Als dat niet helemaal jouw ding is, kun je ook elke dag of zelfs slechts twee keer per week jouw dagen analyseren. Hoe is het gegaan? Wat kun je doen om nog beter voor jezelf te zorgen?

Spoor die oorspronkelijke blokkade op

Op het moment dat je dit leest, schiet er waarschijnlijk al iets door je heen. Een gedachte, een herinnering, een idee of een gevoel. Dat is al een aanwijzing naar de blokkade die je te sensitief heeft gemaakt.

Vaak weet je het wel, maar blijf je er toch aan twijfelen. Je beschuldigt niemand van een fout als je op je ingeving durft te vertrouwen. Het geeft je alleen weer een mogelijkheid om verder te kunnen.

Ga met die blokkade aan de slag en met alle andere blokkades die je misschien nog meer tegenkomt. Voor jou betekent dat misschien dat je er over wilt praten, terwijl een ander liever zal schrijven. Je kunt ook met een healer gaan werken of er creatief mee aan de slag. Er is geen gouden regel. Het gaat erom dat jij jouw gevoel volgt.

Scarlet Le Pair

Scarlet Le Pair

Ik ben hooggevoelig, spiritueel, een beetje gek en helemaal mezelf in de artikelen die ik schrijf. Het is mijn doel om je mee te geven dat je je eigen visie en gevoel mag volgen: jij mag volledig leven vanuit jezelf.
5-hoek

Overige artikelen

Hoogbegaafde kinderen: Een tien voor verwondering en respect
Waarom zijn er juist nu zoveel hsp-ers op aarde?
Onverwerkt trauma als oorzaak van angsten
Zelfdoding vanuit zielsperspectief
Uit nieuw onderzoek blijkt dat placebo’s effectiever worden in de behandeling van ziektes
Je thuis voelen in de onveiligheid van transformatie
“Hygge” – 5 simpele manieren om een eeuwenoude Deense oefening voor bewustzijn in je leven te verwerken
Labels zijn bedoeld voor kruiden
8 kenmerken die een relatie kunnen blokkeren of stoppen
Waarom je de frequentie van je muziek wellicht wilt aanpassen
Waarom we ons tegen verandering verzetten & hoe we dat stoppen
3 manieren om sneller in slaap te vallen & voor een betere nachtrust