Hooggevoeligheid, je kent het wel. Een grote belevingswereld. Snel overprikkeld raken en dan heel druk worden of juist helemaal in jezelf keren. Maar wist je dat huisdieren ook hooggevoelig kunnen zijn? Dat hooggevoelige huisdieren bijzondere wijsheden met zich meedragen, als oude ziel of omdat ze van een heel andere dimensie komen, zoals sterrenkinderen.

Hooggevoelige dieren? Ja echt!

Ik zie ze zo vaak in mijn praktijk. Hooggevoelige dieren die snel overprikkeld raken. Dit zijn dieren die altijd heel wijs overkomen, ze zijn dan ook échte meesters en leren ons mensen veel. Je hebt met deze dieren ook een heel hechte band, misschien zelfs hechter dan met sommige mensen. Deze dieren helpen je te groeien door bijvoorbeeld te spiegelen en het is hun zielsmissie om moeder aarde te helpen door de mens te helpen. Hoe kunnen wij ze helpen?

Overprikkeling bij hooggevoelige huisdieren

Sommige dieren worden heel stil en zoeken een rustig hoekje op. Het lijkt bijna alsof ze depressief worden van bijvoorbeeld veel visite. Intuïtief maken de meeste mensen voor deze dieren altijd een heerlijk plekje waar ze zich lekker kunnen afsluiten, maar sommigen willen deze dieren juist erbij betrekken. Dat is eigenlijk heel verkeerd en loopt over het algemeen uit tot een ‘ruzie’. Wanneer de visite dan weer is vertrokken, zullen deze dieren vaak lekker gaan slapen. Mocht het niet zo lang geduurd hebben dan kunnen ze vaak weer gezellig bij hun eigen mensen ‘bijkomen’.

“Heeft mijn hond ADHD?”

Er zijn ook dieren die juist heel actief worden van prikkels. Ik heb al vaker gehoord “het lijkt wel alsof mijn hond ADHD heeft”! Daar lijkt het inderdaad wel een beetje op. En wandelen werkt niet, want eenmaal thuis waar juist alle drukte is, begint het weer opnieuw. Over het algemeen doen mensen hun dieren dan lekker naar buiten. De ene reageert hier heel goed op, want de prikkels zijn weg. De ander wil juist weer terug naar binnen, want de mensen zijn zo leuk! En soms verschilt het per gelegenheid of per gast. Omdat iedereen en elke situatie zijn eigen vibe heeft. Herkenbaar toch?

Hooggevoelige huisdieren. Ja echt!

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Hooggevoeligheid bij dieren

Deze dieren zijn dus ‘gewoon’ hooggevoelig. Als jij niet weet wat je bij iemand moet denken of bij een situatie, kijk dan maar naar deze dieren. Zij weten precies of iemand te vertrouwen is en of een situatie goed is of niet. Je kunt je dan ook vast wel voorstellen dat het daarom een overweldigende sensatie is wanneer er veel mensen tegelijk zijn of als er een spanning in huis heerst. Wellicht weet jij dit zelf ook als ervaringsdeskundige. Hooggevoelige dieren wonen namelijk heel vaak bij hooggevoelige mensen.

Wat kun je voor hooggevoelige huisdieren doen bij overprikkeling?

Mag ik je dat beantwoorden met een vraag: wat helpt het beste voor jou zelf, bij overprikkeling? Aarden natuurlijk! “Oké logisch”, hoor ik je denken. “Maar hoe doe je dat dan?”, vraag je jezelf misschien wel af. Nou eigenlijk is dat niet zo moeilijk:

Mediteren met jouw huisdier

Door middel van meditatie kan je als mens makkelijk aarden, toch? Wat nou als je in deze meditatie jouw huisdier erbij neemt d.m.v. een foto of door te mediteren in het bijzijn van jouw dier. Misschien lukt het de eerste keer niet. maar uiteindelijk zal jouw huisdier de aardende energie voelen en met jou meegaan in de meditatie.

Edelstenen om te ontladen

Voor ons mensen werken edelstenen heel goed, soms hebben ze een inwerktijd nodig, soms ben je je niet bewust van hun werking. Maar ze kunnen ons gigantisch goed helpen met aarden. Zo kun je de zwarte edelstenen goed gebruiken zoals onyx, zwarte toermalijn, zwarte obsidiaan en git. Voor hooggevoelige dieren kunnen deze misschien wel een beetje heftig werken. Maar je kunt ook aardekleurige stenen gebruiken, of de edelstenen die met de onderste 2 chakra’s resoneren. Zoals rode jaspis, carneool, tijgeroog en dergelijke.

Wat ik zelf een hele mooie en fijne edelsteen vind is Labradoriet *afflink naar Bol.com.) Deze is aardend en zacht. Het beschermt de aura tegen de vele prikkels. Het is ook een perfecte edelsteen om mee te beginnen.

Hoe kies je een edelsteen uit voor jouw dier?

Neem een foto mee van jouw dier, of een persoonlijk voorwerp zoals de halsband of een plukje haar. Maar waarschijnlijk heb je dat niet eens nodig. Je gaat namelijk heel goed aan jouw huisdier denken. Totdat je hem of haar voelt, de liefde voelt en/of de band voelt. Dan ben je afgestemd op zijn of haar energie. En vanuit dit bewustzijn kies je de edelsteen uit die je als eerste ziet of waar je intuïtief naartoe getrokken wordt.

Hooggevoelige huisdieren. Ja echt!

Thuis reinig je de edelsteen met water om de energie van de winkel kwijt te raken. Eventueel laad je hem op bij planten, bij bergkristallen, in niet-direct zonlicht of door de edelsteen in je handen te houden en jouw intentie uit te spreken. Bijvoorbeeld: “Lieve labradoriet, ik heb jouw speciaal gekocht om mijn (naam huisdier) te helpen met aarden en te beschermen tegen prikkels. Dankjewel voor jouw bijzondere werking!” Dan kun je de edelsteen in of bij de slaapplek neerleggen van jouw huisdier of misschien zelfs aan de halsband hangen.

Grondingsmassage.

Ook kun je middels een massage jouw huisdier helpen te aarden. Je beweegt jouw handen in een strijkende beweging over het lichaam of over de aura (+/- 10 cm van jouw huisdier af). Je begint bij dat lieve kopje en strijkt naar de schouders, langs de voorpoten naar beneden, helemaal tot aan de grond. Daarna begin je vanaf de schouderbladen over de ruggengraat naar de staart. En je strijkt weg van de staart als het ware de lucht in. Dan begin je weer vanaf de schouderbladen maar dan aan de zijkant. Je strijkt over de flanken naar de heupen en over de achterpoten naar beneden weer helemaal tot aan de grond.

Wat je dan eigenlijk doet: je laat de energiebanen weer stromen, helemaal tot door de grond (aarden en ontladen). Zo is jouw huisdier weer in staat om een overschot aan energie los te laten. En zo strijk je ook direct energie weg die niet van jouw huisdier is!

Aardende geuren.

Aardende geuren zijn over het algemeen harsen zoals mirre of drakenbloed. Ook houtgeuren zoals sandelhout of heilighout werken heel goed. Uiteraard kun je ook salie gebruiken, wat, net als heilighout, direct ook de ruimte reinigt. Het beste kun je de geur in een diffuser doen i.p.v. in een oliebrander. De olie is al etherisch (betekent vluchtig) en door de warmte vervliegt het nog sneller. Daarbij kan de warmte de samenstelling van de olie veranderen en dat is gewoon zonde.

(Let wel op dat je katten niet in aanraking brengt met etherische oliën omdat de meeste deze niet kunnen verdragen en ze zelfs giftig voor katten zijn. En voor honden is het opletten dat je niet teveel gebruikt. Als het voor jou een hele zachte geur is, dan zit je goed.)

Ontladende wandelingen.

Hooggevoelige huisdieren. Ja echt!Wat ik ook wel eens doe is gewoon lekker wandelen. Met blote voeten op de zandwegen in mijn omgeving en zelfs door de modder. Dat is zo ontzettend aardend en heel gezellig om samen met jouw hond te doen. Nou is mijn Engelse Buldog, Ruby, hier aan het begin van zo’n wandeling niet zo van gediend. Maar na een paar seconden vindt ze het heerlijk en zie je haar lekker ontladen! En dat is nou precies de bedoeling.

Soms ga ik ook nog wel eens lekker een boom knuffelen, wat ook heel aardend is. Ruby wacht dan altijd netjes bij de wortels van deze boom. De boom helpt haar dan ook om te aarden. Zo maken we soms een bijzondere wandeling waarna we ons weer heerlijk ontladen en opgeladen voelen!

Wat brengt het jou en jouw dier om te aarden?

Ja, wat doet het eigenlijk met je? Ik kan je vertellen dat het mij weer ruimte geeft om volledig mijzelf te kunnen zijn. Dat het mijn hartchakra weer openmaakt om weer diep te kunnen liefhebben en ontvangen. En dat is precies wat het voor jouw dier ook zal doen.

En hoe mooi is het als je dit samen mag ervaren? Dat is geweldig! Dat je beide de ruimte voelt om te mogen ‘zijn’. Want zo erken je elkaars ziel, en dat is iets wat ieder levend wezen wil: erkend worden; dat je bestaat en dat je mag zijn. Ook is het heel bijzonder om te beleven dat jullie hartchakra’s open staan, zo kun je heel bewust de liefdesstroom voelen. Door deze connecties wordt de band tussen mens en dier nog hechter en dieper. De liefde wordt en blijf onvoorwaardelijk voor elkaar. Juist omdat een dier geen ‘ego’ heeft, wat maakt dat de band tussen mens en dier zo bijzonder is.

Kort samengevat:

Het is van belang voor je welzijn om je te ontdoen van energieën die niet van jezelf zijn én van te veel prikkels. hooggevoelige huisdieren hebben er net als jij en ik behoefte aan om te ontladen, om te aarden. Bij het ene huisdier kun je het merken aan hyperactiviteit, alsof jouw huisdier ADHD lijkt te hebben. En bij de ander merk je het juist, doordat hij of zij zich afzondert. Maar dat hoeft niet. Want er zijn zoveel manieren en hulpmiddelen om zelf te aarden die je ook kunt gebruiken voor jouw dier(en). Zoals massage, aromatherapie, mediteren of gewoon door een heerlijke wandeling te maken. En door dit samen te doen zal je een steeds hechtere en diepere band krijgen met elkaar.

Leestip:

Nieuwetijdsdieren hooggevoelige dieren in de nieuwe tijd

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

6 REACTIES

 1. Intuïtief maken de meeste mensen voor deze dieren altijd een heerlijk plekje waar ze zich lekker kunnen afsluiten, maar sommigen willen deze dieren juist erbij betrekken. Dat is eigenlijk heel verkeerd en loopt over het algemeen uit tot een ‘ruzie’.

  Wat bedoel je hier precies mee en wat raad jij?

 2. Jaren geleden had ik een golden retriever Bobby die mij echt een les heeft geleerd.Daar waar ik woonde in een grote flat met meerdere flats naast elkaar ging ik altijd wandelen aan de overkant naast een drukke weg.Maar de weg was tijdelijk afgesloten ivm werkzaamheden.Ik was samen met een goede vriend die in de flat naast mij woonde aan het wandelen met Bobby.Ik zat toendertijd slecht in mijn vel en vond mijzelf een loser.Hierover had ik met die vriend weer eens een discussie voor de zoveelste keer.In een keer dacht ik waar is Bobby en hij was niet te vinden dus ik rende in paniek rond om hem te zoeken.In die paniek besefte ik opeens dat Bobby zo genoeg had van mij met mijn loser probleem dat hij was weggelopen omdat hij het zat was!Ondertussen vroeg ik aan andere wandelaars in paniek of ze mijn hond misschien hadden gezien?Na een tijdje zoeken helemaal in paniek kwam ik een man tegen met zijn hond die tegen mij zei dat hij wel even te voren in een naastgelegen flat een golden retriever de lift had zien pakken!(echt gebeurd!)Ik rende halsoverkop naar die flat en ik kom beneden bij de uitgang een vrouwtje tegen dat ik vaag kende en zei liep te wandelen met mijn Bobby!Ik blij natuurlijk maar Bobby deed heel afwijzend naar mij toe.Zij vertelde dat Bobby op de achtste etage in een keer voor de deur stond van het appartement waar zij met haar zoontje woonde!Ze lieten hem binnen en haar zoontje was blij met de hond natuurlijk en of Bobby bij hun kon blijven wonen.We zijn toen ook samen nog even naar boven gegaan om haar zoontje uit te leggen dat Bobby van mij was en dat hij niet bij hen kon blijven wonen.En Bobby had zich al helemaal bij hem genesteld en hij ging echt met tegenzin met mij mee naar huis,ik schaamde mij kapot hier voor,dat deed echt pijn want ik was echt gek op Bobby en hij op mij normaal en ik was echt goed voor hem.Het was gewoon heel duidelijk dat hij het zo zat was,ik met mijn probleem dat hij gewoon een ander huis had gezocht!Ik ben blij dat ik in ieder geval die bewustwording had en ik weet zeker dat hij mij echt een lesje wou leren…R.i.p Bobby en bedankt!!!!

 3. Hoi Vanessa,

  Sommige mensen klikt het beter mee als met de ander. De ene heeft door hooggevoeligheid meer verbinding met de aarde en een betere doorstroming van energie. Het kan dus zijn dat jouw massage veel meer teweeg brengt. Tevens kan het ook nog eens zo zijn dat hij bij jouw komt omdat jij misschien op dat moment ook dient te aarden en dat jullie elkaar op deze manier helpen, daar dieren heel goed spiegelen. Het kan dus zeker door jouw hooggevoeligheid komen als je beter en vaker aard mede daardoor, als jouw energie daardoor beter stroomt omdat je er meer bewust van bent. 🙂

 4. Hoi Barbara,

  Als je zo’n goede band hebt met jouw konijn kan ik mij heel goed voorstellen dat er nu wat afstand tussen zit omdat je je niet goed voelt. Hooggevoelige dieren zijn meer dan andere gevoelig voor onze uitstraling. Uiteraard zal het ook minder zijn geworden doordat er minder momenten zijn waarop jullie de band zuiver konden voelen en voeden. Mijn tip hierin is vooral proberen de band weer te zuiveren door jullie aura’s af te schermen zodat jouw energie minder invloed heeft op jouw konijn. Andersom geldt dit natuurlijk ook, als jouw konijn ziek is, voel jij hem ook aan. Daarna kun je weer terug opbouwen. Ik lees overigens dat al met hem communiceert, wellicht kun je ook hiermee in meditatie veel meer contact met elkaar maken. Misschien ontvang je nog niet veel antwoord maar oefening baart kunst en schept een nog diepere band. Heel veel sterkte met alles! En sorry voor de late reactie.
  Groetjes, Stephanie

 5. Erg interessant en ik heb zo’n huisdier waarmee ik een innige band had/heb hij zonderd zich steeds meer af vooral nadat ik hem bij de dierenarts moest achterlaten omdat hij een niersteen in zijn urine leider had zitten die er met groot geweld(anders was een operatie nodig) eruit gehaald is…

  Je tips wil ik graag doen vooral het mediteren alleen met andere tips kan ik helaas niks want mijn huisdier is een konijn, hij laat zich niet bij zijn pootjes aanraken en na gedwongen medicatie, pijnstiller, dwangvoer, is hij nog steeds achterdochtig als ik hem uit zijn kooitje pak en komt hij nu zelden nog eruit uit zichzelf. Ik heb ook tegen de dierenarts in, de medicatie gestopt en dwangvoer en ben hem steeds iets lekkers gaan geven een paar dagen en ben witte wilgen takjes gaan plukken, na eerst de boom om toestemming gevraagd te hebben en hem gevraagd helend voor mijn konijntje te willen zijn, dit werkt tegen de pijn. Witte wilg groeit in Nederland vooral langs water en lijkt op de blaadjes van een treurwilg maar dan treurt hij niet en hij geeft een zilverachtige gloed aan zijn blad….

  Het is medisch goed gekomen maar psychisch gaat het een stuk minder met hem, ik zelf heb ook een zware tijd en slaap erg erg slecht en als, dan meestal overdag… Normaal sliep ik snachts en kwam hij meestal bij me op bed liggen… Maarja, ik lig er niet zo vaak meer snachts…

  Bovendien wil hij altijd van te voren weten wanneer ik bijvoorbeeld weg ga voor hoelang en wanneer. (bij nachtje weg blijven) Als ik wil stofzuigen moet ik het ruim op tijd vertellen, idem met verschonen en/of andere rumoerige dingen behalve muziek. Ook interieur anders zetten wil hij op tijd weten…. Ollivier(Ollie) mijn kleine gentleman, hij zei tegen een vriendin van me die communiceert met dieren dat hij een echte gentleman was…. En dat is hij ook, hij heeft nog nooit gebeten, zelfs geen dierenarts… Alleen zoals de tekst hier ook zegt bepaalde mensen mag hij niet en als je in de weg zit dan pakt hij even je velletje vast om te zeggen: Ik wil er langs… Hahaha

  Love!!
  Barbara

 6. onze hond houdt heel veel van massage die ik hem geef… hij komt altijd bij mij en dan stelt hij zich met zijn rug naar me net alsof hij wil vragen: zou je het me willen geven.. velen vinden dit raar en grappig maar soms heb ik het gevoel dat hij dit heel erg hard nodig heeft, hij doet dit enkel en alleen bij mij, en vraag me telkens af hoe dit komt, door mijn hoogsensitiviteit? Heeft u hier een antwoord voor?