Ik zie steeds meer hooggevoelige kinderen die moeite hebben met eten en het verdragen van eten. Dit in combinatie met allergieën, buikpijn, uitslag, druk gedrag of onrust. Daarom wil ik in dit artikel graag hier iets meer over vertellen.

door Angelique Essenstam 

Hooggevoelige nieuwetijdskinderen

De kinderen van deze tijd zijn kinderen die sterk vanuit hun gevoel en intuïtie leven. Ze weten vaak zelf van binnen wat wel of niet goed voor hen is. En dan heb ik het niet over lekkere snoepjes, maar over de basis van het eten of wat ze ervaren in hun lijf. Zo ook met voeding. Je ziet daarom steeds meer kinderen al jong een bewuste keuze maken, of een afwijzing hebben voor bepaald eten. Denk hierbij aan een afkeer voor melkproducten, vlees of kunstmatig eten. Daarnaast zie je ook dat er veel kinderen zijn die al vroeg uitwerkingen van voeding krijgen als dit niet goed voor hen is. Dit zie je veelal bij melk- en tarweproducten (liever andere granen zoals spelt, rijstmeel, enz), maar dit kan met diverse producten zijn. Dit heeft te maken met het energiestelsel van je kind en de ontwikkelde overgevoeligheid wat zich kan uitten in een allergie. Hoe zit dit nu eigenlijk?

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Alles is energie

Vooral bij hooggevoelige kinderen van deze tijd zie je dat zij een hoge energietrilling hebben en dat deze energie sterk verschilt met de aardse energie. Veel van deze vaak nieuwetijdskinderen hebben moeite om goed te aarden en echt te incarneren in hun lijf en leven. Zij leven nog veel vanuit een eenheidsgevoel van licht en liefde vanuit een hogere zielsdimensie. Dit klinkt wellicht zweverig, maar bedenk dat we allemaal een ziel hebben die graag op aarde geboren wil worden om iets te leren, te brengen, te geven, te veranderen. Vanuit jouw eigen zielemissie. Nieuwetijdskinderen zijn in deze tijd meer dan ooit te voren geboren met een sterke zielemissie en willen (onbewust) met hun energie en komst de energie op aarde verhogen en zo ook de gezamenlijke trilling verhogen. Niet voor niets zie je nu kinderen die ‘’anders’’ zijn dan ‘’anders’’ en niet voor niets zijn er veel veranderingen (noodzakelijk) in huidige stelsels en systemen. Er is een noodzaak om verder te denken dan de hokjes en weer meer terug te komen tot balans en eenheid. Onze kinderen zijn niet voor niets anders en baanbrekender en stellen vaak de vraag ‘’Waarom?’’. Laten we eens onze ogen openen en kijken wat we samen positief kunnen veranderen vanuit deze energie. En gezien dit onderwerp: kijk eens anders naar voeding’.Hooggevoelige kinderen en eetproblemen

Hoe zit dat dan met voeding ?

Voeding is energie en elke voedingsproduct heeft zijn eigen energie(trilling). Voeding is niet alleen het eten wat we lekker vinden, maar bovenal de brandstof en energie voor ons lichaam. Voeding heeft ook een belangrijke rol in hoe wij ons in ons lichaam voelen en hoe ons lichaam zich voelt. Veel van het voedsel wat wij in de winkels kopen en bereiden heeft een lage energietrilling door de manier van bewerking, besproeiing, toevoegen van kunstmatige stoffen, magnetronstralen enzovoorts. Dit is ook een van de redenen waarom hoog gevoelige kinderen moeite hebben om dit eten te willen eten en moeite hebben om dit in hun lijf te verteren. Onbewust kunnen ze voelen of dit voedsel goed voor hen is en of dit hen energie geeft of enkel kost. Je kunt je namelijk voorstellen dat als je sterk bewerkt eten tot te neemt, dat dit eigenlijk je lichaam weinig oplevert. Maar je lichaam moet daar wel hard voor werken, dus kost het je energie. Maar daarnaast haalt het ook even je energie naar beneden. Je kunt je dus afvragen wat gezond energiegevend eten eigenlijk is? Het lichaam van kinderen en zeker die van hooggevoelige kinderen reageert vaak sterk op bewerkt eten en heeft hier moeite mee om te verdragen en te verteren.

eten koken kinderen

Achter elke gevoeligheid zit ook een blokkade

Naast de mate van kwaliteit van het eten en het verschil in energietrilling, kan het ook heel goed zijn dat je kind een allergie of een eetprobleem laat zien dat komt door een onverwerkte blokkade. Dit kan zijn een emotie of  aangepast gedrag zijn dat toch een uitweg moet hebben en zich op deze manier uit. Kijk je daarom met andere ogen eens naar bijvoorbeeld huiduitslag, dan is het de vraag welke boodschap het lijf geeft met dit signaal. Ieder lichaam en geest is anders. Ieder heeft zijn eigen rugzakje van dit leven en vorige levens, van eigen en overgenomen blokkades, met eigen ontworpen maskers en aangepast gedrag, onvervulde behoeftes, oordelen en overtuigingen. Iedereen heeft zijn eigen blauwdruk en creëert mede zelf vanuit je huidige lichaam en geest de dag van morgen. Daarom is en reageert ook ieder mens, ieder kind verschillend. Zo ook op voedsel.

Gevoelig eetgedrag

Hooggevoelige kinderen kunnen ook in hun eetgedrag gevoelig zijn. Dit kan zich uitten in bepaald eten niet lusten of onprettig in de mond vinden qua smaak of structuur. Ook hierin zijn ze gevoeliger. Sommige kinderen houden niet van ‘’smurrie’’ in hun mond of juist harde of grote stukken. Ontdek samen met je kind wat fijn is, waar je kind wellicht nog aan moet wennen. Geef je kind de tijd en beloon probeergedrag. Ook het verteren van voedsel kan gevoelig zijn. Zeker als je een kind hebt dat emoties snel uit via de stoelgang. Dit kan dus snel ontregeld raken. Verder vinden gevoelige kinderen het vaak fijn als er een prettige sfeer is aan tafel, maar is dit niet het geval dan kan je kind zich niet fijn en veilig voelen en dus negatief reageren op het eten. De bloedsuikerspiegel is voor een hoog gevoelig kind ook sterk in reactie door suikers, e-nummers of te lang niets te eten. Let hierop!  Ze willen daarbij bij een maaltijd graag zelf wat controle en overzicht hebben wat ze eten, hoe er aan tafel gezeten wordt, wat er wordt opgeschept, met welke porties enzovoorts. Er zijn ook (nieuwetijds)kinderen die eten zoals eerder al aangegeven onbewust erg aards vinden en hier moeite mee hebben. Zeker met het eten van aardse producten die uit de grond komen. Ze snappen verder wellicht niet goed wat eten is, waar het vandaan komt, wat ermee gedaan is, wat er gebeurd in hun lijf, of hebben er een verkeerde associatie mee. Je kunt het uitleggen of laten zien door wat andere mensen of dieren doen. 

Kinderen en eetproblemeneten

Heeft dan alles met hooggevoeligheid, energie of blokkades te maken? Als je kind moeite met eten heeft, dan kan het natuurlijk goed dat je kind bepaald eten (nog) niet lekker vindt en eraan moet wennen. Ieder kind is vooral ook gewoon een kind. Jonge kinderen moeten soms wel 10 keer iets proberen voor ze eraan gewend zijn. En daarnaast kunnen ze jou als ouder ook spiegelen of hun eigen ik uitproberen. Maar er kan soms ook iets anders achter zitten dan waar we het tot nu toe over hebben gehad. Hieronder staan enkele voorbeelden die kinderen geven.

1.       Ik houd niet van eten in mijn mond. Bang dat ik niet kan slikken. Dit kan door vorig leven, geboorte, slikgebeurtenis.
2.        Van bepaald eten krijg ik buikpijn, maar ik weet niet waarvan dus eet ik maar niets.
3.       Mama op papa doet aan de lijn en lijkt eten niet lekker te vinden. Ik dus ook niet!
4.       Ik wil graag zelf mijn eetkeuze maken.
5.       Ik houd niet van smurrie in mijn mond (vanwege de gevoelige orale prikkels). Ik heb liever eten met een vaste structuur.
6.       Je hebt het eten vanavond met veel boosheid gemaakt en het eten is nu ‘’boos eten’’, dus dat wil ik niet eten.
7.       Ik ben bang wat het eten in mijn lichaam doet, dus eet ik liever niet.

Waarmee kun je je hooggevoelige kind helpen?

Hooggevoelige kinderen en eetproblemen

Eet je kind niet zoals jij wenst? Focus er niet op, want alles wat je aandacht geeft groei! – Probeer het eten daarom leuk en positief en speels te houden. Laat het negatieve los en richt je op de leuke dingen. Hierbij geef ik je tot slot enkele tips om het eten leuk en gezellig te hebben. Maar ontdek hierbij vooral zelf, samen met je kind, hoe jullie eten fijn vinden.

1.       Begin bij de basis om te kijken naar het eten dat je koopt. Probeer daarnaast samen met je kind te kijken hoe je kind ook op voeding reageert. Dit kan zijn door druk gedrag, huiduitslag of anderzijds. Daarbij geldt dat pure, verse, onbewerkte voeding de voorkeur verdient, zonder toevoegingen van E-nummers en (teveel) suikers, kunstmatige zoetstoffen en liever ook geen magnetron voedsel. Alternatieven voor suiker is: kokosbloesemsuiker (stijgt de suikerspiegel minder), stevia (stijgt niet), honing, agavesiroop, of andere natuurlijke zoetmiddelen.

2.       Geef je kind ook een stem. Kijk samen met je kind wat je kind aangeeft tot het eten. Natuurlijk binnen veilige duidelijke grenzen. Dit heeft je kind ook nodig. Maar dit kun je samen bepalen. Maak eten speels en betrek je kind in het proces.

3.       Bedenk met welke energie jij je eten maakt en zo dus in het eten stopt. Je kunt daarbij zelfs het eten positieve energie geven door je handen erboven te houden en te vragen of dit eten de hoogste energie mag hebben die goed is voor je en dat wat niet goed is mag worden veranderd. Kun je Reiki of Shambhala geven, dan werkt dit net zo.

4.       Laat je kind zien hoe eten wordt bereid, waar eten vandaan komt en laat het mee helpen koken en zelfs zelf meedenken in eten koken en het in de supermarkt halen. Wellicht kun je ook een eigen groentetuin beginnen. Zo krijgt je kind een beter beeld wat eten eigen is, waar het vandaan komt en is het veel meer erbij betrokken. En het is nog leuk en lekker ook! Samen tafel dekken en eet smakelijk!

5.        Probeer het eten zonder andere afleiding en prikkels te houden zoals televisie. Dan kan je kind zich fijn focussen op het eten.

6.       Probeer op tijd te eten (liefst tussen 17.00 en 18.00 uur). Dan is je kind nog niet te moe en heeft het trek. Probeer het eten niet te lang te laten duren, maar bijvoorbeeld maximaal een 10 tot 15 minuten. Een kind heeft nog geen tijdsbesef. Gebruik van een (kook)wekker kan prettig werken om de tijd duidelijk te begrenzen.

7.       Wil je kind moeilijk eten, speel dan met het eten in leuke presentatie, kleine porties, groente van te voren al tijdens het koken aanbieden in stukjes om te snacken (of een toren maken van lekkere snacks). Wees creatief en zorg voor variatie!

8.       Ieder kind weet van nature best wat het nodig heeft om voldoende voedingsstoffen over de dag door binnen te krijgen. Hoe meer je op je kind durft te vertrouwen, hoe beter het eten zal gaan. Laat het bijvoorbeeld ook maar eens zelf opscheppen. Zit je kind echt vol, dring niet aan om meer te eten.

9.       Vooral tijdens feestdagen en spannende momenten kan het eetgedrag van je kind ineens veranderen. Door spanning en andere ritmes of voedingsaanbod heeft je kindje minder eetlust. Dat is logisch en vaak tijdelijk. Focus er niet te veel op. Ook hierbij geldt dat alles wat je aandacht geeft groeit.

10.   Is de sfeer aan tafel niet leuk, probeer er een fijn ritueel van te maken door iedereen even om de (positieve) aandacht te krijgen en te kunnen vertellen over de dag. Misschien een leuk kaarsje erbij aan. Geef iedereen de ruimte om er te zijn en te vertellen.

11.    Kijk ook met welk gevoel jezelf aan tafel zit en hoe jouw eetgedrag is. Eventuele spanning en stress (misschien wel over het eten) kunnen je kinderen feilloos voelen en op reageren. Maar je kind kan met zijn eetgedrag ook jouw eetgedrag spiegelen. Heb jij wellicht nog onverwerkte emoties op blokkades op het eten zitten? Door deze los te laten en te helen, kan je kind dit ook loslaten.

12.    Sluit het avondeten gezamenlijk af met een klein toetje (maar liever zonder teveel suiker). Misschien kun je zelfs een leuk ritueel bedenken met een spelletje, een liedje, kaarsje uitblazen, samen opruimen, of daarna even lekker stoeien.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

26 REACTIES

  1. Maak van eten geen strijd. Ook niet als ze geen groente lusten of fruit. Ze overleven het wel. Mijn dochter heeft heel wat blikjes Bonduelle weggewerkt, vanaf 0,5 jaar lustte ze geen gepureerd voedselmeer. Ze lustte heel weinig, geen brood maar wel kidneybonen. Prima toch? Als ze maar kon zien wat het was. Nu is ze 11 en sinds ongeveer een jaar eet ze opeens weleens stamppot mee, of pastasaus, of andere ‘door elkaar’ dingen. Maak je niet te druk, ga op zoek naar wat ze wel lusten ipv focussen op wat ze niet lusten. Laat het eten wat de pot schaft zoveel mogelijk los. Het komt echt goed.

  2. Hsp (kinderen) die willen vaak ook knapperig voedsel. Echt iets waar ze op moeten kauwen. Dus een bloemkool niet zacht doorkoken, maar net met die bite. Veel kinderen eten dan “ineens” wel. Veel moeders zijn hier verbaast om. Dit heeft met aarden te maken. Zelf als je ze laat kiezen tussen spek en gezonde cracker, kiezen een cracker. Tip van Flip.

  3. Dag,
    Ik lees op dit moment het boek: Broodbuik Totaal gezond van William Davis. Hierin wordt uitgelegd waardoor ons is verteld door de graanlobby en Co. dat granen (graszaden) goed voor mensen zouden zijn, welke vele negatieve gevolgen op lichaam en geest graanconsumptie heeft en hoe we ons lichaam weer gezond kunnen maken door granenvrij te eten. Tevens zijn er receptenboeken voor granenvrij eten.

  4. Mijn zoontje is 9 jaar en eet al vanaf z'n 6e zo moeilijk hij eet aan groente alleen nog broccoli en bloemkool maar zelfs dat lust ie nu niet meer ik voer iedere avond een strijd die uit in een huilende kokhalzende zoon en 2oudere zussen die saggo worden en ik als moeder ben boos verdrietig en gefrustreerd ik weet niet meer wat ik moet doen! Ook dokters weten het niet meer….

    • Nancy, ik heb het zelfde probleem, al twee jaar. ook alles geprobeerd, niets helpt
      het is alsof ze van kickt.
      toen ze nog een baby was at ze alles en veel zelfs dit is veranderd sinds ze 4 jaar is geworden en ondertussen al 6 jaar.

      Is het ondertussen wat beter?

  5. Mijn zoon heeft al vanaf dat hij bijna 2 jaar werd al het idee dat groente en fruit niet goed voor hem is. Van de een op de andere dag weigerde hij alle groente en heel fruit. Gelukkig eet hij wel fruitzakjes (zonder toegevoegd suiker). Hij is ook hooggevoelig. Maar dan zou hij toch moeten weten wat goed voor hem is? Ik heb er nooit druk op gezet en geprobeerd het eten leuk te maken voor hem. Maar niets helpt. En inmiddels is hij 5 jaar en ben ik bang dat het nooit met goed komt.
    Weet iemand wat dan de verklaring is voor het feit dat hij vindt dat het voor anderen wel goed is maar niet voor hem?

  6. Heel herkenbare punten komen er voor in dit stuk.
    Mijn dochtertje net 5 heeft het al jaren een probleem met dingentjes in haar mond zoals rijst en ze lust geen boontjes ivm het kleine boontje in de boon. Dus als we dat eten dan maal ik de bonen fijn zodat ze wel bonen eet en de smaak blijft behouden. Zo heb ik altijd het gevoel gehad dat ze dat zelfs als baby melk niet lustte alleen ja ze wist niet beter. Na jaar gestopt met melk. Zo lust ze nog steeds geen snoepjes want die zijn raar in dr mond. Ijs lust ze pas sinds een jaar.
    Zo komt er elke x iets bijbwat ze gaat proeven en proberen en behouden we wat ze wel lust.

  7. Mooi stuk, maar dit is op andere leeftijden ook van toepassing, denk alleen dat heel veel mensen zich hier niet meer bewust van zijn.

  8. Ik herken verschillende signalen. Als baby was mijn zoon – nu bijna 9 – al erg kieskeurig. Als ik hem liet kiezen, dan at hij alleen brood, crackers, alles wat zijn maag schuurde. Hij is bang om zacht voedsel te eten, maar mijdt het liefste ook gekookte aardappels en groenten en fruit…. Hij wordt nu groter en ik merk aan zijn groei, dat er toch te eenzijdig gegeten wordt. Ik meet hem zelf door met de kennis uit mijn natuurgeneeskundige opleiding om uit te zoeken wat hem echt niet goed valt door intolerantie en allergie. Maar toch… ondanks dat je weet dat hij zelf ook kan selecteren zou ik me minder zorgen maken als hij veelzijdiger zou eten. Ik herken ook veel in Nele’s reactie; mijn lichaam geeft duidelijke signalen. Maar om dat nu al helemaal aan mijn zoon over te laten, dat is te beperkt.

  9. je kan je kind ook via een sensi therapeute laten meten op allegie.
    bij kinderen wisselt de voedsel intolerantie vrij regelmatig. de ene week eten ze bv wel broccoli en een week laten spugen ze er letterlijk van.
    misschien heb je wat aan deze tip.

  10. Dit is gedrag van alle jaren. Ook bij autistische kinderen zie je vreemde eetpatronen. Mijn man bv heeft tot zijn 20e alleen maar brood gegeten. Dat is te eenzijdig voedsel! Ik zou graag wat een genuanceerder artikel zien. Niet iedereen is HSP soms is er gewoon sprake van een autistische fase. Maar helaas zit daar nog een taboe op. HSP klinkt veel leuker. Het hele verhaal over het structuur van het voedsel ….. past ook allemaal bij een autistisch kind. En helaas weten die kinderen niet intuitief wat goed voor ze is.

    • @Louise, Onze zoon is nu 17, diagnose Asperger gekregen, omdat dsm HSP niet erkent. Het gaat er om dat je met de handvatten uit de weg kunt en sinds wij hem zien als HSP gaat het veel beter met hem dan toen we nog keken als mensn met autisme. Hij heeft nog nooit groente gegeten, gekookte aardappelen ook niet en beperkt vlees. Hij krijgt het niet weg, ook al baby al niet. De structuur is voor hem belangrijk, niet alleen met eten, ook met kleding bijv. toch is het gezond en gelukkig. Wanneer mensen meer als mens gezien worden, zal er veel veranderen.

      • Mijn zoon is nu 13 … ik maak mij grote zorgen hij eet al bijna een jaar geen brood meer .. Hij wil verder ook niks er voor in de plaats dus krijgt hij alleen warm eten 's avonds … nu hij in de groei komt heeft het lichaam toch brandstof nodig lijkt mij … Hij heeft Pdd Nos Ik herken veel ..zo ook de problemen met kleding aan trekken.

    • @Louise, Hallo Louise, bedankt voor je reactie. Mooi dat je kritisch bent. En zeker hebben veel kinderen, in welke mate van gevoeligheid dan ook, vaak moeite om eten te ontdekken. Ik zoom nu in op de kinderen die meer gevoelig zijn. Autistische kinderen zou je hierbij kunnen zien als kinderen die extreem gevoelig zijn. Als ware dat je een trap hebt waar deze vorm van gevoeligheid een hogere trede is in de trap van hoog gevoeligheid. Ik ben niet zozeer echt van labels, maar je kunt het dus zien als een extreme vorm van HSP. Een mooi boek hierover is Het elastiek tussen lichaam en ziel. En het gaat naar mijn mening ook niet om het label. Ieder mens is uniek en is niet in een hokje te stoppen. Soms geven we echter wel benamingen om iets te verduidelijken en beter te kunnen begrijpen. Ik zeg echter liever iemand die hoog gevoelig of autistische kenmerken heeft dan hij/zij is een autist. Zo laat je ruimte om iemand te laten zijn wie hij/zij is en dat hij mag zijn wie hij/zij is en ook om te veranderen.

  11. Hi Jeanette,

    Heb je wel eens gedacht aan allergieën/intolerantie’s ?
    Er zijn steeds meer kinderen die voedsel allergieën/intolerantie’s hebben. Dit kan het immuunsysteem verzwakken waardoor er allerlei andere problemen kunnen ontstaan. Via Quantum Allergy of NAET is dit te testen en eventueel te elimineren!

    Groet, Frans

  12. Mijn zoon eet vanaf zijn 6e jaar geen groente/aardappelen meer. Hij eet het liefst brood. Maar dat is te eenzijdig. Soms eet hij nasi daar doe ik tauge en ui, gemalen door en shoarmavlees, dat gaat dan wel. Hij heeft 5 jaar geleden een parasiet opgelopen, dat zit volgens de mesoloog nog in zijn lichaam. Het is een zoektocht. Ik haal nu glutenvrijbrood, dat eet hij wel. De darmopname is niet optimaal ook. Hij heeft diverse supplementen nu. Mijn zoon is hooggevoelig ook, dat zal vast meespelen ook.
    Waar kan ik nog meer tips krijgen? Jeannette

    • Hey Jeanette,

      Ik liet/laat mijn kindjes uitmeten. Kijken wat ze wel of niet verdragen. Ik heb een huisarts die dat met een lecherantenne doet en een kinderarts die het met zo een electropunctietoestel doet. Weet niet hoe dat heet. Voordeel is dat je dan precies kan laten uitmeten wat het lichaam wel of niet verdraagt en wat ze eventueel aan sporenelementen of mineralen te kort komen. Bij onze oudste is het een hel geweest. Nu weten we wel wat en hoe en kan ik er op vertrouwen dat ze redelijk zuiver zelf aanvoelen wat goed of slecht voor ze is.

      Hoe moeilijk het ook is je vooral zelf niet teveel zorgen maken. Kindjes voelen dit en gaan dat ook kunnen associeren met eten. Hierdoor kunnen ze zelf onbewust afkerig worden van eten. Laat hem ook zelf kiezen in de winkel. De tijd om aan te voelen of een voedingswaren bij hem past. Ik kan bvb heel goed aanvoelen waarvan ik ziek ga worden of wat ik op dat ogenblik nodig heb. Een te eenzijdig dieet blijkt het bij mij niet te zijn. Soms heb ik wat vlees nodig soms absoluut niet, dan weer veel vetten en suikers, dan weer super gezond en rauw. Is echt gewoon leren luisteren naar het lichaam en dat kunnen de kindjes normaal intuïtief vrij goed zelf aanvoelen. Vertrouw dat het goed komt. Zoek verder. Kijk misschien een of er in de buurt iemand zit die hem echt kan uitmeten. Merk toch dat wanneer er een probleem is enkel het uitmeten het snelste meest doeltreffende resultaat geeft hier.
      Groetjes

    • @Jeannette vd Brink,

      Beste Jeanette,

      Als er in mijn praktijk een kindje komt waarbij vermoeden bestaat dat er een parasiet is, dan laat ik dat meten bij een laboratorium. Je hebt niets aan vermoedens, en je hebt daar laboratoriumonderzoek voor nodig om een vermoeden te bevestigen. Ook maak ik de mens attent dat ze deze test bij hun eigen huisarts kunnen laten doen. Dit laatste zal ik je aanraden. Onderzoek of er echt sprake is van parasieten, anders blijft het doormodderen en ! Een natuurgeneeskundig werkende darmtherapeut kan helpen ze met natuurlijke middelen proberen weg te krijgen (niet gaan zelfdokteren!) en een huisarts kan de juiste antibiotica voorschrijven. Dit laatste zal ik je adviseren, dus gewoon de huisarts. Voor sommige parasieten kan je niet anders dan de weg via de huisarts omdat natuurlijke middelen niet afdoende zullen werken. Neem daarna wel probiotica!

      Verder, als jouw kind alleen maar brood wil eten, probeer daar dan iets lekkers op te krijgen wat wel gezond is. bv avocado, taugé, een spread van gemalen ‘gewoon eten’ (bv je restje van de vorige dag), een creatief samengestelde spread met groot percentage groenten natuurlijk, gebakken dingen zoals schijfjes couchette, champignons, gebakken tomaat of paprika, een eitje, stukjes gebakken kip, lekkere kruiden (zelf laten groeien en plukken in de tuin vind je kind misschien ook leuk). Maak een feest van die boterham! Maak een taartje met dingen die je kind wèl lekker vindt. en niet te dun: hoe meer laagjes gevarieerd lekkers hoe beter. gebruik roomboter en een beetje biologische mayo (evt gemengd met yoghurt) kan ook echt geen kwaad. Bereid het met aandacht, zachtheid en liefde.
      Een ander idee kan zijn om brood te bakken (zelf) waar wat doorzit, zoals banaan, noten, dadels, tomaat, wortel etc. (tenzij je kind allergisch is natuurlijk. Maak deze extra ingrediënten zo fijn/onherkenbaar mogelijk.
      Ik hoop dat je kind er wat lekkers tussen vindt. Beterschap met hem!

    • Kan misschien schelen als hij zelf mag meehelpen met eten klaarmaken en hem laten tuinieren in het klein (vensterbank) of groot als je een tuin hebt. Of bijvoorbeeld samen bramen plukken, van die dingen, contact met de natuur maken.

    • Wat ook zou kunnen meespelen dat hij wat stevigs wil qua eten en dus brood wil. Misschien gaat een hartige taart er dan ook wel in. Eet zelf na het warme eten meestal wat knäckebröd of brood omdat ik wat stevigs wil hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in