De hooggevoelige man

Volgens onderzoek van psycholoog Dr. Elaine Aron, is ongeveer 20 procent van de bevolking hooggevoelig en het is gelijk verdeeld tussen mannen en vrouwen. Met andere woorden, ongeveer 20 procent van alle mannen zijn hoog gevoelig. Als gevolg van de mores van de maatschappij, verwacht men alleen niet van mannen dat ze emoties als angst en verdriet laten zien, dit maakt de eigenschap van gevoeligheid moeilijk voor mannen.

Door Ted Zeff

De hooggevoelige man is volkomen normaal

De hooggevoelige man die intens reageert op stimuli, en emotionele gevoeligheid vertoont, is volkomen normaal. Echter, er is iets mis met de maatschappij die mannen die niet taai, agressief , en emotioneel onderdrukt zijn te schande maakt—vooral wanneer dit een groot deel van de bevolking in beslag neemt. Wanneer de hooggevoelige man mannen zich niet confirmeert aan het stereotype mannelijke gedrag en in plaats daarvan meedogen, zachtheid en kwetsbaarheid uitdrukt, of wanneer ze een normaal niveau van angst en verdriet uiten kunnen anderen hen behandelen als abnormaal. De gedragingen die gekoppeld zijn aan vrouwen (acties waaruit gevoeligheid en mededogen blijkt) zijn ook natuurlijke mannelijke eigenschappen. Ze zijn gewoon niet herkent of aanvaard in veel samenlevingen. (geen?) hooggevoelige man

Veel hooggevoelige mannen hebben de neiging om te pauzeren en te reflecteren voordat ze handelen en zouden niet worden beschouwd als risico nemers. Deze neiging kan gemakkelijk worden gezien als gezonde voorzichtigheid. Echter, in de meeste maatschappijen worden mannen vaak aangemoedigd om deel te nemen aan gevaarlijk gedrag en worden ze geprezen wanneer ze dit doen, terwijl meer voorzichtig gedrag word aangezien voor zwakte; iets om je voor te schamen. De hooggevoelige man ziet potentieel gevaar eerder in dan de niet-hooggevoelige man  en is zich zeer bewust van veiligheidskwesties. Interessant is dat in het dierenrijk deze vorm van voorzichtigheid hoog gewaardeerd word . Bijvoorbeeld, het intuïtieve paard die  gevaar opmerkt en die vervolgens de hele kudde waarschuwt, word daarmee de leider van de kudde. Dit respect voor het gevoelige dier als leider is waarschijnlijk de reden waarom er geen dieren stierven in de tsunami van 2004.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Gezien onze maatschappelijke normen, kan het als een verassing komen dat pasgeboren jongens emotioneel reactiever zijn dan meisjes. Een studie toont dat jongetjes meer huilen als ze gefrustreerd zijn dan meisjes,  maar vanaf 5 jaar onderdrukken de meeste jongens al hun gevoelens behalve woede. Hoewel jongens worden geleerd om emoties onder controle te houden, zie je door het meten van de hartslag of uiterlijke verschijnselen ( zweterige handpalmen )dat er in emotionele situaties geen verschil gevonden tussen jongens en meisjes. Jongens hebben als dezelfde menselijke behoeftes als meisjes. Doordat veel mannen hun gevoeligheid afwijzen worden ze maar“een half mens”. De agressieve niet-emotionele man moet leren zich het gedrag van de barmhartige, emotioneel gevoelige man eigen te maken om een volledig functionerend menselijk wezen te worden. Iedere eigenschap van hun menselijke kwaliteiten erkennen en eren in plaats van zich er van af te wenden en een aantal uit te vergroten.

hooggevoelige manTerwijl de hooggevoelige mannen misschien geen soldaten zijn die vechten in het buitenland, vraagt hun strijd evenveel moed. Ze vechten om integriteit te handhaven in de maatschappij, hun kijk op sensitiviteit vraagt veel moed en kracht. Persoonlijke –en wereldvrede kan alleen worden bereikt door wederopstanding van masculiene helden zoals Jezus, Boeddha, de Dalai Lama en Martin Luther King Jr. Je moet een sterke man zijn om te spreken over moraal, deugd en rechtvaardigheid zoals deze spirituele leiders dat gedaan hebben.

De hooggevoelige man mag dan wel moeite hebben om zich aan te passen aan de bekrompen mal van de stereotype stoere man maar hij heeft vele geweldige kwaliteiten:

 •  compassie
 •  zachtaardigheid
 •  de mogelijkheid om op te treden als vredestichter
 •  bezorgdheid over de humane behandeling van dieren
 •  een gevoel van verantwoordelijkheid
 •  bewustzijn
 •  creativiteit
 •  de mogelijkheid om liefde op een diep niveau te voelen
 • sterke intuïtie
 •  een besef van hun eenheid met alle wezens
 •  de mogelijkheid om grote spirituele ervaringen te hebben en die ook te waarderen

Hoewel veel hooggevoelige mannen niet passen in onze competitieve, overstimulerende en vaak gewelddadige wereld, deelt de gevoelige man vaak kwaliteiten en eigenschappen van de grote spirituele leraren. Deze mannen hadden ook moeite om bij de agressieve, strijdlustige mannen te passen en werden soms vernederd voor hun empathie en meedogende natuur. En natuurlijk gaf het onvermogen om zich aan te passen aan de maatschappij hen de kans om grote dingen te doen.

De Sterke, Gevoelige Jongen
klik voor meer info

Bij het voltooien van een onderzoek voor mijn  boek “  De Sterke, Gevoelige Jongen (link) – Help Je Zoon Een Gelukkige, Zelfverzekerde Man Te Worden”  heb ik 30 verschillende mannen uit 5 landen geïnterviewd.

En bijna alle hooggevoelige mannen hebben enthousiast de voordelen van gevoelig zijn met me gedeeld. Bijvoorbeeld, veel mannen besproken hoe hun intuïtie, creativiteit en hun gevoeligheid voor kleine nuances in hun omgeving hen geholpen heeft in relaties, slagen in werk, en het intens genieten van kunst en muziek. Een man merkte op dat zijn gevoeligheid hem hielp bij het landen van een vliegtuig, rijden en andere taken die handigheid en precisie vragen in het verkeer. Een andere man zei dat zijn bewustzijn hem hielp om dingen op te lossen door het horen van rare geluiden op voertuigen voor er een gaslek ontstaat.

Wanneer hooggevoelige mannen zich vrij voelen om hun gevoeligheid te ervaren, genieten ze van de mogelijkheden die hun fijn afgestelde zintuigen bieden. En als hun word toegestaan om te bloeien,  ze gesteund worden door familie, vrienden en collega’s kennen ze de vrede van zelfacceptatie.

Over Ted Zeff

Overlevingsgids voor hoogsensitieve personen 197x300 Makkelijker reizen voor hoogsensitieve personen hsprsTed Zeff is de schrijver van het boek: Overlevingsgids voor Hoog Sensitieve Personen. (klik op de link of het plaatje voor meer informatie, of om het boek te bekijken)

Hij behaalde zijn doctorsgraad in de psychologie aan het California Institute of Integral Studies in San Francisco. Hij geeft workshops in overlevingstechnieken voor HSPers.

 

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

7 REACTIES

 1. Mooi artikel! Ik moet helaas wel opmerken dat de Wond van Adam iets anders is dan HSP. Het mannelijke kind maakt zich vrij van de moeder, en brengt daarmee ‘de moeder’ in zichzelf tot leven. Dit is niet altijd perse de vrouw. Er is nog veel verwarring over vrouwelijke en moederlijke eigenschappen omdat laatste altijd aan vrouwen is opgelegd waardoor zij als zij hun werk wilden doen altijd voor collega’s klaar dienden te staan etc. Het ergste is als mannen het vrouwelijke of moederlijke in zichzelf na willen bootsen. Een constant zelfmedelijden lijkt dan op kwetsbaarheid. Dit is een heel proces en bless them!

  Zelf ben ik man en vrouw, vader en moeder niet meer gaan scheiden van elkaar (krijg je letterlijk gescheiden ouders als je wel loskoppelt van elkaar). Ik denk dat het gaat om de Ziel toelaten en de kwaliteiten daarvan ervaren. De archetypes van vader, moeder, kind, man, vrouw hebben door opgelegde structuren hun ware potentieel nooit echt kunnen waarmaken, dus zoeken we juist naar en in die archetypes naar echtheid en de sleutel.

  Maar het loslaten van die archetypes maakt dat er geen scheiding ontstaat en geen analyse in wat je voelt. Mannenmaatschappij vind ik een misplaatst woord bijvoorbeeld. Alsof mannen constant daders zijn en oorzaak en gevolg van maatschappelijke leefomstandigheden. Ook vrouwen doen hier aan mee. En enkel als archetype slachtoffer pogen zij zich te onttrekken aan hun deelname, als een excuus (een letterlijk sorry) maar het schiet niet op zo.

  Het sexual energy virus of SEV heeft coderingen aangebracht dat van gaat heen en vermenigvuldigt u. Het teveel en op overleven gerichte stramien. We laten ons nog verlokken door wat onze ogen zien in plaats van wat ons lichaam en gevoel ons ‘laat zien’ en voelen. Te stoppen met elkaar als spiegel te gebruiken maakt dat we niet constant afmeten aan onze eigen sexe of de perfecte man of vrouw voor een ander willen spelen. Het andere soort spelen van zelfontdekking is zo een intiem proces.

 2. In de natuur is het volgens mij met alles zo dat ‘het’ tussen bepaalde bandbreedten zich afspeelt. Ik denk dus ook gevoeligheid, ook gevoeligheid kan een talent zijn. Ik kwam ‘hier’ met een goede verbinding met mijn gevoel, het voelde vrij lang alsof het beter was om dat af te leren (door mannen en vrouwen) en doe nu heel veel moeite om die goede verbinding te herstellen. Het lukt me steeds beter.
  Spiritueel gezien komt het neer op het herstellen van mijn relatie met mijn vrouwelijke energie. Dit deel, voor het gemak het kleine meisje mag uit de hoek komen en alles wat zij opmerkt weer kenbaar maken.
  Vanuit een perspectief is de een dus gevoeliger dan de ander. Het zou mooi zijn als mannen dat onder elkaar wat vrijer gaan delen, want van elkaar leren we dat het best. Neemt niet weg dat het hierover praten met vrouwen ook leuk is.

 3. Iedereen is gevoelig. Laat dat (hoog) maar weg. De zogenaamde 80 procent laat dat gewoon in mindere mate zien of helemaal niet. Verhard door opvoeding en het stereotype man beeld. Waarom denk je dat er zoveel mannen flippen in de wereld. Niet om kunnen gaan met hun gevoel. De gevangenis zit vol met gevoelige mannen. Hooggevoeligheid bestaat niet, period.

  • Hooggevoeligheid is allang wetenschap. Bewezen. Als je zo’n anti statement maakt zou het je goed staan om bronnen te benomen die je nogal pittige stelling ondersteunen. Of ga eens bij jezelf voelen wat er bij je gespiegeld en geraakt wordt in dit onderwerp. Met liefde!

 4. tijd lang niet mee om kunnen gaan, me verstopt en een harnas aangedaan. Tot het moment ,dat ik het allemaal niet meer kon bolwerken in mijn baan. Baan uiteindelijk opgezegd. Ruim 2,5 jaar bezig geweest om mezelf opnieuw uit te vinden. Zowel beroepsmatig als op persoonlijk vlak. Was een enorme heftige periode, waar ik tot 2 maal aan toe, alles ben kwijtgeraakt. Een van de weinige zaken, die ik wel behouden had was de uitkomst van mijn transformatie. Nu kan ik zeggen dat ik blij ben dat ik een gevoelsman ben en me zo min mogelijk verstop en mijn kwetsbaarheid steeds meer laat zien. Alles wat ik kwijt was, vind ik weer terug, alleen past het beter bij me.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in