gevoelige jongen
Leestijd: 5 minuten

Ted Zeff is een hooggevoelige man
Hoewel veel hoog gevoelige mannen niet passen in onze competitieve, overstimulerende en vaak gewelddadige wereld, deelt de gevoelige man vaak kwaliteiten en eigenschappen van de grote spirituele leraren zegt Ted Zeff, schrijver van de Overlevingsgids voor hoogsensitieve personen en De Sterke, Gevoelige Jongen

Door Ted Zeff

Volgens onderzoek van psycholoog Dr. Elaine Aron, is ongeveer 20 procent van de bevolking hoog gevoelig en het is gelijk verdeeld tussen mannen en vrouwen. Met andere woorden, ongeveer 20 procent van alle mannen zijn hoog gevoelig. Als gevolg van de mores van de maatschappij, verwacht men niet van mannen dat ze emoties als angst en verdriet laten zien, dit maakt de eigenschap van gevoeligheid moeilijk voor mannen. Ik heb een enorm vooroordeel gemerkt tegen de De hooggevoelige man, zoals de mannelijke talk-show presentator wie mij interviewde en ongepaste grappen maakte over gevoelige mannen, en de meeste uitgevers die me vertellen dat de hooggevoelige man gestigmatiseerd wordt en dat niemand ooit een boek zal kopen met  hooggevoelige man of gevoelige man in de titel.

De hooggevoelige man is volkomen normaal

De hooggevoelige man die intens reageert op stimuli,  en emotionele gevoeligheid vertoont,  is volkomen normaal. Echter, er is iets mis met de maatschappij die mannen die niet taai, agressief , en emotioneel onderdrukt zijn te schande maakt—vooral wanneer dit een groot deel van de bevolking in beslag neemt. Wanneer de hooggevoelige man mannen zich niet confirmeert aan het stereotype mannelijke gedrag en in plaats daarvan meedogen, zachtheid en kwetsbaarheid uitdrukt, of wanneer ze een normaal niveau van angst en verdriet uiten kunnen anderen hen behandelen als abnormaal. De gedragingen die gekoppeld zijn aan vrouwen (acties waaruit gevoeligheid en mededogen blijkt) zijn ook natuurlijke mannelijke eigenschappen. Ze zijn gewoon niet herkent of aanvaard in veel samenlevingen. (geen?) hooggevoelige man

Veel hooggevoelige mannen hebben de neiging om te pauzeren en te reflecteren voordat ze handelen en zouden niet worden beschouwd als risico nemers. Deze neiging kan gemakkelijk worden gezien als gezonde voorzichtigheid. Echter, in de meeste maatschappijen worden mannen vaak aangemoedigd om deel te nemen aan gevaarlijk gedrag en worden ze geprezen wanneer ze dit doen, terwijl meer voorzichtig gedrag word aangezien voor zwakte; iets om je voor te schamen. De hooggevoelige man ziet potentieel gevaar eerder in dan de niet-hooggevoelige man  en is zich zeer bewust van veiligheidskwesties. Interessant is dat in het dierenrijk deze vorm van voorzichtigheid hoog gewaardeerd word . Bijvoorbeeld, het intuïtieve paard die  gevaar opmerkt en die vervolgens de hele kudde waarschuwt, word daarmee de leider van de kudde. Dit respect voor het gevoelige dier als leider is waarschijnlijk de reden waarom er geen dieren stierven in de tsunami enkele jaren geleden.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Gezien onze maatschappelijke normen, kan het als een verassing komen dat pasgeboren jongens emotioneel reactiever zijn dan meisjes. Een studie toont dat jongetjes meer huilen als ze gefrustreerd zijn dan meisjes,  maar vanaf 5 jaar onderdrukken de meeste jongens al hun gevoelens behalve woede. Hoewel jongens worden geleerd om emoties onder controle te houden, zie je door het meten van de hartslag of uiterlijke verschijnselen ( zweterige handpalmen )dat er in emotionele situaties geen verschil gevonden tussen jongens en meisjes. Jongens hebben als dezelfde menselijke behoeftes als meisjes. hooggevoelige man

Veel hooggevoelige mannen die hun leven kapot maken door zich “mannelijk” te willen voelen gedragen zich niet als echte mannen. Integendeel, ze vormen een vervorming van een cultureel stereotype. Doordat veel mannen hun gevoeligheid afwijzen worden ze maar“een half mens”. De agressieve niet-emotionele man moet leren zich het gedrag van de barmhartige, emotioneel gevoelige man eigen te maken om een volledig functionerend menselijk wezen te worden. Iedere eigenschap van hun menselijke kwaliteiten erkennen en eren in plaats van zich er van af te wenden en een aantal uit te vergroten.

Terwijl de hooggevoelige mannen misschien geen soldaten zijn die vechten in het buitenland, vraagt hun strijd evenveel moed. Ze vechten om integriteit te handhaven in de maatschappij, hun kijk op sensitiviteit vraagt veel moed en kracht. Persoonlijke –en wereldvrede kan alleen worden bereikt door wederopstanding van masculiene helden zoals Jezus, Boeddha, de Dalai Lama en Martin Luther King Jr. Je moet een sterke man zijn om te spreken over moraal, deugd en rechtvaardigheid zoals deze spirituele leiders dat gedaan hebben.

De hooggevoelige man mag dan wel moeite hebben om zich aan te passen aan de bekrompen mal van de stereotype stoere man maar hij heeft vele geweldige kwaliteiten:

 •  compassie
 •  zachtaardigheid
 •  de mogelijkheid om op te treden als vredestichter
 •  bezorgdheid over de humane behandeling van dieren
 •  een gevoel van verantwoordelijkheid
 •  bewustzijn
 •  creativiteit
 •  de mogelijkheid om liefde op een diep niveau te voelen
 • Sterke intuïtie
 •  een besef van hun eenheid met alle wezens
 •  de mogelijkheid om grote spirituele ervaringen te hebben en die ook te waarderen

Hoewel veel hoog gevoelige mannen niet passen in onze competitieve, overstimulerende en vaak gewelddadige wereld, deelt de gevoelige man vaak kwaliteiten en eigenschappen van de grote spirituele leraren. Deze mannen hadden ook moeite om bij de agressieve, strijdlustige mannen te passen en werden soms vernederd voor hun empathie en meedogende natuur. En natuurlijk gaf het onvermogen om zich aan te passen aan de maatschappij hen de kans om grote dingen te doen.

De Sterke, Gevoelige Jongen
klik voor meer info

Bij het voltooien van een onderzoek voor mijn  boek “  De Sterke, Gevoelige Jongen (link) – Help Je Zoon Een Gelukkige, Zelfverzekerde Man Te Worden”  heb ik 30 verschillende mannen uit 5 landen geïnterviewd.

En bijna alle hooggevoelige mannen hebben enthousiast de voordelen van gevoelig zijn met me gedeeld. Bijvoorbeeld, veel mannen besproken hoe hun intuïtie, creativiteit en hun gevoeligheid voor kleine nuances in hun omgeving hen geholpen heeft in relaties, slagen in werk, en het intens genieten van kunst en muziek. Een man merkte op dat zijn gevoeligheid hem hielp bij het landen van een vliegtuig, rijden en andere taken die handigheid en precisie vragen in het verkeer. Een andere man zei dat zijn bewustzijn hem hielp om dingen op te lossen door het horen van rare geluiden op voertuigen voor er een gaslek ontstaat.

Wanneer hooggevoelige mannen zich vrij voelen om hun gevoeligheid te ervaren, genieten ze van de mogelijkheden die hun fijn afgestelde zintuigen bieden. En als hun word toegestaan om te bloeien,  ze gesteund worden door familie, vrienden en collega’s kennen ze de vrede van zelfacceptatie.

Over Ted Zeff

Overlevingsgids voor hoogsensitieve personen 197x300 Makkelijker reizen voor hoogsensitieve personen hsprsTed Zeff is de schrijver van het boek: Overlevingsgids voor Hoog Sensitieve Personen. (klik op de link of het plaatje voor meer informatie, of om het boek te bekijken)

Hij behaalde zijn doctorsgraad in de psychologie aan het California Institute of Integral Studies in San Francisco. Hij geeft workshops in overlevingstechnieken voor HSPers.

 

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

10 REACTIES

 1. Als hoogsensitieve man herken ik veel van mezelf in dit artikel. Op één vlak was het anders voor mij : ik heb nooit ergens willen bijhoren en vond het niet erg om het “buitenbeentje” te zijn. Ik heb wel geprobeerd om wat “haar op mijn tanden” te krijgen zoals de maatschappij het graag heeft, maar ik heb er jaren geleden vrede mee genomen dat dat niet lukt voor mij. Nu ervaar ik mijn gevoeligheid eerder als een geschenk dan als een probleem.

 2. tijd lang niet mee om kunnen gaan, me verstopt en een harnas aangedaan. Tot het moment ,dat ik het allemaal niet meer kon bolwerken in mijn baan. Baan uiteindelijk opgezegd. Ruim 2,5 jaar bezig geweest om mezelf opnieuw uit te vinden. Zowel beroepsmatig als op persoonlijk vlak. Was een enorme heftige periode, waar ik tot 2 maal aan toe, alles ben kwijtgeraakt. Een van de weinige zaken, die ik wel behouden had was de uitkomst van mijn transformatie. Nu kan ik zeggen dat ik blij ben dat ik een gevoelsman ben en me zo min mogelijk verstop en mijn kwetsbaarheid steeds meer laat zien. Alles wat ik kwijt was, vind ik weer terug, alleen past het beter bij me.

 3. Ha Robert,
  Ben het met je eens hoor, dat je ouders (en veel andere zaken in het leven) een leerschool zijn. Ik ken echter heel wat momenten in mijn leven, waarvan ik mij afvraag wat daar nou de lol/nut van geweest is. In die zin dat ik er niks van geleerd heb, en ook niet zou weten wat ik er van zou moeten leren. Ik kan mij dus voorstellen dat er ook het nodige voorvalt zonder een bepaalde betekenis of doel. En misschien is dat dan de les: leren dat er niets te leren valt? Er geen doel is?
  🙂
  Dag Lia

  • Ha Lia,

   Ben het met je eens hoor, dat je ouders (en veel andere zaken in het leven) een leerschool zijn. Ik ken echter heel wat momenten in mijn leven, waarvan ik mij afvraag wat daar nou de lol/nut van geweest is. In die zin dat ik er niks van geleerd heb, en ook niet zou weten wat ik er van zou moeten leren. Ik kan mij dus voorstellen dat er ook het nodige voorvalt zonder een bepaalde betekenis of doel. En misschien is dat dan de les: leren dat er niets te leren valt? Er geen doel is?

   Niet overal schuilt mijns inziens een les, wellicht is de ervaring als mens al een soort les. Maar ik heb het over wat anders : je bent feitelijk al een les aan het leren op het moment dat je bijvoorbeeld ergens door geraakt wordt of uit balans geraakt. Achter die ervaring schuilt namelijk een concrete les (in liefde en/of vertrouwen). De oorzaak van bijvoorbeeld zelfafwijzing schuilt in de les. Zolang jij die zelfafwijzing ervaart, is de les actief en trek je ook die omstandigheden aan.

   Geen doel / niks te leren, daar hebben we het vaker over gehad 🙂 Het gemakkelijkst is als eenieder zich afvraagt, voel ik nog wel eens enige belemmerende gevoelens : geraaktheid, afwijzing, gekwetsheid, eenzaamheid, minderwaardigheid, angst, wantrouwen, oordelen, gelatenheid, zinloosheid, gepasseerd, niet serieus genomen, moeten voldoen, schaamte, onzekerheid, etc. etc.
   Zo ja, dan heb je nog wel wat lessen zitten 🙂 Daar heb je je levensplan voor ‘ontworpen’.

   En als je het van een afstandje bekijkt zijn het allemaal ‘wegwijzers’ om dichter bij jezelf en je bron te komen. Het zijn allemaal stappen om jezelf te helen op dieper nivo, in liefde en vertrouwen.

   Hartelijke groet, Robert

 4. Algemene reactie en @Milene Fliers, Hallo,

  Bedenk dat je als ziel de ouders en omstandigheden zo uitkiest om die lessen optimaal uit te werken. Het is dus geen toeval dat jij of die kinderen bij die ouders terecht zijn gekomen. Kijk eens naar je eigen thema’s en in welke hoedanigheid je ouders daar een (onbewuste) rol in hebben gespeeld.

  Ik groeide op met ouders die niks met mijn gevoeligheid aankonden, en heb problemen met mijn gevoeligheid gehad van dat moment tot op mijn bijna 40e jaar ; ik ben nu bijna 41 🙂
  Mijn ouders hebben me deels in staat gesteld om mijn levenslessen als het ware niet te kunnen laten ontgaan (onbewust) ; maw dat ik mezelf ging afwijzen op diverse vlakken, en ook mijn gevoelens.

  Door mijn eigen bewustzijnsproces heb ik het innerlijk besef gekregen dat het allemaal mijn eigen keuze als ziel is geweest, dat het onderdeel van mijn levensplan is geweest. Dat had als gevolg dat ik de volle veranwoordelijkheid voor mijzelf kon nemen zonder de schuld meer af te wenden op mijn ouders of anderen.

  Voor mijn levensplan was die worsteling met mijn gevoeligheid noodzakelijk om bepaalde lessen (mn (zelf)vertrouwen) te kunnen leren. Maar ook in staat te zijn om ver door te groeien in mijn bewustzijnsproces. Gevoeligheid en bewustzijn gaan hand in hand. Het is dus geen toeval dat er ‘hooggevoelige’ mensen zijn.

  Ik begrijp dat het soms moeilijk kan zijn om die situaties aan te zien, zoals je omschrijft. Dat heb ik ook soms. Toch kan het helpen om eens met bovenstaande bril naar die situaties te kijken, en niet de insteek er op na houden dat er altijd ingegrepen moet worden. De insteek dat er ingegrepen moet worden kan onstaan door het gevoel dat er een misstand is. En is er daadwerkelijk een misstand als je mijn bovenstaand verhaal zo leest(?) Het is weliswaar niet eenvoudig om het zo te zien. En ik promoot overigens geen gelatenheid.

  En als je daarbij beseft dat je als ziel de omstandigheden kiest, dan hoort daar ook de tijdsgeest en culturele achtergrond bij. Dus als we in een maatschappij leven hier in Nederland dat gevoelige mannen niet zo snel worden geaccepteerd (zwart/wit gesteld), hoort dat er ook bij. Dat versnelt mijns inziens je proces van levenslessen, die zelfafwijzing is dan snel geboren. Precies als het verhaal met de ouders.

  Hartelijke groet, Robert

 5. The Guy in the Glass

  When you get what you want in your struggle for pelf,

  And the world makes you King for a day,

  Then go to the mirror and look at yourself,

  And see what that guy has to say.

  For it isn’t your Father, or Mother, or Wife,

  Who judgement upon you must pass.

  The feller whose verdict counts most in your life

  Is the guy staring back from the glass.

  He’s the feller to please, never mind all the rest,

  For he’s with you clear up to the end,

  And you’ve passed your most dangerous, difficult test

  If the guy in the glass is your friend.

  You may be like Jack Horner and “chisel” a plum,

  And think you’re a wonderful guy,

  But the man in the glass says you’re only a bum

  If you can’t look him straight in the eye.

  You can fool the whole world down the pathway of years,

  And get pats on the back as you pass,

  But your final reward will be heartaches and tears

  If you’ve cheated the guy in the glass.

  by Dale Wimbrow, (c) 1934

 6. wat ik niet begrijpt dat het nog steeds niet begrepen wordt dat de mensheid 100% hoog gevoelig is
  dit artikel maak precies duidelijk hoe het bij mannen zit
  elke mens heeft die hoog gevoeligheid, maar het wordt vanaf de geboorte direct onderdrukt / gemanipuleerd
  hier zie ook weer gelijk dat ieder mens anders is en dus ander reageert, de een trekt zich terug de ander heeft een grote mond zo probeert ieder mens te overleven een plaats te bemachtigen in de maatschappij omdat dit zo geleerd wordt
  de gevoelige mens die dit niet kan wordt dan hoog gevoelig genoemd, het is aan de mens om weer op zoek te gaan naar hoe de vijfzintuigen werken want daar ligt de opening bv, helderziend is alleen maar inzien hoe we anders kunnen kijken, als de 5 zintuigen weer gaan werken zoals bedoeld dan komt die gevoeligheid tot zijn recht
  maar ja de mens wil nu eenmaal bijzonder zijn dus maken wij mensen bijzonder

 7. Mooi artikel. Ben blij dat dit geschreven wordt, je wordt als mama snel als overbemoederend of beschermend gestigmatiseerd wanneer je je jongen beschermd tegen de druk van de maatschappij. Terwijl net hij er meer behoefte aan heeft aan die bescherming. Weet nog dat ik door veel ouders aangesproken werd nadat ik mijn zoontje rode nagellak had aangedaan. Hij werd twee en zag mijn dochtertjes en ik onze tenen lakken. Hij vroeg dat natuurlijk ook en ik liet hem zijn kleurtje kiezen. Trots was hij. Maar dan wat een reacties. Van hoe kan je hem dit aandoen. Tot dit wordt toch niet gedaan. Over wil je dat ze hem uitleggen? Mijn antwoord was standaard hetzelfde: “neen ik zal hem uitleggen dat onze maatschappij vind dat nagellak voor jongens niet gepast is en kijken of hij daarmee snapt dat hij geen mooi kleurtje op,zijn tenen krijgt.” Meestal zwegen ze dan en gaven ze me gelijk. Heb ook ooit gelezen van een mama in het noorden vanEuropa, weet het juiste land niet meer, dat haar zoontje van drie kleedjes liet dragen omdat hij dat vroeg. Dat heeft zoveel reacties gelokt dat het in het nieuws kwam. Maar ik kan dat enkel toejuigen. Waarom aanvaarden we dat vrouwen zich verkleden in cowboy of ridder of voetballer, maar slaan we in paniek wanneer een kleuter als prinses verkleed wil gaan?

  Ik ben blij dat mijn zoon regelmatig roze kiest en durft te uiten dat hij bang is of zich slecht voelt. Zo te lezen wordt het eenuitdaging om deze kwaliteit tenbewaren. En je merkt dan dat je als hooggevoelige mama toch vecht tegen de bierkaai, want dat slechte gedrag wordt er gewoon door andere sneller ingeprent dan dat,je het,er kan uithouden. 🙂

 8. Wat een mooi gevoelig artikel…En het zo waar… ik vind dat jongens net als meisjes net zo gevoelig mogen zijn,. Mijn hart breekt letterlijk als ik zie en voel wat jongens moeten meemaken in gezinnen waar ze niet geaccepteert worden zoals ze zijn..die in hun vroege jonge jeugd zoveel pijn moeten doorstaan omdat ze in een gezin komen die mogelijk niet op het zelfde level zitten met alle gevolgen …vraag me toch af waarom sommige kinderen toch bij ouders terechtkomen die nog niet zo ver zijn als hun eigen kinderen? Ik kan best begrijpen dat dat Karma is en dat we onze lessen moeten leren, doch kinderen die aan hun lot worden overgelaten of verwaarloosd of onbegrepen,,, hoe kun je die het beste helpen….????

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in