gestreste hooggevoelige tiener – Tips

Ik kreeg laatst via twitter, na mijn artikel over de gestreste hooggevoelige tiener, de vraag of ik nog meer tips had voor De gestreste hooggevoelige tiener. Ik heb er eens over nagedacht en kwam op het volgende lijstje, geschreven voor de tieners zelf:

 Tips voor de gestreste hooggevoelige tiener :

Het is erg belangrijk dat je een rustige plek hebben om tot jezelf te komen. Als je uit school komt, kun je je daar even terug trekken.

Houd daarom je slaapkamer ook het liefst wat prikkelarm, dat wil zeggen, een rustig ogende, niet al te rommelige kamer. Niet teveel posters, plaatjes, kleurtjes, etc.

Ga niet gelijk computeren en tv kijken als je thuis komt, tenzij je van jezelf weet dat je daar juist lekker rustig van wordt. Zet liever een rustig muziekje op (of juist niet rustig, als je je daar beter bij voelt, ik luisterde zelf juist naar rock en metal 😉  ) Zoek naar wat jou ontspant.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Zoek een lichamelijke activiteit die je leuk vindt, dansen, voetbal, tennis, noem maar op. Lichamelijk bezig zijn, helpt je om uit je hoofd en in je lichaam te komen.

Probeer eens of je een manier kunt vinden om de indrukken die je hebt opgedaan op een creatieve manier van je af te zetten. Schilder, teken, boetseer, schrijf, zing, dans, ook hier geldt: Doe wat jij fijn vindt, waar jij van ontspant.

Probeer eens of je het fijn vindt om je schoolwerk te plannen, een goede planning kan meer rust in je hoofd geven.

Douche op het einde van de dag, of ga in bad. Stel je voor dat je alle stress van de dag door het putje laat stromen. Zo ben jij het (meer) kwijt!

Laat de dag langzaam en rustig aflopen. Doe geen drukke dingen voor het slapen gaan, kijk liever geen tv meer vlak voor het slapen, zit niet constant nog met je telefoon te spelen. Zoek de rust op, lees een boek als je het leuk vindt, of schrijf de dag nog even van je af.

Laat de dag, voor je gaat slapen, nog even aan je voorbij gaan. Wat gebeurde er, hoe voelde je je? Zorg dat je het af kunt sluiten voor je in bed ligt, dan hoef je er niet meer over te piekeren. Doe dit het liefste nog voor het douchen. Als je van schrijven houdt, schrijf het dan van je af.

Haal, als je in bed ligt, diep adem. Adem in door je neus en uit door je mond. Laat je adem helemaal tot in je buik komen, een “hoge ademhaling” maakt onrustig. Als je het gevoel hebt dat je nog energie van anderen bij je hebt, denk of zeg dan bij je uitademing: Wat niet van mij is, laat ik los

Anderen lazen ook:

 

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

5 REACTIES

 1. Hallo Gordon .Zou jij dan aub bovengenoemde aanvullling kunnen geven ,waardoor het verhaal meer inhoud krijgt??
  Mijn dank en zou je als het niet teveel gevraagt is, mijn reactie niet willen verwijderen??
  Alvast bedankt. Warme groetjes Calvin..

 2. Bedankt voor je reactie Gordon…
  Misschien kun je bij het artikel van Nadia , deze aanvulling van jou verwerken, zodat het artikel duidelijker is.
  Oh ja ik had gevraagd, wat zijn je tips… Play Station 4.
  Moet ik deze dan verbergen, en een conflict aangaan.??
  Ben beneuwd hoe Nadia dit beleefd. ZEN versus Play Staion???

 3. Allemaal leuke tips, maar als ik eerlijk ben vraag jeje dan niet af of dit werkt bij een puber hsp of niet?? Ze zijn wel erg met zichzelf bezig .Staan ze dan nog op advies van de ouder te wachten? Groetjes en hsp vader

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in