aarden verwerken

Hooggevoeligen krijgen meer informatie binnen dan andere mensen en kunnen hierdoor overprikkeld raken. De informatie die ze binnenkrijgen wordt dan niet goed verwerkt en opgeslagen als stress. Bewuste vormen van ontspanning kunnen een hooggevoelig persoon helpen met het verwerken van deze stress.

Door de vele dingen die ons tegenwoordig afleiden in de moderne samenleving hebben we vaak geen tijd meer om de informatie die we binnenkrijgen te verwerken. We gaan dan “te hoog in onze energie zitten” en hebben het nodig om te aarden.

Te hoog in je energie zitten

Te hoog in je energie zitten betekent vaak dat je veel informatie in je bovenste chakra’s hebt zitten die naar beneden wil. Je energetisch systeem is uit balans en heeft teveel informatie in zich opgenomen om te verwerken. De energie dan van boven naar beneden brengen om het vervolgens te integreren in je lichaam of uit je lichaam te laten stromen is wat wij Aarden noemen. Er zijn vele dingen die dit aardingsproces kunnen bevorderen; het communiceren van je gevoel, je verbinden met andere mensen, sporten of de stilte opzoeken.

Energie wil bewegen, het wil ergens heen. Het wil stromen, het wil gevoeld worden, het wil zich manifesteren in deze realiteit en gegeven worden aan de aarde. Energie wil eruit en als je hoog in je energie zit weet je dus wat je mag doen. Je mag je energie naar beneden brengen en het in deze wereld brengen of teruggeven aan moeder aarde.

Blokkades in je energiesysteem

Sommige gebeurtenissen in jouw leven zorgen er voor dat je zoveel zware informatie tegelijk binnen krijgt dat het moeilijk is voor je systeem om dit te verwerken. Je hele systeem krijgt dan als het ware een aardbeving en het is dan alsof de grond onder je vandaan getrokken wordt. Vaak ga je hierbij door verschillende emoties: verbazing, verdriet, boosheid, vrolijkheid, gemis, dankbaarheid. Het kan allemaal door je heen gaan als je zo sterk door iets geraakt of getriggerd wordt. Je kan er dagen, weken en soms zelfs maanden of jaren in blijven hangen. Vaak krijg je ook feedback van je omgeving als je al een lange tijd in zo een verwerkingsproces zit. Hierbij krijg je dan mogelijk het advies dat het nu tijd is om verder te gaan. Dit kan best moeilijk zijn om te horen. En het hoeft voor jou helemaal niet te voelen alsof jij daar al klaar voor bent.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Sommige dingen zijn nou eenmaal erg zwaar om te verwerken, dit kan te maken hebben met dingen die je in het verleden hebt meegemaakt, traumatische gebeurtenissen. Je krijgt dan integratieproblemen. De informatie kan niet helemaal door je heen stromen en blokkeert op een bepaalde plek. De energie kan hier dan niet goed doorstromen. Bij mensen die hooggevoelig zijn komen deze problemen veel vaker voor, dit omdat ze meer tijd nodig hebben om informatie te verwerken. Ze zitten dan even of voor langere tijd vast.

Integratie van informatie

Als ik het heb over verwerken dan bedoel ik in de eerste plaats gewone dagelijkse gebeurtenissen, informatie die je van dag tot dag binnenkrijgt en die verwerkt mag worden in al je lagen. Dit gaat prima, en redelijk snel bij de meeste mensen, maar bij hooggevoeligen kan dit lastig zijn. Hooggevoelige personen krijgen namelijk een grotere hoeveelheid informatie te verwerken per dag en hebben dus ook langer de tijd nodig om deze grote hoeveelheid aan informatie te verwerken..

Het kan zijn dat je ergens een blokkade hebt, de informatie of energie komt dan heel moeizaam door je systeem heen en blijft soms zelfs vastzitten. De ervaringen kunnen niet goed verwerkt worden en blijven dan energetisch en uiteindelijk ook fysiek in het lichaam zitten.

Het gebeurt bij veel mensen, ze nemen dan bijvoorbeeld te veel op zich en krijgen last van hun schouders. Het is bekend dat opgekropte woede zich kan uiten in gal- of leverproblemen, emotionele wanbalans is vaak een oorzaak voor darmproblemen. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ook de wetenschap komt hier steeds meer achter. Zo boven, zo onder. De energetische wereld uit zich in de fysieke wereld.

Al deze informatie wijst natuurlijk ook naar een oplossing, een antwoord. Want daar waar energie vastzit, zou je het dus ook weer moeten kunnen laten stromen. Soms gaat dit makkelijk en soms vraagt dit wat meer innerlijk werk.

Hoe kun je informatie beter gaan verwerken?

Het antwoord kan je vinden in innerlijke rust en stilte. Belangrijk is om echt tijd te nemen voor jezelf als je opstaat en dat je voor jezelf meerdere keren per dag rustmomenten creëert. Dit kan thuis op de bank, of in bed, maar het liefst buiten in de natuur, waar je je kan verbinden met de aarde.

Ontspanning kun je ook vinden in muziek maken of luisteren, in het opschrijven van je gedachten en emoties (zodat je kan ontladen). Of misschien vind jij je ontspanning in het leggen van mooie verbindingen met anderen

Als je begrijpt wat jij zelf nodig hebt om dingen te laten stromen, dan ben je al een heel eind. Iedereen is hierin uniek, dus het is aan jou om je eigen weg hierin te vinden.

Voor je gemak staan hier 25 manieren om te aarden.

 

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

13 REACTIES

 1. De tranen rollen me over de wangen bij het lezen van jouw woorden…er zit nog heel veel “vast” in mij…intussen 51 en de moed zakt me geregeld in de schoenen…maar woorden zoals de jouwe, geven terug richting, moed, kracht en de erkenning. Bedankt daarvoor!

 2. Als hoogsensitieve persoon vind ik zelf dat we de informatie niet verkeerd begrijpen, we voelen , dat kan je niet begrijpen als je niet hoogsensitief bent. We zien het zeker niet als geschenk maar we proberen toch om het als gave te gebruiken om andere te helpen. Iedereen beslist dit voor zijnzelf. Als hoogsensitieve persoon is het belangrijk dat we voelen dat we goed doen. Anders worden ze niet opgeslagen als stress maar bepalen we dat we het niet meer uitleggen want dit zegt meer over hen dan over een ander.Maar in een wereld waar alles gebeurd in jouw naam of volgens computers dan zijn wij hier niet op ons plaats. Want hoe kan een computer nu voelen. Nieuwetijdskinderen geven niet vlug het vertrouwen meer aan andere. Dit is natuurlijk een gevolg door wat ze ervaren hebben in dit leven. Wij zien gevoel niet als iets dat je gebruikt voor een ander pijn te doen. Wij zijn graag gelukkig, wij leven graag maar niet in een tijd waar misbruik een levensstijl is. Wij hebben een groot hart maar veiligshalve hebben vele hun hart gesloten. Dit vind ik zo jammer want daardoor zie ik zoveel mensen met een groot hart lijden. Nochtans mochten we nu leren uit plezier. Waarom kan niet iedereen zo zijn want iemand zijn eigen leven tegenhouden voor hun plezier is jammer. Want er zijn zoveel nieuwetijdskinderen die barsten van het talent. Dit was mijn ervaring als hoogsensitief persoon en begeleidster van nieuwetijdskinderen. Jammer heb ik ook moeten leren uit lijden.

 3. mooi artikel! Vooral kinderen zijn niet bij machte zich tegen prikkels van buiten te beschermen. Zij zijn erg ontvankelijk omdat zij zich nog niet kunnen beschermen. Als jij als ouder je kind voedt zal het jou volledig vertrouwen, het neemt zonder vragen te stellen datgene tot zich wat jij geeft. Naarmate het ouder wordt zal het meer eigen wil ontwikkelen en gaat het ook beter aangeven wat het wel en niet wenst. Dit is de natuurlijke ontwikkeling die wij allen meemaken en zo leren wij gaandeweg grenzen te stellen en die te beschermen. Als er in dit proces iets verstoort raakt, kan dat o.a leiden tot hoog of overgevoeligheid voor prikkels van buitenaf. Een oorzaak kan zijn dat het kind in onduidelijkheid opgroeit. Dat hoeft niet direct te zeggen dat er onduidelijkheid is/was, maar dat het kind dit zo ervaart. Door deze perceptie van onduidelijkheid gaat het kind op zoek naar andere tools om toch maar duidelijkheid te krijgen. Eén van die tools kan het oppikken van signalen uit de buitenwereld zijn om toch maar een vorm van duidelijkheid te verkrijgen. Het kind zet zich dus a.h.w wagenwijd open voor externe signalen. Door de stortvloed aan prikkels die het zodoende binnenkrijgt, wordt het (wellicht ook letterlijk) heel onrustig waardoor o.a de spanning oploopt. Als deze spanning zich vervolgens niet of onvoldoende kan ontladen, zoekt het zich een andere weg naar buiten, via o.a de organen. Het lichaam functioneerd dan eigenlijk als afvoerputje voor alle spanningen. Het behoeve verder geen betoog dat dit een scala aan lichamelijke klachten kan opleveren. Er is dus naast aandacht voor voeding, structuur en een rustige omgeving, ook veel duidelijkheid voor het kind nodig. Zo kan het zijn of haar natuurlijk beschermingmechanisme gaan opbouwen danwel versterken. Dit geldt niet alleen voor kinderen maar ook voor (jong-)volwassenen.

 4. Beste Kees, mijn dochter Joyce geboren 27-7-1990, maakt op dit moment een heel moeilijke periode door. Een grote zoektocht naar wie ze werkelijk is. Ze is op dit moment psygisch onstabiel en krijgt hulp via ggz. Toch zegt mijn gevoel dat er ook andere oorzaken zijn dan de reguliere hulpverlening onderzoekt. Ik zou graag hulp voor haar willen vinden voor haar. Ze vind geen rust, is innerlijk onrustig, bang , ze durft bijna nergens naartoe etc etc. Dus vergeet ik maar gelijk zo een dag als 2 juli in Amsterdam. Daar is ze nog lang niet aantoe. Het zou fijn zijn als dat een op een kon. Om haar te helpen in haar hooggevoeligheid.. Heb jij goede tips.

 5. mooi artikel, voel dat ik ik heel moeilijk loskom van een emotionele plotse gebeurtenis, en het blijft hem ook herhalen . hoe breng je de bijnieren terug in orde?

 6. Goed stukje,
  ik ben laatste tijd ook zo bezig. Veel emoties kan je idd leiden naar specifieke organen of gedeeltes van het lichaam. Alles is met elkaar verbonden. Angst kan je ook herleiden naar bijv zwakke nieren of overstreste bijnieren. Naar die organen toe ademen kan ook helpen. Natuur of bepaalde muziek zijn mooie helende middelen (frequenties) die overal beschikbaar zijn. Rechtstreeks contact met de aarde vloeit goed af.

  Wat betreft die hoeveelheid informatie.. Het schijnt dat een mens nu op een dan net zo veel prikkels en info over zich heen krijgt als iemand in de middeleeuwen op een dag. Wss zijn ''normale'' mensen in afgelopen 50 jaar zo snel mee geevolueerd dat ze dit aan kunnen, hun schild is sterk genoeg.
  Aan de andere kant is het zo dat hooggevoelige mensen deze snelle info overdracht ontwikkeling (die in mijn ogen verre van natuurlijk is) niet in hun systeem kunnen integreren omdat ze dicht bij hun natuurlijke staat willen leven. Hun ware natuur en essentie willen leven..Daarom kom je thuis in het bos.

  De vraag is dus, of hsp mensen evolueren mee, en hun schild word sterk genoeg, of….
  zou je een proef moeten doen, een leefomgeving of community opzetten in de natuur, waarin meer in het oorspronkelijke ritme word gewerkt, ieder doet wat hij kan..vetrouwen dat dat goed is, en ieder geleid is door zijn Bron…(mijn droom…;)

 7. Dag Kees,
  ik ben hooggevoelig.Ik krijg beelden en gedachten binnen,niet te doen.Is soms om zot van te komen.IK heb dat sinds ik gescheiden ben.Kan u mij raad geven hoe ik daarmee moet omgaan.
  Vriendelijke groeten,
  corinne