Home Hooggevoeligheid Hooggevoeligheid als kracht

Hooggevoeligheid als kracht

Hooggevoeligheid als kracht

door Petra Maartense

De laatste tijd hoor en lees ik opeens weer veel over hooggevoeligheid. Misschien komt dat omdat we met z’n allen steeds gevoeliger worden. Dat heeft alles te maken met de hogere frequenties die binnenstromen en ons lichter maken. Simpel gezegd hebben we dan des te meer last van alles wat nog vast zit en daardoor in een lagere frequentie vibreert. In onszelf en om ons heen. De hogere gevoeligheid maakt dat lage frequenties onverdraagbaar worden en voelen als geweld in je systeem. Ze willen vertrekken, alles wil lichter worden!

Daarvoor verwijs ik graag naar de methode die Aartsengel Michaël ons aanreikt in dit artikel

Door er een gewoonte van te maken om steeds alles op te ruimen wat in jouw beleving verstorend aanvoelt, wat je dwars zit, wat voelt als ongemakkelijk of pijnlijk, draag je bij aan de transformatie. Probeer vooral het verstorende niet te voeden en te vergroten door er de strijd mee aan te gaan of het te blijven herhalen in woorden en gedachten. We kunnen veel meer oplossen dan we denken en het is veel simpeler dan vroeger. Je zet het in het licht, je brengt je eigen licht op de plaatsen waar het donker is, waar het knelt en zo breng je meer licht en ruimte in de verdichte energie. Want angst, pijn, geweld, frustratie en woede zijn als het ware bonken verdichte energie, die vrij agressief kunnen aanvoelen. Ons systeem verdraagt dat niet meer. Dus het wil weg. Hoe je het je voor kunt stellen – bijvoorbeeld als een donkere wolk, die oplost – het maakt niet uit, het werkt zoals jij het je voorstelt.

Wat ik hier vooral nog eens wil benadrukken is dat het werkelijk ‘voedend’ is om er anderen de schuld van te geven. Voedend op een niet-oplossende manier. Je vergroot de tegenstelling en je handelt vanuit de pijn, de dichtheid, waardoor het alleen maar nog dichter wordt. Als er in jou geen “haakje” is om aan te gaan hangen, hoef je helemaal geen last te hebben van de negatieve energie van anderen. Als je gewoon in je eigen licht blijft, in verbinding blijft met jezelf, waait het vanzelf voorbij. Laat het niet binnenkomen.

En is er wel een haakje, ga dan op zoek naar dat haakje. Is het je schuldgevoel, je verantwoordelijkheidsgevoel, is het je eigen oude patroon, je oude pijn? Breng dat dan naar het licht. Zeg dat het mag vertrekken. Natuurlijk zal je steeds getriggerd blijven worden, tot dat zich heeft opgelost. Accepteer het, maar niet op zo’n manier dat het zou moeten blijven. Het is juist een uitnodiging om iets ouds los te laten. We komen op steeds diepere niveau’s terecht, soms lijkt iets een herhaling, maar het is nog een stap verder. Dat geeft niet, het is goed. Het ruimte op en maakt de weg vrij.

Wat je veel hoort of leest is dat licht juist donker aantrekt. Met andere woorden: Als jij volledig in je kracht en in het licht staat, zouden er juist ‘donkere krachten’ op je afkomen. Dat is een rare veronderstelling, waar we maar eens mee af moeten rekenen. Want juist als je daar bang voor gemaakt wordt of bang voor bent, is dat het ‘haakje’. Als jij werkelijk in je licht en je kracht staat, trek je juist geen donker aan, maar je verspreidt licht en je trekt aan wat daarbij past. Alles wordt juist makkelijker. Het licht is altijd sterker en zal dus ook schijnen vanuit jou en positieve invloed hebben rondom je. Het kan dus alleen maar angst, onzekerheid of een bepaalde overtuiging zijn, wat als trigger zou kunnen dienen om eventuele ongewenste ‘donkere krachten’ aan te trekken.

Vergis je niet: Licht is kracht. Als je dat weet en voelt en kunt laten zijn zoals het is, loop je juist geen risico. De kracht van het licht, de liefde, maakt je niet zwak en kwetsbaar, het maakt je juist sterk en beschermt je. Die kracht is een zachte kracht, maar sterker dan welk geweld dan ook. Oplossend, verzachtend, harmoniserend en logischerwijs haalt dat juist het beste in anderen naar boven. Zie jij gevaren in je omgeving, dan is dat jouw waarneming en dan betekent dat dat jij nog niet helemaal vertrouwt op je eigen licht. Het is een angst die je ongedaan kan maken. Of een oude overtuiging om mee af te rekenen. Zie je hoe zo’n overtuiging juist de dualiteit in stand houdt? En begrijp je dat je dan nog leeft met een angst en dat het juist die angst is, die ongewenste ervaringen aantrekt? Geeft niet, maar los het op. In jezelf. Breng het in het licht, want als jij in verbinding blijft met je eigen licht, heb je niks te vrezen.

Natuurlijk kan het juist gebeuren dat je in het groeiproces, in het lichter worden, diepere delen van jezelf tegenkomt die ook nog naar het licht willen. Het kan zijn dat je mensen tegenkomt, die dat verborgen deel in jou komen triggeren. Juist omdat het naar het licht wil. Juist omdat het opgeruimd wil worden. Dat verborgen deel in jou trekt dan precies die ervaring aan om dat voor elkaar te krijgen. Dat kan voelen als heftig of als een stap terug. Dat is het niet. Het is vooruitgang. Neem het waar en zie wat er in jou wordt aangesproken. En kijk of je er nu op een andere manier mee om kan gaan. Door het waar te nemen, het licht te maken en op te lossen.

Misschien haakte je vroeger af en trok je je terug. Nu word je uitgenodigd tot zelfonderzoek en transformatie en je kunt weer verder. Als iets je raakt, kwetst of bang maakt, duik dan niet in die oude valkuil maar weet dat jij het aankan en dat het een kans is om op te schonen.

Blijf gericht op het licht, want als je maar naar de donkere wolken blijft kijken, kom je er vanzelf in terecht. Blijf je gericht op het licht, dan drijven die wolken vanzelf voorbij. Ze hoeven niet meer bij jou aan te kloppen.

We zullen dus op moeten passen voor onze oordelen, want oordelen verdelen en stimuleren juist de tegenstellingen, de strijd, de afgescheidenheid. Waarnemen is vanuit een ander perspectief, vanuit het licht waarnemen is heilzaam en maakt je vrij. Het is een andere beweging. In plaats van er vol in te springen als iets je triggert, ga je nu zien wat er gebeurt en je laat het. Je erkent de gevoelens die het in je oproept – voor jezelf. Als ze zijn gezien, ok, that’s it. Klaar. Geen verhalen maken, geen ingewikkelde constructies verzinnen. Erkennen en aan het licht meegeven.

We hebben namelijk een groot voordeel als we gevoelig zijn en in verbinding staan met het licht en dat is dat we samenwerken. Op het niveau van het licht (ik zeg het maar even simpel) is er eenheid en eenheid betekent ook eenheid met het Goddelijke, dus een enorm potentieel aan hulp. Je hoeft het niet alleen te doen. Als je in het donker gaat zitten mokken of wegkwijnen (alweer een versimpelde voorstelling), sta je er alleen voor. Maar zelfs dan kan je het licht te hulp roepen, dus waar is dat voor nodig? Het is maar net wat we willen, onze intentie telt.

Natuurlijk weet ik dat het best lastig is om als hooggevoelig persoon zoveel ‘op te pikken’ en zoveel stemmingen van anderen waar te kunnen nemen. Ik heb er zelf ook mee om moeten leren gaan. Als iemand boos op mij was of in gedachten een bepaalde strijd met zichzelf op mij projecteerde – omdat ik toevallig iets had gezegd wat confronterend was – dan voelde ik dat. Het was moeilijk dat uit mijn systeem weg te werken. Maar ik heb ontdekt dat dat voor een deel te maken had met een heel subtiel schuldgevoel (verantwoordelijkheidsgevoel), voor een deel met mijn eigen verborgen angst (dat anderen over mij konden beslissen of heersen of me ‘kwaad’ zouden kunnen berokkenen bijvoorbeeld) en dat het dus voor een deel mijn eigen gevecht was. Anders had het nooit in mijn systeem kunnen belanden. Als ik daar heel duidelijk geen bodem meer voor aanbiedt, komt het ook niet meer bij mij binnen. Dat heeft dus te maken met zelfvertrouwen en vertrouwen op het licht, wat eigenlijk hetzelfde is.

Soms weet je niet of een gevoel van jou is of van een ander. Ook daar heb ik een mooie ‘oplossing’ voor gevonden: Het is niet van jou en niet van de ander. Neem het waar als een lading die voorbij komt en omdat jij een speler bent in het veld, net als die ander, kan je het gevoel hebben dat het een emotie is van jou of van die ander. Maar al die emoties zijn – net als gedachten – niet wie jij bent. Het zijn de wolken die voorbij trekken en laat ze….

Eenheid betekent ook dat we een zijn met elkaar, het veld, het leven op aarde. We kunnen onszelf daar niet los van zien. Maar we hoeven het ons ook niet toe te eigenen als ‘dat is van mij’ en ‘dat is van hem’ of ‘van haar’. Het is er en het vraagt misschien aandacht, maar jij bepaalt waar je je aandacht op richt en hoe.

Dus hooggevoeligheid hoeft geen ‘probleem’ te zijn. Je kunt het zien als ‘probleem’ en dan maak je er meer een ‘probleem’ van. Een uitdaging, ja, dat wel. Maar vooral een kracht. Want hoeveel instrumenten heb je niet juist in handen met je gevoeligheid? Juist door je mogelijkheid je te verbinden met het licht, heb je het sterkste instrument dat er bestaat tot je beschikking: Licht en Liefde, Goddelijk licht en Goddelijke liefde. Wat anders kan de zwarigheid en de narigheid hier op aarde oplossen dan dat?Sensitieve Marlon Brando

Je kunt dat ‘instrument’ – ik noem het bewust geen ‘wapen’, want dat suggereert weer een strijd – inzetten op alle fronten. Bij alles wat je doet: Eten, praten, denken, schrijven, werken, poetsen, groente verbouwen, voedsel bereiden, in alles wat je doet en overal waar je gaat, neem je het licht mee en dat geeft waarde aan alles. Vooral in de communicatie is dat een heel krachtig instrument om de vrede te bewaren en ook anderen wat meer in het licht te brengen. Het gaat vanzelf. Laat het niet je ego zijn, die denkt: ‘Zo, ik ga nu eens even iemand in het licht zetten’, maar laat het vanzelf gaan. Door zelf in vrede en harmonie door het leven te gaan. Voel die kracht en voel dat licht. Het zal je verheugen hoeveel licht, hoeveel vreugde er dan op je pad komt. En als iemand het niet wil ontvangen, is dat niet jouw probleem. Laat het… Licht doet zelf z’n werk wel. Strijd is geen licht…. Frustratie ook niet….

De beste manier om je goed te voelen en geen last meer te hebben van eventueel ‘donker’ is om gewoon lekker je eigen gang te gaan, te doen wat je het liefst doet, waar je goed in bent. Dat is de manier om jouw licht in de wereld te laten stralen. Om jezelf krachtig te maken en te ‘beschermen’. Het gaat vanzelf, je hoeft niet met de mensen en zaken om je heen te ‘vechten’, je leeft vanuit je eigen kracht. Dat is een keuze die je kunt maken en mag maken. Het is niet afhankelijk van anderen.

Naar problemen kijken is een oude gewoonte, waar we allemaal mee te maken hebben, omdat de mens dat nu eenmaal in z’n systeem heeft zitten. Omdat we onszelf niet los kunnen zien van de geschiedenis, onze voorouders, de mensheid als geheel. Wel kunnen we het doorbreken, nu we ons meer en meer bewust worden en onze mogelijkheden kennen.

Eeuwenlang zijn we bang gemaakt en is onze eigen kracht (die verbinding met het licht dus) ontkend of de kop in gedrukt. We hebben ons bang laten maken, we hebben ook onszelf ontkend. We waren vergeten wie we waren en we zijn dat nu aan het herontdekken. We hoeven dat niet voor anderen te doen, we kunnen dat beter voor onszelf doen. Daarmee helpen we het geheel ook. Want alles wat wij weten te winnen aan kracht, zal meer licht betekenen voor het hele ‘krachtenveld’ en ook anderen stimuleren en zo verlichten we letterlijk en figuurlijk vanzelf ‘het veld’. Dus wees je bewust waar je kracht aan geeft, wat je voedt.

Alles wat we kunnen opruimen in ons eigen systeem heeft een effect op het geheel. Met terugwerkende kracht zelfs, want we ruimen oude trauma’s en oneffenheden op door er nu doorheen te komen en ze niet langer die macht over ons te laten hebben. Het opschonende effect van wat we NU doen, bevrijdt ons van trauma’s en onaffe zaken uit het verleden, uit vorige levens, onze individuele geschiedenis is in feite een gezamenlijke geschiedenis. Eenheid betekent dat anderen jou een deel van jezelf laten zien en omgekeerd. Als hooggevoelig persoon is je bereik dus groot, maar ook je mogelijkheden zijn dus groot.

Maak het eenvoudig: leef in het licht, werk dagelijks aan de versterking van de verbinding met je Zelf, je Goddelijke Zelf, je Licht en laat alles daar met het grootste gemak in oplossen. Dat is de makkelijkste en plezierigste weg. Je zal zien dat het steeds makkelijker gaat en dat het leven daardoor steeds plezieriger wordt. Richt je op het licht en wen er aan dat het leven steeds lichter wordt! Geniet ervan!

Petra

Petra Maartense

www.happyview.info

6 REACTIES

 1. Dank je wel Petra, ik reageer wat laat maar beter laat dan nooit. Oók ik, net als Suus, had deze tekst van Michael heel hard nodig … Tja, om mezelf beter in het licht te zetten … Haha, ook al is het nu al bijna half elf ‘s avonds en diep donker buiten. Nogmaals, dank je wel enne … ik voel me verlicht, letterlijk en figuurlijk! Hartvolle groet,van mij ( alias Roos Hartland), Edith

 2. Dag Petra,
  Dank je wel, dat deed me goed en kwam op het juiste moment.
  Helpt herinneren aan wat ik nog wel eens vergeet.
  Het is precies zoals je zegt.
  Liefs, Richarda

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.

Privacy Settings saved!
Privacy-instellingen

We gebruiken verschillende cookies op onze website, om u een optimale ervaring te bieden.


Deze website maakt gebruik van de software Wordpress. Wordpress plaatst cookies die noodzakelijk zijn om de website te laten functioneren. Deze cookies kunnen daarom niet uitgeschakeld worden.
 • wordpres_gdpr_allow_service
 • wordpress-gdpr-cookies-allowed
 • wordpress_gdpr_cookies_declined

Liever niet
Accepteren