Home Hooggevoeligheid Hooggevoeligheid en Slaapproblemen: hoe kom ik hier vanaf?

Hooggevoeligheid en Slaapproblemen: hoe kom ik hier vanaf?

Hooggevoeligheid en Slaapproblemen: hoe kom ik hier vanaf?

Kom je moeilijk in slaap als hoogsensitief persoon? En heb je hierdoor overdag weinig energie? Ik hoor het vaker… Hooggevoelige personen hebben moeite in slaap te komen en daar is een heel logische verklaring voor. Lees snel verder als je van je slaapproblemen af wil komen.

Waarom vallen hooggevoelige personen moeilijker in slaap?

Als hooggevoelig persoon verwerk je enorm veel prikkels per dag, meer dan de gemiddelde mens. Dit zorgt ervoor dat je overdag meer rustmomenten nodig hebt zodat je de prikkels die je binnen krijgt kunt verwerken. Als je hier niet de ruimte voor krijgt kan je overprikkeld raken gedurende de dag. De prikkels stapelen zich dan op en op het moment dat je naar bed wilt, is je hoofd nog niet klaar met het verwerken van de dag.

Als gevolg hiervan gaan we malen, dit betekend dat ons hoofd door blijft ratelen terwijl wij in slaap proberen te vallen. Heel erg vervelend, maar wat doe je eraan? Om deze vraag te beantwoorden, wil ik je eerst vertellen over het verschil tussen denken en verwerken, want deze twee kunnen nog wel eens door elkaar gehaald worden.

Verwerken

Ik spreek regelmatig mensen die het verschil tussen denken en verwerken niet compleet begrijpen. Als gevolg hiervan kan je je gaan verzetten tegen verwerkingsprocessen van je hoofd, terwijl je niks anders hoeft te doen dat het te laten gaan en te ontspannen.

Ik geef je een voorbeeld van zo’n verwerkingsproces: ‘’je sluit je ogen  in de bus na een drukke werkdag; terwijl je dit doet, neem je in je hoofd je werkdag nog even door. Je ziet hierbij allemaal beelden en herbeleeft daarbij de emoties die je op kantoor hebt gehad. Je doet dit eigenlijk niet bewust, je hoofd lijkt dit vanzelf te doen.’’

Dit is een verwerkingsproces. Je hoofd heeft dit nodig om je gedachten een plek te geven, en als het dit niet krijgt, stapelen jouw onverwerkte ervaringen zich op. Dat geeft jou stress. Deze stress gaat meestal pas weg als je hoofd een manier heeft gevonden om je gedachten te verwerken.

Wat natuurlijk kan, is dat je vervolgens in je hoofd een discussie met jezelf aangaat als reactie op de verwerkingsprocessen die je in je hoofd waarneemt. Wat voor moois die collega wel niet tegen je zei, en wat dit allemaal met je doet. Of hoe teleurgesteld je bent over die andere collega waarmee je samenwerkt. Dit soort gedachten zijn allemaal onderdeel van het verwerkingsproces, het zijn eigenlijk geen dingen waar je invloed op hebt. Het is jouw geest die de informatie van de dag verwerkt, en een plaats geeft.

Wanneer dit proces zich volledig afrondt, heb je de informatie verwerkt door de verschillende lagen van jouw bewustzijn. En wanneer dit gebeurd is, ervaar je rust als je denkt aan deze ervaringen. Je kunt ze dan loslaten. Wanneer al je ervaringen van de dag zijn verwerkt is je lichaam veel meer ontspannen, en val je makkelijker in slaap. Dit is namelijk een stuk lastiger als je lichaam overprikkeld is. Dus hoe verwerken we de prikkels van de dag vóór we gaan slapen?

Genieten en loslaten

Het antwoord is simpel

Het antwoord op deze vraag is even simpel als complex. We hoeven namelijk heel weinig te doen, alleen maar zitten of liggen zonder het doel om in slaap te vallen. En met het doel om bewust te zitten of liggen en onze gedachte hun gang te laten gaan. Eigenlijk een simpele vorm van meditatie als je je ogen zou sluiten.

In mijn workshops leer ik verschillende technieken om jouw lichaam te helpen informatie te verwerken, Centraal daarbij staan twee dingen, ontspanning en liefde. En om tijd voor JOU vrij te maken om te ontspannen is liefde dus erg belangrijk. Je moet het wel voor jezelf overhebben, want in de maatschappij van tegenwoordig kan het soms best moeilijk zijn om tijd voor onszelf vrij te maken.

Wanneer kan ik dit het beste doen?

Als jij je kwaliteit van slaap wil verbeteren is het krachtigste moment om daar iets aan te doen: de avond. Een avondritueel kan je helpen om je voor te bereiden op een goeie nachtrust, maar de avond is natuurlijk niet het enige belangrijke moment dat belangrijk is voor je kwaliteit van slapen. De hele dag telt, en ik zou zeggen dat het op-één-na belangrijkste moment de ochtend is.

Hoe jij opstaat, bepaalt hoe je je dag begint. En de tijd nemen om op te staan en je lichaam te activeren en voor te bereiden op de dag is dus essentieel voor de rest van de dag. Al neem je maar vijftien minuten voor jouw eigen persoonlijke ochtendritueel. Als je dit elke dag doet zal je vrij snel merken dat je overdag meer energie hebt, scherper bent en meer rust in jezelf ervaart.

Slapen tegen een boom

Wat is het geheim van een goed avondritueel?

Zoals ik al zei is de hele dag belangrijk voor de verbetering van jouw nachtrust. Elk momentje dat je op de dag neemt om jouw prikkels te verwerken zullen je helpen om ’s avonds beter te slapen. Maar het allerbelangrijkste zit hem wel in wat we doen voor we in slaap vallen. Ik had vroeger zelf slaapproblemen en na het instellen van een goed avondritueel zijn die bij mij voorgoed verdwenen. Zelfs in de tijden waarin ik veel stress ervaar.

Als klanktherapeut werk ik veel met klanken die mensen tot rust brengen. Hiermee behandel ik mezelf ook regelmatig (preventief), zodat ik weer in balans kom. Omdat ik dit zo vaak doe, word ik me ook steeds bewuster van dingen die mijn hoofd onrustig maken. Beeldschermen van computers en telefoons, snelle muziek, de stad, te weinig ademen, lawaai, suiker, dingen waar ik van schrik, alle dingen die ik zo graag wil, teveel prikkels die ik tegelijk uit mijn omgeving opneem.

Daartegenover staan de dingen waar ik rustiger van word. Lage klanken, positieve gevoelens, stilte, verbinding met mensen, diepe emoties, praten over mijn gevoelens,  schrijven, een hand op mijn buik leggen, gezond eten, weinig licht, rustig ademen.

Beide lijsten kan je natuurlijk voor jezelf aanvullen. Wat belangrijk is, is dat je avondritueel bestaat uit dingen waarvan je rustiger wordt. Daarnaast wil je het laatste half uur voor je slaap in ieder geval alleen zijn, dit omdat het verwerken van je gedachtes een proces is wat (meestal) alleen gebeurt. Wat hierbij belangrijk is, is dat je deze rustig makende activiteiten doet voordat je in bed ligt, het liefst ook op een andere plek dan je bed.

Op deze manier kan je hoofd een verschil maken tussen de plek waar je tot rust komt en de plek waar je gaat slapen. Kijk natuurlijk altijd wat voor jou werkt, ieder mens is uniek.

Als we willen dat ons hoofd de dag verwerkt, willen we daarnaast het liefst niet dat er extra informatie bijkomt, zoals gebeurt bij lezen of televisie kijken. Als je dan toch leest, dan liever niet iets informatiefs; dit gaat de verwerking van herinneringen nog meer tegen. Lees bij voorkeur ook niet iets wat je spannend vind, dingen die je onrustig maken, zorgen ervoor dat je alerter wordt en dus moeilijker in slaap valt.

3 REACTIES

 1. Als ik heb hewerkt, 8 uur per dag en reistijd pauzes,10 uur per dag bezig. Kan ik niet meer slapen, heel druk op het werk en hoge werkdruk, zoals tegenwoordig bijna overal. Toen ik ma 23 jaar een jaartje thuis werkloos was merkte ik dat ik veel beter sliep. Ik deed toen ook werkzaamheden, danwel in mijn eigen ritme. Ik ben tot de sneue conclusie gekomen dat het systeem de mens meer of meer dwingt zichzelf op tr branden. Ik zir dot ook op scholrn waar vele kinderen aan medicatie zitten om te blijven presteren en constant aandacht naar buiten te moeten geven. Zelf kan ik keihard werken weet ik en doe er alles aan om in innerlijke rust te blijven, toch door de vele absurd vele indrukken (constant telefoon en mensen met verhaal) slaap ik haast niet en om 6 uur gaat de wekker weer. Tja onze prestatiemaatschappij, wat mij betreft is het tijd voor een nieuwetijdsmaatschappij.

 2. Hallo Kees,
  je begint je artikel heel mooi met een vraag. Dan schrijf je "ik hoor het vaker" en dan "Hooggevoelige personen hebben moeite in slaap te komen".
  En dat laatste ben ik het nou net niet mee eens.
  Wat hooggevoeligen, volgens Elaine N. Aron, gemeen hebben is dat ze "geboren zijn met de neiging veel dingen op te merken in hun omgeving en diep te reflecteren alvorens te handelen". (Het hoog sensitieve kind pag23).
  Daarnaast is volgens mij, net als iedereen, elke hooggevoelige mens uniek. Ook uniek in het ervaren van en omgaan met zichzelf, met zijn hooggevoeligheid en met de wereld om hem heen.
  Ik ervaar, na een dag die goed bij mijn behoeften past, geen moeite om in slaap te vallen.
  En na een dag met veel prikkels kan ik ook goed slapen als ik me daar niet tegen verzet heb. Als ik ontspan IN de drukte ervaar ik geen druk meer.
  (Niet afsluiten voor de drukte want dat kost energie omdat er dan weerstand is, maar overgave aan de drukte, acceptatie, wat geen energie kost).
  In het verleden heb ik wel moeite gehad in slaap te vallen en als ik toen had gelezen wat jij nu schrijft was ik daar waarschijnlijk heel erg blij mee geweest. Bedankt dus namens alle hooggevoeligen die je met dit artikel steunt.
  Liefs,
  Judith Maesen

 3. Beste Kees,

  Dankjewel voor je verhaal. Met drie HSP-ers in een huis is het fijn om te lezen wat we er samen nog meer aan kunnen doen. We zijn al een eind op weg, maar met jouw tips komen we weer een stap verder. De meisjes zijn inmiddels ook verder gegroeid in het luisteren naar hun lichaam en zoeken steeds vaker hun rustplekjes op.

Mobiele versie afsluiten