hooggevoeligheid en zelfstandig ondernemerschap

Hooggevoeligheid en zelfstandig ondernemerschap

Als je niet helemaal op de hoogte bent van de karaktertrekken van een HSP of twijfelt of je wel of niet zelf een HSP bent, raad ik je aan om dit artikel over het onderwerp te lezen Of misschien wil je de gratis zelftest van Dr. Elaine Aron over gevoeligheid doen

Zelfstandig ondernemerschap als manier voor HSP’s om uit te vinden wat hun roeping is

hooggevoeligheid en zelfstandig ondernemerschap
Meer info? Klik op het plaatje

In het boek van Dr. Barrie Jaeger: Making Work Work for the Highly Sensitive Person,stelt zij dat hooggevoeligheid en zelfstandig ondernemerschap combineren voor een HSP de beste manier – en vaak ook de meest zekere manier – is om zichzelf in zijn werk te kunnen ontplooien. Ik ben zelf zelfstandig ondernemer èn HSP en nu, na jaren als werknemer, ben ik het voor 100% met haar eens.

Het mooie van zelfstandig ondernemerschap is dat je niet alleen de mogelijkheid hebt om het werk te creëren dat je wellicht niet zou kunnen vinden tussen gewone banen, maar ook dat je veel meer invloed hebt op je werkomgeving – iets wat heel belangrijk kan zijn voor HSP’s.

Voordat je zelfs maar kunt overwegen om zelfstandig ondernemer te worden, moet je natuurlijk vrij duidelijk voor jezelf weten wat je zou willen bereiken, en er vooral achter komen wat je roeping eigenlijk is als het gaat om werk. Erachter komen wat je roeping is en vervolgens besluiten hoe je dit vorm kunt geven in een zakelijke onderneming, kan een hele uitdaging zijn en heel wat tijd vragen! Als je je roeping niet kunt volgen, moet je op z’n minst een verkoopbare vaardigheid (of product) hebben, waar je warm voor loopt en waar je niet al snel genoeg van zal krijgen.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Misschien klinkt het vanzelfsprekend, maar ik ben vaak verrast over hoeveel mensen een eigen bedrijf beginnen met geen betere motivatie dan “het leek me leuk en ik was er klaar mee om voor een ander  te werken”. Zomaar “iets kiezen” zal eerder de weg naar mislukking dan de weg naar succes blijken te zijn.

Dit artikel zal zich in eerste instantie richten op het soort zelfstandig ondernemerschap, dat geschikt is voor een HSP en dat van thuis uit opgezet kan worden, werk door en voor jezelf. Vaak wordt zo iemand een ZZP’er of “solopreneur” genoemd. Omdat er op het gebied van zelfstandig ondernemerschap zeer veel mogelijkheden zijn, moet dit artikel niet als volledig of uitputtend beschouwd worden – het is vooral bedoeld als een eerste beschouwing over de belangrijkste facetten

Een paar woorden over HSP’s, zelfstandig ondernemerschap en “risico’s nemen”.

Als het voor het eerst ter sprake komt schrikken de meeste HSP’s terug van de idee van zelfstandig ondernemer zijn. Het meest gehoorde argument is dat een eigen bedrijf starten “te riskant” is. En daarna volgt het argument dat een eigen bedrijf
hebben “te ingewikkeld” en “te moeilijk” is. Laten we dus eerst eens kijken naar de risico’s, en “vermeende risico’s” naast “feitelijke risico’s” leggen.Velen van ons hebben artikelen gelezen in kranten en tijdschriften met cijfers als “80 % van alle kleine bedrijven zijn binnen drie jaar failliet”. Dit kan wel waar zijn, maar het is belangrijk om te weten dat het hier in het grootste deel van de gevallen gaat om ondernemers die zich eerst verzekeren van een lening van de bank, dan een “heuse locatie” openen in een gebouw, al of niet ingericht, en dan een stelletje werknemers inhuren. Maar weinig van deze over de kop gegane bedrijven zijn klein begonnen door een individu of stel – van thuis uit.

De meeste risico’s bij het starten van eigen bedrijf kunnen  goed worden ingeschat door twee belangrijke vragen onder de loep te nemen en te beantwoorden voor je begint nl.:
Ten eerste: heb je het juiste karakter om voor jezelf te beginnen? Mensen die wat motivatie betreft sterk leunen op anderen, die hen zeggen “wat ze moeten doen”, of mensen die moeite hebben met het nemen van beslissing worden meestal geen goede “solopreneurs”. Daarnaast moet je ook kijken naar je vermogen om te organiseren. Om zelfstandig ondernemer te zijn is het geen vereiste om altijd je zaakjes op orde te hebben… maar het maakt je leven wel veel gemakkelijker! Denk ook na over hoe gedisciplineerd je bent. Ben je geneigd om dingen “een keer” te doen of vanuit een innerlijk besef van hoe je “de boel ordelijk” houdt?

Daarnaast moet je goed nadenken over wat je beeld is van wat je zou willen doen. Soms zijn er grootse ideeën.. maar hebben ze praktisch gezien niet veel betekenis. Misschien ben je een bijzondere tuinarchitect, maar woon je in een kleine dorp ver van de bewoonde wereld… er zou niet genoeg voor je te doen zijn om van te kunnen leven. Of, je bakt de lekkerste cupcakes van de wereld – maar als er al drie prima bakkers zijn in de stad waar je woont, zul je wellicht nog een tweede keer na moeten denken of je wel of niet genoeg cupcakes kunt verkopen om de huur te kunnen betalen en brood op de plank hebben.

Hoog sensitieve personen
Elaine Aron’s bestseller

Zelfstandig ondernemen is NIET hetzelfde als snel rijk worden!

We lezen of horen weleens over mensen die met met hun bedrijfsidee instant succes hadden. En inderdaad, zulke dingen gebeuren.

Toch zijn zulke successen zeer zeldzaam. De meeste ZZP’ers hebben te maken met een opwarmperiode, die maanden tot jaren kan duren, voordat ze er een inkomen van betekenis uit halen. Dus is zelfstandig ondernemer worden maar zelden de beste optie als je in een situatie verkeerd, waarin je “NU geld nodig hebt”. Besef ook bij deze “succesverhalen” dat mensen vaak al jaren bezig zijn geweest met plannen maken, voordat ze hun product lanceren, terwijl het nu “bekend is van radio en tv” en door miljoenen mensen wordt gekocht. We weten gewoon niet wat er allemaal aan vooraf ging voordat dit succes “een feit” werd.

Een praktischer overweging is dat we er bij 99% van alle ideeën voor een bedrijf op voorhand in ieder geval “een beetje”  geld in moeten investeren… en dan zal er zeker een periode van volhouden aanbreken, voordat het geld daadwerkelijk begint binnen te komen, simpelweg omdat je potentiële klanten tijd nodig hebben om er achter te komen dat er bij hun om de hoek iemand is die de beste cupcakes ter wereld bakt.

Dit is misschien niet wat je wilt horen, maar als je nu direct geld nodig hebt en dat de belangrijkste motivatie voor je is om voor jezelf te beginnen, dan kun je beter een tijdelijke baan zoeken totdat je genoeg hebt gespaard om je bedrijf op te zetten en een poosje te draaien zonder dat je je zorgen hoeft te maken over elke cent die je uitgeeft. Er zijn natuurlijk uitzonderingen…

Als je als HSP overweegt voor jezelf te beginnen lees dan beslist het boek van Barrie Jaeger over HSP’s en werk!

Zorg dat je een plan hebt voordat je begint!

Planning en doelen formuleren zijn vitale begrippen als je zelfstandig ondernemer wilt worden – hun belang kun je niet overschatten. Veel mensen beginnen – en falen – met hun eigen bedrijf, omdat ze “maar gewoon” begonnen zijn, zonder echt een planning te maken of wat ze willen nog eens door te denken. Het was niet zo dat hun ideeën slecht waren, maar de slechte geplande uitvoering ervan veroorzaakte de problemen.In de loop der jaren heb ik veel kleine zakenmensen ontmoet, die wel heel goede ideeën hadden, maar hun projecten mislukten, omdat ze weinig benul hadden van wat hun doel was en ook niet van wat er nodig was om daar te komen. Voor een hooggevoelig mens kan dat in het bijzonder van belang zijn.

Waarom?

Het merendeel van de HSP’s zijn “creatievelingen” die vaak niet veel aardigheid hebben aan de “zakelijke” en “financiële” plannings-kant van zelfstandig ondernemen. Maar het is gevaarlijk om “de getalletjes” te ontkennen en je kunt de kansen om je dromen succesvol te verwezenlijken aanzienlijk verbeteren door tijd te steken in een plan van aanpak.

Een goed businessplan hoeft niet ingewikkeld te zijn, als het maar concreet is. Als je de beschikking hebt over een bepaald stuk land en je wilt daar biologische kruiden gaan kweken om ze aan restaurants en natuurvoedingswinkels te verkopen, is het niet genoeg om te zeggen “Volgend jaar wil ik kunnen leven van de verkoop van kruiden”. Wat betekent dat voor jou? Wat betekent “leven van” in geld uitgedrukt? Voor hoeveel moet je een bosje kruiden dan verkopen? Wat zullen het zaad, stekken of andere benodigdheden kosten? Hoeveel bosjes kruiden moet je daadwerkelijk per week of per maand verkopen om te verdienen wat jij nodig hebt om van te leven? Het is belangrijk om tijd te steken in je een voorstelling maken en het doornemen van elke stap tussen “hier” en daar waar je wilt uitkomen.

Natuurlijk is geld een belangrijk onderdeel van bijna elk businessplan. Als je geen spaargeld hebt, zul je er wellicht achter komen dat je nog een aantal jaren je huidige baan moet aanhouden en spartaans moet leven zodat je elke maand 200 dollar opzij kunt leggen voor de kosten van het opzetten van je bedrijf. Je zult moeten bedenken hoe je je leven moet reorganiseren om dat mogelijk te maken.

Een waarschuwende kanttekening wat die planning betreft: bijna iedereen met een “idee” denkt dat hij succesvoller, sneller en goedkoper uit zal zijn… dan hij in werkelijkheid is. Het eerste businessplan dat ik zelf schreef ging uit van mijn begroting hoe mijn bedrijf zou kunnen draaien, maar hield ook een schatting in van hoe het zou kunnen draaien met 30% minder.. Als het plan dan toch werkt, is dat een meevaller!

Risicobeheersing: een stapsgewijze benadering

hooggevoeligheid en zelfstandig ondernemerschapHet overgrote merendeel van alle zelfstandige ondernemingen is niet gestart door mensen die van de ene dag op de andere uit een betaalde (maar moeilijke of saaie) baan stapten om voor 100% afhankelijk te worden van een eigen bedrijf.

Ik heb er zelf verscheidene jaar over gedaan om me “voor te bereiden” op een leven als zelfstandig schrijver, te beginnen met heel veel verschillende ideeën en invalshoeken die ik wilde onderzoeken. Daarna was ik nog een paar jaar full-time in dienst, met ondertussen daarnaast steeds meer schrijfklussen – soms technisch, soms voor advertenties. Uiteindelijk kreeg ik voldoende contracten zodat ik minder uur kon gaan werken in de baan die ik had terwijl ik mijn bedrijf thuis opbouwde, totdat ik op een dag voor 100% onafhankelijk kon zijn.

Omdat HSP’s over het algemeen risico’s liever vermijden, raad ik zo’n “uitprobeer” benadering ten zeerste aan als je voor jezelf wilt beginnen. Neem de tijd om uit te puzzelen hoe je wilt dat je bedrijf er uit zal gaan zien en creëer een “tijdlijn” om daar te komen. Zoals ik eerder al zei zijn veel HSP’s “intuïtief” en houden ze helemaal niet van “plannen”, maar als je voor jezelf wilt beginnen is er niet veel ruimte om er “blind” in te gaan. Je hoeft niet tot in de puntjes te plannen maar zonder tenminste het “geraamte” van een plan, zullen je kansen op mislukking en teleurstelling enorm toenemen.

Een bijkomend voordeel van deze stapsgewijze benadering – die hooggevoeligen zal aanspreken – is dat je je zakelijk niet al te hard hoeft op te stellen. Omdat je aanvankelijk niet helemaal afhankelijk bent van een door jezelf gegenereerd inkomen, staat er niet zoveel druk op je om “aan de weg te timmeren” en jezelf en/of  je produkt te promoten.

Zelfstandig ondernemerschap HOEFT niet “ingewikkeld” te zijn!

Het is een algemeen misverstand dat zelfstandig ondernemer zijn – oftewel een klein bedrijf opzetten of gewoon voor jezelf gaan werken – buitengewoon ingewikkeld is.Hoewel het soms ingewikkeld kan zijn, is het dat meestentijds niet.

Het kan wel ingewikkeld zijn om een “gelegenheid” zoals een restaurant of een winkel te openen. Zulke ondernemingen vallen een beetje buiten het betoog van dit artikel, omdat ze het beste opgezet kunnen worden door mensen met zakelijke, en management ervaring. Als dat toch jouw voorkeur heeft, dan zijn er wel een aantal goede boeken over te vinden.

De grote meerderheid van ZZP’ers zijn begonnen vanachter een bureau thuis, of in een hoekje van de garage. Eèn van mijn voormalige bedrijven hield ik in een ruimte van 3 x 3 in een gehuurde opslagruimte. De “kantoorkosten” bedroegen minder dan 80 dollar per maand. Ik wilde een product verkopen en de dozen, verpakkingsmateriaal en inventarislijsten bewaarde ik in die ruimte en het papierwerk en de facturering deed ik thuis achter de computer.

Als je een dienst wilt verkopen waarin je geschoold bent, of een product dat je al in staat bent te maken, dan is de kans groot dat je grootste investering tijd zal blijken te zijn. En een groot deel van die tijd zal waarschijnlijk moeten worden besteed aan marketing – aan het mensen duidelijk maken dat jij iets te bieden hebt. En dat is weer een belangrijk punt voor HSP’s die overwegen om voor zichzelf te beginnen: als je er niets voor voelt om jezelf flink te promoten, dan moet je er misschien nog eens goed over nadenken om voor jezelf beginnen.

Praktische overwegingen: basale dingen die je geregeld moet hebben

Als voor jezelf beginnen dus niet “moeilijk” is, wat is er in ieder geval noodzakelijk? Wetten en regels verschillen van plaats tot plaats, maar bepaalde dingen zijn overal wel verplicht.

kamer_van_koophandelAls je een bedrijf gaat beginnen met een andere naam dan de jouwe ( bv. je wilt de naam Sunny Acres Organic Herbs gebruiken) dan moet je vrijwel zeker een bedrijfsvergunning aanvragen, waar ook onder zal vallen dat je een verklaring moet invullen wat betreft de naam die je veronderstelt te gaan gebruiken of een DBA (doing business as), zodat je deze naam legaal voor je bedrijf kunt gebruiken. Waar je deze aanvraag moet indienen is van plaats tot plaats verschillend. Het beste kun je met je vragen (naast op Internet) naar de Kamer van Koophandel bij je in de buurt. (ook in Nederland is hèt adres de Kamer van Koophandel (vert.))

In de meeste plaatsen moet je als je een product of een dienst verkoopt belasting berekenen,BTW , hier moet je bij de belasting toestemming voor vragen. Nogmaals: zoek uit hoe de regels zijn en wat je precies nodig hebt in de omgeving/staat/provincie waar je woont. De aanvraag voor de belasting kan een ingewikkeld proces zijn, maar kost meestal niet al te veel geld voor een eenmansbedrijf.

Als je deze dingen geregeld hebt kun je een zakelijke bankrekening openen. Sommigen vinden dit niet noodzakelijk en dat zou kunnen. Maar het is niet de juiste manier van doen! Het is veel eenvoudiger je zakelijke uitgaven en inkomsten na te lopen als ze niet op dezelfde rekening staan als je boodschappen. Koop voor jezelf een geschikt notitieboek, waarin je een “logboek” kunt bijhouden van alles wat je doet met je bedrijf – van nieuwe ideeën, tot dingen die je moet onthouden, tot een dagboek en wat dan nog.

Schaf ook een doos en een paar opbergmappen aan om kwitanties, rekeningen, informatie over cliënten etc. in op te bergen. Omdat ieder bedrijf anders is, kan ik je geen precieze aanwijzingen geven, alleen zo in het algemeen. Van belang is te weten dat het veel eenvoudiger is om van van begin af aan alles goed bij te houden, dan dat je daar later aan begint en “achterstevoren” moet organiseren.

Vervolgens: waarom het bij de een slaagt en bij de ander mislukt

geldigZZP-er zijn of solopreneur is niet iets voor iedereen. Bepaalde eigenschappen zijn van nut, als je wilt slagen.

Misschien is de belangrijkste daarvan wel discipline. Ook al kan het een heel bevrijdende ervaring kan zijn om niet meer heen en weer te hoeven reizen en in je gewone kloffie te kunnen werken, bedenk wel dat het je baan is, je levensonderhoud. En als zodanig moet je er ook in staan. Als je thuis werkt zijn er altijd tig dingen die je af kunnen leiden. Het gras moet nog gemaaid, een vriend komt uitgebreid bij je lunchen, je moet bijblijven met wat mensen op Facebook zetten en je badkamer moet ook nodig schoongemaakt.Je kunt zeker veel soepeler zijn als je voor jezelf werkt, maar je bedrijf zal nooit een succes worden, als je tot de ontdekking komt dat het al half drie ‘s middags is en alles wat je gedaan hebt is een paar e-mails beantwoorden en jezelf bezighouden. Het ligt misschien voor de hand, maar duizenden thuisbedrijfjes mislukken (of verdwijnen) elk jaar omdat het ze ontbreekt aan de discipline om “een bedrijf te runnen.”Zoals ik eerder al zei moet je, voor je stappen zet, flink en lang nadenken over je werkinstelling en jezelf afvragen – en een eerlijke inschatting maken – of je de discipline  kunt opbrengen om je op je werk te concentreren. Er is niets verkeerd aan werkdagen van vroeg in de middag tot ‘s nachts twee uur… zolang je maar werkt. In de tweede plaats: zorg er voor dat je heel duidelijk hebt wat je precies wilt voordat je een bedrijf begint. Als je eerste reactie is “voor het geld” dan is de kans groot – zeker voor een HSP – dat het niet gaat lukken.

Waarom?

Omdat je in een eentonige situatie terecht zult komen waarin je je net zo weinig in zult zetten als je deed voor die geestdodende baan die je achter je liet. Als HSP moet je er dubbel zeker over zijn dat je je energie gaat steken in iets wat echt voelt als je roeping – of iets wat daar heel dichtbij komt. Natuurlijk wil je geld verdienen – en een goed leven – maar dat moet het resultaat zijn van het volgen van je hart, en niet als je belangrijkste drijfveer gelden.

Als je passie voelt voor wat je doet, dan is het waarschijnlijk dat anderen je enthousiasme  voelen en je bijvallen. Enthousiasme is aanstekelijk!

Zelfs een “roeping” heeft “eentonige kanten”

levensmissieDe gelegenheid scheppen om je ware roeping te kunnen volgen kan een prachtige ervaring zijn!Ik ben zelf al lange tijd aan het werk als zelfstandige – en ik heb in de loop der jaren honderden “solopreneurs” geadviseerd – daarom wil ik nog een laatste voorbehoud benoemen wat betreft werken als zelfstandige.Hoe bijzonder je nieuwe werk als zelfstandige ook mag zijn … je zult ook hier “eentonige momenten” tegenkomen. Waar en hoe dat zal gebeuren is alles behalve onmogelijk te voorspellen. Voor veel HSP’s van het creatieve type zullen dat de boekhouding en de belastingen zijn. Voor anderen kan het het “jezelf verkopen” zijn.  Als je een product verkoopt dat je zelf maakt, kan het het verpakken en verzenden zijn. Het belangrijkste dat je moet weten – en knoop het in je oren – is dat er geen werk bestaat dat voor 100% van de tijd voor 100% geweldig is.

In het ideale geval kom je op een gegeven moment op het punt dat je het je kunt veroorloven om iemand in te huren om die dingen in je bedrijf te doen waarover jij minder enthousiast bent. Maar de kans is groot dat, tenzij je bedrijf heel snel groeit, het een aantal (en misschien wel 5 tot 6) jaar duurt voordat je het financieel kunt verantwoorden om de vervelende kanten van het bedrijf uit te besteden.

Patchwork bedrijfsvoering: Inkomen uit verschillende bronnen

Een algemene misvatting over werken als zelfstandige is dat je hele inkomen vanuit een bron zou moeten komen. Deze manier van denken kan werken voor de een, maar het kan ook de mogelijkheden beperken van die mensen die door dat idee geneigd zijn te denken “Leuk plan, maar alleen DAARVAN kan ik niet leven!  als ze aan het bekijken zijn welke van hun ideeën ze te gelde zouden kunnen maken.Misschien kan het inderdaad niet, maar hoe zou het zijn als je drie of vier elkaar “aanvullende” bedrijfjes had met wellicht een gemeenschappelijke deler die je allemaal met gemak in deeltijd zou kunnen doen. Met een van die bedrijfjes zou je niet in je levensonderhoud kunnen voorzien, maar als je ze alle vier uitvoert kun je er wellicht ruim van leven.

Het merendeel van de ZZP’ers concentreert zich op slechts een product of dienst, maar zie de mogelijkheid niet over het hoofd om een soort “patchwork bedrijf” te creëren, dat je vanuit verschillende bronnen je inkomen verschaft. Daarnaast zul je er misschien achter komen dat er minder concurrentie is in sectoren die niet in staat lijken te zijn een “full time” inkomen voor iemand op te leveren.Ik doe het zelf op deze manier en ik heb het ook al jaren zo gedaan. Op dit moment heb ik vijf verschillende bronnen van inkomsten uit eigen bedrijf, geen van die vijf zou me alleen voldoende inkomen opleveren. Een paar ervan zouden misschien om te zetten zijn in een levensvatbaar “enkel” bedrijf als ik er al mijn tijd in zou steken. Maar ik wil dat gewoon niet – en door de diversiteit van de dingen die ik doen blijf ik mijn werk leuk vinden. Als ik “even genoeg” heb van het ene, dan kan ik ergens anders mee aan ‘t werk … dat is ook een aantrekkelijke kant voor HSP’s.

Nog een laatste woord: geld versus “immaterieel” inkomen

Uiteindelijk moet je met werken je geld verdienen, je levensonderhoud. Behalve als we toevallig een “rijkeluiskind” zijn, die kan werken voor de lol, zullen we moeten werken om rekeningen te betalen en brood op de plank te krijgen.Niet alle verdiensten van voor jezelf  werken bestaan uit geld – vooral als je het geluk hebt dat je je ware roeping hebt kunnen volgen. Er zijn een aantal “baten” die werken vanuit huis je op kan leveren, die niet uit te drukken zijn in dollars of euro’s.Je kunt, bijvoorbeeld, de vermindering van stress doordat je vanachter je bureau thuis in plaats van in een onvriendelijk kantoor kunt werken, niet in geld uitdrukken. Je kunt ook niet direct een prijskaartje hangen aan het niet meer heen-en-weer hoeven pendelen van huis naar werk (drie kwartier of meer).

Je kunt ook “immaterieel inkomen” niet in geld uitdrukken. Wat is immaterieel inkomen? Dat kan zijn: hoe we ons voelen als onze klanten ons zeggen dat ons product of wat we doen het beste is wat ze ooit gezien hebben – en wij krijgen de volle waardering voor onze inspanningen, niet maar een “aantekening” in het managersrapport.Immaterieel inkomen is wat we krijgen als we ‘s morgens wakker worden en “niet kunnen wachten” om weer een werkdag te beginnen… omdat we zo opgewonden zijn over wat we doen en weten dat onze bijdrage er toe doet.Immateriele inkomsten zijn ook de reden dat mensen die als zelfstandige werken een aanzienlijk lager inkomen accepteren om zelfstandig te zijn en bereid zijn om hun manier van leven te veranderen om zelfstandig te kunnen blijven.

Veel HSP’s kiezen ervoor om voor zichzelf te werken – en in veel opzichten is op die manier op eigen benen staan uitermate geschikt voor onze gevoelige naturen. Misschien is het ook de beste oplossing voor jou!

 

Anderen lazen ook:

Moeiteloos werken voor HSP’s: werk vanuit rust

Boeken Over HSP

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

2 REACTIES

  1. Het werken als zzp’er met een indicatie van hooggevoeligheid heeft mij nooit moeilijkheden gebracht in mijn werk (vertalen van teksten voor klanten). Ik doe dit nog altijd met veel plezier, waar ik soms wel wat steun krijg uit mijn omgeving(vriend). Toch haal ik ook steun uit dit artikel. Want ik kan iedereen aanraden de stap te zetten, want het geeft zoveel voldoening 🙂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in