Hooggevoeligheid & Goed geaard zijn : hoe bouw ik aan mijn fundament?

Goed geaard zijn, dat betekent dat je verbonden bent met de aarde. Ons hele lichaam haalt zijn energie dan uit de aarde en kan ook via deze weg zware energie weer ontladen. Geaard zijn is daardoor een bron van energie en veiligheid. Helaas zijn er veel oorzaken waardoor we dit contact met de aarde kwijtraken. Waardoor raken wij mensen dan zo vaak ontaard?De druk van de samenleving? Geldzorgen? Stress? Waardoor raakt ons systeem uit balans? En hoe keren wij terug naar het contact met de grond onder onze voeten?

Het contact met de aarde verliezen

Op het moment dat je ontaard bent, denk je vaak dat je in gevaar bent. Althans, dit voelt zo.

Ons stress-systeem wordt dan geactiveerd. Dit zorgt ervoor dat we onze aandacht naar buiten richten. Zo gaan we weg van ons gevoel, onze veilige basis en het contact met de aarde.

Het is dan, alsof de grond onder je voeten verdwijnt. We schieten van ons onderlichaam naar ons hoofd toe. We overdenken dan hetgeen ons ontaard heeft of we vluchten er juist van weg. We vluchten dan meestal in het denken.

Dit gaat bewust of onbewust en kent vele vormen. Zoals dagdromen, terugvallen in verslavende gewoontes en meer. Onze energie kan zichzelf zelfs uit het onderste deel van ons lichaam halen. En dat zorgt er weer voor dat we het contact met de aarde verliezen. Maar ook: het contact met onze benen en buik. Ons instinct of onderbewuste neemt het dan over.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Een waarschuwsysteem voor gevaar

Vroeger, in de prehistorie, toen het grootste deel van onze dag draaide om overleven, was het ons stresssysteem dat ons alert maakte wanneer er gevaar dreigde, en dit was ook heel belangrijk. Het was erg waardevol dat onze instincten werden ingeschakeld omdat er veel meer (levens)gevaar was dan nu.

Tegenwoordig zijn het vooral situaties die niet levensgevaarlijk zijn waardoor wij ons onveilig gaan voelen, terwijl we dus niet in werkelijk fysiek gevaar zijn. Ons lichaam denkt hier vaak anders over. Het reageert alsof het in gevaar is, terwijl het alleen ons ego is dat denkt dat wij in gevaar zijn.

Aarden in de huidige tijd

Tegenwoordig is onveiligheid niet altijd meer verbonden met direct (levens)gevaar. Toch zijn er veel dingen die jou het gevoel geven dat je in gevaar bent. Denk hierbij aan financiële problemen, gezondheidsproblemen, werkloosheid of onvrede over je werkplek, ruzie, huiselijke onrust, harde geluiden in de stad en nog veel meer. De lijst gaat maar door en door. In onze samenleving zijn er enorm veel zaken die er voor kunnen zorgen dat wij ons onveilig of ongeaard voelen. En zijn we eenmaal ongeaard, dan is er vaak nog meer waardoor we ons onveilig gaan voelen. Want hoe meer we ongeaard zijn en hoe meer stress we ervaren, hoe meer we geneigd zijn om dingen als een bedreiging voor onszelf te zien.

Wat gebeurd er als ik ontaard raak?

Wanneer je denkt of gelooft dat je in gevaar bent, heb je waarschijnlijk de neiging om naar je hoofd te vluchten. Je vlucht dan eigenlijk voor het gevoel van onveiligheid wat in je leeft en raakt daarbij uit contact met je emoties. Dit gevoel van onveiligheid wordt dan vervolgens versterkt door zaken te overdenken terwijl je al in een onveilige emotionele staat bent. Op deze manier raken we steeds meer uit verbinding met ons lichaam en komen we steeds hoger in onze adem en energie.

Zonder goede aarding voelen we ons gestresst, verliezen we makkelijker de controle over onszelf en keren we sneller in een slachtofferrol. Dit omdat wij denken dat we in gevaar zijn.

Ik zie dit dan voor me als ons innerlijk dier dat bang wordt. Dit dier mogen we best een beetje gaan vertroetelen, net zoals we dit voor een geschrokken huisdier zouden doen.

Hoe kunnen we ons weer veilig gaan voelen?

Als eerste mag er de realisatie bij jou komen dat je niet in werkelijk gevaar bent. Jij bent hier, levend, met het recht om je ruimte in te nemen, om jezelf de rust te geven die je nodig hebt en ook om daarbij geholpen te worden.

Jij hebt de kracht om de situatie die voor je ligt op te lossen. Alleen of met hulp en advies van anderen.

Wat er op dit moment ook bij jou speelt, je hoeft het zeker niet alleen te doen en je mag weten dat je veilig bent. Wel kan het zijn dat er een grens is, waar je nu tegenaan loopt, maar deze grens kan je doorbreken. Je bent eerder de uitdagingen te boven gekomen die het leven je gaf en je kan dit opnieuw.

Ons fundament bouwen

Om meer veiligheid te ervaren, waardoor we beter geaard kunnen blijven, zullen we voor onszelf een stevige basis moeten bouwen. Dit betekent dat we stabiliteit vinden in het vervullen van onze basisbehoeften. Financiële zekerheid, een dak boven ons hoofd, eten op je bord. Maar ook: goede kleding. Wat je nodig hebt om je basis te voelen, dat kan verschillen per persoon. Het kan ook liggen aan de fase van je leven, je gevoel van eigenwaarde of het karakter dat jij hebt.

Een voorbeeld, stel je voor dat je werk krijgt waarbij het ineens belangrijk is dat je een pak draagt of er erg verzorgd uitziet omdat je anders mogelijk je baan verliest. Dan is je inkomen en de betaling van je huis/hypotheek misschien wel afhankelijk van hoe jij je kleedt. En is kleding en persoonlijke verzorging onderdeel geworden van jouw basisbehoeften, in ieder geval als je naar je werk gaat.

Van beperkingen naar meesterschap

Zoals je net al kon lezen, leven wij in een wereld van beperkingen. Wij zijn hier om deze meester te worden. Om hier onze weg in te vinden, het onderdeel van het mens zijn. En als wij het niet meester worden, dan zal het ons beheersen. We blijven ons dan door het leven bewegen zonder basis, zonder een fundament waarop we kunnen bouwen.

Dit fundament bestaat uit de basisbehoeften die we nodig hebben om ons veilig te voelen en geaard te zijn. Als we deze basis niet voor onszelf verzorgen, zullen deze behoeften ons leven beheersen.

Het kan best uitdagend zijn om je leven te transformeren en jezelf een basis te geven waarop je de rest van je leven kan bouwen, maar het is wel het fundament waarop je de rest van je huis bouwt. Naast de fysieke dingen die je hierin zou kunnen doen om voor je basis te zorgen, is toch het energetische aspect even belangrijk. Dit betekent dat je mág zorgen voor je energie en gevoelswereld. Vooral in deze rumoerige tijd waar we in leven is het belangrijk om ook een sterke energetische basis te hebben en te zorgen voor je binnenwereld.

Zorgen voor je binnenwereld

Niet alleen je fysieke behoeften die je vindt in de wereld om je heen zijn belangrijk voor je basis. Hoe je je vanbinnen voelt, is even belangrijk. Je omgeving reageert daar ook op.

Misschien ervaar je wel eens dat als je je heel gelukkig voelt, alles in je leven vanzelf gaat. Het is alsof je buitenwereld reageert op je positieve binnenwereld. Dat klopt, je trekt aan wat je uitstraalt. En wanneer je je positief voelt, ben je extra krachtig. Om de zaken voor elkaar te krijgen die voor jouw stevige basis gaan zorgen, zijn beide dus nodig, je fysieke behoeften zowel als je ‘binnenwereldbehoeften’.

Dit houdt in dat je bijvoorbeeld oefeningen doet om je aandacht meer in je lichaam te brengen, contact maakt met de aarde en mediteert terwijl je je bij je onderlichaam hebt. Daartegenover staan de fysieke dingen die je kan doen, actie ondernemen, sporten en voor jezelf zorgen. Het fysieke aspect is natuurlijk iets waar je direct mee kan beginnen, maar het energetische aspect is niet altijd even makkelijk, het is meestal niet iets dat je geleerd hebt.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

1 REACTIE

  1. Goed artikel. Note; voorzien zijn in fysieke levensbehoeften kan je inderdaad veilig laten voelen en aarding geven. Maar is niet houdbaar als omstandigheden wijzigen. Je noemt kort energetisch. Ik denk emotioneel er zijn voor jezelf een meer duurzame manier van aarding is die blijvend sterker wordt hoe meer je hierin groeit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in