Ben jij ook hooggevoelig ? En hoe voelt dat voor jou ? Is het een gave waar je van geniet of… lijkt het soms een immens zware last te zijn die je meezeult ?

Laat mij jou vertellen dat bij mezelf dat laatste erg lang het geval is geweest.

Oooh, zeker, ik kon ook genieten van prachtige ervaringen, intense verbindingen met andere levensvormen en dimensies die dankzij deze ‘gevoeligheid’ tot stand konden komen.

Maar de keerzijde van de medaille was dat het samenzijn met anderen vaak erg vermoeiend was. Ik had een hele hoop ‘ME-TIME’ nodig om mezelf terug op te laden. Om terug tot mezelf te komen.

Ik reik jou in deze blog het inzicht aan dat ik verkregen heb over het waarom van deze ‘last’ EN ik vertel jou over de manier die mij persoonlijk goed geholpen heeft om haar achter mij te laten. Want weet je… ik geloof niet langer in lasten dragen. Ik geloof niet langer dat strijden of vechten met iets (al is het in dit geval met iets in jezelf) tot iets constructiefs kan leiden (behalve dan natuurlijk tot het besef dat het nergens toe leidt 😆

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Ik wíst dus dat er een oplossing voor te vinden zou zijn. En deze deel ik graag met jou.

Maar eerst: het inzicht.

Ik werk sinds anderhalf jaar parttime bij twee zwaar mentaal gehandicapte zussen. Het is zalig werk. Ze zijn immens liefdevol en onuitputtelijk enthousiast over alles dat we samen doen. Ik geniet van het creatief met hen bezig zijn. Nadeel: ze eisen, ja, ze EISEN hopen aandacht (=energie). Ze zijn zelf zo extreem nadrukkelijk “aanwezig” dat je dit zelf óók moet zijn. Zoniet loopt het mis. En dat gebeurde. Ik liep energetisch leeg. Leeg. Heel leeg.

Ja, nu kan ik ermee lachen maar in die tijd… toen voelde het als amper overleven. Ik ben zo dicht bij de geen-energie-meer-hebben-bodem geweest dat ik helder heb mogen zien waaróm hun energie de mijne zo kon overnemen. En de reden was : een gebrek aan FOCUS op MEZELF !

Nu, hoe is dit verbonden met mijn hooggevoeligheid ?

Wel, wanneer je hooggevoelig bent voor indrukken van buitenaf betekent dit impliciet dat je aan het focussen bent op iets anders dan jezelf. Je bent dan meer bezig met de buitenwereld en met hetgeen zich daarin afspeelt dan met je binnenwereld en met wie jij zelf bent.

Ik begin langzaamaan te ontdekken dat hooggevoelig zijn geen last meer hoeft te zijn, zolang ik de focus maar kan switchen van de ander naar mijzelf. Klinkt simpel hè.. maar owww, ‘t is gemakkelijker gezegd dan gedaan voor iemand die bijna haar hele leven lang volledig gefocust is geweest op de ander.

Waarom ik altijd gefocust heb op de ander ? Haa, slimme vraag !

Ik heb mijn gave gebruikt om mezelf veilig te stellen. Veilig van negatieve kritiek, boosheid en andere vervelende toestanden. Het was mijn manier om liefde en goedkeuring te (blijven) ontvangen. Als je helder kan voelen in een ander is dat allemaal immers een stukje van een gebak hihi ! (a piece of cake)

Maar goed, hier heb ik al langer afstand van genomen. Ik durf steeds meer en meer mijn eigen ding doen en volgen waar ik zelf blij van word. De liefde voor mezelf is ondertussen groot genoeg om de mening van de ander over mij (en mijn gedrag) los te kunnen laten. En daar ben ik  best trots op. En toch ontbreekt er blijkbaar nog een stukje van de puzzel. En dat is de focus op mijn eigen energieveld. En het diepe weten dat het mogelijk is de rust en vrede in mezelf te bewaren, wat er ook gebeurt rondom me.

Weet je, soms moet je brein gewoon gewezen worden op nieuwe mogelijkheden… op mooiere waarheden ! Dan pas kunnen ze zich ook openbaren aan je.

Ik was er eerlijk gezegd van overtuigd dat het onmogelijk was om mijn eigen rust te blijven voelen in een zeer onrustige omgeving, gewoon omdat ik het nooit ervaren had…

Op een gegeven moment had ik het idee een EFT-proces hierrond te schrijven. Om mijn oude visie los te kunnen laten en om een nieuwe denkwijze te integreren tot diep in mijn lichaamscellen.

Dit is een proces dat ook jij kan toepassen ! Neem vooraf even alle EFT-drukpunten door (tenzij je ze al vanbuiten kent). Lees dan de tekst hieronder hardop voor terwijl je zachtjes deze punten aantikt en regelmatig van punt verandert. Je zal een aantal rondjes nodig hebben maar ik kan je vertellen dat het bij mij een opmerkelijk verschil heeft gemaakt :-)) !!

So, it’s definitely worth to give it a try !!

(ps: indien je nog last hebt van de energie van de ander op een emotioneel niveau (ik bedoel hiermee dat je de mening van de ander over jou nog veel te persoonlijk neemt, dat je nog niet de vrijheid voelt om helemaal jezelf te zijn bij de ander etc etc) dan heb je hier natuurlijk ook nog aan te werken om het proces compleet te maken. Maar voor nu even enkel het energetische niveau uitgelicht)

Hier gaan we dan…

eft

(de volgende 3 zinnen worden uitgesproken terwijl je het karate chop punt aantikt. Daarna ga je over tot de andere punten en komt het karate chop punt niet meer aan de beurt)

Ook al ben ik sterk beïnvloedbaar door energieën van buitenaf en heeft dit gegeven een negatief effect op mijn gevoel van welzijn…, ik accepteer mezelf innig en volledig.

Ook al ben ik hooggevoelig voor de indrukken rondom mij en is dat vaak erg belastend en energievretend…, ik kies ervoor mezelf te accepteren precies zoals ik ben.

Ook al lijkt het alsof ik mij niet kan loskoppelen van de negatieve invloeden uit mijn omgeving…, ik accepteer mezelf innig en volledig precies zoals ik ben.

Alle onrust die ik steeds van anderen overneem,

alle stress,

alle lagere trillingen van de wereld rondom mij,

ze beïnvloeden mij,

ze trekken mij uit mijn eigen energie,

uit mijn vreugde

uit mijn innerlijke rust

Dit geeft mij een gevoel van onmacht

en boosheid op degenen die mij omlaaghalen.

Frustratie ook naar mezelf toe

omdat ik hun energie niet buiten mezelf kan houden.

Wat kan het leven zwaar voelen wanneer het druk is rondom mij,

chaotisch,

of wanneer de atmosfeer vol angst hangt.

Het maakt mij verdrietig dat al deze lagere emoties van de mensen rondom mij

mij zo negatief kunnen beïnvloeden.

Wat als ik dit gegeven van beïnvloeding en omlaaggehaald worden in vibratie door de anderen zou kunnen loslaten ?

Hoe zou dat mijn leven veranderen ?

De gedachte eraan alleen al doet mij glimlachen.

Het moet mogelijk zijn.

Ik, als schepper van mijn eigen belevingswereld kan hier vast iets op verzinnen.

JA ! DAT KAN IK !

Ik kies ervoor daarin te geloven.

Ik kies ervoor vrij te zijn van beïnvloeding door de energie (lage energie en emoties) van de mensen rondom mij.

Ik kies ervoor te geloven dat dit kan : vrij zijn van beïnvloeding door lagere energieën en tóch open blijven om volledig mezelf te zijn ;

vrij om mijn energie voor mezelf te gebruiken ipv haar weg te laten zuigen door anderen.

Ik kies er met heel mijn intentie voor om mijn energie voor mezelf te houden (en als ik haar met anderen deel KIES ik daar bewust voor !)

Het IS immer MIJN energie !

IK beslis wat ik ermee doe en waar ik haar heen laat stromen !

Voortaan focus ik op mijzelf.

Dat mag.

OOK op mijn werk !

En dat kan !

IK KIES ERVOOR MEZELF TE VOELEN IPV DE ANDEREN EN DE WERELD RONDOM MIJ.

Ik kies ervoor de aanspraak van de anderen op mijn energie gewoon ongeldig en nietig te verklaren.

IK VERKLAAR DE AANSPRAAK VAN DE ANDEREN OP MIJN ENERGIE ONGELDIG EN NIETIG.

De grip van de energie van de ander op mij heeft nu volledig haar macht verloren.

Ik ben nu volledig vrij van beïnvloeding (in de negatieve richting).

Ik behoud reuzemakkelijk mijn afstemming op mezelf en op de trilling van mijn eigen energieveld.

Mijn focus situeert zich voortaan op hoe IK mij voel en wens te voelen ipv op hoe de anderen rondom mij zich voelen.

Ik ben hier erg goed in.

Erg erg goed.

De wereld en de mensen die erin leven mogen van mij precies zijn zoals ze wensen te zijn (druk, chaotisch én negatief ingesteld LOL).

Ik ben er mij nu volledig van bewust dat hun instelling en energieuitstraling mij niet langer omlaag hoeven te halen.

Dit voelt als een zeer bekrachtigende gedachte.

Hierdoor wéét ik ook dat ze juist is.

Ik ben mij nu volledig bewust van mijn eigen kracht. De kracht van mijn focus.

Ik kan en mag focussen op mijn eigen welzijn en innerlijke rust, vreugde, … wat er ook gebeurt rondom mij.

Ik ben nu vrij van de ander en sta in mijn kracht.

En zo is het goed.

(einde EFT)

 

Je kan dit proces een aantal dagen achtereen herhalen. Maar je voelt hoogstwaarschijnlijk al na de eerste keer een wezenlijk verschil.

Veel succes ermee hè !

En ik hoop van harte dat je je hooggevoeligheid voortaan als een geschenk mag ervaren.

Een geschenk dat jou de mogelijkheid biedt te genieten van éénheid met alles… waar JIJ BEWUST VOOR KIEST 🙂

Liefsss,

Veerle

www.natuurlijkwelzijn.be

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

6 REACTIES

 1. De laatste tijd ervaar ik mijn overgevoeligheid ook steeds meer als een last maar bij mij is het niet alleen met de mensen om mij heen.Daar kan ik iets beter mee omgaan omdat ik dat vaker aanvoel wanneer ik me moet afsluiten voor het leegzuigen.Ik heb er juist last van dat ik mij zo snel in alles inleef en zo snel en zo diep meteen.Als ik bijv. iets lees over een mishandelde hond kan ik er meteen zo droevig van worden terwijl ik bijv. vanuit een ooghoek naar Maja de bij zit te kijken en daar meteen weer inzit en moet huilen omdat Willie tegen een boom aan is gevlogen…het is niet dat dingen en mensen en films ets mij leegzuigen maar ik doe het zelf maar het zo snel en van zelf,ik heb er geen controle over.Maar ik voel ook zo goed verdriet bij andere mensen en heb heel gauw medelijden met ze en houd maar rekening met hun gevoelens zeer ten koste van mijzelf.Ik zet mijn pijn op de laatste plaats en ik pik maar altijd als mensen iedere keer kwetsen.Ook al zeg ik iets er van dan denk ik meteen weer van hij of zij bedoeld het goed op zijn manier en heb ik alle begrip behalve voor mijzelf want andermans pijn is blijkbaar belangrijker..Heel vermoeiend om de hele dag van de ene stemming in de ander te schieten…ik zou daar graag meer kontrole over willen hebben?Het lijkt de laatste tijd erger te worden maar zou dat misschien er mee te maken kunnen hebben dat ik met Emdr-therapie en schematherapie bezig ben?bvd dank indien iemand mij hier advies over zou kunnen geven?

 2. Wat mooi geschreven ik zelf ook hooggevoelig zo lang als ik me herriner heb ik me anders gevoeld onbegrepen en dingen gezien die niemand zag ik ben er blij mee maar het heeft ook zijn keerzijde ik ga door het lint als ik onrecht nog maar ruik in me omgeving ik zie letterlijk zwart en enkel nog die persoon. De laatste jaren heb ik t wat moeilijker ik ben me af aant sluiten van de buiten wereld not good maar mijn wereld is mooier ik kan mezelf prima entertainen tot slappe lach aan toe ik ben verlegen heel vaak en weinig zelf vertrouwen terwijl iedereen zegt dat ik n bloedmooie jongen ben modelewerk moet doen maar ik zie het niet wat hun zien ik kijk soms dwars door mensen heen en heb vaak t gevoel dat ik tijd te kort heb hier ik leef in twee werelden nu ben ik aan het werken ben poetshulp maar klop klop niemand is thuis en zo is het heel vaak me hoofd is ergens anders ik hen dan ook t gevoel dat dit leven hier aan me voorbij aant gaan is xxx patrick

 3. Bedankt voor het delen van jouw ervaring en goede tip. Wil nog meegeven dat je beter op jezelf gefocust blijft als je je gevoelens waarneemt. Bv voel je je voeten nog op de grond, voel je tintelingen of je schouders aanspannen. Als je in gesprek bent met een ander en je neemt je innerlijk lichaam waar, , zal je zien dat je steeds beter gefocust bent op en bij jezelf. Tijdens dit proces van bewustwording krijg je vaak aanwijzingen in je dromen. Waar je bv in je droom een olifant ontmoet, mee optrekt of wat, een olifant staat voor aanvaaring van je kracht, kan ook een paard zijn of andere aanwijzingen. Kijk eens op http://www.ikhebgedroomd.info De kracht van waarneming in het dagelijkse leven van jouw lichaam, daar begint het mee. En de psychische overtuiging dat jijzelf op de eerste plaats komt. Dan nog kan je als hsp snel sferen en dingen oppikken natuurlijk alleen kan je de belastende ervaringen sneller loslaten doordat je bewuster bent. En dat kost tijd, tijd van aandacht en waarneming van, gevoelens en gedachten.

  • Wat een leuke, waardevolle reactie Angel, thanxx 🙂
   Ik ervaar het net zo. En ik heb nog steeds een mooie uitdaging hieraan na vele jaren. Alleen niet meer op alle gebied. Bepaalde dingen gaan nu echt makkelijk voor me.
   Hooggevoeligheid is een héél complex iets hè en voor iedereen toch net iets anders.
   Er zitten meerdere verkeerde denkbeelden aan ten grondslag. Jezelf op de eerste plaats, zeg je. Dat is zoo waar ! Alleen… door dat te WETEN ben je er nog niet helemaal. Het VOELEN is belangrijk. En dan dienen al die denkbeelden één voor één getackled te worden. De uitdagingen die de buitenwereld stelt verdwijnen dan gewoon uit je leven. Bijzonder hoe dat werkt..

   Ach.. volgens mij gaat iederéén op een bepaald ogenblik (en op een voor hem specifieke manier) ‘hooggevoelig’ zijn. Het is gewoon een onderdeel van het bewuster in het leven staan. Ik vind het fijn dat er ondertussen zoveel bewustmaking rond verschijnt overal. Het voelt GOED te zien dat we als mensheid toch wel vooruitgang boeken 😉 😉 (JEP, ik ben een zéér positief ingestelde HSPer)

   Veel liefsss en nogmaals bedankt !

 4. Beste Veerle,
  Hartelijk dank voor je prachtige artikel. Voor mij is de ontdekking HSP te zijn nog betrekkelijk nieuw. Ik bevind mij nog in het begin stadium van het ervaren als last als gave. Ik zie het nu nog niet als gave. De bewustwording ervan is al een hele grote stap en verklaard heel veel van mijn gedragingen. Ik ben er dan ook dankbaar voor. Gelukkig bezit ik een sterke persoonlijkheid en kan goed voor mijzelf opkomen in deze . Ik laat mijzelf niet gemakkelijk naar beneden halen. Doch ik ben extreem gevoelig voor negatieven mensen en hun negatieve ideeën en energieën. Ik zal daarmee bewuster omgaan. Ze uit de weg gaan. Ik ben nu blij te weten dat het fenomeen bestaat er waarom ik me voel zoals ik me voel.

  Nogmaals hartelijk dank voor je artikel. je hebt bijgedragen aan een grotere bewustwording en bewust-ZIJN. Want uiteindelijk het ZIJN is zeer belangrijk voor mij.

  Met vriendelijke groet

  Richard

  • Beste Richard,
   Bedankt voor je reactie ! Ik vind het fijn te horen dat ik een beetje een verschil heb betekend voor iemand.
   Ik wens je een van harte een heel boeiende ontdekkingstocht in jezelf , in je Zijn. Kleine tip: focus niet op wat je NIET wenst (negatieve mensen rondom je) maar focus volledig op hoe je het WEL wilt zien/ voelen. En GENIET daar al op voorhand van.

   Liefs,
   Veerle

   ps: Als je meer van mijn artikels wilt lezen : https://veerlewins.wordpress.com/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in