Hooggevoelig en moe: wat te doen?

Ben jij vaak moe als hoog sensitief persoon? Uitgeput na sociaal contact? En ervaar je veel stress in je dagelijks leven? Je bent niet de enige! Veel HSP-ers ervaren uitputting door de vele prikkels die ze overdag binnen krijgen. Maar wat doe je eraan? In dit artikel vertel ik je waarom je zo moe bent en wat je er aan kunt doen. Lees snel verder!

Om te begrijpen hoe vermoeidheid bij hoog sensitieve personen werkt, is het belangrijk om te weten dat HSP-ers veel meer prikkels uit hun omgeving ervaren dan niet-HSP-ers. Dit is bijvoorbeeld lastig als je voelt dat je je anders voor moet doen dan je bent, dit kost je veel energie. Wat je ook erg veel energie kost, is als andere mensen in je omgeving niet zichzelf zijn, of erkenning zoeken. Dit zijn dingen die het ego doet omdat het zich onveilig voelt of iets van je nodig heeft. Beide kosten jou energie.

Zo heb je ook mensen die maar blijven doorpraten en niet luisteren. Zo is het moeilijk een gesprek te voeren en verbinding te maken. Dit geldt ook voor mensen die hun gevoelens niet uitspreken. Want onuitgesproken gevoelens voel je als hoog sensitief persoon wel, al weten we dan niet altijd wat we ermee moeten. Het is dan alsof er iets tussen jou en de ander zit. Iets wat de verbinding en energie tussen jullie blokkeert.

Onechtheid: het fundament van onze samenleving

Onze samenleving is gebouwd op sociale contacten die grotendeels niet authentiek of echt zijn. Dit begint al bij de opvoeding van onze kinderen. Er wordt ons geleerd welke delen van onszelf we moeten onderdrukken en welke delen van onszelf we mogen laten zien. We leren onderscheid te maken tussen goed en fout, en creëren een ego dat dit voor ons kan doen. Ons ego denkt te weten wie wij zijn en wie wij dus niet zijn. Met als gevolg dat we veel onecht gedrag vertonen om gevoelens van positiviteit en liefde bij anderen te genereren.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

In onze opvoeding wordt ons geleerd dat het soms onveilig en fout is om onszelf te zijn. Al is dit niet de bedoeling, dit is wel de boodschap die in ons hoofd blijft hangen. Met als gevolg dat we vaak niet onze echte gevoelens uiten en laten zien wie we zijn als we denken dat we ons daarvoor moeten schamen, of als we denken dat we daar anderen pijn mee doen.

Als je teveel iemand moet spelen die je niet bent, kost dit je enorm veel energie. Iets wat ook gebeurt in een omgeving die dit van je vraagt terwijl je hier niet aan kunt en/of wil voldoen.

Onveiligheid in relatie tot je omgeving

Het is goed mogelijk dat jij, net als vele anderen, deze spanning met je omgeving ervaart. De manier waarop onze samenleving is gebouwd, waarbij we de druk voelen om iemand te moeten spelen die we niet zijn en waarbij we vanuit hier ook contact met elkaar maken, veroorzaakt innerlijke onrust bij velen, iets wat wij als hoogsensitieve personen extra voelen als we bijvoorbeeld in een grote stad rondlopen, we krijgen dit allemaal binnen.

Als we deze onveiligheid om onszelf te zijn te vaak ervaren, ons niet verbonden voelen met onze omgeving, en ons daardoor ook niet verbonden voelen met onszelf, kan dit zich fysiek gaan manifesteren in ons lichaam. Door de stress kunnen we fysiek en geestelijk ziek worden. Dat kan gebeuren op school, het werk of in de stad waarin je woont. Wat het erg moeilijk maakt om in deze omgevingen te leven of te zijn.

Gelukkig is er voor de negatieve en zwaardere aspecten in het leven ook iets positiefs wat er tegenover kan staan en dat is nodig voor jou om een gebalanceerd en gelukkig leven te leiden. Verbinden met de aarden

Je thuis is waar je hart ligt

Ken jij mensen waarbij je je compleet welkom en geliefd voelt? Goede vrienden of vriendinnen, misschien wel je ouders of familie. Vaak zijn het er niet veel, mensen die jou compleet accepteren zoals je bent en waarbij je je direct thuis voelt.

De eerste persoon bij wie de meeste van ons dit voelen is onze moeder. Wanneer wij baby en kind zijn ontvangen wij, als het goed is, de onvoorwaardelijke liefde van onze moeder. We voelen de verbinding met haar en de liefde die we hierin krijgen, geeft ons een basisveiligheid die een enorme invloed heeft op hoe liefdevol en veilig wij de wereld de rest van ons leven ervaren. Als je als kind deze veiligheid te weinig hebt gekregen, kan het zijn dat je een basis mist, en dat je je moeilijk kan hechten aan en verbinden met anderen. De manieren waarop je dit kan oplossen is door je uiteindelijk te leren verbinden met anderen door eerst oefeningen te doen die je in contact brengen met je eigen lichaam en gevoel, en van daar uit ook stap voor stap verbinding te maken met anderen.

Deze onvoorwaardelijke liefde is niet alleen te vinden bij onze moeder, maar bij alle mensen (en dieren) waarmee we een sterke zielenconnectie ervaren. Mensen die onvoorwaardelijk van ons houden en waarbij we voelen dat we volledig onszelf kunnen zijn. Het zijn deze mensen bij wie we kunnen rusten en opladen tegelijk. Je thuis is waar je hart ligt.

Oplaadplekken

Jezelf opladen kan je niet alleen bij mensen. Er zijn ook plekken waar je dit kunt doen. Zoals de natuur of omgevingen waar jij je vertrouwd voelt. Het is fijn als dit je huis is, dat dit voelt als jouw plek. Maar anders is het dus goed om jouw persoonlijke oplaadplekken regelmatig op te zoeken door een wandeling te maken, of even op die plek te gaan zitten. Om je vanuit deze innerlijke rust met meer vitaliteit en levensenergie door de dag  te bewegen.

Landen in je lichaam

Thuiskomen bij jezelf

Wat als ik je vertelde dat, voor een gevoel van veiligheid en thuiskomen, je nooit buiten jezelf zou hoeven te zoeken. Het is iets dat je in je binnenwereld kan vinden. En er zijn verschillende manieren om daar te komen. Meditatie, ademtechnieken, zelfmassage, douchen en zelfs even niks doen door te gaan liggen, kunnen je helpen om thuis te komen in je eigen lijf vanuit waar je dingen kan verwerken en jezelf kan opladen. De krachtigste tools voor thuis.

Als je meer energie wilt hebben is voeding een belangrijk iets voor je lichaam. Je lichaam weet perfect wat wel en wat niet goed werkt. Als je je aandacht naar binnen leert keren en je lichaam zodanig leert kennen dat je kleine verschillen in je binnenwereld opmerkt, kan je leren welke voeding energie van jou afneemt en welke je energie geeft. Het lichaam weet het allemaal maar een snellere weg is om daar een specialist voor om hulp te vragen. Echter, wanneer je jezelf ontwikkelt in zelf te voelen welk voedsel goed voor je is, is dit nog veel krachtiger. 

Thuiskomen bij anderen

Om je thuis te voelen bij anderen is het belangrijk dat je je eerst thuis voelt in je eigen zelf; vanuit hier kan je dan steeds meer gaan delen wat zich in jouw binnenwereld afspeelt en daarmee kun je bezield en authentiek contact ervaren. Dit is iets wat je van nature ervaart met zielenmaatjes. Maar iets wat je ook zeker meer kan ervaren met mensen die verder van jou af lijken te staan.

Hoe beter je in contact bent met je lichaam en je binnenwereld, hoe beter je kan voelen welke omgeving en welke personen goed voor jou zijn. Dit stelt je in staat om de juiste keuzes te maken wat betreft het kiezen van mensen en plekken die goed voor jou zijn en je meer energie geven.

Het is soms makkelijker om te vergeten dat er zoveel mooie mensen op deze wereld zijn, er zijn zoveel mensen met liefde in hun hart. Als we dit maar altijd konden zien zouden we ons bijna overal geliefd en veilig voelen. Ik beloof je dat de mogelijkheden om connecties te ervaren met de mensen in jouw omgeving groter  zullen worden als jij je veilig en geliefd voelt.

Dit ervaar je zelf ook als je een goeie of een slechte dag hebt. Daar reageert je omgeving enorm op. Bij een slechte dag voel je je chagrijnig en gesloten, de wereld lijkt zich dan soms tegen je te keren. En voel je je op je goeie dag enorm positief, dan lijkt het alsof de hele wereld vol liefde is. Denk ook aan een huilende of lachende baby, de hele ruimte reageert daarop. En voor ons geldt hetzelfde, wat we uitstralen naar buiten ontvangen we terug van de wereld. Dit komt omdat jij de maker bent van jouw werkelijkheid. Voor je binnenwereld zorgen is dus van essentieel belang om meer positieve gevoelens en energie ervaren.  hoogsentimenteel

Bezieling: stralen als de zon

Als jij je thuis voelt bij jezelf kan je steeds meer gaan delen wat zich in jouw binnenwereld afspeelt en daarmee bezield en authentiek contact ervaren. Hier krijg je energie van, je hoeft dan geen rol meer te spelen waar je moe van wordt, je mag gaan stralen met leven zoals de zon doet. Dit is iets wat je van nature ervaart met zielenmaatjes. Maar iets wat je ook zeker meer kan ervaren met mensen die verder van jou af staan als je je thuis voelt bij jezelf.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

15 REACTIES

 1. Ja heel herkenbaar. Voor mij is het radicale zelfzoreg, mijn welbevinden is numero 1 gewordern. En dit voelt zo goed, waardoor ik veeel meer aankan.

 2. Wat mooi dat je dit zo duidelijk schrijft.
  Wat fijn dat het zoveel mensen kan bereiken en hiermee geholpen kunnen worden, die hier herkenning in vinden en wellicht de eerste stappen mee maken in het proces van heling dankzij die herkenning en erkenning
  ❤️

 3. Thuis komen bij mijzelf heb ik inmiddels (gedeeltelijk) geleerd. Ik merk dit door steeds mer mezelf te zijn en wat een ander ervan denkt…….is dus van die ander. Maar…….in familie (moeder) is dit nog steeds onveilig om mezelf te zijn. Nog steeds wordt ik erop aangekeken als ik iets van mezelf laat zien, hoe eenvoudig dan ook, maar…..de negatieve reactie’s blijven, duidelijk of heel subtiel.
  Uiteindelijk heb ik de veiligheid in mijzelf gevonden hierin, maar kan toch nog wel enigszins boos zijn.
  Het komt, ik leer het wel….eindelijk……gelukkig reageer ik heel anders naar mijn kinderen en kijk ik uit naar de geboorte van mijn 1e kleinkindje.
  Nooit zal ik zo’n oma zijn voor mijn kleinkind(eren) zoals mijn moeder is. Want ook nooit ben ik zo’n moeder geweest, zoals zij is voor mij.
  Verbinding maken met andere mensen is voor mij inderdaad heel moeilijk.

 4. Mooi artikel en zeer herkenbaar.
  Als ik zo vrij mag zijn, over jezelf opladen.
  De natuur is inderdaad een heerlijke geweldige plek daarvoor. De natuurlijke accu.
  Voor mij en hoop voor meerdere mensen , dieren .
  Dieren kunnen ons helpen om bij jezelf te komen door er alleen te zijn of indien dit kan te aaien.
  Onvoorwaardelijk willen ze er zijn voor je. En heb je een huisdier, die kan je spiegelen. Of van alles van je willen overnemen.
  Helaas weten veel mensen dit niet. Daarom meld ik het hier ook even.
  Besef ook dat niet iedereen een huisdier heeft of een connectie voelt met dieren.

  Warme groet, Anya

 5. Beste,

  Ikzelf heb hier al mee leren leven( als blijft het vaak moeilijk als je tussen de verkeerde mensen zit) maar
  mijn dochter (17) heeft hier zeer veel last van en slaapt elke dag een uur na school om te recupereren.
  Daarom, ( cursus is heel interessant voor haar maar voor ons te ver (wonen onder Brussel)) Hebt u soms een boek geschreven?

  Vriendelijke groet,
  Maggy

  • Haay Maggy,

   het is inderdaad jammer als je een interessante cursus (waar je veel aan kunt hebben) niet kunt volgen, omdat het te ver weg is.
   Je bericht is alweer van een klein jaar geleden. Hoe gaat het nu met je dochter?

   Warme groet,
   Sylvana

 6. Mooi artikel Kees! Ik heb het opgeslagen en zal het zeker nog eens nalezen omdat er voor mij en mogelijk ook anderen die hiermee te maken hebben hele waardevolle tips en handreikingen worden gedaan.

  Thanks for sharing!

  Met warme en vriendelijke groet,
  David

 7. Lieve Kees, dankje voor dit warme artikel, alles erin voelt zo juist. Maar wat als je directe omgeving je zielenmaatjes niet kan apprecieren omdat ze zich bedreigd voelen daardoor …?

 8. Een vraag.

  over het stukje 'Iets wat de verbinding en energie tussen jullie blokkeert.'
  Raad je aan de blokkering, wat er naar mijn idee aan de hand is, uit te spreken naar de ander?

  • Beste Pascalle,

   Ja dit raad ik aan. Hiervoor kan je ook sterk bij je gevoel blijven door niet teveel in de beschrijving te gaan zitten, maar te blijven bij het uitspreken van het gevoel. Zoals: ''als je dit zegt voel ik me zo'' of ''als je dit zegt voel ik zwaar gevoel in mijn onderbuik'' zo blijf je authentiek en praat je vanuit je gevoel. Dit kan een hele kunst zijn.

   Hartelijke groeten,

   Kees Schenk

 9. Leuk artikel en zo herkenbaar. Sommige mensen putten mij uit zonder een woord met ze gesproken te hebben. Vaak krijg ik het complement dat ik zo lekker mijzelf kan zijn. Ik kan echter niet anders en soms is dat vervelend. Slijmen bij de baas doe ik niet en dat is dan ook terug te zien in bijv. mijn salaris en sociale contacten. Maar ik krijg er ook veel voor terug: emotionele stabiliteit en levensvreugde. Blij zijn met de kleine dingen van het leven.

  De laatste tijd ben ik erg moe omdat ik net ben verhuisd naar een drukke stad (Amerika). Vooral een moe gevoel in mijn voorhoofd (chakra). Ik merk dat yoga en pilates helpen maar ook bijvoorbeeld een leuke serie kijken met een kopje thee erbij. Iemand anders nog tips?

  • O AES, zo herkenbaar dat gevoel van moeheid in het voorhoofd. Ik kan dan niets meer opnemen en alles tolt en spint, ik heb dit dus ook vaak met mijn iPhone, wellicht door de straling en ook via Whatsapp lekt er veel energie weg. Probeer dit sterk te verminderen. Ik kan maar kort voor n pc scherm zitten. Wat mensen betreft merk ik wel dat t voornamelijk gebeurd als ik mijzelf niet durf te zijn,,zodra ik mij mijzelf voel en durf te zijn heb ik er minder tot geen last van. Maar uiteraard zijn er gevallen waarbij je jezelf bent maar die toch de energie uit je halen. Vreselijk! Sinds ik me hierin heb verdiept en er mee in de leer ben valt t me op hoe n lastig ding dit is. Vluchten is geen optie, het overvalt je anytime. ik moet er mee leren omgaan. Fijn te lezen hoe anderen dit ervaren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in