krachtig tijdens stressvolle situaties met deze 5 tips

Elk leven kent periodes met stressvolle situaties waarin het allemaal wat minder makkelijk lijkt te gaan. Wanneer alles op je af komt kan dat met je hooggevoeligheid extra heftig binnenkomen. Het is juist dan de kunst om niet uit balans te raken. Leer ook dan in je kracht te blijven met onderstaande tips.

1. Welke houding kies je?

Je kunt te midden van de ellende ter plekke besluiten hoe je het wilt zien: als een zware last die je moet dragen of als een pittige maar uitdagende en verdiepende situatie.
Hiermee hoef je niet ineens blij te worden om iets wat je als onprettig ervaart. Je kiest eenvoudigweg om de situatie aan te gaan óf over je heen te laten komen.
Dat laatste kost veel energie en maakt het nog zwaarder dan het in wezen al voelt omdat je je dan ook nog verzet. Heel simpel kun je de situatie al aan gaan al doen door ‘problemen’ ‘uitdagingen’ te gaan noemen.
In sommige gevallen als (terminale) ziektes van jezelf en/of anderen draait het om verlies en loslaten. Je zou dan in plaats van enkel het verlies ook stil kunnen staan bij de verbinding die er nog wél is.
Wanneer je de situatie aangaat accepteer je de situatie waarin je je bevindt. Geef je gevoelens de ruimte, accepteer wat je niet kunt veranderen en geniet van de kleine momenten.

2. Zet jouw basis op nummer 1

Zorg dat je goed eet, rustig slaapt en voldoende tijd voor jezelf neemt in alle hectiek.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Doe iets wat bij jou past:

 • Ga wandelen als je je daar lekker bij voelt of je gedachten mee kunt verzetten.
 • Schrijf van je af of maak een gedicht
 • Neem bewust een kopje thee

Kijk naar een leuk en/of ontspannend programma of film

3. Verwen jezelf!

Ga iets doen waar je echt van geniet.
Koop lekkere bonbons, neem een warm bad, droom weg bij fijne muziek of koop iets leuks voor jezelf.
Deze aandacht voor jezelf helpt je een balans te houden wanneer er zaken zijn die veel energie kosten en een wissel trekken op je emoties.

4. Vraag hulp

Omdat we zelf van nature dienstbaar zijn vergeten we vaak dat we zelf ook best weleens wat hulp kunnen gebruiken.
Zeker als je gewend bent vanuit je vroege jeugd dat dit de (enige) manier was om aandacht te krijgen kan dat er diep ingebakken zitten. Vind jij het ook maar lastig om hulp te vragen? Onthoud het volgende dan goed: door hulp te vragen gééf je iets. Sta eens stil bij het gevoel dat je krijgt als je er voor een ander mag zijn. Dat is toch fantastisch om die ander te geven! Je slaat twee vliegen in één klap: je hoeft het niet alleen te doen én je geeft de ander een fijn gevoel door de hulp die hij/zij je mag geven.

5. Focus op mogelijkheden

Geen geld voor een aantal van bovenstaande tips?
Wanneer je geen geld hebt ga je daar dan niet op focussen maar zoek naar iets wat weinig of geen geld kost. Jij kiest hoe je met de situatie omgaat, laat omstandigheden, welke dat ook mogen zijn, niet steeds je humeur en ‘zijn’ beïnvloeden.
Wanneer er van alles tegen zit focussen we als mensen al vrij snel op wat er allemaal niet gaat. Met als gevolg dat het steeds aandacht en energie krijgt en daarmee steeds groter wordt. Negeren is natuurlijk geen handig alternatief want daarmee verdwijnt de situatie niet.

Focus in plaats daarvan op wat wél kan en wél haalbaar is. Maak er wat leuks van. Wanneer je bijvoorbeeld weinig geld hebt, boor dan je creatieve kant eens aan voor leuke alternatieven die goedkoop of gratis zijn maar onbetaalbaar als ervaring. Ze zijn er! Geld is maar een middel, meer niet.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

5 REACTIES

 1. Wat is een stressvolle situatie?

  Mogelijk eens de moeite waard om te kijken waarom iets als stressvol ervaren wordt.

  Maar misschien ben ik wel niet krachtig genoeg om stressvolle situatie aan te kunnen en ervaar ze dan ook niet als stressvol.

  Alle kerstbomen, tis al weer 11.42 uur, ik moet om 12.00 uur bij een kerstbrunch zijn en mijn schoenen nog poetsen en de Kukident werkt niet en wat zullen de mensen wel niet van me vinden en wat ga ik daarna doen en als het gaat sneeuwen dan moet ik een wortel meenemen want ik vind sneeuwpoppen maken zo leuk.

  Mijn hooggevoeligheid, ik voel stress.

 2. Lieve Maaike deze goede tips voor een h s p als ik zijn waardevol , ik zal ze op mijn i pad vastleggen zodat waneer ik weer even wat ondersteuning nodig heb ik weer even met mijn neus op de feite word gedrukt , gewoon doen een kopje thee een wandeling al is het maar even , een klein cadeautje voor jezelf of een ander knutselen , even een rustig muziekje opzetten zoals forest met al die vogeltjes of dolfijnen , ik ben heus niet zweverig , maar even tot jezelf komen is de sleutel . Ook een mooi stukje schrijven ga ik doen , ik heb een mooi schrift van mijn dochter gehad , ik ben te vaak over emotioneel geweest , en maar hollen , en niet een tel ontspannen , dat gaat nu veranderen , alleen ik kan het tij keren met behulp van de engelen , Er is gezegd maak je niet zorgen als andere mensen jou dromen niet delen , blijf optimistisch, luister niet naar doemdenkers en vertrouw erop dat de engelen licht en liefde jouw kant opsturen , blijf geloven in het beste van het leven , want je zult krijgen wat je verwacht , geluk is jouw deel , waneer je je daar voor open stelt . Dat is mooi heel mooi , ik ben er zo dankbaar voor . Heel veel licht en warmte Jannie

 3. hai, mmm heel toepasselijk nu na een periode van heftige ontwikkelingen met een al langer zieke moeder op leeftijd.. een moeizame intense relatie soms, een kind wat voortijding mijn huis verlaat. DE tips: ik ben ook al zo bezig, maar nu net vandaag dreig ik weer weg te zakken in een depressieve bui. Ook dat mag er wel zijn, overspoeld worden daardoor echt niet. Ik neem maar even de tijd voor mezelf, en lees met genoegen je tips, bevestigd mij weer in hoe ik bezig ben. En om hulp vragen,, het lukt me steeds beter… naast het hulp verlenen.
  Dank je voor het delen. En luisteren 😉

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in