Toen ik nog niet wist dat ik hoogsensitief was, dacht ik dat mijn gevoelens heel vanzelfsprekend waren. In een kamer met wildvreemde mensen had ik meteen in de gaten wie niet helemaal lekker in zijn vel zat en bij wie ik beter uit de buurt kon blijven. “Dat ziet toch iedereen?”, was algauw mijn gedachte.

Naarmate ik wat ouder werd, kreeg ik in de gaten dat dit meestal juist niet het geval is. Sommige mensen functioneren nu eenmaal anders en eigenlijk was ik degene die meer ‘anders’ was. Niet slechter, of beter, maar gewoon een beetje anders. Eigenlijk heb ik dat altijd wel geweten. Het heeft alleen even geduurd voordat ik het wilde geloven. Zelfs toen letterlijk tegen me gezegd werd dat ik hoogsensitief ben, dacht ik “Ja, ja, het zal wel”. Ik was gewoon sceptisch.

Op een bepaald punt – en dat geldt voor jullie misschien ook – kon ik er gewoon niet meer omheen. Ik kon niet meer ontkennen dat deze eigenschap bij mij hoort. Telkens weer kwam ik in een vicieuze cirkel terecht en mijn leven werd een soort achtbaan met hoge ups en diepe downs. Nu ben ik geen alwetende in het thema ‘hooggevoeligheid’, maar wel een ervaringsdeskundige.

Graag wil ik benadrukken dat het natuurlijk per persoon kan verschillen hoe hij of zij zijn weg vindt om met deze eigenschap om te gaan. Ik voel slechts de behoefte mijn eigen handvatten met jullie te delen, om van die (erg) hobbelige weg een bevaarbare stroom te maken. Haal er vooral uit wat jij gebruiken kan op je pad naar een heilzamer leven.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Luister naar je lichaam

Wees lief voor je lichaam en luister er naar als het je iets ‘zegt’. Hoogsensitieve mensen zijn heel goed in staat naar hun lichaam te luisteren en weten vaak precies wat het nodig heeft. Daarentegen zijn ‘we’ (ik hou niet zo van spreken over ‘we’) ook in staat ons af te sluiten voor ons lichaam en maar een beetje rond te zweven. Dit kun je voorkomen door te aarden. Word je bewust van je lichaam en geef het wat het nodig heeft.

Mediteer

Iedereen kan het. Jij ook. Alle begin is moeilijk, maar als je klein begint (vijf minuten is voldoende) dan kun je het gemakkelijk opbouwen. Meditatie is een handig, fijn hulpmiddel om je gedachten te ordenen, te leren te relativeren en je meer bewust te worden van je lichaam en geest.

Gebruik je intuïtie

Je bent gezegend met een heel sterk innerlijk ‘weten’. Het zachte stemmetje in jezelf dat je soms wat probeert te vertellen, is een heel handige, sterke kracht. Laat het stemmetje eens wat vaker toe en durf ernaar te luisteren. Maak onderscheid tussen het handelen uit angst en het handelen uit liefde. Hoe meer je naar je intuïtie luistert, hoe meer je leeft vanuit je hart. Zo ben je meer je authentieke zelf (en daar wordt iedereen blij van).

Bescherm je energieveld

Soms is het erg lastig onderscheid te maken tussen wat van jou is en wat van de ander is. Maak geen spons van jezelf. Je bent een eigen persoon met eigen gevoelens. Laat die gevoelens toe. Zelf doe ik iedere ochtend een oefening waarin ik met mijn handen een soort beschermschild om mijzelf heen plaats. Ik visualiseer dan dat ik in een gouden ei zit bedekt met bloemetjes, vlinders en hartjes. Dit schild draag ik de hele dag om me heen en het zorgt ervoor dat ik goed in staat ben gevoelens te onderscheiden. Belangrijk: sluit je niet helemaal af voor de buitenwereld, zorg er wel voor dat je nog voldoende open staat om de juiste mensen toe te laten.

Geef grenzen aan (‘NEE’)

Nee zeggen is lastig. De meeste mensen ervaren dat wel, maar bij hoogsensitieve mensen is het vaak nog een grotere struggle. Van nature wil je het goed doen voor mensen. Daarnaast kun je er erg mee zitten als je niet aan de verwachtingen van een ander kunt voldoen, of als je een ander moet teleurstellen om aan je eigen behoeften te kunnen voldoen. Om die reden ben je geneigd vooral te leven voor de ander, in plaats van te kijken wat goed voor JOU is. Het is een heel mooie eigenschap. Maar vergeet dit niet: als jij niet goed voor jezelf zorgt en je grenzen niet duidelijk aangeeft, wat heeft die ander dan nog aan jou? Met andere woorden: voor jezelf zorgen betekent niet dat je egoïstisch bent. Het maakt je juist een beter, fijner mens en indirect help je zo juist een ander.

Omring jezelf met mensen die bij je passen

Omring jezelf met degenen met dezelfde missie als jij
Omring jezelf met degenen met dezelfde missie als jij

Als geen ander weet jij hoe het voelt omringd te zijn met mensen die jou ‘leegzuigen’. Je bent ergens geweest, een verjaardag, een etentje met het werk of een familie-uitje; je komt thuis en je bent niks meer waard. Het liefst wil je in bed kruipen en er voorlopig niet meer uit komen. Signaleer deze gevoelens. Let er eens op wat mensen met je energie doen. Sommige mensen geven je energie, anderen nemen energie. Als jij lekker in je vel wilt zitten, je positief wilt voelen en vooruit wil in het leven, omring je dan met mensen die hetzelfde willen én voelen.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

9 REACTIES

 1. Sinds kort neem ik Vitamine B12 in hogere dosis.
  Wat helpt mij dit om beter om te gaan met mijn hooggevoeligheid!
  Het is geen suggestie.
  Ik kan me beter afsluiten voor prikkels, heb meer energie, ben minder moe.
  Een tijdje geleden hoorde ik op tv iemand het woord “hersenmist”zeggen. Er ging bij mij direkt een belletje rinkelen. Ik betrok het op mezelf en ging op zoek naar de betekenis ervan en wat te doen.
  En ik kwam uit bij vitamine B12. Er werd me veel duidelijk. Na enkele dagen vitamine B12 gebruiken voelde ik me veel beter en had het gevoel dat ik “er weer was”.
  Mijn HSP-zijn zal hierdoor niet verdwijnen, maar ik ervaar wel dat ik er minder last van heb. Ik kan het beter aan. Hopelijk ga ik hierdoor weer meer leven dan overleven.

 2. Ik lees het artikel van Marleen en denk JA!!!! Dan lees ik het antwoord van Carlo en denk JA in het kwadraat… Zonder licht geen donker en zonder LSP geen HSP. De cirkel is gewoon altijd rond en gevuld en alles samen is 1.
  Zo lukt het ook nooit om te worden wie je bent in je eentje, je hebt altijd iemand nodig om mee te sparren en aan te schaven.
  Voor mij de grootste uitdaging om mezelf te beschermen qua energie maar me niet af te sluiten van de andere mensen..

 3. Om HSP te begrijpen zou je het LSP kunnen gaan bestuderen.
  Je hebt er last van als HSP-er omdat je het LSP niet begrijpt.
  In de ziel ligt er een oordeel of zelfs een veroordeling op, over hoe andere zijn.
  Je kunt allerlei truckjes en middeltjes bedenken om je daar tegen te beschermen kaar die houden geen stand. Voor zolang je er mee weg komt, zul je niet op onderzoek uit gaan, de reden is dat je niet wil dat het andere van andere invloed heeft op jou systeem van gevoeligheid.
  Maar de onderliggende ziel programma zal elke keer LSP-ers aantrekken waarvan je iets te leren hebt. Het is een innerlijk proces voor iedereen om de geheimen van het universum te doorgronden en dat kan allen via het lichaam. Het is als HSP-er een unieke kans om het nieuwe tijdperk van het Aquarius ( Waterman ) te leren kennen. Voor de HSP-er ligt hierachter hun bijdragen aan de nieuwe aarde weggelegd, echter is het eerst van belang zichzelf helemaal te doorgronden en alle onbewuste veroordelingen die ten grondslag (doorgronden / de potentie ) liggen en de oorzaak zijn van het last hebben van hun gevoeligheid. In de natuurwet van resonatie voel je de snaar die in je wordt aangeraakt en waar nog liefde nodig is om deze volledig te kunnen accepteren.
  De LSP-er laat bij de HSP-er de beladenheid zien die het nog in zich mee draagt en die als een veroordeling op de wereld resoneert. Het kan opgelost worden als je het bij de wortel ( kernoplossing ) van de ziel weet op te lossen.

  • bij mijzelf voel ik vaak de neiging bij een “nieuwe ontdekking” om dit wereldkundig te maken een soort drang in mij die denkt dat iedereen hier mee gebaat zou kunnen zijn maar bovenal de verwondering dat dit mij “gebeurd”…
   wat mij sinds ik begonnen ben “nieuwetijdskind” te lezen wel opvalt is dat dit bij velen ons hsp’ers gebeurd..
   wat echter mijn stemmetje van helder weten mij influistert is dat het bijna onmogelijk is onszelf “af te sluiten” zoals dit thema nogal eens geventileerd wordt en dat het door meditatie wel eens verbeterd zou kunnen worden..
   naar eigen ondervinding, en misschien zijn er onder u wel die dit ook zo voelen krijg ik telkens een raar “buikgevoel” als er ter inleiding van meditatie wordt geacht dat je moet aarden en je wortelchakra diep de aarde in moet sturen…????? waar komt dit vandaan vraag ik mij dan af.. als je wilt leviteren schijnt de ideale manier om daar te komen “meditatie” te zijn.. waarom vliegen de Indiase goeroes dan nog steeds niet op kleedjes rond?? per slot is daar het mediteren uitgevonden…
   nog iets over afsluiten.. dat gaat gewoonweg niet we zijn open ontvangers, iedereen op deze wereld is dat.. de golflengte bepaalt wat je opvangt van de ander die dezelfde golflengte verspreid.. vervelend is dat je niet kunt zien van wie je iets “oppikt”..(wat ik uit ondervinding weet en voel is dat ik mij pas afsluit voor een ander als ik boos ben of wordt of erger)
   nog iets over ons hsp… er komt kennis op ons pad dat wij zelf moeten ontdekken..”ont”-dekken zie dit nu net als ik dit schrijf “ont”- dekken als in blootleggen… als u begrijpt wat ik bedoel.. laatst een programma over pyramides (er staan er nogal wat verspreid over de wereld) en de waarheid die ons niet verteld wordt hierover.. deze waarheid zou een heel ander inzicht geven in wie wij zijn..want zou het zo kunnen zijn dat deze pyramides later door bv. de Egyptenaren en de tol- en azteken in het huidige zuid-amerika bezet zijn geworden?? dan krijgt ook “re”-incarnatie een ander beeld.. in feite alles wordt waarschijnlijk anders dan..

   • HSP = High Sensitive Person
    LSP = Low Senzitive Person

    Vergelijkbaar met Ying en Yang, zwart en wit, gevoelig en ongevoelig, licht en donker, de plus en de min.

    Bij alles telt de balans en samen is het 1 geheel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in