De hoogsensitieve man

Als hoogsensitieve man kan het leven behoorlijk uitdagend zijn. Van mannen wordt nog steeds verwacht dat ze een bepaald niveau van ‘mannelijkheid’ halen. Je gevoelens uitdrukken hoort daar niet bij. Het is voor ieder hoogsensitief persoon een hele taak om niet overweldigd te raken van alle zintuigelijke en emotionele informatie en van de stres van het dagelijks leven. Voor mannen kan het extra lastig zijn om de kans te vinden om die gevoelens te uiten. Maar met een beter begrip van jezelf en meer waardering voor wat je kunt, zal je als hoogsensitieve man ontdekken dat je gevoeligheid een gave is, en een kracht.

Hoogsensitiviteit betekent dat je enorme hoeveelheden informatie uit je omgeving in je op neemt. De grootste uitdaging daarbij is dat je manieren moet vinden om niet te worden overweldigd door de wereld. Soms is het duidelijk dat een situatie ons te veel is: als je bijvoorbeeld een kamer in komt en de muziek zo luid is dat het pijn doet. Maar we hebben lang niet altijd door hoeveel informatie we opzuigen. We zijn ons niet altijd bewust van het effect van de slechte bui van de baas of de stres van een druk schema. En of we het nu doorhebben of niet, al die situaties vragen nogal wat van ons. Hoe je met die situaties omgaat, bepaalt het verschil tussen gezond en ziek zijn, tussen geluk en wanhoop.

En ook al begrijpen de meeste mensen niet waarom een hoogsensitieve vrouw overstuur raakt van een huilende baby of door de mensenmassa op een festival, ze accepteren die reactie meestal nog wel. Voor hoogsensitieve mannen werkt dat meestal niet zo. Van mannen wordt veel meer verwacht dat ze hun gevoel verbergen, de situatie verdragen en zich eroverheen zetten.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

De hoogsensitieve man

Het gevolg? Mannen stoppen hun gevoel weg, in een poging om aan die sociale druk te voldoen én als manier om te dealen met de gevoelens die ze maar amper begrijpen. Die manier van het in hokjes stoppen van je emoties is meestal een onbewuste tactiek. Je scheidt je gevoelens van wat je denkt en wat je doet. Door al die ongemakkelijke gevoelens als woede, angst, zorgen en pijn in een denkbeeldige doos te stoppen, kan het voor een man makkelijker lijken om door te gaan met zijn leven. Maar je kunt jammer genoeg niet kiezen welke gevoelens de doos in gaan. Stop je er één in, dan gaan ze allemaal – dus ook positieve emoties als geluk, enthousiasme en liefde. Deze strategie kan het leven makkelijker maken voor een hoogsensitieve man. Maar het zal zijn leven ook vlak, koud en uiteindelijk heel eenzaam maken.

Als je nooit hebt geleerd om je emoties te tonen, dan heb je waarschijnlijk ook geen idee waar je moet beginnen. Voor veel mannen wordt het ook steeds moeilijker om überhaupt door te hebben wat ze voelen. Dus als iemand hem dan vraagt hoe hij zich voelt, dan antwoordt hij dat alles prima is, geen problemen. Maar er is wel een probleem: hij raakt emotioneel gedistantieerd van de mensen waar hij om geeft en die om hem geven. Uiteindelijk maakt dat het haast onmogelijk voor hem om de liefde en steun te krijgen die hij nodig heeft.

Het in hokjes stoppen van je gevoelens kan een handige en vaak zelfs cruciale strategie zijn voor als je gevoelens je overweldigen. Vooral als je in een situatie zit waarin je je emoties niet kunt uitdrukken. Maar de hoogsensitieve man moet zich juist regelmatig bewust worden van zijn gevoelens en die gevoelens uitdrukken. Alleen zo kan hij een positief beeld van zichzelf krijgen en een groot deel van zijn stres loslaten. Hoogsensitieve personen in het algemeen ervaren heel veel stress, omdat hun omgeving ze vaak overstimuleert. Ze kunnen alleen gezond blijven als ze hun gevoel aangaan. Want je gevoel verdwijnt niet als je het wegstopt. Sterker nog, meestal wordt het alleen maar sterker des te langer je het vermijdt. Misschien is dat de reden dat sommige mannen zo rustig en kalm lijken te zijn, tot ze plotseling ontploffen van woede. Het wordt ze gewoon allemaal te veel.

Jezelf erkennen en accepteren als een hoogsensitieve man is de eerste stap. Sensitiviteit is een gave, geen zwakte. Het betekent dat je creatief bent, empathisch en in staat om te genieten van alle zintuiglijke elementen van het leven – muziek, kunst, geuren en kleuren – die de meeste mensen nooit opvallen. Hoogsensitiviteit betekent ook dat je anderen kunt helpen. Iedereen kan zijn gevoel wegstoppen, je hebt juist moed nodig om erover te praten. Door je bewust te worden van je gevoel en door te leren hoe je jezelf uitdrukt, trek je niet alleen liefdevolle mensen naar je toe. Je kunt anderen ook leren hoe zij met hun gevoel om kunnen gaan, gewoon door een voorbeeld te zijn van die magische combinatie van gevoeligheid en kracht.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

1 REACTIE

  1. Als hooggevoelige man herken ik mezelf wel in dit artikel. Heb heel lang mijn gevoelens geblokt, met alle gevolgen van dien. De laatste 5,5 jaar ben ik door een heftige periode gegaan, en ja deze periode is nog niet afgelopen. Door in verschillende situaties terecht te komen, was er geen andere opties dan mijn emoties en gevoelens te gaan laten zien. Stukje bij beetje verdween het idee dat ik bang was om te veel gaan voelen. Ook leerde ik mezelf beter kennen en accepteren. Had een weg naar mijn authentieke zelf gevonden. Op dit moment ben ik nog steeds aan het leren om mijn gevoelens te laten zien. Heb een fijner leven.Probeer het vaak woorden te geven. Op dit moment komen een keer in de zoveel tijd weggestopte gevoelens los, vol onzekerheid maar het opvallende is, dat ik mezelf daarna vaker beter voel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in