Hoogsensitieve mensen en hun gewoonten

Denk jij meer over de dingen na dan anderen? Merk je wel eens dat je je vooral zorgen lijkt te maken over hoe anderen zich voelen? Heb je liever rustiger, minder chaotische omgevingen?

Als bovenstaande je bekend in de oren klinkt, ben je misschien hoogsensitief. De persoonlijkheidstrek – die voor het eerst werd onderzocht door dr. Elaine N. Aron, in de vroege jaren ‘90 – komt best veel voor, bij maar liefst een op de vijf mensen. Aron, die meerdere studies en boeken over hoge gevoeligheid geschreven heeft, waaronder Hoogsensitieve personen-Hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt , heeft ook een zelf-test ontwikkeld om je te helpen bepalen of je Hoogsensitief bent. 

Terwijl de recente belangstelling voor introversie – goeddeels veroorzaakt door vooraanstaande publicaties over het onderwerp, waaronder Susan Cain’s boek “Stil” – heeft geleid tot meer bewustwording over persoonlijkheidskenmerken die minder stimulans en een hogere gevoeligheid waarderen, merkt Aron toch op dat Hoogsensitieve mensen nog steeds worden beschouwd als de “minderheid.”

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Maar “minderheid” betekent niet slecht – Hoogsensitiviteit gaat vaak gepaard met veel positieve eigenschappen.

16 Eigenschappen van Hoogsensitieve mensen:

1: Hoogsensitieve mensen hebben diepere gevoelens

Een typerende eigenschap van Hoogsensitieve mensen is de mogelijkheid om dieper te voelen dan hun minder gevoelige leeftijdsgenoten. “Ze verwerken dingen graag op een diep niveau,” vertelt dr. Ted Zeff, schrijver van de Overlevingsgids voor Hoog Sensitieve Personen.  en andere boeken over Hoogsensitieve mensen.

“Ze zijn zeer intuïtief, en gaan heel diep van binnen om te proberen achter dingen te komen.”

2: Hoogsensitieve mensen zijn meer emotioneel reactief.

Hoogsensitieve mensen zullen in een bepaalde situatie sterker reageren. Ze hebben bijvoorbeeld meer empathie en meer zorgen om de problemen van een vriend, volgens Aron. Ze kunnen zich ook veel drukker maken over hoe iemand anders zal reageren als er iets ergs gebeurt.

3: Hoogsensitieve mensen  horen vaak, “Neem de dingen toch niet zo persoonlijk” en “Waarom ben je zo gevoelig?”

Afhankelijk van de cultuur, kan de gevoeligheid worden gezien als een meerwaarde of als een negatieve eigenschap, legt Zeff uit. In sommige van zijn eigen onderzoeken, zegt Zeff dat Hoogsensitieve mannen die hij interviewde uit andere landen – zoals Thailand en India – zelden tot nooit werden gepest, terwijl de HSP’s die hij interviewde uit Noord-Amerika vaak of altijd werden geplaagd.

“Dus veel hiervan hangt van de cultuur af – als tegen iemand wordt gezegd, ‘Oh, je bent te gevoelig,’ wordt dat in bepaalde culturen juist als een meerwaarde beschouwd”, zegt hij

Ondernemen vanuit het hart, durf jij het al uit te dragen?

4: Hoogsensitieve mensen sporten liever in hun eentje .

Hoogsensitieve mensen kunnen de neiging hebben teamsport te vermijden, omdat ze het gevoel hebben dat iedereen ze aanstaart, zegt Zeff. De meeste van de HSP’s die hij in zijn onderzoek interviewde, gaven de voorkeur aan solosporten als fietsen, hardlopen en wandelen boven teamsporten. Dit is geen wet van Meden en Perzen, er zijn zeker hoogsensitieve mensen wiens ouders voor een begripvolle ondersteundende omgeving hebben kunnen zorgen, wat voor de HSP’er de stap naar groepssport zou vergemakkelijken, aldus Zeff.

5: Hoogsensitieve mensen doen er langer over een beslissing te nemen.

Hoogsensitieve mensen zijn zich meer bewust van subtiliteiten en details die het nemen van beslissingen moeilijker maken, zegt Aron. Zelfs als er geen “goede” of “foute” beslissing is – zo zijn er bijvoorbeeld geen “foute” ijssmaken – zullen hoogsensitieve mensen nog steeds langer over hun keuze doen, omdat ze alle mogelijke gevolgen overwegen. Het advies van Aron om hiermee om te gaan:

“Neem zo veel tijd om te beslissen als de situatie toelaat, en vraag om meer tijd als je het nodig hebt en je het jezelf kan veroorloven,”

schrijft ze in een uitgave van haar Comfort Zone nieuwsbrief. “Probeer je nu voor een minuut, uur, dag of zelfs week voor te stellen dat je een bepaalde keuze hebt gemaakt. Hoe voelt dat? Vaak zien de dingen er aan de andere kant van een besluit heel anders uit, en dit geeft je de kans om het je heel helder voor te stellen.” Met één uitzondering: zodra een HSP eenmaal heeft besloten wat in een bepaalde situatie de goede en verkeerde keuze zijn, zal hij of zij die “goede” beslissing in het vervolg makkelijk maken.

6: HSP’s raken trouwens vreselijk overstuur van een ‘verkeerde’ beslissing.

Je kent dat ongemakkelijke gevoel wel als je je beseft dat je een verkeerde beslissing hebt genomen? Voor Hoogsensitieve mensen, “wordt die emotie nog versterkt omdat de emotionele reactiviteit hoger is,” legt Aron uit.

7: Hoogsensitieve mensen hebben een uiterst goed oog voor detail.

Hoogsensitieve mensen zijn de eersten die de details in een kamer opmerken, de nieuwe schoenen die je aanhebt, of een verandering in het weer.Hoogsensitieve Mensen en 16 van hun gewoonten

8: Niet alle hoogsensitieve mensen zijn introvert.

Feitelijk is ongeveer 30 procent van de hoogsensitieve mensen extravert, volgens Aron. Ze legt uit dat de HSP’s die ook extravert zijn, meestal opgroeiden in een hechte gemeenschap – of het nu een cul-de-sac is, een klein stadje, of met een ouder die als dominee of rabbijn werkte – en zo met een heleboel mensen zou omgaan.

9: Hoogsensitieve mensen  werken goed in teams

Doordat Hoogsensitieve mensen zulke diepe denkers zijn, zijn ze waardevolle werknemers en leden van hun teams, zegt Aron. Ze kunnen echter wel goed geschikt zijn voor posities in teams waar ze niet de uiteindelijke beslissing hoeven te nemen. Bijvoorbeeld, als een hoogsensitief persoon deel uitmaakt van een medisch team, zou hij of zij waardevol zijn bij het analyseren van de voors en tegens van een patiënt met een operatie, waarbij iemand anders uiteindelijk de beslissing zou nemen over de vraag of de patiënt de operatie zou ontvangen.

10: Hoogsensitieve mensen zijn vatbaarder voor angst of depressie (maar alleen als ze veel negatieve ervaringen hebben gehad).

“Als je een behoorlijk aantal slechte ervaringen, vooral vroeg in het leven, hebt gehad, zodat je je niet veilig voelt in de wereld of thuis of … op school, dan staat je zenuwstelsel ingesteld op ‘angstig,’ ‘zegt Aron. Maar dat wil niet zeggen dat alle hoogsensitieve mensen gedoemd zijn om angst te hebben – en in feite helpt het hebben van een ondersteunende omgeving al heel veel om daar tegen te beschermen. Vooral de ouders van hoogsensitieve kinderen moeten zich “realiseren dat het echt geweldige kinderen zijn, maar ze moeten op de juiste manier worden behandeld”, zegt Aron. “Je kunt ze niet over-beschermen, maar je kunt ze ook niet te weinig beschermen. Je moet die precieze balans vinden als ze jong zijn, zodat ze vertrouwen kunnen hebben en het prima kunnen doen.”

11: Irritante geluidjes zijn waarschijnlijk aanzienlijk vervelender voor een HSP

Natuurlijk is niemand een groot fan van storende geluiden, maar hoogsensitieve mensen zijn over het algemeen toch gevoeliger voor chaos en lawaai. Dat komt omdat ze makkelijk overweldigd worden en overgestimuleerd door te veel activiteit, zegt Aron.

12: Gewelddadige films zijn het ergst

Omdat hoogsensitieve mensen zo super empathisch zijn en zoveel makkelijker overgestimuleerd raken, zijn horrorfilms of films met veel geweld niet echt geschikt voor hen, zegt Aron.

Zonnewende van juni 2021

13: Hoogsensitieve mensen huilen sneller.

Daarom is het belangrijk voor hoogsensitieve mensen zich in situaties te begeven waarin ze niet zullen ‘afgaan’ als ze snel huilen, zegt Zeff. Als hun vrienden en familie beseffen dat ze gewoon zo zijn – ze huilen makkelijk – en die vorm van expressie ondersteunen, dan zal dat “makkelijke huilen” niet worden gezien als iets beschamends.

14: Hoogsensitieve mensen hebben bovengemiddelde manieren.

Hoogsensitieve mensen zijn ook zeer gewetensvolle mensen, zegt Aron. Daardoor zijn ze vaak attenter en hebben ze goede manieren – ook valt het hen eerder op als anderen zich niet zo netjes gedragen. Hoogsensitieve mensen kunnen zich bijvoorbeeld heel erg bewust zijn van waar hun wagentje is in de supermarkt – niet omdat ze bang zijn dat iemand iets van ze zal stelen, maar omdat ze het heel onbeleefd zouden vinden als hun karretje iemand anders in de weg zou staan.

15: De gevolgen van kritiek komen een stuk sterker binnen bij Hoogsensitieve mensen

Hoogsensitieve mensen reageren heviger op kritiek dan minder gevoelige mensen. Als gevolg daarvan kunnen zij bepaalde tactieken toepassen om die kritiek voor te zijn, met inbegrip van please-gedrag (zodat er niets meer te bekritiseren valt), zichzelf als eerste verwijten te maken, of bronnen van kritiek volledig uit de weg te gaan, aldus Aron.

“Mensen kunnen iets negatiefs zeggen, [en] een niet-HSP [Hoogsensitief persoon] kan zeggen: ‘Het zal wel,’ en het heeft geen invloed op ze,” zegt Zeff. “Maar een HSP raakt het veel dieper.”

16: Kantoorhokjes = goed. Open werkruimte = slecht

Zoals hoogsensitieve mensen vaak het liefst alleen sporten, zo zullen ze ook graag in hun eentje werken. Zeff zegt dat veel hoogsensitieve mensen graag vanuit huis of als zelfstandige werken, omdat ze dan de stimuli in hun werkomgeving kunnen controleren. Voor diegenen zonder de luxe hun eigen flexibele werkschema’s (en omgeving) te kunnen inrichten, geeft Zeff aan dat hoogsensitieve mensen waarschijnlijk prettiger werken in een kantoorhokje -waar ze meer privacy hebben en minder lawaai – dan in een grote open werkruimte.

Bewaar voor later op Pinterest:

Hoogsensitieve Mensen en 16 van hun gewoonten Hoogsensitieve Mensen en 16 van hun gewoonten

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

91 REACTIES

 1. Ik dacht echt dat ik een groot probleem was voor vele mensen.maar nu weet ik dat ik dat dit mijn karakter trek is en weet ik dat ik niet alleen ben!!ik ga mij sterk houden maar das ni altijd gemakelijk.

 2. Erg bekend. Het ook sneller in iemand emotie zitten. Sneller voelen dat er iets mis is.
  Maar erg vervelend als je dat weet en niets kan doen. Al van kinds af aan verlegen genoemd maar ook erg uitbundig geëmotioneerd worden van muziek. Niemand snapt dat kritiek of opmerkingen sneller binnenkomen, ook niet als je dit zegt. Ook gevoelens die langer bij je blijven. Maar helaas veel negatieve ervaringen meegemaakt en daarom snel gespannen en depressie en angsten. Jammer dat psychologen dit nog niet goed erkennen.

  • respect man ik ken het gevoel ik had er vandaag ook innorm veel last van die gevoelens ete mij levend op kweet precies wa ge bedoelt wa ik meestal die is klassieke muziek s'avonds op zette da helpt vindt ik.

 3. Ik lees heel veel terug over mijn eigen eigenschappen, ik ben hooggevoelig, irriteer mij aan een heleboel geluiden, kan heel emotioneel worden zelfs bij de mooiste gebeurtenissen, contreren gaat heel erg moeilijk. Maar waar ik nog mee moet leren omgaan is met alle geluiden om mij heen, ik kan nooit in menigte zijn het wordt te druk voor mij. Maar ik probeer het nu te accepteren want, ik ben zo en zal zo blijven ik moet ermee leren om te gaan. Blij om te lezen dat er meerderen zoals ik zijn, ik voel mij altijd zo alleen.

  • Heb sinds kort bij Schoonenberg oordoppen aan laten meten, werkt perfect, je kunt wel met elkaar praten, maar de harde geluiden op de achtergrond zijn veel en veel minder..

 4. Ik ben een man van nu bijna 52 en sinds kort is de puzzel van mijn leven in elkaar gevallen. Ik ben er achter gekomen dat ik HSP-er ben en door een aantal gesprekken met een HSP coach ga ik nu stukken makkelijker door het leven. 90 % van de tijd heb ik een wow gevoel, wat heerlijk is. Ik heb veel meer rust, nu ik weet wie ik ben en waarom ik reageer op de manier waarop ik reageer of bepaalde dingen zie en beleef. Mensen beginnen me steeds meer te zien, wat fijn is. Maar aan de andere kant voel ik me ook in bepaalde situaties slechter. Gelukkig heeft mijn coach me handreikingen gegeven om me hiervoor af te schermen. De relatie met mijn kinderen is altijd goed geweest en er is ook altijd een bepaalde verbondenheid geweest. Een verbondenheid die me s'nachts wakker maakt , omdat zij ook hooggevoelig zijn. Hierdoor voel ik als er iets mis is met mijn kinderen. Ik zie dit als een groot goed en kan hun hiermee helpen. HSP is best wel ok……..

 5. Volgens mij is het niet goed kunnen filteren van prikkels in je omgeving toch een stoornis in de informatieverwerking van je hersenen. Hier zijn hele goede methoden voor om dit te laten testen.
  Want het lijkt me toch wel handig als je weet wat er met je aan de hand is.

  • Het is geen stoornis, maar een hoger ontwikkeld persoon 😉 stoornissen bestaan niet, dat is vanuit de middeleeuwen. Niemand is hetzelfde en ieders kwaliteiten en zwakheden schieten ergens anders uit. Advies is om niet in hokjes te denken, dat vergroot je wereld.

   • Hoeft niet perse een hoger ontwikkeld persoon te zijn, maar kan ook een anders ontwikkeld persoon zijn. Sluit ook weer wat beter aan bij de evolutietheorie 😉

   • ik ben blij met mijn hokje van hsp want begin dat eens allemaal uit te leggen en voordien had adhd, add, borderline, manisch depressief.
    ik voel me lekker in dit hokje en speciaal want het is een gave

 6. alles klopt maar dit wist ik al eerder sinds mijn elfde ben ik in contact gekomen met het spirituele sindsdien weet ik dat ik een kristalkind ben een nieuwetijdskind ben die de nieuwe tijdperk aqaurius de kinderen die nu geboren worden later zal begeleiden in hun spirituele ontwikkeling maar eerst mezelf op punt stellen en in balans brengen. Ik ben blij dat elke dag meer en meer mensen geloven in het spirituele. Alles begint bij jezelf en er in te geloven dat je nooit alleen bent en als je in nood zit je moet het maar beleefd vragen en alles komt goed
  vriendelijke groeten en een fijne dag verder

 7. Wij zijn allemaal hsp'ers , alleen door alle kennis en macht die hier op aard is vergaard zijn we de werkelijke essentie van het leven vergeten. Ons hokjes cultuur en waarden en normen heeft ons doen vergeten waar het werkelijk om gaat, en komt ons gevoel in het gedrang en maakt plaats voor angst, ons ego die wij verkeerd gebruiken. Wees trots om wie je bent en laat je lijf stromen laat aan iedereen zien hoe mooi je bent om wie je bent, want het draait maar om 1 ding in het leven en dat is de universele liefde , wij zijn met zijn allen 1.

 8. Voor zoals ik het zie, kunnen de gevoelens niet worden gecategoriseerd worden.
  Iemand die de neiging heeft om mensen te categoriseren, doet het vaak om deze mensen in toom te houden.
  Heb je gemerkt dat als je aan een persoon zegt: "Jij bent ZZX of HLA," vanaf dat moment, is het niet langer een Persoon, maar een labeltje? Goed! Dit is het resultaat – ook voorspelbaar – dat je in een kapitalistische en materialistisch maatschappij kunt krijgen.

  We leven in een maatschappij waar alles is gecatalogiseerd en gepland: De agenda bijvoorbeeld, gebruikt om een geweldige manier om de toezeggingen te onthouden, maar nu, het is de afstandsbediening van onze acties. zozeer zelfs dat zonder agenda, veel van de Nederlanders niet zouden kunnen leven.
  Ook catalogiseren van attitudes, (formeel, informeel, praten over 'koetjes en kalvies" , houding van vakantie, houding van weekend, werkhouding, triple kus, handdruk tussen mannen, knuffels verboden voor studenten since de basis school , etc ..)
  In het kort, wordt alles gecatalogiseerd en alles, zodat de emoties – vooral in de Nederlandse context – bijna verboden zijn.

  Maar een persoon die niet vrijelijkgevoelens zoals:

  * Spontaniteit
  * Variaties
  * Emoties

  mag uiten, nou, dat is niet een Persoon, maar een "robot".

  Deze indoctrinatie om "als een robot" te leven, vindt elke dag plaats, nu automatisch, en niet door de natuurlijke of spontane keuze, maar kunstmatig.

  "Catalogiseren van gevoelens" is een kleingeestige en kunstmatig actie. Het is alsof het willen cataloiseren van de natuurlijke drang om naar de badkamer te gaan om te plassen of naar de kraan lopen om water te drinken.

  Als de spontaan mensen, extroverte mensen, mensen die enthousiast kijken naar een film gecatalogiseerd moeten worden, wat zullen we dan zeggen van degenen die om zichzelf te zijn:

  "Sterk" verschijnen gedurende de week en dan dronken in het weekend worden tot dat ze flauwvallen.
  Lichamelijk contact vermijden, en zelfs oogcontact.
  Emoties vermijden en zinnen herhalen als "mannen huilen niet".

  Nou, dat zijn de mensen die moeten worden bestudeerd en heropgevoed naar het normale leven, zonder kunstgrepen of labels, en alsjeblieft, laat mij leven vreedzaam mensen die enthousiast zijn bij het luisteren naar muziek in beweging.

  Huilen, Lachen, Omhelzing is de BASIS van normaliteit, een gewoonte die niet hoeft te worden besmet met domme labels.

  G.

 9. Wat Grada beschrijft (10 febr.) daar kan ik mezelf heel goed in herkennen. Ik heb ook altijd het gevoel dat ik "onzichtbaar" ben, alsof ik niet besta, niet gezien wordt door anderen. Ik heb een hekel aan drukke plekken en winkelstraten, maar steeds als ik op zo'n drukke straat loop, dan word ik letterlijk overlopen door andere mensen. En dan ben ik degene die sorry moet zeggen, want men wordt vaak nog kwaad op mij ook als ze tegen mij oplopen. Ik ben een sta in de weg, terwijl ik gewoon aan de goede kant, dus de rechterkant van de weg loop.
  Men zegt ook tegen mij: "Je moet jezelf zijn". Maar als je nu niet weet wie je zelf bent. Ik ben mijn hele leven al op zoek naar mezelf, maar ik weet nog steeds niet wie ik ben. Wat ik wel weet is, dat ik een kameleon ben: ik kan me aan elke situatie aanpassen en me in iedereen verplaatsen, ook al gaat dat ten koste van mezelf. Maar ach, wie ben ik zelf? Ik tel niet mee, doe er niet toe. Ik besta immers niet (zie boven).

 10. Zelf ben ik een HSP-er maar mijn zoon zeer zeker ook. Hij heeft er echter momenteel erg veel last van omdat zijn leeftijdsgenoten hem ineens laten vallen. Zij zien hem wellicht als "te serieus" en omdat alles zo hard bij hem binnenkomt begrijpen ze zijn reactie vaak niet. "Je neemt alles altijd zo persoonlijk op" wordt hem wel eens gezegd maar het raakt hem ook altijd diep zoals ze met hem omgaan. Mij als moeder doet het erg veel pijn om hem zo te zien want hij is erg sociaal en heeft het liefst altijd iemand om hem heen. Ik wil hem zo graag helpen maar het lijkt steeds moeilijker te worden. 🙁

  • Kan je het hem uitleggen? En aan de vrienden? Mijn kinderen gaan gelukkig naar het freinetonderwijs, waar ruimte is voor zo een gesprek. Kinderen begrijpen het soms beter als ze weten waarom hij zo reageert.

 11. Heel herkenbaar allemaal. Na jaren van alleen maar negativiteit meegemaakt te hebben, kwam ik ruim een jaar geleden op een punt dat ik dit niet meer wilde. Heb dingen van mij afgeschreven en daarna in de brand gestoken en begraven in de tuin. Heb een kaarsje gebrand en heb iedereen vergeven die mij wat hadden aangedaan. Sinds die tijd is er zoveel veranderd. Ik ben ook hsp maar tevens heel erg intuitief. Ik ben me daarin gaan verdiepen en het heeft mij enorm geholpen.
  Als ik elke dag de deur uitgaat om naar het werk te gaan virtualiseer ik mijzelf in mooi wit licht om mij heen en plaats dan een koepel om mij heen en vraag om bescherming voor de hele dag. Als ik op me werk ben voel ik namelijk iedereen en sfeer heel goed aan. Ik heb er dan geen last van. Als ik dan thuiskom, stamp ik een paar keer flink op de deurmat en schut zo alle negatieve energie die ik eventueel heb opgevangen van me af. Dit helpt mij enorm. Sinds die tijd ben ik ook meer gaan ruiken, horen, voelen en zien. Ik ben juist spiritueel enorm gegroeid en ben dankbaar dat ik zoveel mensen mag helpen. Hierin moet ik nog wel balans in zien te vinden, want als het mij teveel energie kost word ik teruggefloten en krijg ik lichamelijke klachten of mag niks meer doen. Hoop dat jullie iets aan mijn verhaal hebben.
  Liefs yvonne

  • Vind je kracht bij iets dat veel groter is dan van waar jij je kracht vandaan haalt. Iemand die je wilt helpen en altijd bij je is.

   • Dorien…Ik weet dat mijn opa altijd bij mij is…bedoel je dat? Mijn kracht haal ik van boven..daar vraag ik om….heb je misschien andere tips?

 12. Hoi, ik herken me in alles wat hierboven vernoemd word. Het vervelen is dat ik dus vaak vastloop, omdat ik me van alles te serieus aantrek. Kan ook slecht tegen kritiek (het van me af willen praten). Wel kan ik na kritiek mijn excuses aanbieden. Wie kan mij verder helpen in deze zoektocht.

  • Ik ken wel iemand (ook wel 2) die je verder kunnen helpen. Ben zelf ook hsp en heb bij hen heel veel baat gehad. Maar weet natuurlijk niet waar je woont en of het in de buurt is. Stuur me anders even een mailtje, dan kan ik je de gegevens geven. (daphnebs@gmail..com)

  • hallo, misschien trek je zelf de kritiek aan , ik herken dat probleem jezelf naar beneden halen
   of dat toelaten.relativeren kan ook helpen.gr

 13. ook in deze test 21/23, als ik zeg dat ik het geluid van het licht hoor dat brand verklaarden ze me hier thuis voor gek, begon op den duur ook te denken dat ik gek werd, tot ik een artikel las over HSP, die test toen ook gedaan en ook daar zo een score, ik weet dat er ook bepaalde bijeenkomsten zijn voor HSP, maar meestal heel ver uit de buurt, dokter verklaart deze door de erg traumatische ervaringen die ik in het verleden heb gehad waarbij ik elk gevoel of emotie had uitgeschakeld of verdrong, pas in de laatste zes jaar toen ik door een onverwachtse confrontatie met een van de daders oog in oog stond en deze ook alles gezegd heb wat er op mijne lever lag ben ik dag na dag weer beginnen voelen, alleen is dat nu supergevoelig en superemotioneel , zoemend geluid wanneer licht brand, geuren, soms om gek van te worden, wanneer iemand zich niet goed voelt of ergens mee zit, ben ik zelf zo gespannen als een veer tot ik weet wat ik kan doen om die persoon te helpen, ik kan gelukkig met mijn vrienden heel erg veel plezier maken en lachen en als ik al eens een huilbui krijg kijken ze er niet raar van op maar leggen een arm rond mij, alleen mijn familie begrijpt mij niet, ik wou dat ik die kon los laten,

 14. Wie zou mij kunnen helpen in de weg te vinden of ik daadwerkelijk hsp ben/heb.. ik denk sinds een aantal maanden dat ik hier zeker in pas en herken ook bijna al de bovengenoemde punten. Na dit te lezen en de reacties hierop beginnen er steeds meer dingen op zijn plekje te vallen.
  Hoe kun je dit beter ontwikkelen of een manier vinden om er mee om te gaan .
  Ik heb er weinig last van denk ik nu, maar misschien toch meer dan dat ik zelf In de gate heb.

  • Dag Jolijn, als je nog steeds wat op weg geholpen wil worden help ik je graag. Vanuit mijn eigen ervaring kan ik je wel wat mogelijkheden laten zien om er mee om te gaan en het juist te kunnen gebruiken en/of accepteren zonder jezelf al te veel te labelen. Misschien is mailen het handigst voor nu? crisjevanleest@gmail.com

   Groeten, Crisje

 15. Het scheelt dat hier meer staat beschreven wat de eigenschappen kúnnen zijn.. Het word in dit artikel gelukkig niet zo hard aangeschreven, maar veel situaties uitgelegd, waar men last van kán hebben.. Mensen blijven mensen en blijven anders:)

 16. Mijn weg om er mee om te gaan is vanuit mijn hart in liefde te gaan leven, vanuit mijn eigen bron en te helen waar de energie van anderen binnen kan komen. Vanuit liefde en dankbaarheid reageren verzacht elke situatie en geeft de kans alle oude boosheid en frustraties los te laten. De wereld is alleen een spiegel van wie jij bent en kan zijn. Dus reageer je heel heftig, onderzoek dat dan rustig "waarvoor" en kies dan wie jij wilt zijn. Je omgeving kan je niet veranderen, je kan wel zelf het licht schijnen en meer liefde in de wereld neerzetten. Onze basisveiligheid zit (alleen) in onszelf, deze verantwoordelijkheid ligt als volwassene niet meer bij onze ouders of wat wij in ons leven hebben meegemaakt of nu doen. Het is nu aan ons om het verschil te zijn die deze wereld nu nodig heeft en de basis veiligheid op de aarde neer te zetten zodat ook andere zich veilig voelen om hun beste zelf te kunnen zijn en hun licht te schijnen… hoe… iedereen heeft zijn eigen weg. Volg je hart en zuiver je geweten, detox je oude emoties en bevrijd jezelf van negatieve overtuigingen en ontmoet iedereen en jezelf met compassie… Ben jij Hoog Sensitief dan ben jij hier om het verschil te maken! Dus verstop je niet door alle ellende, ga erop uit biedt jou liefde aan en maak het verschil door jouw zachtheid en liefde op aarde te zetten!!
  Send with love,
  Danielle Steijn

  • Ik ben volop bezig mijn oude overtuigingen los te laten, meer in het nu te lezen. Maar ik heb jaren last gehad van enorm angst en paniekgevoelens. Bij mij is de basisveiligheid niet ontwikkeld, en ik vind het heel moeilijk om die zelf in te vullen. Kan ook niet helemaal. Wat doe je dan?

  • Ik heb jaren last gehad van heftige angst en paniek gevoelens, vanaf mijn 34e. Ik ben nu 39 en door therapie gaat het beter. Maar het blijft een obstakel, ik voel me ook ontzettend alleen. Onveilig, ongeborgen. Bij mij ontbreekt de basisveiligheid. Is lastig die nu nog in te vullen. Tips?

   • Ik herken dat van het ontbreken van basisveiligheid. Voor mij helpt het dat mijn eigen huis voor mij prettig en comfortabel is ingericht. Ik ontbijt meestal in mijn bed, op de dagen dat dat kan. Lekker warm en knus, 🙂
    Verder lief zijn voor mezelf en zelf mijn grenzen proberen te respecteren, ook in de zin van grenzen stellen naar de buitenwereld, helpt mij om me veiliger te voelen bij mezelf.

 17. Het nadeel van generalisaties is dat ze nooit totaal kloppen.
  Ik ben hoogsensitief, maar horror trek ik wel goed en het lijkt me vreselijk om in een kantoorhokje te moeten zitten iedere dag. Sporten doe ik wel graag alleen, dat klopt

 18. Ik ben er eigenlijk net achter dat ik HSP heb, ik heb altijd last gehad van het gevoel dat niemand je belangrijk vind en ik ervaar heel vaak dat ik “onzichtbaar” ben voor heel veel mensen.
  Mezelf karakteriseren vind ik ook lastig want wie ben ik??????
  Ook heb ik altijd het gevoel gehad dat ik een raar mens ben om die reden, maar wat ik niet lees in alles wat ik kan vinden over HSP is, zijn er mensen die net als ik last hebben van aanrakingen? een hand geven ok, maar zodra het een kus wordt bij bv verjaardag, voel ik me ongemakkelijk en geef ik ook liever geen kus, ook tegenover mijn man, ik vermijd liever alle lijfelijke contacten omdat ik me daar heel ongemakkelijk bij voel…zijn er meer die zich hier in herkennen??

  • Hallo Grada,

   Sinds een aantal weken weet ik dat mijn dochtertje hsp heeft/ is. Doordat dit erfelijk is ben ik er ook achter gekomen dat ze dit waarschijnlijk van mij heeft… en ik herken mijzelf heel erg in u, ik vind het ook totaal niet prettig als mensen mij aan raken, ook mijn man niet en dit zorgt geregeld voor problemen omdat ik t wel heel prettig vind om met mijn dochtertje te knuffelen en hij dit niet begrijpt.

 19. Vraagje …. Ik lees nergens hoe een partner van een hsp’er moet omgaan met een hsp’er .. Kan iemand mij daar kort en krachtig een antwoord opgeven !!!! Want normale gesprekken zijn bij ons haast niet meer mogenlijk

  • @Jan, In ieder geval stoppen met elke vorm van kritiek en oordeel naar elkaar toe. Als je elkaar laat zijn en kunt accepteren en in de waarde kunt laten, kan hsp en niet – hsp prima samenleven.

  • @Jan, en in overweging nemen of dat wat de ander zegt misschien waar zou kunnen zijn, zonder dat je direct boos hoeft te worden.
   en als het naar blijft voelen, bij jezelf te rade gaan: ‘wat zegt dit over mij?

  • Jan,
   Als normale gesprekken niet meer mogelijk zijn, is het misschien kort en krachtig opstappen geblazen (voordat de borden en kopjes door de kamer dreigen te vliegen)??

 20. Als je een partner hebt, die je neemt zoals je bent, dan zijn we héél normaal…
  Spijtig genoeg is dit maar weinigen gegeven.

  We nemen alles au serieux en dat is soms moeilijk voor beide partijen.

  Gelukkig heb ik vrienden die óók HS zijn en dat is wel een verademing.

 21. Ik ben er zelf zo’n 10 jaar geleden achter gekomen dat ik hoogsensitief ben. Beter gezegd: sindsdien heeft dat wat ik al sinds mijn geboorte heb een naam gekregen. Toen was het een artikel in een vlaams tijdschrift dat mijn ogen deed open gaan. Sindsdien heb ik het gewoon als een echte verrijking gezien; een surplus – een extraatje dat enkel 20% van de mensheid heeft. Je kan er zoveel fijne dingen mee doen, je hebt de dingen veel sneller door en het helpt mij dagelijks om een zeer goede verhouding te hebben met de mensen van mijn onderzoeksteam en een fijne groepsdynamiek te creeren.
  Persoonlijk heb ik ook zeer snel door wie hoogsensitief is in mijn omgeving. Dit heeft geregeld tot leuke interacties geleid.
  Mijn echtgenote is ook HS evenals mijn drie kinderen, alhoewel we allemaal 5 verschillende karakters hebben.
  Voor diegene die nog op zoek zijn kan ik het volgende boek aanraden:

  Hoog sensitieve personen
  Hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt
  Auteur: Elaine Aron

  Groeten!

 22. Wat verhelderend! Ik had hier nog nooit van gehoord. Ben al heel mijn leven depressief, omdat ik veel dingen die gebeuren in deze wereld niet aan kan of begrijpen. Uiteindelijk werd borderline geconstateerd. Ik begrijp de wereld niet en de wereld begrijpt mij niet, denk ik vaak.
  Ben nu 56, maar blijf altijd op zoek naar de oorzaak van mijn “moeilijke” leven en te begrijpen waarom ik zo extreem op onrecht, geweld, dierenleed en problemen van andere reageer. Als je weet hóe dat komt,. kun je er beter mee omgaan; ik ga me hier dus wat verder in verdiepen. Dank voor dit artikel!

  • Beste Lijdia,

   ik ben geen dokter en kan en mag je dan ook niets aanpraten, maar ook ik heb mijn leven al last van ups en downs. niet echt depressief, maar wel momenten waarop mijn leven last heeft van mijn humeur. ik ben dan negatief en zie eigenlijk alleen de zaken die niet goed gaan en vergeet de focus op de zaken die juist wel goed gaan te verleggen. ook zaken als kritiek of kleine hobbels kunnen dan opeens bergen worden en de kritiek doet me veel en beinvloed mijn gevoel.
   waar ik last van heb, of eigenlijk had, is dat ik de zaken niet de juiste waarden kan geven en dus dingen kan parkeren of accepteren. er is geen balans en de mindere dingen overlappen de leuke dingen.
   inmiddels ben ik verder heb hulp gezocht en ben met mezelf aan de slag gegaan. aan de slag in de vorm van een psycholoog, maar ook in het mezelf accepteren dat ik "anders" ben dan andere.
   zoals het er nu op lijkt heb ik ADD. en de zaken die ik zowel in het stuk, maar ook de reacties van mensen herken dan erg.
   het probleem met bijvoorbeeld ADD is de hoeveelheid informatie en het verwerken ervan. het hoofd dat nooit stil staat en soms 80% harder werkt dan mensen die geen ADD hebben.
   inmiddels heb ik medicijnen en die helpen soms goed en soms een beetje. maar alleen medicijnen is het niet. het feit dat wat ik heb een naampje heeft en dat ik niet de enige ben en dus ook maar een mens ben heeft me enorm geholpen. het altijd maar op zoek zijn naar wat en waarom en het niet begrijpen dat sommigen dingen zijn zoals ze zijn, kosten je energie.
   aan de andere kant heeft ADD en zoals ik het lees HSP ook zijn voordelen. ik ben emphaties ben gevoelig, sociaal en ja kan slecht tegen onrecht.

   het is mijn kracht en valkuil, maar als je het weet en er soms dus ook gebruik van kan maken en soms dus situaties niet moet opzoeken of vermijden dan maakt het het leven al een stuk makkelijker en aangenamer.

   wat mij geholpen heeft, is accepteren. accepteren dat ik ben wie ik ben dat ik de dingen doe die ik doe omdat ik zo ben.

   soms vertel ik het aan mensen en soms ook niet. ik zie het niet als een beperking. ik zie het als een extratje waarmee ik soms de wereld van iemand anders iets leuker of beter kan maken.gewoon door met hem of haar te praten.

   misschien heb je er iets aan.

   Groet,

   Oscar

 23. Ik zou dit delen voor de rest van de wereld. Heb gelukkig mezelf al aardig in de smiezen als hsp-er.
  Alleen de rest van de wereld om mij heen nog niet haha

 24. Werken goed in een team is denk ik niet helemaal de juiste bewoording… Vooral gezien het feit graag alleen te sporten en graag zelfstandig/alleen te werken.
  Zou beter omschreven kunnen worden als: zijn zeer waardevolle werknemers met bijzondere talenten? Zoals het afwegen van voors en tegens en het stilstaan bij gevolgen van bepaalde keuzes… waar veel mensen graag oplossingen zien, is het voor een hoogsensitief persoon vrijwel onmogelijk om de problemen of mogelijke problemen te negeren of uit te sluiten??
  Zoals ik het ervaren heb voor mezelf: de hoogsensitieve persoon ziet (vaak alle mogelijke) problemen en brengt ze in kaart waarna de mensen die in oplossingen denken daar perfect mee aan de slag kunnen… en dan heb je perfect teamwork…

 25. Heel herkenbaar. Dit wordt niet door iedereen herkend en gewaardeerd. We moeten kunnen laten zien hoe iedereen hiermee om kan gaan en dat de mensen die HSP zijn niet belachelijk moeten worden.
  Soms wordt je als watje gezien.

 26. Fijn artikel! * Dat deel van detail en geluid kon ik nooit plaatsen, maar nu ik zie dat het als een van de punten voorkomt kan dat ook een plaatsje krijgen.

  Ik hoorde ooit eens mijn band leeg lopen. Mijn collega zei dat ze niets hoorde. Aan het einde van mijn dienst was m’n band plat… mja ik luisterde toen nog veel te veel naar anderen.

  Verder zie ik altijd “kleine” dingen heel erg snel. Een spinnetje op het plafond, een krasje op een gave muur en ga zo maar door. Ik heb heel vaak te horen gekregen dat ik “zulke goede” ogen heb…maar ondertussen draag ik al wel een bril sinds de tweede klas van het Voortgezet Onderwijs. “O ja hoor…dat ziet ZIJ weer!” – Mensen kunnen soms heel raar en bot reageren als ik ergens naar vraag…de meesten hebben het dan nog niet eens gezien…terwijl ze er al uren bij/voor zitten!

  Haha de bovengemiddelde manieren kan ik ook erg goed plaatsen nu! -“Waarom zeg je constant U en begroet je iedereen?” vroeg mijn collega geïrriteerd tijdens het werk. Ik had daar niet goed een antwoord op behalve dat ik ervan hou om respectvol met elkaar om te gaan i.p.v. net te doen alsof mensen lucht zijn…totdat je ze een keer nodig hebt.

  Zonnige groet,

  LaVeia

  • @LaVeia, Haha ik begin het leuk te vinden dat het net lijkt of ik hier mijn eigen verhaal steeds lees bij alle reacties. Toch ook wel fijn hoor, die herkenning! En niet de enige blijkt te zijn hihihi

   Ik heb altijd een harde piep in mn oren, maar toch blijf ik geluiden horen die anderen niet horen. Totdat ik ze mee neem richting het geluid, en het geluid ook vinden… Als ze dan hun oor erbij houden, horen ze pas iets.
   Ze snappen er dan niks van.
   Ik heb dat ook met geuren, en soms zeggen ze dan… Je had drugshond moeten worden! hahaha Wie weet ben ik dat al eens geweest? LOL

   Dit zijn wel de leuke kanten ervan, helaas heb ik veel last van de sociale kanten… Maar wie weet ga ik dit ook ooit net zo luchtig zien als het horen, zien en ruiken 😉

   Lieve groet

   • @Miranda, ja dat van geluid en soms ook geuren ken ik, dan zeg ik iets van “ruik jij dat ook die brandlucht” is het antwoord eerst “nee ik ruik niks, waar heb je het over”…een paar minuten latern “ja nu je het zegt…” soms ook met geluiden. Ik geloof niet zozeer dat ik beter ruik of beter hoor dan anderen, maar op een of andere manier het eerder opmerk.

 27. Wow, het is bijzonder om te lezen dat alle punten hierboven genoemd mijn leven innemen. Ik dacht altijd dat er iets mis met me was, hoe kunnen mensen dit volhouden?! Dus ik dacht slim te zijn om met een psycholoog te praten over wat er alllemaal in mijn hoofd omgaat. Ik droeg ontzettend veel haat naar de mensheid met me mee dat ik begon te slippen (ik begon nare dingen te verzinnen om deze haat te onderdrukken). Dit hielp mij niet dus ik probeerde wiet, het heeft me recht op pad gehouden omdat je letterlijk half tot wel niet kan denken, en dat gaf me rust. De psycholoog daarentegen gooide mij in de crisisklniek en keek niet meer naar me om. Ik voelde me niet meer menselijk en wilde er een eind aan maken.
  Deze onproffessionele klunzen hebben me een litteken gegeven die ik elke dag weer voel, tot ik begon met meditatie (het is heel lastig als HSPzijnde je hieraan over te geven), maar vertrouw me dat er niet een nieuwe wereld voor je opengaat maar een compleet universum. Tot aan een maand of 2 geleden zat ik in een gat, en vandaag de dag kan ik eerlijk zeggen dat ik me gelukkig voel.

  • @Chris, Chris. .. ik lees bijna mijn eigen verhaal en ook het einde ervan klopt…. het spirituele heeft mij ook nieuw hoofdstuk in het leven gegeven… ik krijg bevestiging… ik ben op ook op goede weg… nog veel succes Chris x

  • @Chris, Jup! Het had ook mijn verhaal kunnen zijn. De psychologen heb ik nooit wat aan gehad, alleen maar meer frustratie daardoor. En ook al weet ik dat het een vlucht is, en wil er daar wel mee stoppen, met blowen krijg ik wel rust in mn hoofd en ontspanning in mn lijf.
   Maar je drukt daarmee ook juist weer al je gevoel weg, en dat is nou net wat je niet moet doen. Dus werk je je innerlijke ontwikkeling daarmee tegen. Zo zie ik het althans… Ben er ook geen expert in hoor, ben er ook nog maar net achter dat ik me in hsp erg kan vinden.

   Veel sterke en succes in het zoeken van je weg!

   Lieve groet

  • @Chris,
   ik zit in dezelfde situatie en ben al langer op zoek naar een oplossing voor mijn probleem.
   op de eerste plaats weet ik nu al waar het probleem zit.
   ik heb ongeveer hetzelfde verhaal alleen heb ik het geluk dat ik een echtgenote heb die heel veel van mij houd en mij iedere keer wanneer ik het moeilijk heb ondersteund.
   ik ga mij nu wat verdiepen in meditatie en hoop dat dit mijn leven een positieve wending zal geven.

   • meditatie heeft mij verder gebracht….lees maar eens wat meditatie kan doen en hoe en wat je allemaal kunt voelen….bewustwording etc

  • We hebben een zwaar leven achter ons maar dat hebben de meesten van Veel onbegrip en jezelf niet goed kennen maar als het kwartje is gevallen gaat er een wereld open er is een nadeel bij je kunt het nooit uitzetten succes met je verdere leven.

 28. Ik kan me hier totaal niet in vinden. Punten 4 en 9 spreken elkaar sowieso al tegen. De ene mens is nu eenmaal gevoeliger dan de ander, de een sport liever alleen, de ander in groepsverband. Hier worden gewoon verschillende typen mensen en karakters omschreven. We lijken tegenwoordig overal maar een label aan te moeten hangen. Als je een gevoelig persoon bent, voelt men zich blijkbaar beter als het een naam heeft, in dit geval HSP. Het lijkt mij beter om te accepteren dat je gevoelig bent, er aan te werken en je rust te nemen. Easy does it!

  • @Sandra, dit artikel is gebaseerd op het werk van Dr Aron en Ted Zeff. Er worden niet “gewoon maar verschillende typen mensen en karakters omschreven”. Er is zelfs sprake van wetenschappelijk werk hier (van Aron) . Zij heeft wel degelijk intensief onderzoek gedaan naar kenmerken van hooggevoelige mensen. Dat ieder mens uniek is en wij misschien niet alles moeten willen labelen ben ik met je eens. Desalniettemin kan het heel verhelderend zijn om “jezelf”beter te leren kennen door middel van dit soort artikelen. Een hoop mensen weten niet eens van zichzelf dat ze hooggevoelig zijn. Dus dan valt er ook nog niets te accepteren en aan te werken, tenminste niet bewust. En dat laatste willen wij graag meegeven hier. Bewust zijn

  • @Sandra, er aan te werken dat je hooggevoelig bent is lastig, het is niet iets wat je even aan of uit kan zetten, het is waarmee je wordt geboren, het is ja zoals je bent. Er aan werken kan hooguit zijn, dat je er voor jezelf een manier vind om er mee om te gaan en dat is heel goed mogelijk hoor. Maar er aan werken, nee ik zou niet weten hoe ik dat zou moeten doen. Dat is net zo iets als mensen die linskhandig zijn, dwingen rechtshandig te worden.

 29. Heel herkenbaar! Behalve niet van horrofilms houden, dat is een fantasie wereld waarin ik heerlijk kan ontsnappen en zo overdreven dat ik niet zoveel “last” heb van mijn empathie. Vraagje: bovenaan staat dat het een vertaling is, en ik ben heel benieuwd naar het oorspronkelijke artikel, zou je die link willen delen?

 30. Ik ben nog zoekend in dit soort zaken. Momenteel ervaar ik voor mezelf en voor mijn zoontje vooral negativiteit. Ik hoop dat ik door zulke artikels snel de hooggevoeligheid positief kan benaderen. Vooral voor mijn zoontje dan. Bedankt dus!

 31. Altijd heb ik gezegt dat mijn zoon HSP was maar dat wordt helaas in deze maatschappij hier niet ingezien. Dus na een heleboel heen en weer getuurd heeft hij gewoon authisme. maar voor mij sluit dit niet helemaal aan. ik blijf hem steunen en dingen verduidelijken alleen jammer dat hij het zelf nog niet helemaal ziet en ervaart zoals ik dat doe. Waarom word HSP niet erkend door de meeste psychiaters?

  • @ine, goede vraag. Waarschijnlijk omdat het niet is opgenomen in de DSM-V (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders ), en het geen “stoornis”of “aandoening” is?

   • @Gordon, @Gordon,
    Daar heb je een punt…
    Want ze weten er volgens mij wel genoeg vanaf, huisartsen ook.
    Ik heb rond september 2014 een maandje anti-depressiva gekregen van de huisarts omdat ik zoveel pijnklachten had, met als doel om de impact van alle prikkels wat te verlichten. (toen wist ik nog niets van hooggevoeligheid)
    Hij stelde dat ik alle prikkels als een spons op zuig en daardoor meer spanning ervaar, waardoor ik weer meer pijn krijg (ik heb last van chronisch pijn). Ik sta helemaal achter zijn redenering, maar de anti-depressiva was niet de oplossing.
    Want na er eerst erg ziek van geweest te zijn (half levenloos in bed) heeft het de weken erna ook totaal niets gedaan, het werkte zelfs averrechts!!
    Ik denk dat wij het bij een ander soort therapeuten moeten zoeken, als we hulp hierbij nodig hebben…
    Mindfullness, healingtherapie, dat soort dingen???

    Lieve groet

    • @Miranda, Het lastige hier is dat ik of deze site nooit medisch advies mag of wil geven. Sterker nog, wij raden je uitdrukkelijk aan om eerst naar een gediplomeerd arts te gaan bij klachten of voor advies.

     Daarbij kun je heel goed kijken of er andere vormen van therapie of begeleiding zijn die goed bij je aansluiten of bijvoorbeeld inderdaad ‘mindfulness” of meditatie, of yoga.

     Zelf probeer ik goed naar mijn intuïtie te luisteren als het gaat om wat goed is voor mij persoonlijk.

     • @Gordon,
      Ik loop al jaaaaren bij artsen (voor mn chronische pijn), maar daar loop ik steeds tegen een muur. En nu snap ik eigenlijk pas waarom dat is.
      Ik had ook naar mijn gevoel moeten luisteren, die vertelde me al dat ik daar niet moest zijn, want ik ga er met lood in mn schoenen naartoe.

      Wat betreft meditatie, daar heb ik zo veel moeite mee. Ik kan nu het nieuwe zorgverzekeringsjaar weer is begonnen weer naar mn mindfullness therapeut. Zodat ik daarin weer wat kan oefenen. Het moet je rust geven, maar ik ben zó onrustig in lijf en hoofd, dat ik het me zelf niet lukt om te mediteren…. Om die rust te vinden.
      Ik moet nog zoveel leren, maar mijn oude patroon zit me zo in de weg daarin.. Soms denk ik wel eens: Hoe kom ik ooit uit die cirkel van oude negatieve patronen??

      Ik zou er graag hulp bij hebben allemaal want ik loop zo gruwelijk vast dat ik me geen raad meer weet en soms nare ideeën krijg om uit het leven te stappen!! (wat ik niet zal doen hoor, die gevoelens heb ik al van kinds af aan) Maar ik kan zelf geen dure therapeuten of workshops en reizen daar naartoe betalen. Dat houd me nu echt tegen…
      Als ik de mogelijkheid heb, wil ik graag het boek “Follow your senses” van Felix Brabander kopen. In de hoop daar wat tips uit te kunnen halen die werken voor mij. Heb je die al eens gelezen? Zoja, wat vind je van het boek?

      Lieve groet,
      Een verdwaald Miertje 😉

      • Hey Miranda,
       Ik heb deze week het boek van Felix gekocht en ben net beginnen te lezen, zal je op de hoogte houden wat ik ervan vind !
       Warme groet
       Wendy

      • Hoi Miranda, ik herken mezelf erg in jouw verhaal. Kijk eens op de site van Bo Baden, http://www.vitamineb12nu.nl . Misschien herken je enkele van de symptomen en herken je jezelf in de ervaringsverhalen op die site. Het schijnt dat HSPers meer behoefte hebben aan B12 en ook blijven hangen in allerlei vage klachten waarvan je diep van binnen eigenlijk weet dat er eens een oplossing voor komt……..
       Succes met alles,Ingrid

  • @ine, Misschien hoeft de maatschappij het niet in te zien en is het voldoende dat jij dat doet en zodoende kun je je zoon kan ondersteunen (als je zelf voldoende vertrouwen hebt, heb je geen bevestiging meer nodig). Als hij er klaar voor is, kan hij het zelf gaan inzien, dat is een natuurlijk proces, misschien is dat ook ok. Het zal je helpen als je dit kunt loslaten, dat hij het in moet gaan zien… Er voor hem zijn is voldoende …. Blijf op je eigen gevoel vertrouwen, het is loepzuiver!!!!!

 32. Helder en herkenbaar verhaal.
  Ik zie het wel als voordeel, de meeste punten die hier boven genoemd zijn.
  Daarom ben ik blij zoals ik ben, zeker ook in deze tijd waar je kunt kiezen waar je wel of niet wilt zijn. Hoe je je leven vorm wilt geven.
  Daarom werk ik met mensen en methodes die me hierin steunen en verder helpen.

  Ik werk vanuit huis, woon dicht bij de natuur, ga vaak even een wandeling maken en plan mijn weken zo dat die in balans zijn zodat het voor mij leuk blijft.
  Lekker leven zo!

 33. Wauw….ik heb het altijd al geweten en kenbaar gemaakt aan vrienden maar nu kan ik het beestje een naam geven…
  Het is voor jezelf alleen maar schijtirritant want niemand lijkt meer gevoel in zn donder te hebben..
  Het enige wat ik er wel mee kan is vrienden helpen die met relatie/sociale problemen stoeien en ze met een glimlach weer naar huis sturen. Een ander voordeel is dat je je op elke situatie snel aan kunt passen en wel met iedereen anders praat. Mn vrienden noemen me weleens de camelion haha, ik heb t zelf altijd over mn voelsprieten….
  Anyways, in deze dagen is t geen pretje…

 34. Ik kan mij er wel in vinden in al die punten die hier staan.
  Klopt helemaal dat de zorgen van een ander jou zorgen zijn.
  In vele gevallen denk, ik praat over mijn leven.
  Natuurlijk zijn niet alle h s p zo. het verschild ook hoe je opgevoed bent.
  En de cultuur dat zal er ook mee te maken hebben.
  In landen waar er minder stress etc is , waar men nog relaxste kan werken.
  Ja dat is volgens mij idee hoor , ideaal voor h s p mensen.
  Horror films en lawaaierige te gewelddadige films zijn to much voor mij.
  Ik werk ook het liefst alleen, niemand om mij heen.
  Maar dit is mijn beleving als h s p persoon.
  Ach eigenlijk hoeft het beestje geen naam te hebben.
  Je bent wie j bent , en je moet er wat van maken
  Of je nou h s p ben of het tegenover gestelde.
  We vinden altijd wel de juiste weg. en de beste manier om
  Ons leven te beleven zoals het bedoeld is.
  Zo veel als mogelijk genieten van ons kostbare leven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in