hoogsensitieve ouder

Door Elaine Aron

Om een Hoogsensitieve Ouder te zijn betekent zowel uitdagingen als voordelen. Hier een voorbeeld van beide met een paar persoonlijke anekdotes erin. Laten we eerst beoordelen wat het betekent om een HSP’er te zijn door wat belangrijke kenmerken te markeren.

Diepte van de verwerking

HSP’ers verwerken hun omgeving dieper, wat betekend dat we subtiliteiten merken. We merken dingen in onze milieu die andere missen en dit geldt vaak ook voor mensen. Deze karakteristiek betekent ook dat we het leuk vinden om te observeren en denken door voordat we handelen of praten.

Overstimulatie

HSP’ers zijn soms snel overweldigd door emotionele prikkels en prikkels van de omgeving zoals harde geluiden, felle lichten, sterke geuren enz.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Emotionaliteit

HSP’ers ervaren emoties (zowel positief als negatief) erg sterk en meer sensitief bij andere mensen hun humeur. Wij zijn ook dieper ontroerd door kunsten.

Hoogsensitieve ouders hebben een aantal unieke uitdagingen. hsp kind

Overstimulatie -een kind opvoeden is het meest stimulerende taak dat ik kan bedenken en het stimuleert 24 uur per dag, zeven dagen in de week van slapeloze nachten tijdens baby tijd tot wachten in de nachten op een tiener die veilig thuiskomt. HSP’ers die over stimulerend zijn kunnen boos, geïrriteerd en depressief worden. Chronisch overstimulatie kan leiden tot burn-out symptomen. Maar wat is de oplossing? Neem pauze! Alle ouders hebben een pauze nodig, speciaal hoogsensitieve ouders Ik weet dat het makkelijker gezegd is dan gedaan maar het is belangrijk om hulp aan te nemen van je partner, familieleden, vrienden of zelfs betrouwbare buren zodat jij pauze kan nemen dat je nodig hebt.

Emotionaliteit– we voelen te veel. Verlatingsangst is een goed voorbeeld. Het is erg sterk, sterker voor HSP’ers, daarom zou het kunnen waarom ik geen nacht zonder mijn dochter door bracht tot dat ze bijna twee en een half jaar was. Een ander voorbeeld is lijden. Geen een ouder kan staan kijken naar hun lijdend kind zowel lichamelijk als emotioneel. Maar ik denk dat wij hoogsensitieve ouders soms meer lijden dan onze kinderen. Ik kan me herinneren dat ik naar m’n dochter zat te kijken die uitgesloten werd door twee oudere meisjes die niet erg aardig waren, dat brak m’n hart. I zag dat ze niet begreep waarom ze niet met hun mocht spelen maar na een geruststellend omarming van mij vond ze snel iets anders om te doen.

Het is belangrijk om niet telkens de controle te verliezen van je emoties waar je kinderen bij zijn (ik denk meestal aan de negatieve, zoals angst of boosheid). Een taak maakt het nog meer moeilijk als je moe of geprikkeld bent. Ik weet dat ik bewust de controle over m’n irrationele angst voor spinnen moet bedwingen voor m’n dochter, want het is niet iets wat ik wil doorgeven. Nogmaals, zorg dat je een pauze neemt, een time-out kan een lange weg gaan om de controle van je sterke emotionele reacties te behelpen.

Echter, hoogsensitieve ouders worden soms allemaal geïrriteerd, door geprikkeldheid of door vermoeidheid. Dus waarom draaien we het niet om in een ‘leer’ moment? Gebruik de gelegenheid om iets te doen voordat je je controle verliest. Neem de tijd om te stoppen, verontschuldig je voor chagrijnig zijn en vertel wat je nodig hebt zodat je door de situatie heen kan of keer terug naar het normale. Uiteindelijk zullen je kinderen dit ook leren om te doen. Wat een grote vaardigheid om te kunnen en het kan zelfs een woede aanval voorkomen.

Storing zoeken

HSP’ers zijn vaak perfectionistisch en maken uitstekende critici. Meestal herinneren we te ontfermen over anderen en ze niet te houden aan de hoge verwachtingen die we voor onszelf hebben. Ik weet dat ik veel harder ben tegen mezelf dan tegen alle anderen. Maar soms komt deze kritiek tot uiting onder onze directe familieleden, hoewel ik niet zeker weet waarom. Het is belangrijk niet te kritisch van het gedrag van onze kinderen te worden, vooral als ze nog in ontwikkeling zijn.

Schuldig

hoogsensitieve ouders zijn ook experts in ouderlijke schuld. Deels denk ik denk dat dit voort komt door onze behoefte om perfect te zijn en dingen in een keer goed te willen doen. Het komt ook door onze vermogen om te zien hoe dingen na het feit anders (of beter) behandeld zouden kunnen worden. Deels is dit goed omdat we onze schuld ons niet zal vergeten en volgende keer zullen we het beter doen. Maar het is belangrijk om niet in deze neiging te zwemmen in ouderlijke schuld, onze gedachten te laten domineren of ons beeld te vervormen van wat er eigenlijk gebeurd. Vergeet niet om dingen in perspectief te houden, wij HSP’ers zijn over het algemeen goed in het kijken naar het grotere plaatje en laten de goede momenten zeker niet verpesten!

Dus nu we de uitdagingen hebben genoteerd om HSP’er en een ouder te zijn, laten we kijken naar de voordelen. HSP’er en ouder zijn schenkt vele positieve dingen voor ons beide en onze kinderen. Rekening houdend met de uitdagingen waar we voor staan, hebben hoogsensitieve ouders potentieel de beste temperament voor het opvoeden van kinderen, alleen maar omdat dingen natuurlijk doen. En hier is waarom.

Voordelen Hoogsensitieve ouders

hsp-oudersHoogsensitieve ouders zijn geweldig met non-verbale communicatie, wat betekend dat we vaak goed kunnen omgaan met baby’s en peuters die leren te praten. We hebben de neiging om zacht te praten en na te denken over onze woordkeuze voordat wij spreken.

Hoogsensitieve ouders zijn gewetensvol en perfectionistisch wat betekent dat we de tijd nemen om te leren en iets correct te kunnen doen. Het betekent ook dat we meer kans op deskundige hulp inroepen als dingen niet goed gaan en om onze methoden te herzien als we zien dat ze niet werken.

Hoogsensitieve ouders hebben de neiging om van dichtbij onze kinderen te observeren (denk aan de diepte van de verwerking?) En die opmerkingen kunnen leiden tot grote inzichten. HSP’ers hebben creativiteit en visie die ons in staat brengen om een ​​groot aantal mogelijkheden te zien. We zijn goed in het zien van wat ze nodig hebben om potentieel te voldoen en het verstrekken van kansen of het vinden van creatieve oplossingen om wegversperringen te overwinnen. Daarentegen zijn we ook respectvol voor het recht van ons kind om zijn/haar eigen weg te kiezen.

HSP emotionaliteit wordt vaak gezien als een zwakte, maar we moeten niet vergeten dat het ook betekent dat we positieve gevoelens voelen (liefde, blijdschap, trots, etc) en ook intenser. Herinneringen aan die emotionele hoogtes kan ons helpen om vol te houden tijdens moeilijke momenten.

Uiteindelijk zijn HSP’ers beter in het omgaan met HSK’ers (Hoog Sensitieve Kinderen) omdat hun unieke behoeftes bekend zijn voor ons en we weten er mee om te gaan. Ook zijn we meer geneigd om een ​​andere of creatieve aanpak te nemen wanneer nodig.

Elke ouder wordt geconfronteerd met uitdagingen  Dit artikel probeert enkele van de sterke en zwakke voor zowel de HSP’er als een ouder te bespreken. Ik weet zeker dat ik niet alles heb besproken. Ik denk dat als we rekening houden met de uitdagingen waar we voor we staan ​​en zorgen om pauze te nemen in onze dagelijkse routines dan hebben we een grote mogelijkheid om als ouders en iedereen te kunnen genieten van al onze natuurlijke krachten.

NL vertaling Jitske © 2014 www.nieuwetijdskind.com/

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

2 REACTIES

 1. beste l.s.
  Eind december had ik naar mijn inziens een training gezien voor hoogsensitieve personen in amersfoort op 5 zondagen.
  Helaas kan ik die niet vinden. Ik hoop dat u mij kan helpen. Zodat ik alsnog de cursus kan vinden en het eventueel kan gaan volgen.
  Alvast bedankt.
  Met vriendelijke groet
  lotte brundel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in