Hoogsensitieve personen op vakantie

Reizen kan voor hoogsensitieve personen op vakantie een uitdaging zijn. Naast de onvermijdelijke overprikkeling, zijn er veel risico’s en onzekerheden aanwezig door het verlaten van de veiligheid van thuis, zoals het niet-weten of je in staat bent rustig te kunnen blijven en het je veilig te kunnen voelen. Toch hebben we allemaal de behoefte om soms te reizen, het meest in het vakantieseizoen.

door Tedd Zeff

Het geheim is een zorgvuldige planning.

Het is belangrijk te ervaren dat je controle hebt over je nieuwe omgeving, zodat je niet overweldigd raakt door je overprikkeling. Kort geleden, in de afgelopen zes maanden, maakte ik twee reizen door Europa en ik ben blij te kunnen vertellen dat beide reizen gesmeerd gingen. Dit kwam vooral omdat ik alles van te voren georganiseerd had.

Hoogsensitieve personen op vakantie

Veel hoogsensitieve personen inclusief ikzelf, hebben de neiging onrust te ervaren wanneer de vertrekdatum dichterbij komt. Als ik me nerveus voel vóór de reis, neem ik óf een aantal anti-onrust kruiden in of Bach Bloesemremedies. Kruiden die een gespannen systeem kalmeren zijn Valeriaan, Passiebloem, Hop en Kamille. Aangezien iedereen anders reageert op kruiden, kun je een arts of zorgverlener vragen welke dosering voor jou het meest geschikt is. Iedere HSP’er is gevoelig voor de effecten van kruiden formules, begin daarom met een lage dosering en verhoog langzaam de hoeveelheid die je inneemt. Volg de adviezen van je zorgverlener. Experimenteer met verschillende kruiden om te ervaren welke het beste werken voor jou en jouw gesteldheid. Wees voorzichtig als je gaat autorijden als je kalmerende kruiden ingenomen hebt zoals b.v. Valeriaan.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Zelf heb ik de ervaring dat de Bachbloesem remedie “paardenkastanje” erg effectief is voor het verminderen van ongewenste gedachten voorafgaand aan een reis. Ook “Ratelpopulier” doet angst verminderen voor het onbekende. Warme biologische sesamolie is de enige olie die de diepere (7 ) lagen van je huidweefsel intrekt. Dit kalmeert ook een gespannen systeem.

Als je onrustig bent over een komende reis, wrijf dan warme sesam olie op je voorhoofd en je oren – doe dit tenminste 10 minuten voor het vertrek en merk hoe je spanning wegtrekt.

Als voor jou deze kruiden formules, bloesemremedies en olie niet sterk genoeg zijn om zonder angst te kunnen reizen, kun je een lage dosering innemen van een allopathisch medicijn. Denk aan Xanax of één van de benzodiazepines. (Er bestaan veel verschillende benzodiazepines. Ze hebben allemaal een naam die eindigt op ‘pam’ zoals diazepam, oxazepam of temazepam. Neem altijd eerst contact op met je huisarts-Nieuwetijdskind.com geeft nadrukkelijk geen medisch advies-red.)  Doe het een dag of twee voor je vertrekt.

Allopathische medicijnen kunnen neveneffecten hebben als je deze over een langere tijd inneemt; je kunt er verslaafd aan raken. Daarom is het belangrijk om maar een kleine hoeveelheid te gebruiken van deze anti-onrust allopathische medicijnen.

Voordat ik op een reis naar India ging, hoorde ik over geluidsoverlast, buitensporige vervuiling en ziektes die mensen daar hadden ervaren. Ik was daardoor zeer nerveus voor ik wegvloog. Daarom nam ik de laagste dosering in van een allopathisch medicijn wat mijn onrustige systeem kalmeerde.

Voorbereidingen:

Om je veilig te voelen op je nieuwe verblijfplaats, speciaal als het een vreemd land is, gebruik het Internet!  Dit kan de beste vriend zin van hoogsensitieve personen op vakantie. Voor ik – waar ook heen- vertrek, onderzoek ik grondig de hotels of ze geschikt zijn voor mijn onrustige sensitieve systeem. Ik lees altijd zorgvuldig de hotelbeoordelingen. Als veel reizigers geschreven hebben dat de ruimten vies en luidruchtig zijn en b.v. ook over onvriendelijk personeel, kies ik er niet voor om daar te verblijven. Echter, een Hotel dat maar één slechte beoordeling heeft over één nare ervaring, die leg ik niet weg. Ik verbleef laatst in een rustig HSP vriendelijk Hotel in Minnesota dat toch één verschrikkelijke beoordeling had gekregen.

Als ik een kamer reserveer, vraag ik altijd om een rustige kamer en in ieder geval op de bovenste verdieping én aan de achterkant (bezien vanaf de verkeersweg). Als het mogelijk is ook aan het einde van de gang.  Deze zomer kreeg ik per ongeluk een kamer toegewezen boven de hotelbar. Toen ik de manager daarover aansprak vertelde deze mij dat er geen andere kamers beschikbaar waren. Na wat onderhandelingen was ik toch verzekerd van een erg rustige kamer. Het is belangrijk erover te praten, dat is beter dan een oncomfortabele nacht in een luidruchtige of vieze kamer te verblijven.

Je kunt hinderende omringende geluiden zelf verminderen in je hotelkamer door een airconditioner (in de zomer) aan te zetten of een ventilator – zeker als je een kleine geluidsapparaat neemt met verschillende geluiden van de natuur, b.v. het stromen van water of een ander ‘zacht’ geluid. Je kunt batterijen met een lange levensduur kopen voor je draagbare geluidsapparaat, dan hoef je maar 1x de batterijen te verwisselen op een reis van ongeveer twee weken. Ik gebruik batterijen vanaf dat ik wat problemen had met een elektrische omzetter.

Een andere zegening van Internet is de mogelijkheid om kaarten van jouw reisdoel uit te kunnen printen, zodat je je wat zekerder voelt op vreemde plekken. Ik voel me altijd overprikkeld als ik probeer plattegronden te ontcijferen in een vreemd land, maar ook hier in de Verenigde Staten. Tegenwoordig print ik wegenkaarten eenvoudigweg uit zodat ik inzicht heb hoe ik kan navigeren door een vreemde stad vanuit mijn Hotel naar andere plekken. Als ik het nodig heb, geef ik mijzelf het comfort van een taxi als ik voor het eerst aankom op een nieuwe plek. Dit doe ik liever dan uit te zoeken hoe ik met het plaatselijke openbaar vervoer kan reizen. Maar ook al heb ik geen taxi nodig, de wetenschap dat die mogelijkheid er is geeft me rust in mijn hoofd.

GPSEen andere uitvinding van de moderne technologie, die vele mensen heeft geholpen, is het gebruik van een GPS navigatie systeem als je door een vreemde stad rijdt. Zorg er wel voor dat je GPS up-to-date is. Onlangs verloor ik veel tijd tijdens mijn reis van Milaan (Italië) naar Zwitserland, waarbij ik meer dan eens in een ondergrondse garage terecht kwam omdat de GPS verouderde kaarten had.

Na de aankomst in een vreemd land is het misschien beter de eerste paar nachten in een kleinere stad te verblijven, dat is minder overprikkelend. Je kunt jezelf op z’n minst trakteren op een heel mooi hotel voor de eerste paar nachten voordat je toe bent aan een grote stad.

Je zenuwstelsel zal waarschijnlijk al overprikkeld zijn als je aankomt. Als je problemen hebt om in slaap te vallen, vooral in de eerste nacht, nogmaals, neem een kruiden ontspanningsmiddel of een allopathisch medicijn. Toen ik een aantal jaar geleden aankwam in India, was mijn zenuwstelsel schrikachtig door de overprikkeling van de lange reis. Ik nam een kleine dosering van een mild allopathisch slaapmiddel rond bedtijd.

Het volgende wat ik geleerd heb is dit: Het zonlicht kan fel schijnen b.v. over de Arabische Zee en ook je kamer binnenvallen. Sinds ik een homeopathische remedie inneem na een vliegreis om de jetlag te minimaliseren, ontwaak ik de eerste morgen bruisend van energie en vreugde om enthousiast mijn nieuwe omgeving te gaan verkennen. Als je je wat vertrouwder voelt na een paar dagen zul je waarschijnlijk beter slapen zonder de hulp van slaapmiddelen.

Tips voor de vliegreis:

vliegreisHet kan voor hoogsensitieve personen op vakantie een uitdaging zijn om per vliegtuig te reizen vanwege de overprikkeling en nabijheid van veel mensen. Het is van groot belang assertief te zijn in plaats van af te zien en te lijden gedurende de lange vlucht. Vraag bijvoorbeeld aan de steward of stewardess of je met iemand van plek mag wisselen zodra je opmerkt dat je b.v. terecht bent gekomen naast iemand met een sterke parfumgeur om zich heen. (als deze je tenminste ziek maakt) Dit kun je ook doen als je terecht komt naast een krijsend kind.

Je kunt uitleggen aan de stewards dat je een allergie hebt voor chemische stoffen of geluidsgevoelig bent en daarom behoefte hebt aan een andere zitplaats. Als iemand tegen de rugleuning van je stoel aanschopt, mag je zo snel als je kunt, vragen om hiermee te stoppen.

Zorg ervoor dat je een warme jas meeneemt. In sommige vliegtuigen, bussen en treinen is het koud. Tijdens een 5 uur durende busreis afgelopen zomer, was ik extreem koud vanwege de koude luchtblazer van de airconditioning en ik alleen een dun T-shirt aanhad. (mijn koffer was in de ruimte onderin de bus) Ik vroeg aan de buschauffeur om ajb de ventilator te draaien. Het hielp een beetje – maar ik bleef koud.

Als je vliegt door meer dan 3 tijdzones, krijg je waarschijnlijk een jetlag. Het homeopathisch middel “Jet zone” preventief innemen, werkt goed bij mij. Je kunt het ook proberen met melatonine in de eerste paar nachten. Melatonine is een hormoon dat onze hersenen tot rust (release) brengt als we willen slapen. Tijdens een lange vlucht is het het beste om te proberen wakker te blijven. Als je overdag  aankomt kun je aan het begin van de avond of aan het eind van de ochtend even wat dutten, mediteren of rusten met gesloten ogen op je bestemmingsplek. Het is belangrijk om wakker te blijven en de volgende morgen niet te lang uit te slapen. Neem altijd een oogmasker, oordoppen en als je dit zo voelt, een koptelefoon met oorbeschermers zoals bouwvakkers gebruiken, om zowel het licht als het geluid te kunnen dempen tijdens je vlucht. Je kunt ook een geluiddempende koptelefoon gebruiken om de geluiden van de vliegtuigmotoren uit te schakelen. Om te kalmeren luister ik vaak naar muziek van Mozart op mijn IPOD of ik zoek een zender met ontspannen muziek die de luchtvaartmaatschappij aanbiedt. Je kunt tijdens de vliegreis ook bloesem essences, kruiden remedies of een lage dosering van allopathische medicijnen innemen. Zorg er wél voor dat je veel water drinkt. Nogmaals neem veel tijd om te ontspannen gedurende de eerste dagen op je nieuwe locatie.

Als je de taal niet spreekt…

Als je een Engelstalig bent in een niet Engels sprekend land kan ik het aanbevelen een aantal overlevingszinnen in de lokale taal te leren. In landen als Denemarken en Nederland spreken velen Engels. Veel mensen waarderen het als ze bezoekers in hun eigen taal ‘alsjeblieft’ en ‘dank u wel’ horen. Laatst toen ik in Italië was spraken de meeste mensen waar ik was enkel Italiaans. Ik spreek wat Spaans, Frans en Hebreeuws – maar deze talen hielpen mij daar niet veel. Ik leerde een aantal basiswoorden in het Italiaans en sprak het ook uit. Daardoor was ik in staat door het land te reizen met een zekerder gevoel.Hoogsensitieve personen op vakantie

Tenslotte nog wat tips voor hoogsensitieve personen op vakantie:

Reizen kan je spijsverteringsstelsel verstoren en resulteren in een maagaandoening, een verstopping of diarree. Neem het zekere voor het onzekere en neem natuurlijke of allopathische middelen in die een gezonde spijsvertering bevorderen of verlichten.

Preventief kun je het proberen met pro-biotische middelen. Deze verbeteren de micro-balans van het spijsverteringsstelsel. Doe dit een aantal weken voor je reis. Het is niet alleen belangrijk voor je zelf zorg te dragen als je reist, maar voel je niet schuldig als je speciale middelen als je die nodig hebt moet innemen. Als je ergens gaat logeren, laat de gastheer/vrouw weten, voordat je van huis weggaat, wat jouw behoeften zijn. Het is beter een ander slaaparrangement te regelen dan te verblijven in een onhoudbare situatie. Organiseer alles vooruit: zowel jij als je niet HSP relaties en vrienden zullen blij zijn dat je dit zo deed.

Als je deze eenvoudige tips opvolgt, zul je een onvergetelijke en rustige reis hebben.

Goede Reis!

Lijstje met HSP benodigdheden:

Voor het zenuwstelsel: Kruiden ontspanningsmiddelen, Bloesemremedies, kalmerende kruidenthee, zo nodig allopathische medicijnen – voor het omgaan met angsten, overprikkeling en slaapproblemen.

Om overprikkeling te verminderen: Oogmaskers, geluid/ruis apparaten met batterijen, oordoppen, IPOD of MP3 speler met rustgevende muziek, oor beschermende koptelefoon of een geluiddempende koptelefoon en een neusmasker (in geval van vervuiling).

Voor gezondheid en veiligheid: een kleine zaklamp, een kopie van je rijbewijs, paspoort of ID kaart ;-)) Washandjes en schoonmaakdoekjes, kleine plasticzakjes, antibiotica zalf of jodium en pleisters, natuurlijke óf allopathische medicijnen voor een gezonde spijsvertering en/of verlichting daarvan, warme kleren en altijd ‘laagjes’ kleren aan op je reis.

Als je zelf al medicijnen gebruikt, neem wat extra mee in je handtas.

Over Ted Zeff

Tedd ZeffTed Zeff is de schrijver van het boek: Overlevingsgids voor Hoog Sensitieve Personen.

Hij behaalde zijn doctorsgraad in de psychologie aan het California Institute of Integral Studies in San Francisco. Hij geeft workshops in overlevingstechnieken voor HSPers.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

10 REACTIES

 1. Dankjewel Jannie!
  zal eens informeren. Maar ik ga NOOIT meer aan de anti-depressiva…
  Nathalie

 2. Nathalie ga even praten met iemand over dat down gevoel .
  Melatonine is in het lichaam . Maar soms te weinig . Pilletjes verkrijgbaar bij de drogist . Sterkte hoor Gr. Jannie.

 3. Kun je melatonine 'kopen' dan? Heb een aanval van heeeeel down al dagen en zou me graag weer wat happy'er voelen… Dit is toch de stof die je normaal gesproken zelf aanmaakt?

 4. ik ben zo blij dat ik niet de enigste ben ik dacht al dat ik gek werd of zo ik ervaar zoveel vakantiestress ik ben er zo ziek van heb nu weer een vakantie moeten afbreken wegens overprikkeling,stress,ik verziek het voor mijn man en dochter,ben zo verdrietig dat ik niet normaal blij op vakantie kan gaan…….

 5. Het was altijd afzien die lange reizen. De zenuwe gierden door mijn lijf.
  Wij hebben lange reizen gemaakt per auto en vliegtuig.
  In de auto nooit relaxst vanwegen de enorme mensen massa op de weg.
  Ik dacht eigelijk waarom ga ik. Is dit wel zo leuk.
  Het kan toch nooit goed zijn voor een mens. Met kromme tenen
  In de autio te zitten.
  Ook in het vliegtuig. De controle op de aankomstplaats was zeker niet
  Bevorderend voor je zenuwe. Je voelde de argwaan Om je heen.
  Ik heb de bachbloesem rescue remedie gebruikt. Dat hielp best wel.
  Soms dacht ik. Is vakantie wel zo leuk !
  Dit jaar niet weg. Even geen onrustig gevoel.
  Gewoon thuis. Waar het ook goed toeven is.
  Er zijn perslot zoveel mensen die nooit op vakantie kunnen gaan.
  Echt nooit. Daarom ben ik erg blij dat ik het allemaal in mijn geheugen
  Heb. De toch mooie Alpen. De heerlijke kabbelende bergbeekjes.
  Ik ben een gezegend mens met een schat aan memories.
  Daar doen wij het mee.
  Vakantie in je eigen – huis kan misschien zelfs relaxster zijn.
  Gewoon genieten van alles om je heen. Dat kan ook heerlijk zijn.

  Wel wil ik even stilstaan bij de verschrikkelijke ramp. Met het malysian airline
  Mijn gedachten gaan uit naar alle familieleden van de omgekomen mensen aan boord.
  Ik bid voor alle omgekomen mensen en hun intens verdrietige families.

  Groeten Jannie. Bedankt voor het plaatsen.

 6. Nou van al die voorbereidingen zou ik het al bij voorbaat benauwd krijgen. Ik gooi gewoon mijn tandenborstel en een paar schone onderbroeken in de koffer en dan is het gaan. De beste remedie is volgens mij: je nergens druk om maken. Accepteren dat het in buitenland anders gaat dan je gewend bent. Dat in principe alles kan tegenvallen. Je uren in de file kan staan, of op het vliegveld moet wachten. Dat het drie weken regent op de camping. Of het bed in je hotelkamer doorzakt. 🙂
  Als je nieuw en anders niet leuk vindt, kun je beter thuis blijven.

 7. Ik herken beide verhalen. Ik heb diverse reiservaringen, afhankelijk van hoe ik reis, met de auto, trein of vlucht.
  Die overgave aan het moment zelf is heel herkenbaar.
  Bij autoreizen rijden we met zijn tweeen, max 500 km per dag. We genieten van de koffiestops onderweg, in de file kijk ik vaak naar de omgeving. Voorpret bij vakantie begint al week eerder met bij elkaar zoeken van kleding, koffer etc dat ik ga meenemen. Onderweg kom ik dan ook medicatie en kruiden tegen.

  Naar Griekenland waar we al ruim 12 jaar samen met mijn man in de zomer heen gaan heb ik die nauwelijks nodig, 1e dag wennen we beide door niks doen. Sowieso is ons doel niets doen omdat we dan het snelste onszelf weer zijn, ontstressed. Dat gaat heel relaxed. Als ik pinautomaat zoek open ik het 3e oog en uit een innerlijke wens, dat helpt goed na beetje oefenen door je hart af te stemmen op je doel.
  Mijn ervaringen met vliegtuigreizen is heftig, de ruimte is moeilijk schoon te maken, terwijl dat in een treincoupe makkelijker is na eigen beschermveld te hebben gemaakt. Treinreizen vind ik ook fijner omdat ik dan soms alle coupes doorwandel, bewegen helpt goed om helder en wakker te blijven. De qi blijft minder bij mij hangen. ook helpt het in een vliegtuig om een praatje te maken, en humor, dan wordt je buurman of buurvrouw meteen veel fijner gezelschap naast je.

  In het verleden dronk ik wijntje op een lange vlucht omdat ik nooit kan slapen, nu dus wel, werd stoned als een garnaal wakker. Ook bij een bootreis ’s nachts is dat ooit gebeurd in China. Niet handig eigenlijk. Passiflora en valeriaan helpt goed 375 mg, valdispert is te licht op vluchten. In India ben ik 2x geweest. Het was zo druk dat ik beide reizen in de 4e week compleet overvoerd op bed in hotel bleef liggen en genoot van de weinig impulsen, zelfs de hitte en vliegjes kon ik waarderen. Ook buiten de steden of in een dierentuin, natuur helpt goed. Mijn ervaring met artsen is dat ze weinig mee konden helpen bij de dosering van homeopathie en ik uiteindelijk zelf ging doseren. Het is belangrijk om zo goed mogelijk waar te nemen wat je gevoel is bij doseren en het precies te verwoorden, dan kan een arts ook meedenken en begeleiden.

 8. wat ook helpt is, naast alle voorbereidingen en assertiviteit, een zekere vorm van overgave. Hoe erg het soms kan zijn, op reis en vakantie is het altijd maar tijdelijk en juist dit kan soms ruimte geven dat het iets gemakkelijker wordt.

  En als ik alleen op vakantie ga wat mij helpt is mezelf even tijd te gunnen om te wennen, gewoon acclimatiseren. De omgeving verkennen, met een kaartje de stad verkennen (of andere omgeving), een soort van programmaatje te maken voor de dagen dat ik ergens ben “wat kan ik hier allemaal doen – bezoeken” “wat kan ik gaan doen als het heel hard regent” “wat wil ik graag gaan doen”, globale planning maken en het vooral ook meteen weer los te laten. Ik gebruik het nooit als oke vanmorgen dit, vanmiddag dat, vanavond dat. Maar meer als soort leidraad.

  Want wat ik mis in dit rijtje van HSP reistip is ook gewoon wat op zijn beloop laten en accepteren dat dingen gaan zoals ze gaan. Voor sommige hsp’ers is nieuw ook leuk en spannend en geeft het onverwachte juist ook nieuwe impulsen.

  En als hsp’er zeg ik pas op met medicatie als xanax en alles wat op -pam eindigt. Zelf heb ik ooit een keer slaappillen gehaald (ook iets wat eindigde op -pam) omdat ik midden in de nacht op moest voor een vlucht en dacht hup slaappil erin en ik ga om zes uur naar bed. Nou moest wel een olifantendosis nemen eer ik sliep. Maar tot wel drie dagen daarna zo’n ja vervreemd gevoel. Niet draaierig of zo en ook niet ziek maar net alsof er een glazen wand tussen mij en de wereld stond. Ik neem ze nooit weer. Ik vond het een vreselijk gevoel

 9. Hoi,

  Ik ben laatst naar Thailand gevlogen.
  Wat mij sterk hielp, was door van te voren een heel sterk “beschermingsscherm” over mij heen te laten zakken en praktisch veel tot bijna alle prikkels buiten houden. Na de vliegreis heb ik deze weer grotendeels verwijderd.

  Dit kan je eenvoudig doen door het vragen van een zeer sterke of totale afscherming of bescherming om je heen voor of tijdens de vliegreis.

  Groetjes,

  Rob