Hoogsensitieven en mindfulness

Mindfulness wordt een steeds gebruikelijkere term om een staat van zijn mee te omschrijven. Het is geen religie of filosofie, maar een techniek die acceptatie,waardering en leven in het moment aanmoedigt. Voor mij is het iets waar HSP’s niet alleen baat bij kunnen hebben, maar ook iets dat we al van nature doen. Gebaseerd op oude Zen-Boeddhistische technieken, is mindfulness een gereedschap dat iedereen kan gebruiken.

Door je meer bewust te worden van je gedachten,gevoelens en fysieke sensaties in het moment, kan mindfulness je helpen om stress te verlichten, je emoties te kalmeren en zelfs pijn en ziekte te verminderen. Mindfulness technieken zijn zelfs gebruikt in de behandeling van depressie, angststoornissen, drugmisbruik en andere gezondheidsproblemen. De manier waarop een HSP de wereld ervaart is in feite al een mindfulness manier om naar de wereld te kijken. Wij staan automatisch al erg opmerkzaam in de wereld, vooral ten aanzien van gevoelige sensaties, zoals geluiden, geuren en kleuren.

We zijn ons bewust van gevoelens, vooral van die van anderen, omdat we ze zo makkelijk absorberen. We letten op de tonatie in de stem van anderen, op de pijn in onze rug wanneer we iets doen waar we eigenlijk geen zin in hebben, op het ochtendgezang van de vogels. Al deze intense, gevoelsmatige ervaringen maken het leven van een HSP rijker, voller en mooier. Terwijl veel mensen hun leven op auto-piloot leven, daarbij de subtiliteiten en schoonheid van alles om hen heen missen, leven HSP’s in het heden, nemen per beleefd moment de tijd om alles wat om ons heen en binnen in ons gebeurt te waarderen, absorberen en reflecteren.Wij willen ons leven ook graag betekenis geven door, vaak op een creatieve manier, deze manier van aanschouwen, luisteren en ruiken om te zetten in kunst. Maar al deze ervaringen kunnen het leven ook meer stressvol maken voor HSP’s wanneer we constant al deze informatie absorberen en geen aandacht schenken aan onze eigen gevoelens. De sleutelelementen uit mindfulness kunnen ons helpen om hoog sensitief te zijn én een kalm, vredig en gelukkig leven te creëren.Hoogsensitieven en mindfulness

Sleutel elementen van mindfulness:

 1. Bewustzijn. Dit essentiele element van mindfulness helpt ons om te leren gaan met stressvolle of van streek makende gedachtes en gevoelens door er aandacht aan te schenken. Wanneer we ons zorgen maken over anderen bijvoorbeeld, kunnen we ons ervan bewust worden dat we ons zorgen maken en herkennen dat zorgen slechts gedachten zijn, slechts een gevoel, en dat we het kunnen opmerken en voorbij laten gaan, het uit onze gedachten kunnen laten drijven als een wolk aan de lucht.
 2. Niet-oordelen. Wanneer we ons opmerkzaam worden van onze gedachtes of gevoelens of onze eigen reacties, kunnen we ons er gewoon bewust van worden en ze weer los laten zonder er een waardeoordeel over te  vellen. Op deze manier zul je je gedachtes, je gevoelens, jezelf en anderen met openheid, acceptatie en compassie benaderen. Het staat ons toe empatisch en geinteresseerd te zijn in dingen en mensen, zonder ze te willen veranderen of gevoelens over hen te ontkennen. We kunnen ze accepteren zoals ze zijn zonder angst.
 3. In het moment leven. Mindfulness herinnert ons er aan dat Nu het enige moment is dat er toe doet. Denken over het verleden of de toekomst is niet verkeerd, maar we hoeven dit alleen te doen wanneer het nodig is,  zodat we het plezier van het moment niet verliezen. Door in het moment te leven, zeker wanneer je dit doet met behulp van mindfulnesstechnieken zoals meditatie, yoga of lopen, kunnen we het effect van negatieve gedachten verminderen en ruimte voor vrede en kalmte creëren om ons te ontwikkelen. Door oefening zal mindfulness jou de kans geven om rustiger aan te doen, het mentale gekletter te te stoppen en alleen maar te ademen. Tijd vrij maken voor alleen-zijn, om even uit te gaan, voor creativiteit, voor wandelingen in de natuur, is essentieel voor het gevoel van welzijn van HSP’s. We weten intuitief dat we het nodig hebben, dat we er naar smachten, vooral als we gestresst zijn, en toch slagen de meesten van ons er niet in om zichzelf die gelegenheid te gunnen. Vraag jezelf af of dat misschien is omdat je denkt dat je het niet verdient. Heb je steeds aan anderen je aandacht gegeven, je eigen behoeftes op een laag pitje gezet, je eigen creatieve energie smeulend? Houd de mindful manier voor ogen en onthoud dat er alleen vandaag is, er is alleen maar de ervaring die we nu hebben, en we hebben het niet nodig om anderen of onszelf hard te veroordelen voor wat we voelen.

We hoeven maar zo empatisch naar onszelf te zijn als dat we naar anderen zijn.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

2 REACTIES

 1. Anoniem,
  Een klein beetje aandacht voor hooggevoelige mensen is zo verkeerd nog niet. Ze worden erg weggeveegd en blijven onbegrepen. Het is fijn dat het bespreekbaar wordt gemaakt en uitgelegd. Niet alleen voor de HSP’ers maar ook voor hen die met HSP’ers te maken hebben/omgaan. Ook fijn dat het uitgelegd wordt hoe je er mee om kunt gaan 🙂

 2. Gedag,

  Heb de indruk dat het begrip mindfulness zeer nauw gedefinieerd wordt en dat er veel veren in de kont van de HSP-er gestopt worden. Heb al een aantal mensen in mijn groepen gehad met HSP, ook zij kwamen tot inzichten.
  Warme groet, Frans