Hoogsensitiviteit-voor-gevorderden
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Hoogsensitiviteit voor gevorderden

‘De beginner vermijdt contact met negatieve mensen om zijn geest niet te vervuilen. De gevorderde zoekt deze mensen op om hun geest te zuiveren.’

Deze uitspraak op de boeddhistische kalender inspireerde mij tot onderstaande gedachte.

Hoe zeer vind ik dit ook van toepassing op hoogsensitieve mensen. [bctt tweet=”Wat zou het mooi zijn als hoogsensitiviteit voor steeds meer mensen een gewone kwaliteit is”] of gewoon een talent om fijnmazig de wereld om je heen waar te nemen. Zonder er zelf een speciaal ding van te maken waar rekening mee gehouden zou moeten worden door anderen.

Dat ‘rekening ermee houden’ kun jij dan namelijk prima zelf. Je neemt verantwoordelijkheid voor eigen grenzen en beperkingen hierin. Je stelt deze rustig en krachtig, zonder zelfverwijt en zonder om goedkeuring te vragen. Je houdt immers van jezelf zoals je bent en je neemt jezelf serieus.

Een talent of een kwaliteit hoort bij jou, dat is er altijd. Je hebt hoogsensitiviteit meegekregen omdat je er iets mee mag komen doen in dit leven. In wat jij creëert en in wie jij in wezen bent mag het naar buiten komen de wereld in. Het is daarom niet de bedoeling om je van de wereld af te zonderen, je langdurig af te schermen of je tégen de wereld te beschermen. Want de wereld, dat ben jij ook. Wie jij bent is jouw bijdrage aan het leven. Ga in de wereld staan en verstop je niet.

Natuurlijk, een talent of een kwaliteit kan pril ontluikend, ruw of nog onontdekt zijn. In dat geval moet het aandacht krijgen of bijgeslepen, gevormd en ontwikkeld worden. Dat gaat met vallen en opstaan. Dit is een leerproces waar je eventueel een leraar bij kunt zoeken. Je hebt leerlingen en je hebt meesters, streef naar meesterschap. Ga door, maar niet met kniezen of simmen. Zorg dat je altijd een keer meer opstaat dan dat je gevallen bent!Hoogsensitiviteit voor gevorderden

Want hoe zeer hebben we jouw sensitieve kwaliteit nu nodig in deze harde wereld! Ik nodig ieder sensitief mens uit in haar of zijn leefwereld fijngevoeligheid uit te dragen. Laat het zien in hetgeen je doet, zegt en denkt, echter wel op een constructieve manier. Dat lukt heel goed als je het niet (meer) nodig hebt om hoogsensitiviteit als een bevestiging van je identiteit te krijgen of het als een verklaringsmodel, excuus te gebruiken bij allerlei ongemakken die je tegenkomt. Je ontkent het niet, ook niet voor jezelf en je loopt er niet mee te koop. Je bent het gewoon. No big deal.

In die staat van zijn maakt het niet meer zoveel uit waar je werkt, waar je woont en met wie je bent. Jij levert waar dan ook en hoe dan ook in verbinding met anderen een hele mooie bijdrage aan een warme, milde en integere vorm van samen leven. Wat je dan ook doet, het doet er toe. Echt waar! En wie verlangt daar nu niet naar?

Hartelijke groet,

Patricia Akkermans

www.dankh.nl

12 REACTIES

 1. Ik kan niet anders dan volledig beamen wat je in je artikel beschrijft. Voor mij zelf geldt dat dit de woorden zijn die nu ook kloppen maar mij ook bevestigen. Zoals ik laatst zei tegen iemand; ik leef gewoon dit leven. En hier mee bedoel ik dat ik na al mijn zoektochten en met zoveel val momenten en zoveel strijd mijzelf erg gewoon vindt. Zonder ergens in uit te blinken zonder spiritueel vertoon. Maar wel pas na vele ervaringen uitgeleefd te hebben en weten wat ik nodig heb en hoe ik mijn leven het beste in kan richten. En gaat dit nu vanzelf? nou nee, niet echt. Vanzelf zal het hier nooit gaan maar met je verbinden en je zelf toestaan dat alles goed is met de nodige humor is het heeel goed te doen. Dank je wel voor je artikel
  hartelijke groet, alma

 2. Mensen die mij kwetsen raken iets in mij aan, wat pijn doet.
  Dat hadden ze niet kunnen doen, als die pijn er niet was geweest.
  Daarom is het nodig dat ik kijk naar die pijn.
  Niet naar wie het heeft aangeraakt.
  De goede intenties van anderen blijven waarderen.
  Niemand buiten sluiten vanwege mijn pijn.
  Het maakt niet uit wat of hoe iemand iets zegt of doet.
  Want diegene is niet verantwoordelijk voor wat mij kwetst.
  Dat is mijn verantwoordelijkheid.
  Zonder die ander kan ik niet helen.
  Omdat er dan niets wordt aangeraakt.
  En die grens (ik en de ander) leer ik nu zien.
  Nee, ik ben niet veranderd.
  Ik kijk vanuit een nieuw perspectief.

 3. "Ik nodig ieder sensitief mens uit in haar of zijn leefwereld fijngevoeligheid uit te dragen.
  .
  Laat het zien in hetgeen je doet, zegt en denkt, echter wel op een constructieve manier.
  .
  Dat lukt heel goed als je het niet (meer) nodig hebt om hoogsensitiviteit als een bevestiging van je identiteit te krijgen of het als een verklaringsmodel, excuus te gebruiken bij allerlei ongemakken die je tegenkomt.
  .
  Je ontkent het niet, ook niet voor jezelf en je loopt er niet mee te koop. Je bent het gewoon. No big deal."
  .
  Ja maar de wereld is zo hard.
  .
  En niemand snapt me.
  .
  En als de anderen nou niet zo ongevoelig waren dan kan ik helemaal mezelf zijn.
  .
  Ik kan er toch ook niets aan doen dat ik zoveel voel.
  .
  En gewenst wil zijn en aandacht nodig heb en alles wil delen met iedereen.
  .
  Ik ben al dagen van streek als ik mijn zaterdagochtend eitje iets te hard heb gekookt.
  .
  Zo ben ik nou eenmaal.
  .
  Ik leef nou eenmaal vanuit mijn hart.
  .
  En die is ook zo gevoelig.
  .
  Zit trouwens in de familie.
  .
  De zielsfamilie.
  .
  Neen, ik wil er niet over praten.
  .
  Ligt allemaal heel gevoelig.

  • Hahaha een man met simpele logica Heerlijk
   Ik ben zelf van mening wanneer men zichzelf hsp noemt eigenlijk zichzelf daarmee wil laten stijgen in gevoelens die juist dieper liggen. Soort tegeneffect van diepliggende gevoelens..
   En wat betreft intuitie. Ja wie heeft dat niet?

 4. Fijne vibe, dit artikel. Voor mij klopt dit met hoe ik geloof dat het bedoeld is te zijn. Geen term om je achter te verschuilen, maar een houvast om jezelf beter te snappen.

  We mogen stevig staan, goed geworteld in deze wereld. Een lijntje naar boven en een lijntje naar beneden.

 5. Maakt echt wel uit waar je werkt vindt ik. Een omgeving met keiharde rationele mensen is vreselijk. Mensen die alleen maar voor geld en productie gaan en niets met gevoel van de mens of dier hebben,daar is de energie te hard. Denk dat er ook nuances in gevoeligheid zit. Wat voor de een geld hoeft niet voor de ander zo te zijn.

  • Angel, dit is een waarheid als een koe. Veel hsp-ers zitten vast in een baan die totaal niet bij hun past. De banen liggen sowieso niet voor het oprapen en er moet wel brood op de plank komen.
   Dit artikel is meer idealistisch dan realistisch. Waar de energie te hard is op de werkvloer, gaat het kwartje echt niet vallen. Verspilde moeite.

  • ja je hebt gelijk hoor..en wat je ''mee brengt op de wereld'' komt niet binnen in die harde omgevingen. Ik merk dat sinds ik hsp ben de uitwisselingen minimaal zijn, en eigenlijk ook steeds minder worden omdat de buitenwereld zich hier aan het afsluiten is. Toen ik nog niet hsp was, werkte ik in diensverlendende functies, en kon ik mijn vriendelijke instelling delen met mensen . Laatste jaren is normaal werk uitgesloten na burn out..en is het afzondering.
   Mss kan het wel weer werken als alles geaard is en er voldoende innerlijke kracht is.
   Eigenlijk als je in de gelegenheid bent, moet je gaan reizen en/of communities bezoeken, er zijn veel landen waar een lach op straat oprecht gedeelt en ontvangen word..

   • Ja Steef, Ik lees dat veel mensen steeds gevoeliger worden door de energie op aarde, maar begin me af te vragen. Als je alleen al kijkt hoe het eraan toe gaat in de wereld, op de werkvloer, iedereen burn out en nog egoistisch blijven enz … Ik denk er ook over, communes enz. Reizen houdt ik veel van en dan naar heerlijke authentieke plaatsen en mensen waar er meer rust, natuur, gemoedelijkheid en eenvoud is dan hier. Na 30 jaar werken nu werkloos. Mag ik zeggen, heeeerlijk die rust, de hele dag in mijn eigen positieve energie of vrienden. maar ja ik moet weer aan het werk. En al liggen ze niet voor het oprapen, de druk op mij , 3x per week (gemeente) is groot. Ik heb geleerd nu, mijn zogezegde schijt aan knop aan te zetten bij mensen die egoistisch en oneerlijk zijn. Wel even de tijd gehad voor bezinning en in rust heb ik dat besloten.

 6. Een mooie uitspraak op die boeddhistische kalender.
  Al doende leerd men.
  In deze harde wereld leer je op een gegeven moment wel te
  dealen met wat je bij je geboorte heb meegekregen.
  Want je heb te maken met zoveel soorten mensen.
  Gelukkig heb ik veel vrienden , ze waarderen mij echt.
  Ik laat mijzelf zien zoals ik ben. dat kan ik bij hun ook.
  Ik hoef mij geen zacht gekookt eitje te voelen.
  En gewoon spontaan mijn tranen laten gaan bij iets wat mij
  pijn doet of ontroerd.
  Ik ben blij en tevreden met hoe en wat er van mij geworden is.
  Iets wat een ander niet heeft . maar wat alleen van mij is.
  Maar heb er wel voor geknokt.

  Dank je Patricia voor jou artikel.
  Warme groet ❤️✨✨Jannie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie asch
vul je naam in