Nieuwetijdskind.com-hoogsensitief-persoon

Leren hoe je kunt vergeven, en liefde en compassie kunt uitbreiden naar anderen is een van de belangrijkste dingen die we kunnen leren. Vasthouden aan grieven kwetst onszelf meer dan iets wat een ander ons ooit aan kan doen. Het verduistert het licht dat in ons schijnt en snijdt ons af van de ervaring verbonden te zijn met God en liefde.

Voorwaarden voor vergeving

In leren vergeven,  moeten we eerst een punt bereiken waar persoonlijke vrede en geluk belangrijker zijn dan het verlangen om gelijk te hebben. Ook al kan het bereiken van dat punt in sommige gevallen lang duren, uiteindelijk wordt het ongemak te pijnlijk om iemand uit je hart te bannen. Als we dat doen, onthouden we een deel van onszelf liefde en er is niets pijnlijker dan dat.

Voor we kunnen leren hoe we anderen kunnen vergeven heeft er meestal al wat zelf-heling plaatsgevonden. De eerste stap is de erkenning dat we pijn lijden. Er kan niets geheeld worden tot we het toegegeven hebben en er verantwoordelijkheid voor hebben genomen. Daarna is het gemakkelijker om compassie, liefde en vergeving uit te breiden naar anderen.

Een andere reden waarom het helpt om eerst onszelf te vergeven, is dat het helpt de eigen onderliggende wonden te zien en hoe deze ervoor zorgen dat we ongenuanceerd reageren. Dit maakt het gemakkelijker te zien dat reacties van anderen gemotiveerd worden door hun wonden. Met dit begrip beginnen we te openen, zachter te worden, en te bewegen naar loslaten van grieven.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

We leren hoe we anderen kunnen vergeven voor heling, omdat er eigenlijk maar een Wezen is, en dat zijn wij allemaal samen. Ook al lijkt het alsof we iemand buiten ons vergeven, wij zijn allen Een. lichtwerker Het loslaten van je geboortefamilie

 Ho’oponopono: De deur naar vergeving openen

Ho’oponopono is ontstaan uit het feit dat alle leven verbonden is en allemaal bestaat uit dezelfde essentie. Verder, creëren we alles wat zich in ons leven voordoet, groot of klein, door de vibraties die dominant in ons wezen aanwezig zijn. We zijn een menselijke projector. De vibraties projecteren we naar buiten en creëren beelden en drama’s  die een reflectie zijn van de vibraties in ons. Als het in ons leven is, komt het van binnenuit, anders kan het niet bestaan. Dit betreft alle mensen en situaties in ons leven. Zoals ik al in mijn eerste artikel (over persoonlijke verantwoordelijkheid) stelde, zijn wij persoonlijk verantwoordelijk voor alles wat wij zeggen, doen, voelen en ervaren.

Een voorbeeld: 10 mensen kunnen hetzelfde feest bezoeken en alle tien een unieke ervaring hebben, andere mensen ontmoeten, verschillende gesprekken hebben en kunnen alle tien een ander perspectief hebben over de avond. Elk van de tien mensen zal onderdelen van zichzelf ervaren op dat feest, die compleet anders zijn voor de overige 9 mensen, die ook allemaal unieke delen van zichzelf ervaren.

Dr. Ihaleakala Hew Len, staat bekend om het genezen van een afdeling crimineel krankzinnige patiënten in het Hawaï State Hospital, zonder ooit een van hen behandeld te hebben. Hij heeft ze niet eens ontmoet, behalve om af en toe tennis te spelen of tijdens andere recreatieve activiteiten.

In plaats van de normale psychologische behandelingen, oefende Dr. Len Ho’oponopono uit. Zonder de gevangene te ontmoeten, bestudeerde hij hun kaart. Vanuit het perspectief dat er eigenlijk maar Een Wezen is (WIJ), zocht hij in zichzelf om te zien hoe hij de mentale ziekte bij die persoon had gecreëerd. Dan heelde hij dat deel van zichzelf dat deze ziekte bij hen had veroorzaakt, door op die conditie liefde te focussen. Hij nam persoonlijke verantwoordelijkheid voor wat hij ook zag dat genezen moest worden. Vanuit dit perspectief negeerde hij de aanname waarmee we allemaal geconditioneerd zijn, dat er een grens is tussen jou en mij.

Terwijl hij zich op een persoon concentreerde zei hij: “Het spijt me, vergeef me alsjeblieft, ik houd van je, dank je”, steeds weer opnieuw, dag na dag. Dit is de essentie van Ho’oponopono en het is alles wat hij deed.

Volledige verantwoordelijkheid 

Leren vergeven is eigenlijk verantwoordelijkheid nemen voor jouw leven, op een diepere en bredere manier dan de meesten ooit hebben overwogen. Volledige verantwoordelijkheid betekent dat alles in ons leven onze verantwoordelijkheid is. Alles. Dit betekent elke persoon die in ons leven komt als wel hun daden/acties, alles wat we zien, horen en ervaren, is er omdat ze een reflectie zijn van iets in ons.

Door de wet van Aantrekkingskracht, kan niets in ons leven zijn zonder dat we hier op de een of andere manier mee resoneren. Het zou niet in ons leven kunnen zijn als het geen vibratie-match met iets in ons zou zijn, of we ons daar nu bewust van zijn of niet. Waar we onze aandacht op concentreren manifesteert zich in ons leven. De gedachten die we hebben, creëren reflecties van dezelfde trillingen. Dus eigenlijk creëren we ze. Iedereen creëert de wereld waarin hij/zij leeft.

Dit betekent dat als we een politicus zien of zelfs een terrorist en het niet leuk vinden wat we zien, het eigenlijk een deel van onszelf is dat we zien en dat het getoond wordt, zodat we het kunnen helen. Anderen bestaan eenvoudig niet, behalve als projecties van ons innerlijk. Zij zijn het probleem niet, want er is geen “zij”. Om hen te veranderen, moeten we ons zelf veranderen. Dit is vergeven.

Het lijkt eerst moeilijk te begrijpen, omdat het zo anders is dan wij geconditioneerd zijn te geloven. Het is een voortdurend proces om vanuit dit perspectief te leven en het volledig te accepteren. Waar het op neer komt is om van jezelf te houden, als de Jij die alles is wat gezien en ervaren wordt. Als je van alles houdt wat je ervaart, begint de wereld te veranderen, want de uiterlijke wereld is een projectie van je innerlijke wereld. Om je eigen leven te verbeteren, moet je je leven helen – en jouw leven ben Jij en alles erin. Als we leren hoe we kunnen vergeven, verandert het leven automatisch in een liefdevollere sfeer.

De resultaten van Ho’oponopono

ho’oponopono
Ho’oponopono is een sjamanistische methode uit Hawaii die ervoor zorgt dat ons ego op 1 lijn komt met ons Ware Zelf.

Toen dr. Len de verantwoordelijkheid nam voor alles wat gebeurde met zijn patiënten, verbeterde hun conditie. Eigenlijk werkte hij aan zichzelf en zij veranderden omdat zij een reflectie van hem waren. Hij werkte aan het vergeven van hen, alsof hij het zelf was.
In de vier jaar dat Dr. Len hier werkte, waren er echter grote veranderingen. Toen de patiënten die vastgeklonken zaten begonnen te helen, werden hun boeien verwijderd omdat ze niet langer een bedreiging vormden. Medicatie werd geleidelijk aan gereduceerd en uiteindelijk geëlimineerd. De gevangenen werden steeds beter en het personeel stabiliseerde en begon het werk plezierig te vinden. Uiteindelijk werd de afdeling gesloten, omdat alle patiënten werden vrijgelaten. Dit was allemaal het resultaat van één man die toegewijd was aan vergeven.Voordat dr. Len bij het Hawaï State Hospital ging werken, was het verloop in personeel erg groot, omdat het zo’n sombere plaats was om te leven, werken of bezoeken. De zware trekkracht van de negatieve lasten die de patiënten droegen, was op de lange duur te overweldigend voor het personeel. Zelfs de planten op de afdeling stierven omdat de energie zo toxisch was.

Het is belangrijk niet te vergeten dat het soms noodzakelijk is om langdurige kwesties in lagen te helen. We moeten zacht en vergevingsgezind zijn voor onszelf gedurende dit proces, en kunnen niet verwachten dat de diepe wonden in een keer helen.

Ook al meen je het eerst niet, doe het, en je bereidheid zal toenemen

Het  geweldige  van vergeving is dat deze Ho’oponopono techniek zelfs werkt  als je er in het begin weerstand aan biedt.

Door een paar simpele zinnetjes te zeggen maak je contact met het bovenbewuste en worden de programma’s die het onderbewuste domineren definitief weggebrand. Deze zinnetjes zijn:

Het spijt me (I am sorry)

Vergeef me alsjeblieft (Please forgive me)

Ik hou van je (I love you)

Bedankt (Thank you)

Zeg deze zinnetjes altijd en vooral als er zich problemen voordoen. Je zult zien dat op het moment dat je tegen jezelf of het universum zegt ik hou van je, de angst en ergernis verdwijnen. Pure liefde en harmonie komen er voor in de plaats. Als je Ho’oponopono beoefent voel je je meteen beter. Het is alsof je een andere wereld binnengaat.

De vier zinnetjes zijn sleutels die ervoor zorgen dat de energie van het universum kan binnenstromen in het bewustzijn. Vervolgens ruimt die energie allerlei oude programma’s die zich in het onderbewuste bevinden op. Dat zijn programma’s die te maken hebben met bijv. angst, zelfbeklag, pijn, teleurstelling, opgelegde normen enz. Het gaat dus niet om affirmaties, maar sleutels die de energie van het onderbewuste vrijmaken en helpen oude programma’s los te laten.
Beoefenaren van Ho’oponopono hebben het over reinigen, schoonmaken, vrij worden van oude pijn.

Een groot deel van de effecten wordt bereikt door de vier zinnetjes. Echter ter stimulering van het proces bestaan er enkele oefeningen.

Stimulering meditatief bewustzijn: ademhalingstechniek

© Roeland de Looff 

Een belangrijke voorwaarde voor het succesvol beoefenen van Ho’oponopono is het gadeslaan van je gedachten. Zie het wanneer oude gedachten afkomstig van verouderde programma’s opborrelen en besef wanneer het in het bijzonder nodig is om de vier zinnetjes te gebruiken.

Er is een goede oefening om het meditatieve bewustzijn te trainen:

 • Adem in terwijl je tot 10 telt.
 • Houd vervolgens je adem enige tijd in.
 • Adem uit terwijl je tot 10 telt.
 • Doe dit in totaal 10 keer.

Je kunt dit bijhouden door iedere keer als je deze ademhalingsoefening hebt gedaan een vinger van je hand omhoog te doen. Als alle vingers omhoog staan ben je klaar.

Doe dit regelmatig het helpt om rustig te worden en het meditatieve bewustzijn te stimuleren. Bovendien maakt de ademhaling je ook vrij van onbewuste programma’s en negatieve (astrale) energieën. Volgens Dr. Hew Len hebben we behalve met onbewuste programma’s ook te maken met negatieve astrale energieën die aan ons kleven. De ademhalingstechniek reinigt ons daarvan.

 los Het loslaten van je geboortefamilie

Schoonmaken van alles om je heen: aanraken

Pak een pen of staf waarmee je voorwerpen aanraakt terwijl je visualiseert dat je ze reinigt van negatieve en oude energie. Doe dit name met je computer, meubelen of (onaangename) brieven. Je kunt ook simpelweg met een vinger zaken aanraken terwijl je visualiseert dat je ze reinigt. Dit schept harmonie en brengt die voorwerpen op 1 lijn met je Ware Zelf. Terwijl je ze aanraakt kun je het zinnetje “ Ik hou van je uitspreken”.

Ook de ruimte om je heen kan gereinigd worden. Visualiseer dat alle negatieve energieën in de ruimte waarin je je bevindt het raam uitgaan en positieve helende energie vanuit de kosmos binnenkomt. 

Reinigen van je lichaam, gekleurd water

 water drinkenDrink veel water. Bijna iedereen drinkt te weinig water, wat leidt tot schade aan de gezondheid. Een speciale  Ho’oponopono techniek is het werken met gekleurd water. Koop een gekleurde glazen fles  en doe er water in. Zet de fles 1 uur in de Zon. Drink vervolgens dit speciale water op. Je kunt je er ook mee wassen of je tanden poetsen.

Dr. Lew adviseert het gebruik van een blauwe fles en dus het drinken van water waarin de eigenschappen van blauw zijn opgenomen. Naar mijn mening zouden echter ook andere kleuren kunnen voldoen, afhankelijk van wat de persoon nodig heeft. Blauwe flessen zijn moeilijk te krijgen. Groene flessen worden vaak gebruikt voor wijn en zijn derhalve in iedere supermarkt verkrijgbaar. Groen staat in de kleurentherapie bekend als een gunstige en rustgevende kleur. Het is een kleur die de geest tot rust kan brengen.

Ook geldt dat groen de dominante kleur is van het hartchakra (vierde chakra). Blauw wordt vaak geassocieerd met het keelchakra. Blauw geeft vrede, rust, geloof in anderen, spiritueel inzicht  en zuivering. Groen geeft genezing, groei, liefde en rust.

Het zegenen van water met de intentie van bijvoorbeeld Liefde, is ook een mogelijkheid.

De Gumtechniek

Schrijf een probleem op. Vouw het papier waarop je het probleem hebt beschreven dicht of doe het in een enveloppe. Pak een gummetje en tap met het gummetje op het papier. Vraag het universum om alle herinneringen die met dit probleem te maken hebben te wissen en te veranderen in puur licht. Nadat je dit 1 keer hebt gevraagd kun je tijdens het verdere tappen de vier zinnetjes herhalen. ( Geschreven door © Roeland de Looff/ http://www.dirah.org/hopo.htm) 

Vergeving ontkoppelt het ego

Als je begint met Ho’oponopono, zul je waarschijnlijk merken dat je investering in gelijk hebben of willen hebben en af willen scheiden van de ander ontmanteld wordt. Grenzen lijken te smelten en de onderliggende waarheid van verbinding met de persoon toont zich vanzelf. Ik denk dat dit de reden is dat het werkt. In de kern, is er geen afscheiding tussen ons, maakt niet uit wat iemand heeft gedaan. Liefde aan iemand onthouden, creëert de illusie van scheiding. De zinnetjes zeggen smelt die illusie weg.

 • Loslaten van negatieve banden
 • Ik verlos je in heelheid
 • Ik vergeef je
 • Ik vergeef mezelf
 • Ik geef jou toestemming mij te vergeven
 • Ik geef jou toestemming jezelf te vergeven

Het keer op keer herhalen van deze woorden laat de negativiteit op een veel dieper niveau los.

Soms is de negatieve band best sterk en moet je dit proces vaker herhalen. In andere gevallen is er misschien meer dan één energetisch koord om eruit te trekken. In nog weer andere gevallen kan de energie van de andere persoon verwikkeld zijn met die van jou en zal je die uit jezelf moeten rollen. In al deze gevallen stel ik voor om de vergevingswoorden te zeggen terwijl je dit doet, het is erg effectief.

Zoals eerder gezegd, is het niet noodzakelijk dat je voelt bereid te zijn iemand te vergeven als je de woorden in het begin zegt. Ik garandeer je, dat als je de woorden blijft herhalen, je hart op een gegeven moment bereidt is. Als je je geroepen voelt om de oefening sowieso te doen, duidt het erop dat je hart echt wil leren vergeven, maar omdat het negatieve energie is, zal het je gedachten kleuren. Blijf het herhalen en je zult de energie loslaten.

Zelf vergeving is essentieel

Ik heb eerder gesproken over hoe je kunt leren jezelf te vergeven en dat dit net zo belangrijk is als de ander vergeven. Het is eigenlijk het zelfde. Als we een negatief oordeel over onszelf hebben zullen we ook anderen negatief beoordelen op dit aspect. Het bevriest liefde en vreugde. Als we erop bedacht zijn dat Ho’oponopono beschikbaar is, kunnen we de zinnetjes direct tegen onszelf zeggen – tegen de gedachten gang van zelf-oordeel. Dit laat het oordeel los, en onthuld de liefde die altijd onderliggend is als we beter leren vergeven. Door dit te doen bevrijd je jezelf van de ketens die je hart gevangen en samengetrokken houden.

Vergeven en groepen harmoniseren

Een krachtige manier om harmonie in een groep te brengen is om de Ho’oponopono tijdens een bijeenkomst te doen. Kijk rond in de ruimte, concentreer op één persoon per keer en zeg de zinnetjes innerlijk , herhaal tot je liefde voor die persoon voelt.

Als je met groepen werkt, kun je dit ook voor de bijeenkomst doen. Ga door de lijst met geregistreerde deelnemers, concentreer op ieder individu en zeg de woorden tot je liefde voelt stromen. Het verheldert wat op het oppervlak in de groep speelt, zodat je tegen de tijd dat de bijeenkomst is, sneller tot het doel van de bijeenkomst kunt doordringen.

We kunnen dit ook doen bij een politicus die we op tv zien, op wie dan ook, waar we weerstand op voelen. Het herinnert aan het feit dat zij niet afgescheiden zijn van ons, maar dat de weerstand ons probleem en verantwoordelijkheid is om te helen.

Dit is iets krachtigs om samen te doen voor de planeet en voor ons allemaal. Visualiseer de planeet voor je en zeg de zinnetjes. Herhaal tot je liefde uit je wezen voelt stromen. Ik heb gemerkt dat als ik dit een paar keer doen, veel meer bewijs zie van liefde in de wereld. Dit is de manier om de planeet te helen. Door onszelf te helen, door te leren vergeven, helen we de wereld.

De enige manier om gelukkig te zijn, is te leren vergeven. Wat lijden blijft creëren is het feit dat we de verantwoordelijkheid voor ons leven niet willen nemen en alle ellende op anderen projecteren. Het gaat hier niet om iemand anders, het gaat om ons allemaal. Als we ons negatief over iemand voelen, zijn wij degene die pijn lijden. Alles dat ons overkomt is een reflectie van onze eigen geest. Daardoor creëren en ontwerpen we gewoonlijk onbewust alles wat gebeurt. Als we ons dat eenmaal realiseren, kunnen we niemand anders de schuld geven voor wat gebeurt met of in ons leven. Deze realisatie is essentieel voordat we volledig kunnen leren vergeven.

©Conny Janse

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

15 REACTIES

 1. Wat Cora schreef: berusten in meditatieve toestand en nog meer bewust worden daardoor van slachtofferrol….

  Alle trance vergevings mantra’s hebben uiteraard een andere werking. Dus het hoeft niet perse over deze techniek te gaan. Maar om toch iets te delen over hoe het komt en in elkaar kan zitten met trance en meditatie schreef ik een tarotkaart op mijn tarot website die gaat over de Buddhi die probeert een Buddha te zijn. .https://noraaaltentarot.wordpress.com/34-loslaten-is-illusie-6/ Nora Aalten Tarot

 2. Soms is het gewoonweg niet mogelijk om iemand te bereiken om vergeving te vinden. Ademhalingstechnieken volstaan niet voor elke intense of zelfs traumatische ervaring.
  De oorzaak voor de vraag om vergiffenis zegt al genoeg, er is sprake van eigen onvermogen om te gaan met situatie. Dan is het enige dat je kunt doen vergeving bieden aan jezelf omdat je niet bij machte bent geweest te kijken voorbij je goedheid, goedgelovigheid en zorgzaamheid en adequaat reageren. Begrijp je wat ik bedoel? Het niet kunnen begrijpen van bewuste handelingen door anderen vanuit onoprechtheid en eigen belang waardoor anderen (jij) diep gekwetst worden. Moet je dan, door vergeving aan de betreffende energie te bieden, accepteren dat er inderdaad een lagere energie aan het werk is en dat deze mag zijn? In feite heb je het zelf opgeroepen en is het je eigen onmacht geweest, angst, als aandachtspunt voor verbetering. Als je vergeving biedt, aandacht er aan schenkt, haal je mi de lagere energie toch verder naar binnen? Acceptatie, vergeving betekent mi toestaan, laten bestaan. Vergeving vragen aan anderen geeft anderen macht over jou. De oorzaak is al een machtsconflict, kan de ander of jij dit sowieso wel zuiver benaderen?

  Ik heb iemand gekend die enorm in het slachtoffergevoel ging en elke dag, al een paar jaar achter elkaar iedere ochtend Ho’oponopono meditaties deed, het werkte echter niet. Hij sloot zich af, beruste in zijn meditatieve oplossing en werd zich gelijkertijd meer en meer bewust van zijn slachtofferrol. Waar gaat de aandacht naar toe?

  Sommige zaken zijn gewoonweg niet oplossen met vergeving naar anderen toe maar naar onszelf. Als we anderen vergeven leggen we het buiten onszelf. Wij zijn zelf niet bij machte geweest om de situatie op een bepaald (ons gewenst niveau te krijgen en in stand te houden) en om een bepaalde reden, wellicht is die reden dat je idd op een andere frequentie leeft. Dit hoeft niet te betekenen dat je een lagere frequentie moet integreren. Onze fout; begrip voor alles en iedereen… maar zo werkt het niet. Het is onderwerping aan iets dat niet met jouw waarden overeenkomt.

  Loslaten… gewoonweg loslaten, jammer dan. Je biedt iemand kansen, meestal drie, en niet gepakt is eigen verantwoordelijkheid. Vergeving is pas mogelijk als de ander ook werkelijk in staat is om op die frequentie te resoneren. Kansen zijn geboden en niet opgepakt voor een reden.

  Je bent niet afhankelijk van vergeving van anderen. De intentie om vergeving te vragen voor je eigen onmacht heeft doelgericht effect op jouw eigen proces en op het collectief bewustzijn. Zelf vraag ik aan het einde van elke dag vergeving voor mijn onvolmaaktheden, aan de Engel der vergiffenis in mijn geval, omdat het zo werkt voor mij; ik geef het weg, mijn zorgen en belasting waarvan anderen de dupe zijn. In feite kijk ik mijn eigen reacties aan en ik vergeef mijn onvermogen… De volgende dag is er weer een nieuw begin, ruimte.

  Soms is het nog aanwezig, omdat ik de oorzaak in mijn eigen reacties niet heb gevonden, dan zijn er andere aspecten binnen de onmacht die ik moet vinden… en ligt het op een dieper niveau, maar ik leer en groei, dag in, dag uit.

  Je mag gewoon zeggen doei! tegen zaken die niet zuiver zijn en bewust pijn hebben gedaan. Mensen hebben namelijk altijd een keus hoe ze willen omgaan met jouw energie. Zien ze jouw licht niet, dan zien ze het gewoonweg niet.
  Niemand rekent jou erop af als je loslaat. Laat je niet gek maken. Het is de overtuiging dat we niet mogen loslaten en dienstbaar moeten zijn. Maar wat laten we werkelijk los? Controle, het schuldgevoel dat de ander wilt projecteren, onmacht of aanpassing?

  Iedereen heeft zijn eigen resonantiegebied voor groei, wat werkt, dat werkt.

  Have a nice day!

  • @cora, Kortom, wat ik bedoel over te brengen is, dat iedereen in zichzelf een eigen methodiek heeft hoe om te gaan met pijn, verdriet, angst enz. Kijk naar binnen, je eigen ervaring en je weet het; je hebt het altijd al zo gedaan. Vertrouw op jezelf.

  • Beste Cora,

   Heb je ook het voorgaande artikel gelezen over het vergeven van jezelf? Dit artikel is een vervolg daarop! Wij zijn zelf verantwoordelijk voor alles in ons leven, daarom is het ook van belang om eerst jezelf te leren vergeven.

   Hartelijke groet,
   Conny

   • @Conny, Hallo Conny, wat een snelle reactie. Ja, ik heb het andere artikel en reacties van jou hierboven ook gelezen, waarom je vraag? Ik begrijp je reactie niet, vanuit een overkoepelend en objectief perspectief gezien.

    Het gaat toch om de vergeving van de langdurende zoektocht naar bevestiging/hervinden van onszelf via de goedkeuring van anderen, wat alleen in onszelf te vinden is, of niet? Mi beschrijf ik vanuit een andere perceptie precies hetzelfde als de schrijver; vergeef jezelf dat je nog steeds zoekt naar iets wat niet buiten je zelf is. Elke reactie hierboven is een gevolg op het artikel.

    Meer of andere percepties/reacties kunnen mi meerdere lezers bereiken door het ontwaken van de eigen reacties erop, wat iemand ermee doet is mi aan de lezer zelf, er is geen goed en fout of absolutie in methode. Er is slechts de energie die een beweging kan creëren en niemand ontwikkelt ooit achteruit. Wat binnen komt, komt binnen, wat niet resoneert, resoneert niet.

    Dan nog, jezelf leren vergeven is wel een heel makkelijke uitspraak voor mensen die een diep traumatische ervaring hebben gehad. Juist in de erkenning hiervan ligt ook heling: zeg nee en sta voor jezelf; tot hier en niet verder; mijn grens is mijn grens. Wat neerkomt op de activatie van de vechtlust(eergevoel/zelfwaarde) die altijd ondergeschikt is geweest aan het vermijdingsgedrag/aanpassingsgedrang en waar het onvermogen is geankerd. Het is hoe iemand ermee omgaat en wat iemand heeft ervaren. Niets is alleen zwart/wit, er zijn vele tinten grijs.

    Sorry, ik heb gewerkt met kinderen, jongeren (en volwassen) die seksueel misbruikt zijn, daar lukt vergeving als helingsmethode niet. Het trauma en vergeving van jezelf liggen als ervaring te ver uit elkaar om enige verbinding te bereiken. Er is een scheuring opgetreden in de zelfervaring. Als ik die kinderen zou vertellen dat ze het zelf gecreëerd hebben of er zelf verantwoordelijk voor zijn, wie ben ik dan voor hen? Ik weet van karma, die kinderen, jongeren en inmiddels volwassen slachtoffers niet.

    De emoties loslaten op die manier die het vraagt/past en dit als geheel accepteren; dat dit mag worden losgelaten/gevoeld creëert mogelijk wel een verbinding. Door los te laten, verlos je jezelf en de ander van karma of onbewust schuldgevoel. Hoe maakt niet uit, door vergeving te vragen aan jezelf, door boos te worden (vrijlaten), zelfmacht in handen te nemen of op welke manier dan ook, of via welke techniek, het gaat erom dat iedereen in staat is tot zelfheling en iedereen het recht heeft dit op de eigen manier te doen. En wellicht is boosheid of zelfmacht opeisen subjectief of een bovenliggende laag voor vergeving van jezelf, als het doel maar wordt bereikt; verlossing.

    • @cora, Mooi geschreven ik begrijp je helemaal. Eerst je zelf erkennen in alles wat er is, daar naar durven kijken, en langzaam afstand nemen.Je eigen krachten weer herontdekken is als het beklimmen van een berg, maar de top is niet het doel de klimtocht zelf zal ons sterken. Renate

 3. Hallo Conny,

  Een zeer informatief verhaal, maar zou het wellicht niet beter zijn geweest wanneer je letterljk een grote lap tekst overneemt van iemand anders dat je dat dan ook vermeld!?

  Roeland de Looff, van http://www.dirah.nl, roeland@dirah.nl, heeft een groot deel van jouw bovenstaande tekst al eerder gepubliceert op het internet. Ik ken hem niet, maar zijn tekst al vele jaren!

  Ho’oponopono is overigens een Hawaiiaanse sjamanistische heling-methode, die eeuwenlang ‘geheim’ is geweest, en deze eeuwenoude traditie werd vertaald naar onze huidge tijd door Morrnah Nalamaku Simeona, en dat zou ook best vermeld mogen worden. In 1983 werd Morrnah voor haar levenswerk in Hawaii uitgeroepen tot levend ‘monument’ of ‘erfgoed’.

  Het is overigens wel een mooi uitgebreid verhaal geworden waar veel mensen iets aan hebben, dank je wel hiervoor!

  Hartelijke groet,
  Lara Masanowa Tatje

  • Hallo Lara,

   Dank je wel voor je reactie. Je hebt gelijk! Er zit een stukje tussen wat direct afkomstig is van de site van Roeland de Looff. Mijn excuses hiervoor, dit is niet mijn bedoeling geweest.

   Toen ik dit voorjaar begon met schrijven, was dat in eerste instantie om alles wat ik tot dan had gelezen en gedaan samen te vatten en voor mijzelf een overzichtelijk geheel van te maken. Een compilatie van alles wat voor mij werkt.

   Ik heb kennis gemaakt met de Ho’oponopono door middel van filmpjes op youtube en het boek van Joe Vitale, Zero Limits. Verder heb ik gezocht op het internet, waar ik dus ook een stukje tegenkwam wat mij aansprak, maar omdat het in eerste instantie voor mijzelf was heb ik geen link genoteerd.
   Toen ik in juli van dit jaar begon met vertalen van artikelen van Nieuwetijdskind, bleek een van de eerste artikelen die ik vertaalde te gaan over een onderwerp waar ik zelf het nodige onderzoek naar had gedaan. Daarna heb ik de beheerder (Gordon) gevraagd of hij belangstelling had en vanaf dat moment worden de artikelen die ik samengesteld heb hier geplaatst. Ik vind het fijn om dit met jullie allemaal te kunnen delen en hoop dat jullie er, net als ik, iets aan hebben!
   Het is echter geenszins mijn bedoeling geweest om hier iemand mee te benadelen.
   In het vervolg zal ik proberen dit te voorkomen!

   Hartelijke groet,
   Conny Janse

  • @Beste oerknal, ik wilde even melden dat ik mijn schrijvens te danken heb aan Juf Jet, Mies en Meester Teun, Gijs en Wim.

   Van wie zou Roeland de Looff zijn tekst hebben, ik vermoed van mij.

   En wie ben ik?

   Ik ben onbegrensd onbewustzijn.

   Ach die ikjes toch met hun exclusiviteit, het is van mij, van mij, ik heb dit en ik doe dat.

   Ach, ooit lacht de gehele mensheid daar om.

   • @Aart, ik lach nu al… met mijn hele spectrum mensheid en met het collectief bewustzijn. IK heb 3 jaar geleden een artikel geschreven over vergeving wat in 37 landen is gelezen, dus wie weet, komt het wel van mij. Yeah!! 🙂
    Het gaat niet om het claimen van de inhoud, het gaat erom wat de ervaring van schrijven en lezen met iemand doet, wat je nooit echt weet op de lange termijn. Je gooit een steentje in het water en wat de rimpelingen creëren zien we niet.
    Plakken, knippen van artikelen of plakken, knippen van flarden uit het collectief bewustzijn; aangetrokken door kleine aspectjes van hetzelf. Zenden en ontvangen.

    Uiteindelijk doe je alles voor jezelf via de egotypetjes, met dank aan lezers op het internet die ons helpen met zelfheling, door bewustwording dat groei komt door nederigheid waaraan ook de sfeer van vergeving gekoppeld is, omdat we beseffen dat we nog steeds egotypetjes hebben.

    • En hoe onwetend BEN je (nog steeds) als aards vormpje als je dan nog steeds denkt te MOETEN melden dat jij denkt ‘IETS’ te hebben geschreven wat al duizenden, miljoenen, miljarden, een nanoseconde geleden, “jaren” BESTAAT, zij het in andere woorden, zij het in andere vormen, zij het in andere vormen van ‘ZIJN’.

     Magisch wezen met kosmisch geheugenverlies die de naam Cora draagt,

     Je denkt overal een antwoord op te MOETEN hebben. Je denkt dat je dan overkomt als iemand met een bepaalde kennis en wijsheid, maar is dat dan zo? Niet echt, ja voor de heerlijke schaapjes (met alle respect) die het zo willen beleven, wat verder helemaal prima en neutraal is en je WEET precies hoe je dat doet en kan doen. Dat is een ‘eigenschap’ die velen aannemen op het moment dat ze van mening zijn dat zij moeten delen wat ze denken te MOETEN delen. Men zou dat kunnen ervaren als een vorm van manipulatie. Vanuit dat gegeven ontstaat er een idee van een wereld zoals zij graag een wereld zouden zien, willen beleven, wat verder helemaal prima is, het is neutraal.

     Alles wat er in het artikel gedeeld is en wordt kan vanuit de kracht van het ‘ZIJN’ weer ontkracht/vernieuwd worden. Er bestaan alleen creators en co-creators, dus wie MOET je dan vergeven? Je ‘ZELF’ vergeven? Voor wat? Dat je ‘BENT’? Ga eens echt VOELEN en VOEL hoe dat binnenkomt als een beperking van ‘ZIJN’. Ho’oponopono was ooit heel krachtig en als iemand het wil gebruiken prima, waarom niet. Als het voor iemand fijn voelt dan is dat zo, maar…

     Maar als je er doorheen durft te kijken, doorheen durft te voelen, bestaat het niet eens, de gedachte bestaat en is aangevuld door het onwetend idee van “goed” en “kwaad”. Teruggaan naar de ‘hogere’ SUPERFIJNE SAMENlevingen (SAMEN ‘ZIJN’) waar zoiets als oorlog niet eens bestond, het idee niet eens verzonnen was, ziekte onbekend, vergeving onbekend, verlies onbekend, schaamte onbekend en alles waar een hele wereld nu uit lijkt te bestaan, dat bestond toen niet.

     Magische nieuwwezens die HIER NU ‘aankomen’ worden binnen het beperkte denken tot kinderen gelabeld en in een collectief denken waar er ‘iets’ “ergs” met kinderen zou kunnen gebeuren, gebeurt dat ook. Het is de bewuste keuze van die wezens om de uitkomst van dat beperkte denken te projecteren op hen die dat als “erg” willen zien. Voordat je dat kan accepteren om het te kunnen begrijpen zal je eerst het ware ‘ZELF’ mogen en kunnen accepteren. Wij ‘ZIJN’ hier sexuele en orgasmische wezens om te kunnen genieten, niks binnen dat is “erg”, “verschrikkelijk”, niks als taboe, als schaamte en als angst.

     Je ‘ZELF’ leren vergeven voor de magische creatie van je eigen ‘ZIJN’ in het HIER en NU…? Sorry zeggen voor…? Je excuus aanbieden…? I love you…? en You betekend dan dat die You die oppervlakkige vorm van het aangeleerde menselijke idee van liefde nodig heeft omdat…?

 4. In leren vergeven, moeten we eerst een punt bereiken waar persoonlijke vrede en geluk belangrijker zijn dan het verlangen om gelijk te hebben.

  Helemaal mee eens 🙂 anders gebeurt er niets..

 5. Wat fijn dat deze informatie vandaag gepubliceerd is! Ik had al eerder over Ho’oponopono gehoord, maar door dit opnieuw te lezen BEGRIJP ik NU hoe ik zelf actief kan meehelpen aan het bevrijden van belastend karma en trauma, niet alleen bij mezelf maar ook van anderen, omdat wij allen EEN zijn!

  “De vier zinnetjes zijn sleutels die ervoor zorgen dat de energie van het universum kan binnenstromen in het bewustzijn. Vervolgens ruimt die energie allerlei oude programma’s die zich in het onderbewuste bevinden op. Dat zijn programma’s die te maken hebben met bijv. angst, zelfbeklag, pijn, teleurstelling, opgelegde normen enz. Het gaat dus niet om affirmaties, maar sleutels die de energie van het onderbewuste vrijmaken en helpen oude programma’s los te laten”.
  Beoefenaren van Ho’oponopono hebben het over reinigen, schoonmaken, vrij worden van oude pijn.

  Geweldig dat we zo -sleutels- in handen hebben om de blokkerende energieën van onze oude pijnen, angsten en overtuigingen, die in het onderbewuste zijn opgeslagen, nu definitief vrij te maken en los te laten!

  Dank je wel! SUPER ♥

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in