HSP is geen gebrek, het is een aangeboren eigenschap zegt Ted Zeff, schrijver van de Overlevingsgids voor hoogsensitieve personen en De Sterke, Gevoelige Jongen
Ted Zeff geeft Hsp tips over hoe hoogsensitieve mensen beter om kunnen gaan met onze hectische wereld.
hsp tips, voor hoogsensitieve mensen
1. Bepaal voor jezelf een slaap- en ochtendroutine
Zet minimaal twee uur voor het slapen gaan alle elektronische apparatuur uit en ga over tot kalmerende bezigheden, zoals het lezen van een inspirerend boek. Zorg dat je ochtend ook rustig verloopt. Besteed 30 minuten aan yoga of meditatie. Daarnaast is schrijven of lezen ook aan te bevelen. Een goede slaap- en ochtend routine bepalen is zeker 1 van de belangrijkste hsp tips!
2. Herken je triggers
Nogmaals, alle HSP’s zijn verschillend, dus is het belangrijk om vast te stellen welke prikkels je ongemak bezorgen. Bijvoorbeeld, een vriend van Zeff, een architect en HSP-er, had geen moeite met het oorverdovende lawaai tijdens de verbouwing van zijn huis (hij had op elk moment de bouwlieden kunnen laten stoppen). Evenzo, iemand kan er de voorkeur aan geven gewelddadige films te mijden, terwijl de ander deze juist opzoekt.
3. Plan vooruit
Als je gevoelig bent voor lawaai en mensenmassa’s, vermijd dan het bekijken van een nieuwe film op zaterdagavond of uit eten te gaan tijdens de piek van de avond. Ga dus naar vroegere voorstellingen of ga die film op een doordeweeks moment bekijken. Zorg dat je eerder op de avond dineert, want restaurants hebben het dan vaak rustiger.
4.Leren omgaan met triggers
Vooruitplannen betekent niet dat je de dingen die je leuk vindt moet vermijden. In het geval van Zeff, bijvoorbeeld, hij reist graag. Maar reizen is een van de luidruchtigste en drukste dingen die je kunt doen. Zeff sluit zich zoveel mogelijk van prikkelende geluiden af door middel van kalmerende muziek via zijn iPod, oordopjes en gehoorbeschermers (zoals die men in de bouw gebruikt). Hij boekt ook hotelkamers op de bovenste verdieping, aan de achterzijde, die doorgaans stiller zijn. Wanneer hij bij zijn familie is, brengt hij zijn apparaat mee dat diverse rustgevende klanken laat horen. Als je last hebt van harde geluiden, overweeg dan geluidswerende koptelefoons of een CD met kalmerende klanken.
5.Onderzoek huidige stressfactoren en oplossingen
Indien je een zeer stressvolle baan hebt, bedenk dan waarom je dat werk doet, en sta open voor alle mogelijke oplossingen. Een van Zeff’s cliënten, een topkok, werkte in een chique restaurant in San Francisco De stress werd voor hem zó erg dat hij maagzweren en verteringsproblemen begon te ontwikkelen, alsmede slaapproblemen. Omdat hij in een dure woning leefde, was hij ervan overtuigd dat hij zoveel geld moest verdienen. Hij en Zeff bespraken de optie naar een rustigere en meer betaalbare omgeving te verhuizen. Maanden later vond hij een baan op twee uur rijden van San Francisco en zijn huur werd de helft goedkoper. En nog beter: zijn gezondheidsproblemen verdwenen.
6. Hoewel hooggevoelig zijn geen beperking is, kun je je toch onprettig voelen bij het idee dat jij wel snel last hebt van dingen en anderen niet.
“Ik heb vaak gewild dat ik net zo kon genieten van achtbanen als ieder ander (alsof achtbanen je stoerder maken), niet heftig zou schrikken wanneer ik een luide klap hoorde of niet zo gevoelig was voor andermans opmerkingen”, zei Zeff. “Vaak schaamde ik mij en voelde ik mij zwak of raar”.
Maar HSP heeft daarentegen ook vele positieve kwaliteiten, zoals creatief zijn, gewetensvol, loyaal en zeer waarderend over kunst.
7. Neem kleine pauzes
Zeff benadrukte het belang van ontspanning. Hij adviseerde tenminste eens per maand weg te gaan en meerdere dagen per week te ontspannen “Geniet van de natuur (als je in de stad woont, ga naar een park) of neem een massage”, zei hij. “Voeg kalmte toe in je week met activiteiten als aromatherapie.”
8. Doe zachtaardige oefeningen
Zeff adviseerde hatha yoga, tai chi en wandelen. “Als je van de sportschool houdt, neem een een locatie die niet zo lawaaiig is en draag een headset. Het is ook beter te sporten vóór 18.00 of 19.00 uur, omdat het zenuwstelsel een aantal uren nodig heeft om tot rust te komen.”
9. Spreek je uit!
“Niet-hoogsensitieve personen nemen simpelweg harde geluiden of sterke geuren of andere storende stimuli niet waar, dus zeg er gerust wat van. Bijvoorbeeld, je collega praat nogal luid aan de telefoon. Als je denkt dat ze openstaan voor het aanpassen van hun gedrag, zorg eerst voor een goede verstandhouding met die persoon. Leg vervolgens uit dat, ondanks dat ze niets fout doen, jij de eigenschap hebt die het moeilijker maakt bepaalde stimuli te weren (wat overigens 20% van de bevolking heeft). Het is niet dat je zijn of haar lifestyle wilt verstoren, maar wellicht kan hij of zij wat zachter praten op het moment dat jij pauze hebt.”
Hoogsensitieve mensen zijn ook geneigd eerder van slag te zijn bij pijnlijke opmerkingen. Zeff zei: “Als iemand een doordringende persoonlijkheid heeft, spreek je uit.” Maar blijf vriendelijk. “Word niet een ongevoelige gevoelige persoon die van iedereen eist stil te zijn.”
10. Als je in therapie bent, zorg er voor dat je therapeut op de hoogte is van HSP
Zoek drie therapeuten/ en vraag of ze boeken hebben gelezen over HSP (zoals Elaine Aron’s of Zeff’s boeken) of tenminste bekend met het fenomeen en bereidheid om er meer van te willen weten. Of zoek een gespecialiseerde HSP coach.
Lees ook: Hoogsensitieve Mensen en 16 van hun gewoonten
Over Ted Zeff
Ted Zeff is de schrijver van het boek: Overlevingsgids voor Hoog Sensitieve Personen. (klik op de link of het plaatje voor meer informatie, of om het boek te bekijken)
Hij behaalde zijn doctorsgraad in de psychologie aan het California Institute of Integral Studies in San Francisco. Hij geeft workshops in overlevingstechnieken en HSP tips voor Hooggevoelige mensen.
Daar ben ik het helemaal mee eens: met gevoeligheid in tact houden, en je bewust worden wat je voedt. En vooral: je niet er voor schamen!
Ik zie hsp niet als een eigenschap, maar als een soort 'bedrading' , die bij hsp-ers dus anders is, we noemen het gevoeliger, hooggevoelig, lage prikkeldrempel etc. Uiteindelijk zullen onderzoekers dit wel bevestigd zien door het 'anders' zijn van het zenuwstelsel, mogelijk worden ook de genen ooit ontdekt. Dat zal dan ook gevolgen hebben voor behandelingen van zieke hsp-ers, medicatie zal dan aangepast worden. Net zoals er nu eindelijk onderzoek gedaan wordt naar het verschil tussen mannen en vrouwen, komt er dan ooit, hopelijk ook snel, onderzoek naar het anders reageren van hsp-ers.
Zorg voor een manier die je gevoeligheid intact houdt: aromatherapie, haptonomie, muziek van Bach, klankschaalmassage. Het heeft voeding nodig om aanwezig te blijven.
in mijn beleving zorg je er dan vanzelf voor om te sterke prikkels te vermijden. Je voelt ze immers meteen.
In alle tips zit er voor een HSP-er wel een relativerend iets waarmee het innerlijke zijn- en evenwicht dichter en mogelijk makkeijker benaderd kan worden. Die “regels” voel- en gebruik ik mijn hele leven van nature al, maar ik ben niet alleen en leef wel in een wereld die in het overgrote deel niet uit ‘begrijpende medestanders’ bestaat. En daarmee is het innerlijke evenwicht sneller verstoord dan mij lief is. Daarin helpen de tips helaas niet. Het blijft ‘schuilen’ voor een HSP-er.
De tips zijn te rigorius. Twee uur voor dat je je koffer op zoek
Eerst de wekker uit en alle kabels. Alles is ingesteld.dan moet je
Dat eerst weer aansluiten de volgende dag.
De wekker is tot daar aan toe. Je kan ook een ouderwetse wekker kopen.
Het is logisch dat te drukke films onrust veroorzaken.
Dan maar de dikke en de dunne lachen zonder stress te krijgen.
Humor uit een tijd waar de herrie nog niet zo was als nu.
Of een oude stomme film uit de oude doos. Daar kan je heeeel rustig naar kijken.
Er wordt geen woord gezegt. Ook weleens lekker.
Een autoloze dag zou ook wel weer eens fijn
Je kan eigelijk van alles kunnen verzinnen om rust te krijgen
In je hoofd en rust in je lichaam.
Een ieder moet dat zoeken wat bij haar of Hem past.
Neem een bad of doche en visualiseer of je onder een waterval doorloop.
Of ga lekker een paar uurtjes paddestoelen zoeken in het bos.
Goed voor de broodnodige rust. En lekker goedkoop. Het bos kost je niks.
Zo kan je verschillende dingen bedenken. Die niet veel hoeven te kosten.
En heerlijk rustig zijn. Je kan moeilijk de hele dag met oordoppen in doen
Op een gegeven moment wen je daar te veel aan en kan je niks geen geluiden
Meer verdragen. Alles met mate.
Er zijn nou eenmaal mensen die een erg luide stem hebben. De kamer is
Gelijk vol bij zulke types.
Ik kan gelukkig de geluiden negeren. Ik kom dan in een soort trance.
Wel lekker hoor als ik weer eens het gevoel heb of ik in het kippenhok
Ben beland i p v een kamer vol visite.
Ze denken misschien weleens dat ik doof ben. Ik doe lekker net alsof.
En pijnlijke opmerkingen waar ik vroeger echt niet tegen kon. Daar krijgen
Ze nu gelijk antwoord op ik pak ze terug op hun eigen zwakheden.
Zonder iemand echt pijn te doen hoor.
Je leerd wel voor jezelf op komen. Je leerd van jezelf te houden.
En dat is in vele gevallen je redding.
Er mee leren omgaan kan je zelf leren.
Het is in deze wereld altijd nog zo dat het geven en nemen is.
Ik snap het, Angel. 🙂
En ik snap ook de tips.
Het ging mij er eigenlijk om de dingen te doen die als vanzelf/spontaan bij je passen.
Dit kan p.p. verschillen.
Dus niet zomaar klakkeloos tips overnemen.
Ik zou me bijv. ook voor kunnen stellen dat je na ’s avonds sporten als een blok in slaap valt.
Of uh, i.p.v. rustig boekje lezen die keiharde muziek van guano apes. Volgens Gordon alleen snoeihard af te spelen. Wat zeg je daarvan? 😆
Dag Lia
@Lia, Het is geen kwestie van de hele dag nadenken, het is je bewust worden van je gedachten, acties en handelen. Ik vindt dit wel goede tips omdat sommige hsp-ers die dit net ontdekt hebben nog niet bewust zijn van bv: het effect van sporten later in/de avond, dit kan je dan nagaan voor /bij jezelf en als je dan inziet dat dat er inderdaad voor zorgt dat je slechter in slaap komt, je een besluit kan nemen om dit niet meer zo in te plannen. Hierdoor kom je steeds dichter bij je zelf. Ja je zal eerst even na moeten denken, maar als je ervan bewust bent en je kent je eigen grenzen, en respecteerd deze, ongeacht wat anderen ervan vinden, dan kan je gewoon weer spontaan zijn.
Als ik alle tips en adviezen (en niet alleen in dit artikel) zou opvolgen hoe ik moet omgaan met mijn HSP, wat dan?
Dan ben ik de hele dag aan het nadenken.
Dan ben ik de hele dag aan het opletten.
Dan ben ik de hele dag bezig wat wel en niet te doen.
Dan ben ik de hele dag bezig met overleven.
Dan loop ik de hele dag op eieren.
Als ik ga slapen moet ik niet vergeten de elektronische apparatuur uit te zetten.
Natuurlijk ook de telefoon en de voordeurbel.
Ik moet schrijven en rustige boeken lezen,
aan yoga doen en naar tai chi.
Ik moet piekavonden in de bios vermijden.
Triggers herkennen en hanteren.
Niet vergeten oordopjes te kopen.
Het park in en een massage nemen.
Een kamer boeken aan de achterzijde van ‘t hotel.
(Jawel, dat is natuurlijk met uitkijk op de vuilnisbakken)
Ik moet eerst mijn therapeut inwijden in HSP.
Ik mag geen ongevoelig persoon worden.
Altijd vriendelijk blijven
maar mij wel uitspreken.
Nou, dat heb ik dus gedaan.
Lekker spontaan.
😆