1.  Jouw empathie

De empathie van hoogbewuste mensen is enorm. Waarschijnlijk ervaar je dit zelf als vanzelfsprekend, maar voor veel anderen is dat niet zo. Je invoelend vermogen in anderen, dieren en bepaalde situaties is vaak zo sterk dat het lijkt of jij degene bent die met dat probleem zit of die pijn hebt. Je gaat als het ware even in de ervaring van de ander staan en hebt zo in een ogenblik in de gaten waar de knelpunten zitten of wat de essentie is. Mensen zullen zich snel begrepen voelen wanneer ze jou hun verhaal vertellen.

2. Je bent dienstbaar en zachtaardig

Je bent van nature dienstbaar en je bezit een zachtaardig karakter. Wanneer je weet waar je je dienstbaarheid kan inzetten ten gunste van de maatschappij zonder jezelf te verliezen is dit een prachtige kwaliteit.

In een wereld waarin het individualisme hoogtij viert wordt vaak het algemeen belang over het hoofd gezien. Het algemeen belang zorgt voor het welzijn van onze maatschappij en draagt daarmee indirect ook bij aan het welzijn van elk individu. Hoogbewuste mensen zijn van nature al één met alle mensen om hen heen. Het leed van de ander is gelijk aan hun eigen leed (zonder het over te nemen) en wanneer zorg nodig is verleen je die als vanzelfsprekend.

Sommige mensen hebben weinig liefde in hun jeugd gekend of werden niet begrepen voor wie ze waren. Ter compensatie of in de hoop zo wel gezien te worden zijn ze in hun verdere leven extra gaan zorgen voor anderen ten koste van zichzelf. Indien je jezelf hierin herkent, zorg dan eerst voor jezelf en je eigen basis zodat je echt kunt gaan geven vanuit jezelf wanneer jij dit kiest.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

3. Je bent intuïtief krachtig

Je hebt een sterke intuïtie die je als een kompas de weg wijst. Je voelt feilloos aan bij wie je je open kunt stellen en je weet (onbewust) welke richting je met je leven op wilt. Wanneer je volledig op je eigen intuïtie vertrouwt zal jouw weg zich als vanzelf ontvouwen en hoef je alleen maar te genieten van al het moois dat op je pad komt. Elk leven kent zo ook zijn uitdagingen, denk alleen al aan de leerpunten die we allemaal hebben. Je intuïtie geeft je de kracht deze uitdagingen aan te gaan zonder dat het een continue strijd van overleven is.

Wees je bewust dat elke uitdaging geschenken met zich meebrengt zolang jij jouw intuïtie en stroom van het leven volgt. Alles waar je tegenin werkt geeft strijd, want je werkt tegen je eigen levensstroom in!

4. Je bent verbonden met alles wat leeft

Het ging er bij je dienstbaarheid al over, één zijn met alle mensen om je heen. Maar er is natuurlijk veel meer leven dan alleen mensen. Dieren, lichtwezens en de natuur horen hier natuurlijk ook bij!

Je verbondenheid met alles wat leeft brengt begrip, betrokkenheid en zachtheid daar waar nodig is. Je gevoeligheid voor oorlog, geweld, ruzie of pesten komt ook hier vandaan want het is precies het tegenovergestelde van verbondenheid. Op een tegennatuurlijke manier proberen mensen op die manier een scheiding tussen henzelf en de ander te creëren. Maar dit is slechts een illusie want we zijn in de kern allemaal verbonden en jij bent je dat diep van binnen al bewust.

5. Je hebt contact met onzichtbare wezens

Bijna alle hoogbewuste mensen zijn zich bewust dat ze een ‘lijntje’ hebben met ‘iets’ wat tegen ze spreekt, ze wat laat voelen, weten of zien. Voor sommigen is dit hun Engel, of een Gids, voor een ander alleen maar ‘iets’. Maar er zijn ook mensen die zich meer verdiepen in welke onzichtbare wezens er allemaal zijn en contact hebben met diverse engelen, opgestegen meesters tot zelfs natuurwezens* en wezens van andere planeten.

Het kan verdieping geven aan je eigen leven en aan je missie (lichtwerk).

6. Je leeft intens

Als je hoogbewust bent is je zenuwstelsel extra gevoelig en hierdoor ervaar je alles intenser. Je geniet dus extra van muziek, lekker eten, een fijne film, de schoonheid van de natuur, een goed gesprek…noem maar op!

Wanneer je vooral last hebt van negatieve situaties of mensen, zorg dan dat je ruimte maakt om mensen te ontmoeten waar jij je prettig bij voelt en zoek plekken op waarvan je intens kunt genieten.

7. Je inspireert anderen

Is het je al opgevallen dat je een inspiratiebron voor je omgeving bent? Vast niet, want voor jou is er niks speciaals aan jezelf zijn.

Het is je vast wèl opgevallen dat mensen soms makkelijk open over zichzelf praten of je om raad vragen. Je mate van bewustzijn geeft je ook een bepaalde mate van licht die je uitstraling zou kunnen noemen. Het trekt mensen aan en mensen zullen zich sneller vertrouwd bij je voelen. Zonder dat je het mensen vertelt zullen ze aanvoelen dat je hen accepteert voor wie ze zijn. Hoe gevoeliger, hoe sterker ze dit (vaak onbewust) zullen ervaren.

Je trekt er natuurlijk ook mensen mee aan die graag je energie willen zonder zelf in hun kracht te gaan staan, dit worden energievreters genoemd. Deze mensen zijn zich nog niet bewust van hun eigen innerlijke kracht en je energie aan hen weggeven helpt hen niet en schaadt jou zelf. Zorg dat je voldoende in balans bent en leer technieken om deze mensen in je uitstraling weer terug naar henzelf te brengen.

8. Jouw bewustzijn geeft je kansen

Hoogbewuste mensen voelen een innerlijke drang om zichzelf te ontwikkelen en hebben een sterk zelf reflecterend vermogen. Hierdoor ben je je vrij snel bewust van jezelf in allerlei situaties. In elke verandering is je bewustzijn over de situatie de eerste en grootste stap. Deze wordt al gauw gevolgd door een tweede stap, het kiezen wat je ermee wilt. Hoewel het soms lastig lijkt dat je je zoveel bewust bent krijg je in feite elke keer weer een kans.

Een voorbeeld:

“Je merkt dat je onzeker bent en liever op de achtergrond aanwezig bent. Hierdoor ben je geneigd jezelf al snel wat meer op de achtergrond te schuiven óf problemen van anderen op te lossen zodat je niet hoeft te laten zien wie jij bent en waar jouw grenzen liggen.” 

Dat je dit opmerkt betekent dat je inzicht hebt in de situatie en in je eigen handelen daarin. Misschien hou je het nog een tijdje vol maar er komt vanzelf een keer een behoefte om dit anders aan te pakken of te leren meer zichtbaar te worden wanneer je merkt dat dit je teveel beperkt in je bewegingsvrijheid.

9. Je bent creatief!

Je fantasie en creativiteit zijn sterk ontwikkeld. Zintuigelijk neem je scherp waar en daarmee komen geuren, kleuren, vormen, sferen en emoties intenser binnen. Het grote voordeel daarvan is behalve intens leven zoals eerder beschreven, dat je al je observaties allerlei creatieve uitdrukkingsvormen kunt geven. Van gedichten schrijven tot tekenen, van muziek maken tot creatief een team samenstellen, het styleren van woningen, fotograferen, dansen.. noem maar op! Het zal van tijd tot tijd ook een welkome manier zijn om de wereld zoals jij hem ervaart (vaak anders dan anderen) uit te beelden. Het is ook een heerlijke uitlaatklep voor je emoties in periodes die extra heftig zijn.

10. Je bent authentiek

Alle bovenstaande eigenschappen maken je in essentie tot een authentiek mens.

Leer van je leerpunten, laat los wat je niet meer dient en ga datgene doen waarvoor je hier bent: wees wie je bent.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

28 REACTIES

 1. hai ik ben nieuw hier ik ben ellen .ik vraag me af of jullie ook vergeetachtig zijn je terug trekken in je eigen bubbel aangezien je zoveel prikkels ontvangt ik ervaar het vaak als lastig .ik voel soms stemmingen die niet van mij zijn misschien herkennen jullie dit . ik denk dat ik niet de enige ben .ik zou het fijn vinden om met gelijk gestemden hierover te praten groetjes ellen

 2. Fraaie voorstelling van zaken. Mèt lekker suikerlaagje.
  Een HSP zijn is vaak helemaal niet leuk.
  Iedere ***** die je tegenkomt kan je flink bezeren.
  Ik zou HSP niet willen ruilen voor “normaal”(wat is dat eigenlijk?) maar een zegen zoals het hier voorgesteld wordt is het bepaald NIET.

  De waarheid is beter dan excrement met suikerlaagje. Realiteit, hoe hard ook, is mooier en beter dan welke zoetsappige droomwereld ook.
  Mischien is het een idee om je klanten te leren daarmee om te gaan ipv ze te leren zichzelf te neppen?

 3. 10 voordelen.

  Ik zou geen enkel nadeel kunnen noemen.

  Mits de HSPer nog in zijn/haar eigen leerstukje zit en dat niet herkent en de boel buiten zich neer legt.

  Enkel dan voelt het HSP zijn niet okay.

  Dat heeft niets met het HSP zijn van doen maar met het eigen bewustzijnsproces.

  Als het eigen bewustzijnsproces niet meer speelt is er niets zo HEERLIJK om HSPer te zijn.

  https://www.youtube.com/watch?v=en36HpBFyBc

 4. Wat fijn alle positieve eigenschappen op een rij. Een mooie leidraad om te volgen op de momenten dat hsp mij overweldigt in de talloze indrukken die ik dagelijks te verwerken heb. Dankjewel!

 5. Wat fijn te lezen, nog steeds in strijd met mezelf om met mijn gevoelens om te leren gaan en niet ondergesneeuwd te worden door allerlei indrukken, sferen, emoties en lijntjes met boven, waarin ik alle wirwar van emoties probeer te begrijpen en me hier tussen staande probeer te houden. Dan is het zo fijn als iemand even alle positieve kanten van hsp belicht, ik alles herken, wat erkenning geeft en mij het gevoel geeft dat ik niet gek of fantasierijk ben maar dat hsp gewoon bestaat. Het gewoon mogen ZIJN. Ik wil alleen maar vanuit mijn hart, vanuit mijn ziel leven en volgens mij is de liefde ook de enige reden waarom ik hier ben. Maar het leven zoals wij het hier op aarde leven brengt me geregeld in verwarring, de kranten, het geweld, het kuddegedrag van mensen, wat aangewakkerd wordt door externe factoren. Gelukkig ben ik niet alleen en heb ik zielsverwanten die ook hier zijn om liefde over te brengen en bewustzijn. Bewust dat alles om ons heen liefde is

  • Loes,
   Ik zie het in een soort cirkel.
   Mensen zijn hier op aarde om te leren.
   Eigenlijk om hun eigenaardigheden af te leren en zich bewust te worden te Zijn.
   Zodoende worden we nu eenmaal met dit ego en onbewuste gedrag van elkaar geconfronteerd (kuddegedrag, geweld, etc.).

   Als je eenmaal mag Zijn, mag je ook Hier en Nu Zijn op aarde. Jawel op aarde, omdat deze nieuwe manier van leven dan weer als voorbeeld kan dienen, en van invloed is op de anderen.
   En zo gaan we met elkaar 3 stappen achteruit en 4 voorwaarts. 🙂

   Groet van Lia

 6. Ik heb hooggevoeligheid ervaren als iets positiefs. Spijtig genoeg draait deze wereld de zaken net andersom, en gaat men bekijken wat er allemaal aan negatiefs in HSP zit. Ik was van jongs-af-aan de geboren leider in de jeugdbeweging, sergeant tijdens mijn legerdienst, aktief in allerlei volwassenen bewegingen, aktief in het oudercomite, verantwoordelijke in mijn job, …………. Overwon reeds 4 maal kanker, moet nu verder leven met een stoma, verloor mijn vrouw veeeeel te vroeg, … Toch blijf ik het leven van zijn meest positieve kant bekijken en ga voor elke dag. Ondanks mijn chronische leukemie die me mettertijd of snel zal vellen, blijf ik me openstellen om het anderen naar de zin te maken. In elke dag is er iets positiefs te vinden. PRACHTIG ARTIKEL MAAIKE.

 7. Beste Maaike,
  Ik wil je hartelijk danken voor het mooie stuk dat je schreef over HSP.
  Jij bent een mooi mens.
  Groet,
  Brigitte

 8. Hoi Maaike, en Gordon natuurlijk, 😉
  Mooi artikel om te lezen en o zo herkenbaar. Ik heb nog lang getwijfeld of ik idd wel zo hsp was, maar kom er steeds meer achter dat t er duimendik bovenop ligt.
  Veel mensen willen ook graag van alles aan me vertellen en ik zie dat maar als cadeautje, ach zij willen t ook kwijt. Tegenwoordig kan ik t wel makkelijker loslaten wanneer dat me overkomt, zodat ik niet al hun vervelende dingen meedraag, gelukkig. En soms zijn het ook gewoon mooie verhalen hoor.
  Waar ik soms nog wel moeite mee heb, is dat ik niet goed snap waarom mensen dingen niet zien zoals ik ze zie………dan ga ik, belerend als ik ben ;), wel de moeite doen om het ze duidelijk te maken. Vaak lukt dat ook wel, toch vind ik t weleens frustrerend om te merken dat mensen dan, in mijn optiek, zelf niet even doordenken of info opzoeken ofzo. Beetje lastig uitleggen zonder voorbeeld te geven, hihi.
  Anyway, dank voor t artikel, en warme groet, Cassandra

 9. Wat duidelijk artikel bedankt hiervoor! Je denkt alles al te weten over hsp maar toch brengt elke artikel nieuwe dieptes , lagen en inzichten. Ik vind het zelf toch nog heel moeilijk om hier mee om te gaan met mijn hsp ( ik weet dat het bij me hoort en zie het als Iets moois ) om al mijn “bijzondere” eigenschappen in het praktijk te laten zien. Liefs
  Naïma

 10. Wat een fijn en helder artikel! Je denkt alles al te weten over hsp maar toch brengt elke artikel nieuwe dieptes , lagen en inzichten. Ik vind het zelf toch nog heel moeilijk om hier mee om te gaan met mijn hsp ( ik weet dat het bij me hoort en zie het als Iets moois ) om al mijn “bijzondere” eigenschappen in het praktijk te laten zien. Liefs
  Naïma

 11. Wat een mooie tekst!het is precies zoals ik het ervaar!toen ik nog een kind was heb ik het er wel moeilijk mee gehad met mijn gevoeligheid en nu soms nog wel.omdat de mensen om mij heen het leven anders ervaren raakte ik in de war en voelde mij alleen en kon vroeger daardoor behoorlijk boos reageren want ik wou laten zien hoe ik het leven zag maar niemand hoorde mij of begreep me.nu weet ik dat ik meer voel en zie dan een ander en ben er blij mee.maar sommige mensen maken mij wel erg moe met hun altijd maar negatieve verhalen. Ik doe mijn best om die te vermijden. En dan loop ik snel door als ik die energie vampieren zie komen aan lopen of ik zeg dat ik haast heb.soms zijn ze beledigd dat ik niet meer naar hun luister en voel ik me even schuldig. Het kost me gewoon te veel energie.ook menden die ik nog nooit gezien heb en tegen kom bijvoorbeeld in de rij van de kassa vertellen hun hele levensverhaal aan mij.durf soms niemand meer aan te kijken ahaha.
  ik ben nu 35 jaar en het gaat al wel een stuk beter dan 10jaar geleden. Ik kan me er nu iets beter voor afsluiten. Maar het heeft ook zeer zeker geweldige kanten en dat zou ik nooit willen missen.je voelt de negatieve energie maar ook de positieve en dat voeld geweldig!!!!

 12. Beste Maaike, geweldige uitleg voor mij zeeeeer
  verhelderend en ja,, ook nog Steunend. Ik ging het lezen voor
  iemand anders die mij over hsp vertelde…voor iemand anders wilde
  ik het wel even lezen..ha ha. Maar dit alles is op mijn Lijf en
  leven geschreven, ik ben je heel dankbaar dat je dit
  sowiezo…deelde!! liefs, Sandra

 13. Dank je wel Gordon voor het plaatsen van de informatie van Maaike, ik heb haar ooit eens ontmoet in het Terapeuticum in Zoetermeer voor mijn zoon alwaar hij toendertijd Kunstzinnige terapie kreeg.
  Dank je wel Maaike voor deze mooie informatie…ik ben er ook echt heel blij mee.

 14. Mooi positief artikel over hsp!!! Het leven is inderdaad een ontwikkelingsreis, zo ervaar ik het ook. Ben nu ook op een punt aanbeland dat ik vooral van de voordelen geniet. Elk nadeel heeft zijn voordeel!

 15. Hallo gordon
  Wat fijn om zoveel meer over HSP te lezen….
  Dat is vast niet zomaar, dat er de laatste tijd zoveel over te vinden is. .. 😀
  Ik word er blij van!

  Liefs Alex xx

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in