HSP, angst, paniek en ademhaling

Hoogsensitieve mensen hebben eerder en vaker last van stress, gezien de prikkelgevoeligheid van deze mensen, waardoor ze (we) ook gevoeliger zijn voor hyperventilatie, angst en paniek. In dit artikel lees je een andere, alternatieve benadering van deze klachten én een mogelijke oplossing.

In onze drukke maatschappij waar stress en spanning op de loer liggen, is het voor een hoogsensitief persoon moeilijk om de eigen grenzen goed te bewaken. Wij willen graag voldoen aan wat andere mensen van ons verwachten, desnoods ten koste van onszelf. Dit kan veel stress veroorzaken, want het is nodig  je eigen grenzen goed te bewaken, maar het onbegrip en verzet van je omgeving als je op je strepen gaat staan, kan ook extra stress geven.

Wat gebeurd er in je lichaam bij teveel stress?

 Door het vrijkomen van stresshormonen verandert ons ademhalingspatroon. De ademhaling wordt hoger er dieper waardoor de afgifte van zuurstof aan het bloed verstoord raakt. Hierdoor krijg je vaatvernauwing in heel je lichaam wat de klachten als tintelingen, benauwd gevoel en duizeligheid veroorzaakt. Deze klachten kunnen je wat angstig maken, waardoor je ademhaling nog sneller gaat en de klachten alleen maar verergeren. Voor je het weet ben je aan het hyperventileren (te snel en te diep ademen)

 Hyperventilatie

Hyperventilatie wordt in de reguliere geneeskunde gezien als een symptoom van een angststoornis. De gebruikelijke behandeling van een angststoornis is cognitieve gedragstherapie door een psycholoog, psychotherapeut of psychiater, eventueel gecombineerd met medicatie. Er wordt geprobeerd via je gedachten je gedrag zo te veranderen en aan te passen, dat je niet meer angstig bent.

Een andere benadering

Is dat hyperventilatie ook wel eens een oorzaak kan zijn van een angststoornis. Een angststoornis gaat gepaard met veel lichamelijke verschijnselen zoals o.a. duizeligheid, pijn of druk op de borst, benauwd gevoel, tintelingen in de ledematen en een gevoel van intense angst dat je hele lichaam op slot zet. Die verschijnselen zijn het gevolg van de verstoring in de afgifte van zuurstof aan het bloed, door een te hoge en te snelle ademhaling…. hyperventilatie!

Maar, als de oorzaak van de hyperventilatie een verkeerde ademhaling is, kun je dan via het aanleren van een buikademhaling klachtenvrij worden? …… Ja dat kan!ademhaling

Hoe kun je weer een buikademhaling krijgen?

Er zijn o.a. ademhalingstherapeuten die gespecialiseerd zijn in hyperventilatie, angst en paniek. Zij kunnen je begeleiden bij het aanleren van een buikademhaling en psycho-sociale ondersteuning bieden bij je herstel.

De buikademhaling is een start om weer terug te komen in je lichaam, bij je gevoel. Je gevoel zit in je buik en heb kriebelt daar als je verliefd of zenuwachtig bent. Als baby hebben we allemaal een buikademhaling gehad, maar door ingrijpende gebeurtenissen die veel stress opleverden kunnen we de buikademhaling een beetje zijn kwijtgeraakt.

Hoe kun je je buikademhaling kwijtraken?

Vaak ligt langdurige stress, zoals teveel ingrijpende veranderingen in je leven (rouw, trauma, werkstress) ten grondslag aan het veranderen van je ademhalingspatroon. In onze snelle wereld nemen we niet de tijd om te wennen aan deze veranderingen of deze te verwerken.  We gaan in dezelfde snelheid door, terwijl ons lichaam meer rust nodig heeft dan dat het krijgt. Juist bij hoogsensitieve mensen duurt het gemiddeld gewoon wat langer voordat prikkels verwerkt zijn of je gebeurtenissen hebt verwerkt of losgelaten. En voor je het weet adem je te hoog, ga je hyperventileren en ontstaan er paniekaanvallen.

Nb: Ga met deze klachten altijd naar je huisarts. Schildklierproblemen en hartproblemen kunnen dezelfde symptomen geven en dienen eerst uitgesloten te worden door een arts.

27mei12:00- 17:00Uitverkocht!Workshop - De Biologie van Hooggevoeligheid | Zaterdag 27 mei - ZwolleVoor gevoelige mensen die willen leren omgaan met hun hooggevoeligheid vanuit een wetenschappelijk perspectief Dit event is afgelopen

  9 REACTIES

  1. Zo waar! En de angst put je bijnieren ernstig uit waardoor je nog angstiger kan worden dan je werkelijk bent!! Ik heb een zeer interessant boek gelezen “Bijnieruitputting het stresssydroom vd 21e eeuw” van J.Wilson. Hij is zelf arts en heeft geconstateerd dat veel van zijn patienten via de bekende reguliere methoden niet (meer) genazen van hun kwalen, sterker nog hun gezondheid ging vaak zelfs achteruit! Bijnieruitputting wordt grotendeels niet herkend door de reguliere medische wetenschap en blijkt vandaag de dag bij veel mensen voor te komen!! Groetjes van Bri C.

  2. Prima argumentatie v je dat hyperventilatie eerder oorzaak dan symptoom is v een angststoornis. Ik kan je volgen in dat goede buikademhaling juist helpt.
   (Angela heeft je artikel niet goed gelezen; de woorden waar zij over struikelt komen alleen voor in de uitleg v hyperventilatie als symptoom)

  3. Ik ben eigenlijk niet zo blij met de vele verwijzingen naar therapie en psycholoog. Hsp is namelijk geen stoornis. Ademhalingsoefeningen en jezelf op bepaalde momenten stil zetten kan goed helpen. Blijf wel onder de mensen, maar ga je grenzen beter bewaken. Luister naar je lichaam, neem op tijd me-time om op te laden. Probeer te werken aan meer zelfliefde en luister naar je behoeften. Het lijkt zo makkelijk gezegd, maar ik denk dat een hsper juist beter hulp kan zoeken in de alternatieve zorg.

   • Hoi Angela, Dank je voor je reactie. Mijn insteek is geweest dat je als HSP-er sneller last kunt hebben van angst en paniek en wat een mogelijke oplossing voor je kan zijn. Lieve groet van Ilja

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Please enter your comment!
  vul je naam in