HSP en de feestdagen

De feestdagen staan weer voor de deur en dat kan heel leuk zijn, maar het kan ook voor veel te veel prikkels zorgen. December is namelijk een heel drukke maand. Er moet zoveel geregeld worden en er verandert zoveel. Die druk en onrust kunnen ervoor zorgen dat jij je als HSP’er niet lekker voelt. Het kan je allemaal even te veel worden, zonder dat je zelf precies weet wat de oorzaak is.

Herinneringen

Soms spelen ook nog eens nare herinneringen mee. Ondanks dat de feestdagen mooi horen te zijn is het vaak ook een tijd van ruzies en confrontaties. Alles wat er rond de feestdagen gebeurt, onthouden we daarnaast simpelweg makkelijker, omdat het zo’n opvallende tijd is.

Confrontaties

Laten we ook niet vergeten dat je ook misschien geconfronteerd wordt met mensen die je niet fijn vindt. Sommige maken je onzeker of geven je een onprettig gevoel zonder dat je exact weet waarom. Er zijn misschien mensen waarvan je aanvoelt dat ze iets tegen je hebben en mensen die jij gewoon niet mag. Dat is niet erg, maar in deze tijd ben je verplicht om ze allemaal om je heen te hebben.

Tips om toch de feestdagen goed door te komen

Gelukkig zijn er zoveel mooie momenten met de feestdagen. Het kan ook zo ontzettend leuk zijn, zeker als je ervoor kiest om naast de verplichtingen de dingen te doen die je echt leuk vindt. Dat is ook gelijk mijn eerste tip.

Doe de dingen die je echt leuk vindt

Het voelt misschien niet altijd zo, maar er zijn genoeg mogelijkheden om de dingen te doen die jij leuk en belangrijk vindt met de feestdagen. Soms zijn dit heel kleine dingen. Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om te bakken. Juist als ik ergens naartoe moet waar ik geen zin in heb, bak ik iets lekkers. Niet voor de ander, maar gewoon voor mezelf.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Zorg dat je weet wat je te doen staat

De komende paar weken zitten vol met allerlei dingen die je moet doen en die je niet mag vergeten. Juist in zo’n tijd zijn je agenda en je herinneringenlijstje een uitkomst. Door daar alles in bij te houden, heb je het gevoel van overzicht en controle. Twee heel belangrijke dingen.

Wat daarvoor wel echt belangrijk is, is dat je ook de kleinste dingen hierin verwerkt. Anders blijft er nog van alles in je hoofd rondzwerven.

Neem tijd voor jezelf

Hooggevoelige mensen hebben altijd genoeg tijd voor zichzelf nodig en met de feestdagen is dit alleen maar meer nodig. Dit geldt ook als je het heel erg naar je zin hebt.

Door tijd voor jezelf te nemen, kom je namelijk weer echt tot jezelf. Je ontlaadt en kunt alles op een rijtje zetten of juist nagenieten. Zo voorkom je heel gemakkelijk die overprikkeling.

Maak dus tijd om lekker te wandelen, te schrijven of gewoon alleen stil te zitten en naar binnen te keren.

Doe wat goed voelt

Wat heb jij dus nodig deze feestdagen? Wat voelt voor jou goed? Je weet het zelf van binnen heel erg goed. Luister daar ook naar.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap