klaproos

Geschreven door Esther Reinders

Een passende en zinvolle baan lijkt voor hoog sensitieve personen meer dan gemiddeld belangrijk te zijn. Als een baan geen voldoening geeft en alleen maar geld opbrengt, zoekt een HSP in zijn vrije tijd wel een manier om aan zijn roeping gehoor te geven.

Wie niet naar zijn innerlijke stemmen kan luisteren, weinig zelfvertrouwen heeft en problemen heeft om zich te focussen, krijgt het behoorlijk moeilijk met de zoektocht naar die zinvolle baan of hobby.

Hooggevoelige mensen hebben vaak creatieve banen of ongebruikelijke beroepen die soms zelf gecreëerd zijn. Door hun voelsprieten te gebruiken, weten ze vaak wat er moet gebeuren. Ze weten waar vraag naar is of wat de trend is. Misschien is het daarom dat een HSP vaak buiten de gebaande paden durft te treden. Er is wel moed en zelfvertrouwen voor nodig om de stap te nemen om je eigenheid te leven, want niet-hooggevoelige mensen begrijpen hun gevoelige collega’s, vrienden of familie niet altijd.

Krijgers en adviseurs

De grondlegster van het begrip HSP Elaine Aron schrijft in haar boek ‘Hoog Sensitieve Personen’* dat de maatschappij als het ware is opgedeeld in twee groepen. Zij noemt ze de krijgers en de adviseurs. Ofwel de stoere strijders met hun koning tegenover de koninklijke adviseurs. De krijgers nemen impulsieve beslissingen zonder intuïtie en maken gebruik van macht en kracht. De adviseurs zijn veel bedachtzamer, rustiger en subtieler. Een HSP voelt zich over het algemeen meer tot dit type aangetrokken.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Invloed van krijgers

Het is ook in deze tijd belangrijk dat hoog sensitieve mensen vertegenwoordigd blijven in traditionele vakken als de gezondheidszorg, het onderwijs, rechten, kunst, wetenschap, advies en religie, want dat is steeds minder vaak het geval. Althans dat schrijft Aron. De maatschappelijke invloed van de ‘krijgers’ is daarom groot. ‘Uitbreiding en winst zijn het enige doel’.

Roeping

Hoog sensitieve personen
Elaine Aron’s bestseller(klik op het plaatje voor meer info via Bol.com)

Een HSP volgt graag zijn roeping: “De roeping van een HSP is dat hij zijn persoonlijke roeping volgt”. De Amerikaanse auteur citeert mythologiegeleerde Joseph Campbell, die zegt dat je moet doen wat goed voor je voelt om ‘je geluk te volgen’. “Dat is niet gemakkelijk”, schrijft Aron verder, “maar een HSP is hiervoor toegerust zoals een zeilboot een zeil heeft om wind te kunnen vangen”.

Besluitvaardigheid

Maar wanneer voelt iets goed en welke keuze leidt naar echt geluk? Kun je een ideaal nastreven en de financiële zekerheid opgeven bijvoorbeeld? De zekerheid van je huidige baan geeft ook een bepaalde rust en wat gaat de onzekerheid met je doen? Aron zegt te weten dat intuïtieve mensen vaak moeite hebben met beslissingen nemen. Besluitvaardigheid is dus iets wat een HSP moet leren. Besluiten nemen op basis van feiten, gaat veel gemakkelijker. Een HSP is geneigd om op vermoedens te varen.

Focussen

De rijke innerlijke belevingswereld van een hoog sensitief mens zorgt ervoor dat het éne na het andere idee zich ontvouwt. Dan komt het aan op focussen, iets dat HSP’ers over het algemeen niet gemakkelijk afgaat. Het gevaar is om dus te verzanden in een overvloed aan ideeën als een HSP niet leert om te accepteren dat er ideeën zullen afvallen.

Beroepen

HSP’s lijken vaak te kiezen voor vrije en/of creatieve beroepen zoals kok, dokter, acteur, kleuterjuf of stewardess. Opvallend veel HSP’s zijn kunstenaar, maar hooggevoelige ondernemers zijn er ook veel. Auteur Marian van den Beuken, ze schreef drie boeken over hooggevoeligheid, deed zelf een onderzoekje naar HSP en ondernemersschap. De ondernemers die zij ondervroeg waren meestal actief in de alternatieve sector als bijvoorbeeld coach of uitbater van een spiritueel centrum.

 

Ondernemersschap

De resultaten publiceert ze in haar nieuwsbrieven op haar website*. ‘Een flink aantal van de deelnemers van dit onderzoek heeft een werkterrein dat een aantal jaren geleden nog niet bestond of weet een niet voor de hand liggende combinatie te maken van verschillende interessegebieden’, staat er in de nieuwsbrief te lezen. De deelnemers streven naar ‘heelheid in zichzelf, in hun klanten en in de wereld’.

Voldoening

Opmerkelijk is ook dat de ondervraagden voldoening belangrijker lijken te vinden dan een inkomen. Contact met klanten, het helpen van mensen en het verwerven van zelfinzicht zijn zo een aantal kreten waaruit de ondervraagden hun voldoening halen. Dat terwijl de meesten niet verdienen wat ze zouden willen verdienen.

Slimmigheidjes

Wie zijn roeping wil volgen, hoeft niet persé een andere baan te zoeken. Aron verwijst in haar boek ook naar Einstein die de relativiteitstheorie in zijn vrije tijd bedacht. Hij werkte bij een octrooibureau. Een klein aantal hooggevoelige mensen zegt een baan te hebben in de zakenwereld, en als zij hebben geleerd hoe ze zichzelf kunnen beschermen en hoe ze hun gevoeligheid in kunnen zetten, is dat best mogelijk. De meeste HSP houden niet van spreken in het openbaar, lawaai, netwerken, bijeenkomsten, politieke spelletjes en reizen, schrijft Aron, maar door dingen te ontwijken, slimmigheidjes te ontwikkelen of op je eigen manier aan te pakken, is het misschien wel te doen. Via brieven en e-mail valt ook best wat te regelen. Zo houd je het werk plezierig voor jezelf.

Tips

Nog meer tips om als HSP te overleven in zijn of haar baan staan o.a. in het boek van Elaine Aron dat als bron is gebruikt voor dit artikel, maar er is wel vaker over geschreven. Berrie de Jager schreef bijvoorbeeld ‘Blijf je werk de baas voor hoog sensitieve personen’.(nieuwetijdskind.com: Auteur bedoelt: Dr. Barrie Jaeger: Making Work Work for the Highly Sensitive Person, (helaas niet meer te krijgen in het Nederlands)

HSP en werk:

HSP op de werkvloer

*Bronnen voor dit artikel:

Hoog Sensitieve Personen hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt van Elaine N. Aron.

Nieuwsbrieven met onderzoeksresultaten ‘HSP en ondernemersschap’ van Marian van den Beuken. 

Link:

Meer Boeken Over HSP

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

11 REACTIES

 1. @Peterlex, beetje kort door de bocht als je het mij vraagt. Jou ervaring is niet die van iedereen. Ik ben weg geweest en heb een baan. Misschien voor geleerd maar ik heb werk en is nog best leuk ook. Soms ook werk aan pakken waar je niet voor geleerd hebt of op het eerste gezicht niet leuk lijkt.

 2. Houd alsjeblieft mijn advies aan: Ga niet te lang weg ! In mijn periodes van werkloosheid heb ik geleerd dat je al gauw gedumpt word voor een gaatje in het CV. Ook gelezen over HBO afgestudeerden die ook een jaar weg gingen op reis. “want dat zou levenservaring opdoen”. Wat gaat een recruiter stellen: “U zou enthousiast moeten zijn om aan het werk te gaan. Dat u dik een jaar weg bent geweest toont geen vechtersmentaliteit om te willen werken”.
  Maak er aub geen jaar van want dit vinden ze verdacht. Dit weegt echt zwaar voor de toekomst. Veel hangt af van een nauwsluitend CV dezer dagen. Heb je geen nauwsluitend CV, zijn er 300 anderen die op de baan schrijven.
  Heel kinderachtig, maar helaas waar. Ik heb stukken vernomen van HBOérs die wereldreizen gingen maken..deze periode van arbeidsmarkt-afwezigheid word nergens gewaardeerd en werkt snel in het nadeel. Zij zaten soms na de reis nog eens dik een jaar werkloos thuis.

 3. Leuk om te lezen dat meerdere hsp-ers er over denken om te gaan backpacken. Ik ben net afgestuurd als manager dierverzorging. Veel stage gelopen in dierentuinen, hierin vind ik echt mijn rust en kan ik mijn “ei” kwijt. Ik heb na lang nadenken besloten om eerst een jaar te gaan reizen voor ik in het fulltime werken terecht kom. Tijdens deze reis hoop o.a. ik mijn hsp meer te gaan ontdekken en een betere manier vinden om er mee om te gaan. Tot nu doe druk ik het vaak weg (alsof ik een knopje omzet) omdat ik in de verkeerde omgeving ben. Ik zal laten weten of het reizen mij heeft geholpen..

  Groetjes Denise

 4. Voor de bovenstaande lezers: Als je denkt aan HSP, maar je hebt maar een paar gekkigheden in jouw persoonlijkheid en je sluit je niet voor de bijna volle 100% aan op de theorie van HSP.. dan heb je waarschijnlijk gewoon een mindere of opvallende kant als normaal persoon.
  Je word geboren als HSP. Als je jezelf er niet direct 90% in herkend maar je moet sprokkelen naar aanknopingspunten, dan ben je het niet.
  Ik sluit aan op 98% van al de theoriën die er te vinden zijn en ik lees vaak met walging over zogenaamde (internetwebsite)psychologen die schrijven alsof we patienten zijn, en er gauw maar wat aan moeten gaan doen en maar gauw hun boek moeten kopen of hun cursus moeten volgen.
  Daar zijn we HSPér voor, om te signaleren dat dat handel is (jammer heh) en geen normale benadering van een HSPér. 6e zintuig, weet je nog..

 5. @Zoé,

  Hey Zoé,

  Ik ben net gestopt met mijn opleiding en zie ongelofelijk veel overeenkomsten met mijzelf. Ik ben volgens mij ook een HSP’er, maar weet niet zo goed hoe ik het moet plaatsen. Ik heb er zelf ook al aan zitten denken om te gaan backpacken, maar dat zal wel erg lastig worden op financieel gebied.

  Om terug te komen op je vraag, ik heb er niet veel ervaring mee maar weet wel dat als je ergens, in een rustige omgeving, bent, dat heel erg goed is voor mij. Niet teveel druktes en weinig mensen (backpacken is echt iets wat ik moet gaan doen:p). Ik vind het moeilijk om er mee om te gaan, daarom ben ik ook nu met mijn huidige studie gestopt. Ik dacht, misschien kan ik mijn verhaal ook even delen zodat ik er misschien ook achter kom wat ik wil gaan doen;)

  Groetjes,

  Cas

 6. Hallo allemaal,

  Het vinden naar geschikt werk wat echt bij mij past vind ik ook lastig. Ik ben zelf ook een beetje hooggevoelig
  Maar niet heel erg. Ik heb altijd in een kapsalon gewerkt en dat vond ik wel
  Leuk alleen ik moest stoppen vanwege parfum en verf allergie.

  Daarna ben ik een grafische opleiding gaan volgen de opdrachten waren leuk en creatief alleen kwam
  Er achter dat alleen maar achter de pc zitten niks voor mij is. Ik ben dus gestopt met de opleiding deze maand en nu opzoek naar een nieuwe weg die ik in wil slaan. Ik ben zelf altijd erg besluiteloos wat best een struikelblok is.

  Het lijkt me super om een tijdje te gaan backpacken om tot mijzelf te komen en mijzelf beter te leren kennen. Want ja, wat wil ik nou echt. Ik zat er ook over te denken om iets
  Een cursus hostess of reisleidster te gaan volgen. Ik ben namelijk gek
  Op reizen ontdekken en ik hou van
  Afwisseling en niet van een sleur.
  Ik ben alleen bang dat met mijn hsp het moeilijk zal worden door al die prikkels van mensen enzo.

  Heeft iemand wat meer ervaring
  Of hoe gaan jullie hiermee om?

  Vriendelijke groet Zoe

 7. In iedere baan, die ik in de “buitenwereld” had, beoefende en gebruikte ik mijn HSP + krijger-schap…. 😉 xxx

  Ik had meerdere banen tegelijkertijd…het ligt eraan hoe je het bekijkt… een moeder zijn, je huishouden draaiende houden, voor je man een goede vrouw zijn, voor jezelf er zijn en dan de mensen helpen die op je pad worden gezet, inclusief jezelf… ik doe het al vanaf kind… nu bewust…
  en op een andere manier…maar ik volg nog steeds mijn hart en sta voor wat ik zeg…een leraar, pitbull en liefdevol mens…is/zijn mijn gereedschappen… om in alle liefde mee te helpen…waar ik gevraagd wordt…volgens de codes van het licht…. daarom zijn mijn lijf spreuken; liefde overwint alles en de aanhouder wint…en dat op het geheel, op alle fronten… 😉 xxx

  Liefs, Henriëtte xxx

 8. Kan wel zeggen dat ik nu eindelijk zo een baan heb gevonden.
  Na heel wat jaren zoeken, heel wat verschillende soorten banen gehad.

  Het grappige is dat ik begon met werken toen ik 16 was en dat was in een lunchroom/snackbar/petit restaurant en catering bedrijf.

  Had nooit gedacht dat ik uiteindelijk weer in deze branche zou belanden. in het verleden had ik zoals hierboven beschreven staat een krijger als baas. Hij was alleen belust op winst, was niet correct tegen het personeel en heb menig personeel huilend laten weglopen daar. Hoe die met zijn personeel omging was echt niet normaal. Ook ik heb daar vaak gestaan met de tranen in mijn ogen. Ben hier ook uiteindelijk weg gegaan na ruim 7 jaar.

  Later een diploma behaald voor onderwijsassistent. Ook in het onderwijs kon ik mijn plek niet vinden. Ik stond meer achter de leerling dan de manier van werken van de leerkracht en waar de school “zogenaamd voor stond”.
  Ik weet nog dat ik als eindwerkstuk ADHD had gekozen. Gezien vanuit mijn visie had ik een prachtig werkstuk gemaakt hierover. Dat vond ik tenminste….:) Jeetje wat heb ik het over me heen gekregen zeg, dat viel niet in goede aarde en kreeg bijna mijn diploma hierdoor niet.

  Ook hier kon ik mijn ei niet kwijt en voelde me niet op mijn plek( ondanks de lieve kinderen want die stonden hier helemaal los van. Zo heb ik nog heel wat verschillende baantjes gehad, wat het ook niet was voor mij.

  Nu ben ik 40 en na een lange zoektocht is dit baantje op mijn pad gekomen. Het is ongelofelijk maar waar. Ik heb een leuke baan met een hele lieve baas. Hij waardeert mij, hij laat mij vrij en laat mij meedenken op alle gebieden van de zaak. Aangezien hij een jonge starter is en geen ervaring heb, geeft hij mij de ruimte om met ideeën aan te komen en in te brengen. Hij is lief en sociaal gaat goed met zijn personeel om en is niet belust op winst maar op het welzijn van de klanten en ook van ons.

  Dit wens ik voor iedereen,

  liefs sabine