nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Hoe negatieve patronen kunnen ontstaan en hun gevolgen

De laatste jaren ontdekken steeds meer ouders dat hun kind hooggevoelig is, en dat dat het leven vaak niet gemakkelijker maakt. Zeker school kan regelmatig voor problemen zorgen. Het kind zit niet lekker in zijn of haar vel. Het heeft bijvoorbeeld vaak buikpijn of het wil niet naar school. Of ouders merken dat hun kind ongelukkig is, zonder dat ze hunouderwets klaslokaal vinger erop kunnen leggen wat er nou aan de hand is. Dat het dan toch school kan zijn, is soms een hele verrassing. Vaak omdat de school juist zo zorgvuldig uitgezocht is. Een warme school, met juist zo’n goed sociaal klimaat… Soms hebben ouders zelf niet de beste herinneringen aan school, en hebben ze dus heel bewust andere keuzes gemaakt dan hun eigen ouders gedaan hadden. En toch geeft dat geen garantie voor succes. De klik met de leerkracht bijvoorbeeld, of met klasgenoten is iets wat je als ouder niet in de hand hebt. Maar ook de leerbehoeften van een kind kunnen anders zijn dan ouders soms van te voren hadden ingeschat. Ouders die heel bewust voor Montessori kiezen en merken dat hun kind juist beter gedijt op regulier onderwijs. Of ouders die kiezen voor orde en structuur, terwijl het kind juist behoefte heeft aan vrijheid.

Gezien worden

Voor elk kind is het belangrijk om gezien te worden. Zeker op school, omdat het daar zo’n groot deel van de tijd doorbrengt. Dat geldt nog sterker voor hooggevoelige kinderen, omdat wat de omgeving uitstraalt zo diep tot hen doordringt. Én, als ze zich moeten aanpassen aan een manier van doen die niet bij hun past, krijgen ze daar eerder last van. Want ook dat is voor hun vaak veel intenser. schoolmeisjeHooggevoelige kinderen zijn daarnaast ook nog eens bijzonder gevoelig voor de verwachtingen van de leerkracht. Als ze voelen dat de leerkracht graag rustige, lieve kinderen in de klas wil, zal een groot deel van de hsp’ertjes zich op die manier gaan gedragen. Ook als ze zich eigenlijk niet zo voelen. Van buiten lijkt het dan of alles prima is. En om het lastig te maken, van binnen gedeeltelijk ook. Want het kind vindt het vaak ook echt fijn om op die manier de leerkracht te ‘helpen.’ Zeker als het in een klas zit waar dat nodig is. Maar dat is niet zo. In de klas zelf zullen ze de leerkracht geven wat hij/zij wil en zich op dat moment ook zo voelen. En alle andere gevoelens? Die stoppen ze weg… Negatieve gevoelens zijn namelijk signalen dat er iets niet in orde is tussen jou en de buitenwereld.

Een kind dat zich niet prettig voelt in de klas, om wat voor reden dan ook, krijgt van binnen
duidelijke signalen dat het niet op zijn of haar plek zit, en dat er dus iets moet veranderen. Helaas is school verplicht en kinderen realiseren zich dat vaak prima. Wat nu te doen? Je gevoel zegt
wegwezen, en je verstand zegt: dat gaat nog jààren duren…. Een veel voorkomende oplossing is dan ook om iets aan het gevoel zèlf te doen. Een signaal dat niet opgevolgd kan worden, blijft je je er immers bewust van maken dat er iets scheef zit, en dat maakt het moeilijker om het vol te houden. Want als je niet op je plek zit, en je weet dat dit nog wel een paar jaar zo doorgaat, is dat veel gemakkelijker volhouden als je je eigen gevoelens leert negeren of nog praktischer, helemaal wegstopt. En dan hangt het er dus maar vanaf of de omgeving je onbewuste signalen oppakt en er de juiste conclusies aan verbindt. kind-boosNatuurlijk gebeurt wegstoppen niet meteen, en niet de hele tijd. Een kind in een niet passende omgeving, zal signalen geven. Buikpijn bijvoorbeeld, of hoofdpijn. Maar ook driftbuien kunnen signalen zijn dat er iets niet klopt. Of gewoon niet willen, of extreem gaan hangen aan mama of papa. Op school is alles soms bij toverslag over. ‘Zie je wel,’ is dan vaak de conclusie van de volwassenen. En dat is regelmatig niet de juiste. Helaas weet een kind vaak zelf niet wat er aan de hand is. En waarom de klas geen goede plek is. Want de juf is toch lief, en er zijn genoeg aardige kinderen in de klas. Wat vaak echt zo is. En tòch klopt het niet. De conclusie ‘het ligt aan mij,’ is dan ook snel getrokken en dergelijke conclusies maken het wegstoppen van de negatieve gevoelens nog makkelijker, omdat dat het ‘juiste’ lijkt. Want de anderen hebben het toch ook? Maar niet alleen emoties worden weggestopt. Deze emoties zijn namelijk verbonden met intuïtie. Want het allereerste signaal dat iemand krijgt of iets bij je past is van je intuïtie. Als je daar vervolgens niet naar luistert, komen de emoties. Je intuïtie zei nee, je deed ja, en je voelt je ergens helemaal niet op je plek. Een tweede kans om naar jezelf te luisteren. Maar kun je haar ook pakken?

Veel hooggevoelige volwassenen hebben de ervaring dat hun signalen nooit opgepakt zijn. Ze ontwikkelden als kind dan ook dergelijke patronen en hoe nuttig ze op dat moment ook waren, in
parttime werkenje volwassen leven kun je daar knap last van hebben. Het uitschakelen van je intuïtie heeft bijvoorbeeld tot gevolg dat je kiest voor opleidingen of banen, die niet passend zijn. Je maakt niet langer keuzes op basis van je intuïtie, en je gevoel is niet langer de leidraad waaraan je afmeet of de situatie waar je inzit ook klopt. Omdat je nou eenmaal geleerd hebt dat je moet doorzetten, of omdat je er zo aan gewend bent geraakt dat het normaal is om je ergens niet prettig te voelen, dat je er in blijft hangen. Doordat je blijft hangen op een werkplek die niet past, of in een beroep dat het niet is heb je bijvoorbeeld een grotere kans op een burn out. Of op gezondheidsklachten.

Bewustwording is de eerste stap tot verandering. Kijk eens naar wat je doet. Past het bij je? Heb je
er plezier in? Zo nee? Waarom blijf je het dan doen? En kan het ook anders?

Veel succes!

Gerrie Damen

vitaal water
vitaal water
vitaal water
Gerry Damen
Mijn naam is Gerry Damen. Ik ben expert op het gebied van hooggevoeligheid en energiewerker. Hooggevoelig zijn is ontzettend leuk en een prachtig talent, mits je ermee om kunt gaan. Ik ben ervan overtuigd dat juist hsp-ers de wereld heel veel te bieden hebben. Daarom is het belangrijk om als je hsp-er bent goed op aarde te komen en in je kracht te zijn, zodat je je zielsmissie kunt gaan realiseren. Ik help mensen omgaan met hun hooggevoeligheid en met hun zielsmissie waarmaken. Hierbij werk ik o.a. met de Wet van de Aantrekkingskracht.
Vorig artikelYoga – Over De Mat Heen
Volgend artikelWaarom spiegelen kinderen?

6 REACTIES

 1. Mede door mijn HSP en het gebrek van de schoolleiding door mij niet te zien, zeker als het gaat om leerlingbegeleiding, heb ik mijn baan als docent opgezegd. Nu, na een transformatie-periode van 2,5 jaar ben ik druk bezig om mijn persoonlijke plan in te vullen. En zeker ook bezig met de uitvoer………..

 2. Ik herken veel dingen. Van wat ik vroeger ook heb ervaren.
  Maar ik ben zelf gelukkig sterk geworden en meer bewuster
  Van mijzelf. Dat ik ook net zo veel waard ben als een ander.
  Het alleen maar bergopwaarts gegaan met mij.
  Met soms een dipje.
  Als je het zelf niet red. Zou ik toch bij mijn zelf te raden gaan
  Is het niet beter om een assertiviteit cursus te gaan doen.
  Of een workshop te volgen waar hier boven over geschreven wordt.
  Ongelukkig blijven is erger. Negatievieteit uitbannen.
  Het is nooit te laat om te veranderen. Dat heb jezelfs deels in de hand.

 3. Hallo Anneke,

  Niet je omgeving sloopt jou, maar jij laat je slopen door je omgeving. Ik denk dat het tijd is dat je gaat accepteren dat je het hier op aarde moet doen, dat je het leven mag accepteren. Je staat buiten jezelf, waardoor je zo ontzettend ontvankelijk bent geworden, en je bent ook absoluut niet geaard, dan helpt het beschermen je ook niet ….. Ga aan de slag met jezelf, iets blijvends, waardoor je meer grond onder je voeten krijgt en kijk dan of het nog steeds om de werkplek gaat …. Weet dat alles wat je ziet, waar je last van heeft, iets in jou raakt, het komt in feite vanuit je zelf, de ander laat je dat met zijn gedrag zien. als je daar zo ziek van wordt en bevuild raakt, is het tijd om oude pijn los te laten.
  veel succes.

 4. Hallo Gerrie ,

  Veel wat ik lees komt bekent over.als kind naar een speciale school geweest. ik zag/hoorde veel .wijzelijk hield ik mijn mond. toch werd ik vaak als heks uitgescholden! ik was creatief en uite mijn gevoelens daarin. De School was goed daar kreeg ik extra lessen ( toen kwekelingen ) die kwamen en ik kreeg testen .Heb jarenlang last gehad van stralingen ,het sloopte me letterlijk. Ik werk in de zorg , maar het voelt de laatste tijd niet goed aan. Ik zie en krijg veel beelden van mijn omgeving.Daarnaast sloopt de omgeving mij .Mijn huisarts heeft al aan gegeven dat ik elders moet gaan werken . Ik krijg lichamelijke klachten maar wie wil mij nog hebben ? Ik ben 60 jaar . Vaak denk ik zelf dat ik hier niet hoor./ ik pas me aan maar dat is ook alles mee gezegt.
  Voel me opgelaten op werkplek .ze hebben me beloofd dat ik meer uren zou krijgen .Ik heb niks gekregen anderen allemaal wel. Ik weet niet precies waarom alles anders loopt . wordt hier zo ongelukkig van en daarbij bij het heaing heb ik even energie maar dat verdwijnt zo weer. Er zijn zoveel zuiger hier op aarde . Ik weet hoe ik me moet beschermen . Maar door al die negatieve mensen om me heen . wordt ik steeds beroerder. Alles waar ik voor stond is weg ..het glijd meer neerwaars ..Ik weet ook niet of ik hier blijf . Krijg met deze gedachten vaak veel veertjes op mijn pad , maar ik krijg geen boodschap terug .
  hsp is soms helemaal niet leuk .

  • @Anneke, Lieve Anneke,

   Ik herken je verhaal. Ik ben iets jonger dan jij bent en stap nu eindelijk uit die moeilijke periode.
   Ikzelf heb healingen, die daadwerkelijk opruimen uit je energetisch veld.
   Angsten, oude situatie’s, beelden van vorige levens, nare situatie’s, noem maar op, ik heb ze los gelaten.

   Het is heel belangrijk voor jezelf te kiezen.
   Je schrijft dat je je aanpast: aanpassen is de grootste killer die je kan toepassen. Het haalt je van jezelf weg.
   Je schrijft van alles hoe je je voelt. Is dat niet voldoende voor jou om eens goed naar jezelf, je hart, te luisteren?

   Er zijn veel zuigers op aarde schrijf je. Probeer niet te kijken naar die ander, maar hoe jij erin staat. je staat behoorlijk open en daarom lekt jouw energie weg. Door je aan te passen, geef je je eigen energie weg.
   Houd het bij jezelf, het gaat tenslotte om jou en jou alleen!!!

   De buitenwereld is een spiegel van jezelf. De buitenwereld is negatief schrijf je, maar de buitenwereld laat zien hoe jij ten opzichte van jezelf staat. Je gaat zelf over je eigen grenzen heen (aanpassen).
   En dan mopper of klaag je. Dat is niet eerlijk naar jouzelf toe.
   Het is geen verwijt, Anneke, maar ik wil je laten inzien, dat alles bij jezelf begint.

   Start een goede healing, niet eentje die je tijdelijk wat energie geeft. Dat doet een kop koffie ook, en vervolgens daalt je energiepeil verder omlaag.

   Anneke, geloof me, het universum laat jou zien dat jij meer voor jouzelf mag gaan zorgen. Daarom loopt het niet meer op jouw werk, jij mag eens voor jouzelf gaan zorgen i.p.v. voor een ander.
   Die witte veertjes ZIJN de boodschap.
   Wanneer jij weer jouw kracht hervindt, is HSP zijn een gave i.p.v. een opgave.

   Warme groet,
   Yvonne

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie asch
vul je naam in