HSP- Het belang van gemoedsrust
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Waarom we rust en vrede nodig hebben en hoe we dat kunnen vinden

Meer dan wat ook hebben hoogsensitieve mensen rust nodig. En gemoedsrust nog meer dan rust op zich. Gemoedsrust is het gevoel dat alles oké is in onze wereld en dat we ons nergens zorgen over hoeven te maken. Deze rust geeft ons de ruimte en de vrijheid om alles wat ons afleidt en stress geeft te laten voor wat het is. Het geeft ons tijd om na te denken en om gewoon te “zijn”, wat op haar beurt weer de gelegenheid geeft voor het opbloeien van creativiteit.

Gevoelige mensen hebben creativiteit nodig als een uitlaatklep voor alle energie die we in ons opnemen en als manier om uitdrukking te geven aan alle informatie die we opdoen. We hebben het nodig als manier om onszelf uit te drukken en om op een zinvolle manier contact te maken met anderen.

nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

We hebben niet alleen tijd nodig om alleen te zijn, hoewel dat belangrijk is. Tijd alleen zijn met verontrustende gedachten of angsten helpt niet. We hebben rust en kalmte nodig. Dat is wat je krijgt als je weet dat je gewoon je ogen kunt sluiten en je gedachten simpelweg voorbij laat komen als ontluikende knoppen. En dat kan alleen als je voor jezelf de omstandigheden hebt geschapen die je stress beperken, of die stress nou komt van je werk, je familie, je vrienden of je bezigheden.

Je overweldigd voelen is iets wat veel HSP’s ervaren, en daarom is het van essentieel belang dat we tijd maken voor onszelf en een leven creëren dat geschikt is voor onszelf in plaat van voor anderen. Dat bevalt misschien niet iedereen en het kan een vreemde indruk maken, maar als het voor jou goed voelt, heb je wel ruimte om adem te halen.

Om die gemoedsrust dagelijks te ervaren, moet je op zoek of zelfs op jacht naar een kalm en harmonieus bestaan, en moet je daarnaast in staat zijn om steeds weer te uit te vinden hoe je stress en afleiding bij je vandaan houdt. Dit is geen egoïsme. Dit is hoe een hoogsensitief mens kan gedijen.

En je doet het als volgt:

 • Geef voorrang aan tijd voor jezelf hebben. Pak niet hier en daar een paar minuten die als broodkruimeltjes over zijn. Zet het in je agenda, plan het.
 • Doe wat je nodig hebt om te ontspannen. Soms heb je alleen wat tijd nodig om afstand te nemen van alle prikkels en lawaai; doe dan gemakkelijke kleren aan, doe de deur op slot, kijk naar buiten en haal alleen maar adem.
 • Leid je energie in banen. Als je onrustig of gestrest bent na een dag werken of van huis weg te zijn geweest, probeer dan niet deze gevoelens te onderdrukken. Maak je er los van door oefeningen te gaan doen (wandelen, hardlopen, aerobics) om de spanning eraf te halen of doe iets creatiefs (schrijven, schilderen, zingen, praten) om de onrust op te heffen. schelp
 • Vind uit waar je hart naar uit gaat. Kom erachter wat je echt graag doet en doe het ook. Het is dat wat je zelfs zou doen, al had er nog nooit iemand van gehoord en kon je er niks mee verdienen, maar waardoor jij je gelukkig voelt, als je het doet of erover praat. Of het nou tuinieren is, of pottenbakken of een hond trimmen, als je tijd besteed aan doen wat goed voor jou voelt, zal dit je helpen te aarden en een gevoel van innerlijke rust geven.
 • Blijf uit de buurt van mensen die niet goed voor je zijn. Deze mensen kunnen als geen ander je energie en je gevoel van rust aftappen. Als je spanning voelt als iemand in je buurt is of opmerkt dat je meer ontspannen bent als ze niet bij je in de buurt zijn, probeer dan hun gezelschap zo veel mogelijk te vermijden. Als iemand je onrustig maakt, of bezorgd, of onzeker, of boos, of je een slecht gevoel over jezelf geeft, vraag je dan af of je zonder deze mensen niet gelukkiger zou zijn.

9 REACTIES

 1. Dit artikel is perfect voor mij en dat komt omdat ik eindelijk zover ben om een heleboel van mijn leven te begrijpen en te kunnen gaan focussen op mijn doel.

 2. Dit artikel geeft mijn probleem weer, helaas niet de oplossing. Ik doe wat ik nodig heb om te ontspannen, dan is de dag om. Hiermee kan ik mijn leven net, of net niet, aan, verder kom ik nauwelijks. Kon ik maar een energiehypotheek krijgen, een voorschot op de energie die ik straks hoop te hebben, waarmee ik dat meer ontspannen leven zou kunnen organiseren.

  • wat ik zelf direct lees is dat wat jij doe niet de oplossing is, want het ontspannen is een hulpmiddel maar het uiteindelijke doel is dat je gaat doen wat je echt wilt. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

 3. ik ook….. recentelijk mezelf gediagnostiseerd. Ik heb de zorg voor mezelf naar een hoger level gebracht. Ik woonde in een woonwijk. Nooit stilte. Nooit rust. Toeterende auto's, roepende mensen altijd geroezemoes. Ruis van het leven. Ik had altijd al de ambitie in het bos te willen wonen. Ik hield altijd al van kamperen enzo. Ik heb een voorliefde voor het bos. De bomen filteren het geluid. Onlangs heb ik een bosperceel gekocht met recreatie bestemming. Ik woon nu illegaal in dit piepkleine woninkje. De stilte daar is onbeschrijfelijk. Heilzaam. Ik ben op die plek heel erg op mezelf. Soms TE stil. Ademen is ook goed. Ik bedoel bewust ademen. Mediteren. Kan ik HSP's aanraden. Tot slot heb ik besloten minimalistisch te leven. Te veel aan spullen en bezittingen kunnen voor HSP's ook voor afleidingen zorgen. Ik heb 80% van mijn bezittingen weggedaan. Ik mis niks. Het voelt goed. Spullen die ik niet heb hoef ik ook niet te managen. te beheren. Te bewaren. Het geeft rust en ruimte.

 4. Klopt helemaal,ik ook HSP er neem ook regelmatig even tijd voor mezelf.Even de natuur in doet bij mij wonderen,ik stuur via de boomwortels mijn negatieve energieen(opgepikt via andere personen die ik tegengekomen ben)terug de aarde in en tank tegelijkertijd van bovenaf ''schone'' energie weer terug.Ook helpt het prima als ik mijn koptelefoon op zet en naar een van mijn engelenmuziek cd's luister,heerlijk is dat,dan voel je je daarna weer helemaal opgeladen!Daarnaast ''moet'' ik me beter aanwennen,mezelf goed af te sluiten voor bepaalde personen en voordat ik grote menigtes/ruimtes in ga.Maar gelukkig heb ik in mijn omgeving mijn eigen levende ''engelen'' die mij steeds meer leren en me ervan bewust maken,wat ik zelf allemaal kan en weet en voel.Maar vooral,hoe ik daar iets uit kan halen voor mezelf ,maar er ook anderen mee kan helpen.

 5. We kunnen rust en stilte in onszelf zoeken, bijv. tijdens meditatie, maar we vergeten soms dat diezelfde (onbegrensde) rust en stilte overal om ons heen aanwezig is. Het meest duidelijk is dit in de natuur. Je ervaart diepe stilte en rust tijdens een wandeling in een bos, op open zee, in de woestijn of tijdens het kijken naar de sterrenhemel, noem maar op. Het is één manier om stilte die in feite rondom je is bij je naar binnen te laten komen, maar dan moet je jezelf wel openstellen.
  Stilte heelt, maakt gezond en geeft antwoord op je vragen.

 6. Bedankt voor dit artikel. Ik heb na 27 jaar werken nu eindelijk gemoedsrust gevonden. Sinds ik werkloos ben -sinds 2 maanden- voel ik me beter dan ooit. In mijn eigen energie, en ritme. Zelfs dat ik straks maar 200 euro per maand overhou doet me niets. Ik voel me innerlijk zo rijk. Ik kan luisteren naar wat mijn lichaam nodig heeft en ben erachter dat ik met mijn hsp al die 27 jaren in een overlevingsstand heb gefunctioneerd. Eindelijk eens tijd om in de avond met een vriend of vriendin koffie te drinken voor een leuke relatie, of iets. Daar had ik eerder geen energie voor. Het weekend was ook altijd puur alleen om te ontladen. Ik begreep het nooit. Ik was positief en het zat echt niet tussen mijn oren. Telkens weer met goede moed en enthousiast iets doen en dan telkens weer uitputting. Ik weet gewoon nu dat ik super hooggevoelig ben. En het laatste -werk- jaar heb ik wel tools geleerd, maar dan nog was het lastig om opgeladen te blijven, vooral in een omgeving waar de intenties/energieën niet zuiver -zijn omdat je alles binnen krijgt/voelt-. Ook al weet je dat het niet van jouw is, het is dan lastig om jezelf te blijven, je moet je afsluiten en dat leeft niet prettig. Ik ben dankbaar dat ik nu even thuis kan zijn. Alleen weet ik nog niet voor de toekomst hoe verder. Gelukkig heb ik wel een opleiding gedaan vorig en dit jaar die bij mij past, alternatief en intuitief. Mijn intuitie heeft zich razendsnel ontwikkeld en misschien dat ik daar straks iets mee ga doen. Maar voor nu wil ik eerst eens eindelijk leven in gemoedsrust, in een heerlijke zuivere omgeving.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie achter
vul je naam in