HSP en het Goed willen doen
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Heel veel HSP’ers willen alles ontzettend graag goed doen. Alleen: wat is goed? En: volgens wie dan? En hoe weet je dat dan?

Goed en Fout

We hebben allemaal een aangeboren verbinding met Boven, met onze Ziel en daarmee met de uiteindelijke Bron van het Goede. Als baby leven we in die vanzelfsprekende manier van zijn en alles is Goed. Dan worden we groter en ontdekken we dat er goede en foute manieren zijn.

Als je probeert te kruipen en je zet je kracht verkeerd in, ga je achteruit. Hoe frustrerend ook, je blijft achteruit gaan tot je het op de goede manier doet. Heb je met lopen je balans verkeerd, dan val je. Allemaal heel natuurlijk, en op zich niet problematisch.
Als je wat ouder wordt, merk je dat je gedrag invloed heeft op hoe mensen met je omgaan.
Als je bepaalde dingen doet, krijg je goedkeuring. Als je andere dingen doet: het omgekeerde.
Je ontdekt dat goed en fout een morele lading kunnen hebben en dan wordt het interessant.

Het Goed doen of het Goede doen?

Want wat nu, als wat ‘goed’ is, niet overeenkomt met wat je doorkrijgt via je lijntje? Of wat als je voelt dat hoe jij van binnen bent, door de buitenwereld wordt afgewezen? Wat als er andere informatie tussen jou en je ziel komt, zodat wat je van boven doorkrijgt gekleurd of iets totaal anders is?

Kinderen willen graag hun ouders behagen en als wat ze doen hun ouders blij maakt en het in overeenstemming is met hun zielsboodschap en hun lichaam dan is er harmonie en groeit in een kind het zelfvertrouwen en het weten dat het zichzelf mag manifesteren zoals het is.

Goed is: volgens de regels

Sociale regels zijn niet altijd makkelijk te begrijpen en ze kunnen een hooggevoelig kind zeker verwarring geven. Maar blijkbaar is het voor de rest vanzelfsprekend.
Oei, het hooggevoelig kind zoekt het probleem bij zichzelf.
Wij gingen naar de kerk thuis. En dat was vervelend en saai en ik moest stil blijven zitten. Dat was heel erg saai. Maar dat lag blijkbaar aan mij. Ik deed het fout…

Goed is: wat anderen acceptabel vinden

‘Praat niet zo snel, doe nou eens rustig.’ Die boodschap heb ik zo vaak gehoord, dat ik diep verinnerlijkt heb dat gedrevenheid en enthousiasme maar nutteloze, verkeerde en vooral rare eigenschappen waren.  En dat die bobbelende, bruisende kern van levensenergie iets verkeerds was, want tè. En alles waar tè voorstaat was verkeerd, zei mijn moeder. De diepe schaamte die ik daarmee ontwikkelde over een deel van mijn diepste zijn heeft zwaar bijgedragen aan mijn latere vermoeidheidsklachten en energiegebrek.

Goed is: wat de autoriteiten zeggen

Als kind hebben de volwassenen de macht en ze lijken het allemaal ook nog eens precies te weten. Dan is de stap om hen te vertrouwen op het moment dat je innerlijk iets anders zegt snel gemaakt. Als je genoeg eigen ruimte kreeg, kun je dat best hebben. Maar als je ouders hebt die zèlf hun zielsverbinding kwijt zijn geraakt, zijn dat je voorbeelden. Met alle gevolgen van dien, zeker voor hooggevoeligen bij wie informatie extra diep binnenkomt.

Autoriteit buiten jezelf leggen zorgt voor verlies van verbinding met je Ziel

Er is een wezenlijk verschil tussen doen wat iemand zegt omdat je het ermee eens bent, of omdat je het gevoel hebt dat die ander iets over jou te zeggen heeft. Autoriteit en Autonomie horen bij je 7e Chakra. Daar komt je Zielsinformatie binnen.
Maar op het moment dat je hebt afgeleerd te vertrouwen op je zielsinformatie en je wezenlijke innerlijke integriteit ben je vatbaar voor energieën van buiten, die zich in je 7e chakra nestelen of tussen jou en je zielsinformatie in gaan hangen, zoals:

  • De energie van de kerk die nog steeds in de maatschappij hangt met het idee dat de mens van nature zondig is. Vergis je niet, ook al ben je niet kerkelijk opgevoed, de boodschap zit diep in dit land.
  • De energie van de familie waarin je opgroeide; hoe onvrijer hoe meer geblokkeerd.
  • De energie van de omgeving. Wij zijn zó, en zo moet jij ook zijn.

Dergelijke energieën zijn vaak dominant, zwaar en donker. Je voelt dan: ‘ik mag niet’, of ‘ik moet’, terwijl bijvoorbeeld je lichaam je laat weten dat het zo echt niet meer kan. Maar het kan zo normaal zijn dat ze er zijn, dat je je niet eens realiseert dat ze er zijn. Want: iedereen in je familie of in je omgeving leeft zo. Dit is hoe het hoort, hoe het goed is. En verzet voelt al heel snel als slecht.

Heel jezelf

De boodschap van dergelijke semi-autoriteiten is altijd gericht op angst. Jouw angst geeft hen macht.
De oplossing is om je angsten te gaan helen.

Als je merkt dat je vastzit, is het zaak om je autonomie terug te gaan pakken en je eigen autoriteit te worden. Dit is waarlijk volwassen worden, gaan staan voor wie je bent. Je eigen verbinding terugpakken met je Ziel, maar ook met de aarde. Realiseer je dat je volwassen bènt, al verantwoordelijk bènt. En dat je dus vrij bent om te doen wat je wil. Omarm je leven, want het is van jou.

vitaal water
vitaal water
vitaal water
Gerry Damen
Mijn naam is Gerry Damen. Ik ben expert op het gebied van hooggevoeligheid en energiewerker. Hooggevoelig zijn is ontzettend leuk en een prachtig talent, mits je ermee om kunt gaan. Ik ben ervan overtuigd dat juist hsp-ers de wereld heel veel te bieden hebben. Daarom is het belangrijk om als je hsp-er bent goed op aarde te komen en in je kracht te zijn, zodat je je zielsmissie kunt gaan realiseren. Ik help mensen omgaan met hun hooggevoeligheid en met hun zielsmissie waarmaken. Hierbij werk ik o.a. met de Wet van de Aantrekkingskracht.
Vorig artikelGaat alles vanzelf in de ontwikkeling van een kind?
Volgend artikelStap uit je overleefstand

5 REACTIES

  1. Luister…ik vind het erg dat je het geloof zo zwart/wit afschildert.Ik zelf heb er ontzettend veel steun aan..en ook vele goede vrienden.En God die mij leven leidt en ondersteun zeg alles wat voor mij het beste is. Dus please niet gelijk oor delen.

  2. Ik kan me helemaal vinden in dit artikel. Ik weet dat het zo is en toch blijft het verschrikkelijk moeilijk. Moeilijk om je eigen keuzes te maken als deze afwijken van de norm. Vaak door onzekerheid volg ik de kudde maar weer. Een overlevingsmechanisme die ik nu zie. Ook de gedachte, dan zal het wel aan mij liggen ken ik maar al te goed. Dank je voor dit heldere stuk.

    • Ook ik ervaar hoe moeilijk het is om je eigen keuzes te maken die afwijken van de norm. Toch zal ik niet altijd achter de kudde aanlopen. En ja , dat wordt me niet altijd in dank afgenomen.Esther , ik hoop dat je jezelf gunt af en toe meer naar je binnenste te luisteren , dat je niet altijd achter de kudde hoeft aan te gaan.Er zijn immers ook meerdere wegen naar Rome.Wens je moed en Succes ! Groetjes Corrie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie asch
vul je naam in