Een fijngevoelige High Sensation Seeker noem ik mezelf dezer dagen.
Fijngevoelig bekt – vind ik dan – lekkerder dan hooggevoelig en het genereert minder opgetrokken en gefronste wenkbrauwen dan HSP. Iets waar ik als HSP toch erg gevoelig voor ben…
Zo zat ik laatst bij het haardvuur met twee extreem sensitieve vrouwen te praten over onze struggles op liefdesgebied. Toen ik tegen één van hen opperde dat ze zo gevoelig is, weersprak ze dat meteen. Alsof ik haar beledigde.

door Neske Beks

De ander – zo mogelijk nog gevoeliger van aard – sprak mijn beweringen ook net zo heftig tegen.

Pas halverwege het gesprek besefte ik dat woorden als gevoelig en hooggevoelig bij deze twee zeer avontuurlijke maar tevens zeer sensitieve wild women beelden opriepen van oversensitieve, hoog-allergische, zeer snel overprikkelde geitenwollensokkentypes en elf-achtige bijna halfdoorzichtige übergevoelige mensen die niet eens een lichte aanraking aankunnen.

Begrijp me goed: ikzelf heb niks (meer) tegen dit soort mensen. Ik waardeer steeds meer hun vermogen zich overeind te houden in een wereld met veel harde energie.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

En sinds ik mijn eigen fijngevoeligheid omarmd en geaccepteerd heb, begrijp ik hen des te beter en waardeer ik ook meer dat ze hun grenzen zo goed aangeven.
Vroeger, toen ik me minder bewust was van mijn fijngevoeligheid was ik echter een van de eersten die haar wenkbrauwen optrok als ze mopperden of hun grens aangaven.

Nu weet ik dat dat was omdat ze mijn eigen sensiviteit spiegelden.

Daar was ik me toen enkel niet zo bewust van. Vandaar het gefrons en de weerstand…

DE COMBI HSP / HSS

Misschien is dit artikel dan ook meer gericht op de minder bewuste lezer van de website en/of op de omgeving die niet altijd even begripvol reageert. Wat het hoog- of fijngevoelig voor mij en sommige anderen om mij heen ingewikkeld maakt is niet alleen het HSP zijn, maar ook zeker de combi HSP met HSS / a Highly Sensitive Person who also is a High Sensation Seeker.sensatiezoeker

Je hebt Rustzoekers, ongeveer 70% van de HSP-ers valt hieronder & Sensatiezoekers/High Sensation Seeker , circa 30% van de HSP’ers valt hieronder. Dit worden ook wel High Sensation Seekers genoemd, afgekort tot HSP HSS

Deze laatste toevoeging heeft mij er heel lang van weerhouden toe te geven dat ik HSP ben. Want hoe kon ik nou HSP zijn? Ik, ik die van harde muziek hou, ik die een wild nachtleven leidde jarenlang, ik met mijn voorkeur voor heftige en uitgesproken geliefdes en ja ook ik met mijn vriendenkring vol dramatische, luidruchtige en weinig empathische vrienden…
Pas toen ik het boek Hoogsensitieve personen in de liefde las waarin flink wat aandacht wordt gewijd aan de High Sensation Seeker, begreep ik dat ik een kwartje was met minstens twee verschillende kanten.
Waar ik nog een tijdlang had gedacht dat ik misschien wel een borderliner was die haar gedrag binnen de lijntjes wist te houden door een aardig dosis discipline en empathie, begreep ik pas wat en hoe ik werkelijk ben toen ik over de combi HSP/High Sensation Seeker las…

GASSEN EN REMMEN

Mijn kindertijd, jeugd en adolescentie werden bijna volledig beheerst door het proberen gewoon of normaal te zijn, zoals de rest, minder gevoelig. Niet allergisch, huilerig of bang zoals mijn beste vriendinnetje op de lagere school maar minstens net zo gevoelig.Ik was een durfal die zichzelf overwon door alles – en meer – te doen en te durven, ik was degene die altijd stond te springen om een nieuw logeeravontuur ook al wist ik dat elke keer weer die overrompelende heimwee kwam als ik ’s avonds laat in de vreemde lakens lag. Ik was een HSP kind met HSS weet ik nu. Jammer dat niemand om mij heen dat destijds begreep.
Je HSP natuur wil niet overprikkeld worden, maar onderprikkeld zijn vindt je High Sensation Seeker natuur weer saai.rustzoeker De HSP maakt dat je in staat ben op een erg subtiel niveau boodschappen van de buitenwereld op te vangen, maar als High Sensation Seeker ben je soms teveel gericht op de buitenwereld en is het moeilijker om dicht bij jezelf te blijven. Je voelsprieten tasten voortdurend af of de buitenwereld veilig is, terwijl de échte veiligheid juist binnenin jezelf te vinden is.
HSP met HSS zijn voelt vooral alsof je met je ene voet op het gaspedaal drukt en met de andere op de rem. En dat dan voortdurend.
Ik zeg altijd: soms komt je beste leraar vermomd als ziekte en/of depressie langs “. Jarenlang heb ik geleefd alsof ik een voetbalveld aan ruimte had qua flexibiliteit in doen en denken. Pas na een lang ziekte- en herstelproces was ik er klaar voor te accepteren dat mijn ruimte slechts zo groot is als een twijfelaar-matras in plaats van het voetbalveld aan ruimte dat ik dacht te hebben. Dat was en is flink bijstellen voor mezelf en misschien nog meer voor mijn omgeving.
Een training in fijngevoeligheid voor beiden dus.Daardoor vallen sommigen vrienden weg. En komen er nieuwe vrienden bij.

Sinds ik dat geaccepteerd heb en daarin grenzen leer aan te geven, glijdt mijn achtbaanwagentje wel met veel minder schokken door de achtbaan die het leven is.

TIPS:

– Artikel Nieuwetijdskinderen https://www.nieuwetijdskind.com/kenmerken-nieuwetijdskinderen/

artikel over Hoogsensitieve personen in de liefde: https://www.nieuwetijdskind.com/hoog-sensitieve-personen-in-de-liefde-elaine-n-aaron/

Hoog Sensitieve Personen In De LiefdeHet boek Hoog Sensitieve Personen In De Liefde

 

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

3 REACTIES

  1. Dank je voor je mooie tekst! Ik had het graag een 10 jaar geleden gelezen toen ik ook dacht borderline te hebben. Ik ben er op mijn 35e achter dat ik HSP HSS ben en dat voelt zo fijn het te weten. Je beschrijft het helemaal zoals ik het voel.

  2. Ik vind dat een goeie om het fijngevoelig te noemen, dat ga ik voortaan ook doen. Veel beter te begrijpen voor mensen en te accepteren, en ik hoef dan inderdaad niet meer tegen de afwijzende of lichtelijk afkeurende blik aan te kijken, hoop ik.