HSP & Intuïtie: 3 tips om je intuïtie te vergroten

Als je hooggevoelig bent dan ben je niet alleen gevoelig voor dat wat er om je heen gebeurt, maar ook gevoelig voor dat wat er binnenin je gebeurt. Je voelt alles sterker, maar je hebt ook van nature de potentie om sterker verbonden te zijn met je eigen intuïtie. Ik noem dat wel eens: horizontale en verticale sensitiviteit.

Met horizontale sensitiviteit bedoel ik het oppikken van emoties, energieën en indrukken van dat wat er om je heen gebeurt. Je kunt je dat voorstellen als informatie die horizontaal vanuit de omgeving bij jou binnenkomt.

Met verticale sensitiviteit bedoel ik het oppikken van energieën, signalen, gevoelens, informatie van je hoger zelf en je intuïtie. Dat kun je je symbolisch voorstellen als informatie die verticaal (van bovenaf) bij jou naar binnenkomt.

Dit zie ik als twee vormen van sensitiviteit, twee kanten van dezelfde medaille. Ben je gevoelig voor dat wat er in je omgeving gebeurt dan heb je ook de potentie om gevoelig te worden voor de informatie van je hoger zelf, innerlijke wijsheid of intuïtie. Intuïtie zie ik daarbij als de communicatie tussen je hoger zelf (het deel van jou dat niet in je lichaam zit) en je menselijk zelf (jij in je lichaam met al je menselijke ervaringen).

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Vaak is het zo dat je eerst een balans moet zien te vinden in die horizontale sensitiviteit. Als je nog in de overlevingsstand staat en continu uit balans en overweldigd raakt door dat wat je voelt van anderen, is er weinig ruimte om je intuïtie te ontwikkelen.

Heb je echter die balans gevonden en ben je uit de ‘overlevingsstand’ met je sensitiviteit, dan wordt er van alles mogelijk. Als je (beter) bij jezelf kunt blijven en kunt loslaten wat niet van jou is, dán komt er ruimte voor intuïtie.Intuïtie-hsp

3 tips om je daarbij te helpen:

1)Wees je bewust van de grens van jouw energieveld

Een gezond energieveld is een ei-vormig veld die zich uitstrekt tot een armlengte afstand van je lichaam (voorkant, achterkant, zijkanten, boven én onderkant van je lichaam).

Stel je voor dat je die ruimte helemaal vult met jouw energie, en dat er een heldere, duidelijke grens is waar jouw energie ophoudt en de buitenwereld begint.

Stel je voor dat je jouw energie aan jouw kant van die grens houdt. Dit is heel belangrijk want zodra jij naar buiten gaat met je energie zet je als het ware de deur open en dan komt er ook weer van alles naar binnen.

2) Neem elke dag minstens 2 x 10 minuten helemaal voor jezelf.

’s Ochtends kun je die tijd gebruiken om te gronden en weer even helemaal in je lichaam en in het hier en nu te komen (want als je slaapt ga je uit je gronding). Zo bouw je een fundering voor je dag.

’s Avonds kun je die tijd gebruiken om heel bewust jouw energie terug te halen zodat al jouw energie binnen de grenzen van je eigen energieveld is. Vervolgens kun je je voorstellen dat je alles wat niet van jou is via je gronding de aarde in laat stromen.

3) Oefen jezelf in afstemmen op je gevoel en je intuitie

Soms is intuïtie gewoon: volgen wat goed voelt voor jou op dat moment. We hoeven het niet altijd heel ingewikkeld te maken.

Het probleem is dat als je heel gevoelig bent, er als het ware een ruis kan komen op je eigen gevoel en intuïtie, door alles wat je van anderen oppikt. Daarom is het zo belangrijk om tijd voor jezelf te nemen en steeds weer even terug te komen bij jezelf. Op die manier kan je eigen kompas, je intuitie, weer ‘helder’ worden.

En dat vraagt oefening. Wanneer je je gegrond, rustig en in je centrum voelt, kun je verbinden met je hart en eens afstemmen op wat goed voelt voor jou op dit moment. Zonder oordeel.

Als je een keuze moet maken, denk daar dan niet alleen over na maar neem ook even de tijd om beide opties te ‘voelen’. In plaats van ‘ik ga er even over nadenken’ wordt het ‘ik ga er even over voelen’ (in balans met het denken natuurlijk, we willen een gezonde balans tussen hoofd & hart!).Intuïtie-en-hsp

Kijk wat er gebeurt in je lichaam als je aan je keuzemogelijkheden denkt. Observeer zonder oordeel en vergelijk. En kijk wat er gebeurt als je deze kleine duwtjes begint te volgen.

Dit soort oefeningen helpen je een gewoonte te maken van het afstemmen op jezelf en daarmee wordt het afstemmen op je intuïtie een stuk eenvoudiger.

Durf vervolgens te kiezen voor jezelf en dat wat voor jou goed en juist voelt, en kijk waar dat je brengt.

 

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

2 REACTIES

  1. Helemaal gelijk galadriel. ik denk er het zelfde over.
    Meestal ontbreekt het mij aan tijd.
    Of je zou het gewoon tijd moeten maken.
    Dealen tussen die twee is altijd moeilijk.

    ❤️ Jannie.