Maakt het tonen van je kwetsbaarheid je krachtig of een schietschijf? Wat het antwoord op deze vraag is, hangt af van of je in balans bent of niet. Welke vorm van kwetsbaarheid herken jij nu in je leven?

De kwetsbaarheid van hooggevoeligheid

Wanneer je hooggevoelig bent, is het extra van belang te zorgen dat jij goed bij jezelf kunt blijven om niet ten prooi te vallen aan je kwetsbaarheid. Als je hooggevoelig bent, sta je open voor allerlei signalen waar de meeste mensen zich niet eens bewust van zijn. Waar de gemiddelde mens warm, neutraal en koud ervaart, voel jij het subtiele verschil van één graad. Een voorbeeld: je bevindt je in een conflictsituatie. Omdat je hooggevoelig bent, zie je tijdens die situatie al in waar jouw stukje van het conflict zit én hoe heftig het voor je aanvoelt. Ook maakt het uit met wie je een conflict hebt. Heb je een conflict met iemand die jou wel begrijpt maar ook zijn of haar eigen standpunt heeft, dan zul je hier makkelijker mee om kunnen gaan dan wanneer je een conflict hebt met iemand bij wie je je onbegrepen voelt. Dat komt doordat de ander het stukje van zichzelf niet altijd inziet en jij jouw eigen aandeel wel. Een ander aandachtspunt is dat je je zó vereenzelvigt met de ander vanuit de empathie die je met je geboorte meegegeven is, dat je in de energie van de ander bent gekropen. Dit gaat vaak heel onbewust en kan zich uiten in de gedachte dat het aan jou ligt, dat jij overdreven of gevoelig reageert of dat je de ander lastig valt met jouw kant van het verhaal bijvoorbeeld. Je raakt dan van jezelf af en zweeft eigenlijk wat tussen jou en de ander in.

Nu lijkt het misschien net of er alleen lastige situaties zijn waarin je kwetsbaar bent, maar er zijn ook leuke situaties te bedenken. Denk je maar eens in hoe je als hooggevoelig mens met een ervaring als verliefdheid omgaat. Deze ervaring is voor elk mens al een intense belevenis. Immers, we slapen en eten er niet meer van! Maar als je nu hooggevoelig bent en dit dus uitvergroot ervaart, kan dit behoorlijk veel impact in je leven hebben. De roze bril is nog intenser roze en door het meer openstaan met al die verliefde vibes, is de neiging om één te worden met de ander en dus van jezelf af te raken, groot.

 Hoe ga je ermee om?

Hoe zorg je ervoor dat je als hooggevoelige dicht bij jezelf blijft, om te voorkomen dat je ten prooi valt aan je kwetsbaarheid? Daar zijn verschillende technieken voor, zoals visualisaties. Wanneer je de behoefte voelt deze te gaan toepassen, vind je op het internet talloze voorbeelden. Kies de visualisatie die bij je past. Veelal helpt het wortels onder je voeten te visualiseren die diep de grond in gaan. Ook is het belangrijk om jezelf regelmatig energetisch te reinigen. Hiermee ruim je je eigen energetische ‘rommel’, zoals ergernissen, vermoeidheid en emoties op. En niet alleen die van jezelf, maar ook die van anderen, die vaak zonder dat je er erg in hebt naar binnen geslipt zijn. Een vriendin legde me ooit uit dat je als hooggevoelig mens een soort verlicht bushokje bent in de nacht. Mensen komen graag op dat licht af en brengen daarbij hun eigen issues met zich mee!

Een visualisatie die hierbij kan ondersteunen:

Stel je een grote ronde lamp met wit licht ongeveer een meter boven je hoofd voor. Visualiseer nu dat je het licht uit de lamp in je aura trekt, rondom, boven en onder je, Ongeveer een meter, meer mag ook. Wanneer je hele aura gevuld is met dit licht, trek je het vanuit de lamp via je hoofd je lichaam in en vul je je lichaam ermee. Vergeet ook niet alle hoekjes en gaatjes te vullen. Zie je donkere energie zitten, focus hier dan even op en breng hier extra licht, tot de donkere energie verdwenen is.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Wanneer je je weer opgeladen en fris voelt, ben je klaar.

Neem als dat nodig is rustig de tijd om de situatie waar je mee rondloopt even voor jezelf helder te krijgen. Neem wat afstand van de persoon die er eventueel bij betrokken is en voel voor jezelf wat het met jou doet en wat jij nodig hebt.

Visualisatietechnieken zijn tools, een soort ‘eerste hulp bij energie-onbalans’. Maar, het belangrijkste om goed in evenwicht te zijn en te blijven, is zelfkennis. We kunnen ervaren dat we door anderen geraakt worden omdat ze iets in ons laten zien wat van onszelf. Het kan daarbij om positieve en minder positieve eigenschappen gaan. Vervelende eigenschappen zien we liever niet van onszelf, dus verhullen we die zo goed mogelijk. Vroeg of laat echter zal iemand die eigenschappen terugspiegelen; het is aan jou of je dat dan als een spiegel oppakt. En alsof het Leven het begrepen hebt, bezit je als hooggevoelig mens de gave om altijd bezig te zijn met je zelfontwikkeling! Zelfreflectie is dan ook een automatisme bij veel hooggevoelige mensen. Zo automatisch dat het vaak verbazing oproept dat niet iedereen de hele dag nadenkt over zijn of haar keuzes of bepaalde situaties. Je zelfreflectie en wens tot ontwikkeling helpt je om je zwakke plekken en valkuilen in te zien, want zij zullen je het beste ondersteunen in het zijn van een krachtig mens.

Kwetsbaarheid als kracht

Zoals kwetsbaarheid zijn valkuil kent, kent het ook zijn kracht.

Wanneer je kunt zien en kunt delen wat jou van binnen raakt, ben je een heel krachtig mens. Belangrijk hierbij is dat je zelf in evenwicht bent en dat wat je doet, losstaat van wat anderen hiervan zullen vinden. Zolang je namelijk nog bezig bent met de vraag of de ander iets van jou goed- of afkeurt, is datgene wat je deelt afhankelijk van een ander. Dat maakt je kwetsbaar op een zwakke manier.

We hadden het al eerder over conflictsituaties en je kwetsbaarheid als hooggevoelig mens. Dit kun je ook als kracht inzetten. Wanneer je jezelf kwetsbaar opstelt door helder aan te geven wat een situatie met jou doet, geef je ook de ander de ruimte zich kwetsbaar op te stellen. Vraag jezelf af: wat doet de situatie met me? Welke emotie(s) roept dit bij me op? Hoe zou ik het anders willen? Wat kan ik daarbij zelf aanbieden en wat zou ik willen van de ander? Wat levert die verandering voor mij op? Dat laatste is heel belangrijk, want het zal een motivator voor de ander zijn om mee te werken aan een oplossing voor jullie beiden!

Heb je hierover nog vragen, of zou je via een coachingstraject eens uit willen zoeken hoe het één en ander bij jou werkt? Als coach en zelf hooggevoelig, ben ik gespecialiseerd in hooggevoeligheid en bied ik coachingstrajecten aan voor mensen die hooggevoelig zijn.

Wil je weten of je hooggevoelig bent? Doe dan de test.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

19 REACTIES

 1. Lieve mensen, heftige discussie ! Elk ervaart z’n eigen hypersenstiviiteit en gelukkig maar . Je kan er heel veel door en mee.vind ik. Als je in je eigen kracht staat en van daaruit functioneert kan je je wel kwetsbaar opstellen, mag best. Als je sterk staat wordt je minder snel gekwetst. Hypersensitiviteit vind ik nu een geschenk, vroeger was dat zeer hinderlijk. Kwestie van leerproces. Veel succes , geniet en doe er wat mee aub. Lutje

 2. Over actie en reactie gesproken.
  Als iedereen zijn eigen energie weer terughaalt en bij zichzelf houdt kunnen we weer verder.

 3. Aart.. misschien begrijpen ze je beter in sesamstraat 😉
  Vind het wel grappig om te lezen hoe een niet- hooggevoelige (?) dit ziet.
  Misschien eens leuk voor je Aart om naar een nieuwetijdsdag te gaan oid. in gesprek te raken met mensen wellicht ga je het dan beter begrijpen of lees eens een goed boek Hans Stolp bijv. Succes hoop dat je er iets aan hebt. Gr Anna

 4. Anne Marie, ik ben het helemaal met je eens.Je hebt van die mensen, die altijd het laatste woord willen hebben. Een kwestie van ego. Een fijne dag verder.

 5. (–Het is jammer – of eigenlijk kan ik beter zeggen: vind ik het jammer – dat een discussie zo moet eindigen–)

  Laat ik het nu helemaal niet jammer vinden. Integendeel zelfs, ik vind het wel komisch zo’n woordenkraam met onze aartsbengel. Een beetje stangen af en toe kan toch geen kwaad. Dus troost je niet de hele dag.

 6. Het is jammer – of eigenlijk kan ik beter zeggen: vind ik het jammer – dat een discussie zo moet eindigen. 1. Het zou goed zijn om te bedenken dat woorden op zoveel verschillende manieren geïnterpreteerd kunnen worden en/of anders bedoeld zijn. Ik merk dat ik soms ook anders uitgelegd wordt dan dat ik bedoel (dus ik hoop dat dit stukje overkomt). 2. Sommige mensen op deze site zijn echte spiegels, ze proberen anderen wakker te schudden. Wat ik zelf ook zie en voel, is dat mensen heel erg kunnen opgaan in een onderwerp en op zich is dat goed. Het kan je helpen om jezelf beter te begrijpen, om je verder te ontwikkelen, e.d. Alleen … en dat is wat deze spiegels willen zeggen: verlies je a.u.b. niet in een onderwerp of m.a.w. zorg ervoor dat het ego in jou zich niet vastklampt aan weer een andere overtuiging. Gebruik onderwerpen als opstapje totdat je ze kunt loslaten.

 7. “Wanneer je hooggevoelig bent, is het extra van belang te zorgen dat jij goed bij jezelf kunt blijven om niet ten prooi te vallen aan je kwetsbaarheid. Als je hooggevoelig bent, sta je open voor allerlei signalen waar de meeste mensen zich niet eens bewust van zijn. Waar de gemiddelde mens warm, neutraal en koud ervaart, voel jij het subtiele verschil van één graad. Een voorbeeld: je bevindt je in een conflictsituatie”.

  Zal wel weer aan mijn niet-hooggevoeligheid liggen maar ik zie geen enkel verband (neen, niet leuk gaan doen) tussen hooggevoeligheid en kwetsbaarheid, volgens mij zijn dat 2 totaal verschillende dingen.

  Ik heb net even een testje gedaan met de koelkast en ik voel het verschil van een halve graad m.a.w. oh jee wie weet ben ik wel zeer hooggevoelig, zou kunnen want ik heb ook hoogtevrees.

  Een mens kan toch gewoon alles ‘aanvoelen’ maar als eigen stukjes/angstjes/leerprocesjes niet meer spelen dan is er toch niet zoiets als kwetsbaarheid.

  Ook vraag ik mij af hoe de mens in hemelsnaam in een conflictsituatie terecht kan komen. Dat andere mensen nou constant in conflict met mij zijn houdt toch niet in dat ik dan ook maar met hun in conflict moet zijn.

  Ik ga het stukje nog maar eens lezen, misschien met nog meer hooggevoeligheid en wordt het mij duidelijk.

  Misschien moet ik mij ook wat meer kwetsbaar opstellen.

  Oh God, hoe doe ik dat?

  Als ik aan kwetsbaar denk dan komen vingers tussen de deur voorbij.

  • @Aart, Het is hoe je het stukje leest – en eigenlijk met alles wat hier gepubliceerd wordt – zit je op het moment meer in je linkerhersenhelft, dan ga je op de details zitten, neem je woorden te letterlijk. Wanneer je meer verschuift naar de rechterkant (Rechterhersenhelft), dan kunnen de details je niet zoveel meer schelen en bekijk je het meer vanuit overzicht. Het is maar een tip! Ik vind het een goed stukje, vanuit overzicht! 🙂

  • (– ik zie geen enkel verband …tussen hooggevoeligheid en kwetsbaarheid, volgens mij zijn dat 2 totaal verschillende dingen.–)

   Helemaal mee eens.

   (–Een mens kan toch gewoon alles ‘aanvoelen’ maar als eigen stukjes/angstjes/leerprocesjes niet meer spelen dan is er toch niet zoiets als kwetsbaarheid.–)

   Weer helemaal mee eens.

   (–Dat andere mensen nou constant in conflict met mij zijn houdt toch niet in dat ik dan ook maar met hun in conflict moet zijn.–)

   En zo is dat.

   (–Misschien moet ik mij ook wat meer kwetsbaar opstellen.
   Oh God, hoe doe ik dat?–)

   Aart, bind een theedoek voor je ogen, stop een prop watten in je oren, zet een knijper op je neus en ga zonder paraplu over straat lopen. Wedden dat het dan wil lukken?

   • @Lia, maakt de volgorde nog uit want ik begrijp niet waar de kwetsbaarheid dan om de hoek komt kijken.

    Ik vermoed dat ik de 4 trappen die ik af moet om op straat te geraken lichamelijk niet overleef maar ik weet zeker dat ik geen kwetsbaarheid voelen zal, toch?

    Universum, oftewel marsmannetjes en venusvrouwtjes wat is kwetsbaarheid.

    Zit de meeste kwetsbaarheid der mensheid niet tussen de oortjes (oud zeer, herinnering/afhankelijke kindenergie)?

    Zeker in het luilekkerland dat Nederland heet.

    Die kwetsbaarheid van het lichaam daar zijn de zintuigen met het natuurlijke automatisch werkend beschermingssysteem voor om dat lichaam voor gevaarlijke/dreigende situatie te behoeden.

    Ik voel me toch plots zo kwetsbaar, geen lelijke reactie alsjeblieft hoor.

    Zonder paraplu op straat, ik moet er niet aan denken, mijn gehele wezen en ziel krimpen bij de gedachte al in 1.

    Was getekend Joodookus Kwak.

    • (–Zit de meeste kwetsbaarheid der mensheid niet tussen de oortjes (oud zeer, herinnering/afhankelijke kindenergie)?–)

     Ach, Joodookus, sommige mensen hebben een kwakende eend onder hun schedel. (Grapje, niet persoonlijk opvatten, hoor)

     • @Lia, ik schrijf nog zo; geen lelijke reacties.

      Nou heb je me gekwetst.

      Geraakt in mijn hele wezen, wat dat ook mag wezen.

      Doet me denken aan de 3 Wezen uit het Oosten.

      Daar was ik er 1 van.

      “Persoonlijk” ook zo`n mooi woord.

      Ik heb geen idee wat het inhoudt, volgens mij geldt dat voor de meeste mensen.

      Ze zijn persoonlijk geraakt maar hoe ze nou aan dat persoonlijk komen daar is geen inzicht is.

      He jakkie dat hoeft ook niet dat heb ik net geleerd.

      ZIJN, ZIJN, ZIJN.

      Ik ZIJN geraakt, dat kan niet.

      Ik ben geraakt, dat kan wel.

      Ik ben kwetsbaar, ik ZIJN niet kwetsbaar.

      Verdomd, kwakende eend.

      Die gaat eraan met de Kerst.

      Had tie maar ZIJN snavel moeten houden.

      Ik snap plots waarom ik afgekeurd ben voor militaire dienst.

      Oei, ook weer zo kwetsbaar.

      Homo?

      Nou net niet, bijna.

      Z 5.

      S 5?

      Neen Z 5.

      De Z van ZIJN, neen van Zicht (m.a.w. geen inzicht).

      Ik zie het al weer, die eend gaat vandaag nog in de pan dan maar gehaktbal met de Kerst, tuurlijk wel een vegetarische want als HSPer zijn we enkel met onszelf bezig.

      Waar komt het allemaal weer vandaan.

      Waarschijnlijk weer 1 of andere Aartsengel die bezit van mijn lichaam genomen heeft.

      • Nou ja, dierenbeul! Pak de WC-eend als je zo nodig eend wil eten.
       Zeker afgekeurd voor militaire dienst door dokter KWAK-zalver?
       Die Aartsengel zal wel een gevallen engel zijn. Dat krijg je met een theedoek voor je ogen.
       PS: die 3 wezen bedoel je zeker bij wijzen van spreuken? Wel zielig hoor, zonder vader en moeder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in