HSP-Ondernemer-Versla-het-niet-goed-genoeg-monster
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

‘Zo goed ben ik niet’, ‘Dat kan ik niet hoor’, ‘Dat doet zij toch ook al?’, ‘Ik ben niet goed genoeg’. Het zijn zomaar wat zinnen die in jouw hoofd kunnen spelen. Gedachtes die je zomaar eens hardop zegt. En dan nog gaat geloven ook. En die onschuldig lijkende zinnetjes, die je zegt zonder er echt bij stil te staan. Die zinnetjes zorgen er voor dat jij jouw talenten, jouw superpowers niet deelt met de wereld.

Ondernemer: Versla het niet goed genoeg monsterIedereen heeft iets waar hij goed in is. Of je dat nu deelt met je gezin, je collega’s, je buurt of je klanten. En iedereen heeft wel te maken met het ‘niet-goed-genoeg-monster’. Dat vervelende monster dat op de meest onhandige momenten langs komt om jou eens haarfijn te vertellen waarom je iets niet kunt. Waarom jij maar het beste in een hoekje kunt gaan zitten. Liefst grienend. Want dan maak je het monster heel erg blij.

Wie wacht er nou op mij?

Ik krijg het vaak van klanten te horen, en ik lees het nog vaker op Facebook, en jij herkent je er vast ook in: je wilt heel graag iets betekenen voor anderen, maar wie zit er nou eigenlijk op jou te wachten? Er zijn al zoveel anderen die precies hetzelfde aanbieden. Wat zeg ik? Die het veel beter kunnen dan jij! Yes, I said it!

Voor hoogsensitieven is dit echt een issue. Niet alleen zijn we van nature bescheiden, we kunnen issues enorm groot maken in ons hoofd. Zo groot dat het verlamt.
Elke keer als je iets nieuws bedenkt of je wilt een nieuwe weg inslaan, krijg je die twijfel. Die echt heel diep in jezelf gaat zitten. Je krijgt er buikpijn van. Je doet dan liever helemaal niks meer. Gaat op de bank Netflixen. Helaas blijft dat geweldige plan dan op de plank liggen. Te wachten tot iemand anders het oppakt. Zucht. Herkenbaar?

Beter dan de rest

Maar weet je? Als je dit leest, ga ik er van uit dat je hoogsensitief bent. En als je hoogsensitief bent dan ben jij per definitie een betrokken, betrouwbare en creatieve ondernemer. Iemand die het beste met haar (of zijn) klanten voor heeft. Die kwaliteit boven kwantiteit stelt. En dat alleen al maakt jou niet alleen goed genoeg maar juist beter dan de rest.

HSP-Ondernemer-Versla-het-niet-goed-genoeg-monster

Als jij ergens aan begint, dan doe je geen half werk. Weet je nog niet voldoende van het onderwerp? Dan ben jij het type persoon dat voldoende researcht tot het perfect is (wat ook weer een valkuil is), zodat je tijdens het proces van creëren juist tot het voor jou juiste niveau komt van je product.

Hoogsensitief zijn betekent ook dat je veel in je hoofd zit. Je denkt veel, piekert veel, bereidt dingen voor in je hoofd en beleeft ze later nog eens. Daardoor stel je acties uit, je zorgt er zo niet alleen voor dat je niks gedaan krijgt, maar ook dat je de issues waar je over piekert groter maakt dan ze zijn.

Uiteindelijk kom je altijd terug bij dat ene zinnetje: ik ben niet goed genoeg. Hoe kom je daar uit?

Versla het monster

Ten eerste door het besluit te nemen dat het genoeg is, dat je er klaar mee bent. En door te beseffen dat het een gedachte is, jouw gedachte. Jij kunt niet voor anderen bedenken wat zij denken. Dat moet je vooral bij hen laten. Je hebt wel invloed op wat je zelf denkt. En als jij met passie over je product of dienst kunt praten, dan kun jij ook met passie over jezelf praten.

Daarnaast is het goed om research te doen. Als jij, volgens jouzelf, niet goed genoeg bent, wie is dan wel goed genoeg in jouw vakgebied? Welke concurrenten heb je? Welke doen het beter dan jij? En wat doen ze dan precies beter? Kun jij dat niet? Of durf je dat niet? Of wil je dat niet? Schrijf eens op wat die ander zo goed maakt.

Zet daarna krulletjes achter die punten waar jij ook goed in bent, op jouw manier. En zet 2 krulletjes daar waar jij complimenten over krijgt. Je zult zien dat het meevalt. Dat het alleen in je hoofd zit. En als je er achter komt dat je toch ergens tekort schiet, wat natuurlijk heel menselijk is, dan kun je eens kijken of je dat kunt bijschaven.

Richt je dus vooral op je eigen proces. Niet op de successen van de ander. Als jij nu start met het verspreiden van je boodschap dan sta je over een jaar op een heel ander punt. Dan heb jij misschien wel een community om je heen gecreëerd, een community die fan van je is, en die graag met je werkt.

En zeg nou zelf, de wereld is toch net een stukje mooier als jij jouw superpowers deelt met je medemens?

vitaal water
vitaal water
vitaal water

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie asch
vul je naam in