hsp workshop

Auteur: Carien Van Dijk

Een op de vijf werknemers is hoogsensitief. Ze zijn als het ware de antenne van de afdeling. Geef ze de ruimte, en u krijgt er tomeloze inzet en creativiteit voor terug.

In 1986 ontdekte de Amerikaanse psycholoog en onderzoekster Elaine Aron de highly sensitive person. Omdat deze hsp’s meer impulsen zoals sfeer, tijdsdruk, licht en geluid op hun radarscherm registreren, hebben ze sneller last van stress. Maar onder de juiste werkomstandigheden ontwikkelen hsp’s zich tot creatieve innovatoren die organisaties verder kunnen helpen.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Hoe?

Neem ze serieus

Hsp’s zijn uitgerust met extra ‘antennes’ waardoor zij meer prikkels uit hun omgeving registreren. Werken in een kantoortuin is daarom voor veel hsp’s een ramp. Wetenschappers hebben aangetoond dat het zenuwgestel het meeste lijdt onder ´storingen´ waar we geen controle over hebben: straatwerkers onder het kantoorraam, een smakkende of neuspulkende collega… Ook spanningen op de afdeling, onderhuidse emoties en onuitgesproken kwesties die voor anderen onopgemerkt blijven, worden voor hsp’s na verloop van tijd bijna ondraaglijk. Bij hsp’s werkt dat soort ‘prikkels’ sneller op de zenuwen.

‘Ik heb werk waarbij ik me heel goed moet concentreren’, zegt een vrouwelijke werknemer op www.gevoeligheidalskracht.nl. ‘Dat lukt me vaak niet als collega’s om me heen zitten te praten of bellen. Daarom ga ik als het even kan op een rustige plek zitten, weg van de menigte. Dit wordt me niet in dank afgenomen.’

Hsp’s weten ook niet altijd hoe ze moeten omgaan met het verschil tussen wat mensen zeggen en de signalen die ze op hun innerlijke radarscherm registreren. In hun onderbuik voelen ze wat er werkelijk leeft of speelt. Ze doen een onbeholpen poging om hun gevoelens bespreekbaar te maken, of houden hun mond en lijden in stilte. Hsp’s raken in de problemen als zij hun gevoeligheid niet accepteren of zich te veel moeten aanpassen. Omdat veel signalen niet door anderen worden opgemerkt, voelen ze zich eenzaam en onbegrepen.

Daar komt bij dat veel mensen niet eens wéten dat ze hooggevoelig zijn. Maak dus niet te snel opmerkingen als ‘dat verbeeld je je maar’ of ‘dat gaat vanzelf wel weer over’. Neem de signalen van een hsp serieus. Grote kans dat u een sluimerend conflict op uw afdeling in de kiem kunt smoren of een naderend zakelijk fiasco voor kunt zijn.

Bied afwisseling

Vaak hebben hsp’s een artistiek, adviserend of dienstverlenend beroep waarin hun sociale betrokkenheid, inlevingsvermogen, intuïtie en creativiteit tot uiting kunnen komen. Werk is een hobby, een manier om je passie vorm te geven. Arbeidstechnisch gezien zijn het fijnproevers; bij sleur dendert hun energieniveau in ijltempo naar beneden. Ze verliezen hun interesse als het gaat om alledaagse of routinematige klussen. Maar taakomschrijvingen zijn in organisaties vaak nauw omschreven, terwijl een hsp graag op meer terreinen actief is. Dit kan leiden tot gevoelens van frustratie, ongeduld en onnut.

Om die reden zoeken ze vaak hun heil in tijdelijke klussen of beginnen voor zichzelf, zegt Sjoerd Jan Venneboer, consultant en medeoprichter van Inner Wizard, een netwerkorganisatie voor hooggevoelige young professionals. ‘Carrièretechnisch was het misschien slimmer geweest om een paar jaar bij een multinational te werken, maar dat trek ik niet. Wanneer ik te veel structuur en regeltjes ontmoet, ben ik zo weer weg.’

Sabijn Dullaart, coach en medeoprichter van Inner Wizard: ‘Hsp’s moeten echt ergens voor kunnen gaan, anders worden ze onrustig. Dat zie ik ook bij mijn cliënten. Laten ze dit blijken aan hun werkgever, dan worden ze nogal eens als lastig of verwend ervaren.’ Jobrotation, niet te vastomlijnde functieomschrijvingen of een baan als ‘vliegende keep’ kunnen voor de nodige afwisseling zorgen.

Tijd voor een time-out

Ze zijn vaak creatief en gedreven in hun werk. Belangrijk nadeel is dat de emmer eerder ‘vol’ zit met informatie van buitenaf. Regelmatig lummelen en niksen is gezond voor iedereen, maar als je hoog sensitief bent een must om ervoor te zorgen dat je stabiel en uitgerust bent. Ben je dat niet, dan heb je veel meer last van je hoogsensitiviteit. Om die reden zoeken hsp’s op drukke momenten vaak hun toevlucht op het toilet. Volstrekt onnodig; als een hsp dagelijks zo’n twintig minuten de tijd krijgt om even helemaal niks te doen, kan hij de dag veel beter aan. Ook een lunchwandeling kan ervoor zorgen dat hij beter is opgewassen tegen de drukte van alledag.aarde

Ontdek je plekje

Als hsp’s mogen doen waar ze goed in zijn, kunnen ze pas echt hun passie volgen. Vaak is dat heel specialistisch werk, of juist werk op (hoog) conceptueel niveau. Creativiteit en de vrijheid om de boel te verkennen, zijn onmisbaar voor hsp’s. Door te sturen op resultaat in plaats van op het aantal gewerkte uren, blijft de motivatie hoog. Prestatiebeloning in plaats van salaris op basis van gewerkte uren past daar goed bij. In organisaties komen hsp’s pas echt tot hun recht als de situatie hier en daar op hun vermogens wordt aangepast. Dullaart: ‘Bedrijven moeten hooggevoeligen zien als kunstenaars. Gun ze een eigen plaats in de organisatie die ze helemaal zelf kunnen vormgeven.’

Zet ze in bij innovatie

Hsp’s kunnen gemakkelijk buiten de geijkte kaders denken. Laat hen zitting nemen in een denktank, ook als dat niet bij de functie hoort. Venneboer: ‘Neem de industrie. Veel techneuten kunnen niet de vertaalslag maken die bruikbaar is voor de commerciële jongens. Hooggevoeligen wel. In die zin kunnen ze een schakelfunctie vervullen.’

Volgens het teamrollenmodel van Belbin is een team niet een willekeurig stel mensen met verschillende functies, maar een groep personen met ieder een eigen rol die voor de anderen duidelijk is. Teamleden zoeken bewust bepaalde rollen op die hen van nature het beste liggen. In teams kunnen hooggevoeligen waardevol zijn in een teamrol die door Belbin is omschreven als ‘Plant’. Een Plant kenmerkt zich door onorthodoxe ideeën, een grote verbeeldingskracht en intelligentie. Zijn zwakke kant is dat hij weleens onrealistisch is en niet altijd goed tegen kritiek kan. Een teamleider kan de Plant tegen zijn eigen frustraties beschermen en ervoor zorgen dat zijn kwaliteiten goed tot hun recht komen.

Trek tijdig aan de rem

Als hsp’s de smaak te pakken hebben, zijn ze zeer gedreven en perfectionistisch. Uit puur fanatisme trekken ze steeds meer werk naar zich toe. Een andere valkuil is dat sommige hsp’s al jong hebben geleerd zich te schikken naar de omgeving en daardoor moeilijk nee kunnen zeggen. Klachten zoals stress en burn-out kunnen het gevolg zijn. In ‘noodsituaties’ kunnen hsp’s van de ene op de andere dag ‘ontploffen’ en ontslag nemen omdat ze het niet meer trekken. Op tijd ingrijpen en geschikte begeleiding aanbieden kan dit voorkomen.

Herken de hsp

Zo herkent u een HSP op de werkvloer:

 • Is gevoelig voor licht, geluid, stemmingen, kritische opmerkingen en veranderingen op de werkvloer
 • Is vaak introvert
 • Werkt zeer consciëntieus
 • Snel overbelast bij deadlines en te veel taken tegelijk
 • In competitieverband (beetje) onzeker
 • Creatief, bekijkt een probleem van verschillende kanten
Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

8 REACTIES

 1. hoi lieve Trieske, Toen ik je verhaal las, voelde ik mijn buik,Iemand met veel spanning, en verdriet.
  Wat ook logisch is. vele malen heb ik met het zelfde gezeten als jij Trieske, Ik heb me vele malen afgevraagd is dit het, terwijl, ik twee hele lieve kinderen heb. onze oudste zoon nu 16 jaar. en onze dochter 14 half. Bij de geboorte van onze oudste zoon, heeft mijn leven eigenlijk een andere draai gekregen, Hij heeft mijn ogen echt doen openen, mijn kinderen hebben mij geleerd wie ik eigenlijk echt ben, en ik ben ze er zeer dankbaar voor, nu nog. Vaak werd ik niet begrepen door de buiten wereld, Zelf heb ik ook een Burn-out gehad,wat niet fijn was.vele malen ben ik er voor naar de huisarts geweest, en dan werd er gezegd, geniet van het leven en ga iets leuks doen, echt je gaat weer naar buiten van ze snappen me niet. Totdat ik bij onze nieuwe bedrijf arts kwam ,en zei weet je wat je hebt. een fikse Burn-out, he he het heeft een naam, dat gaf me zoveel rust. Toen is alles bij me in een sneltrein gegaan, en dat gaat het nu nog.
  Trieske je zult het nu misschien niet denken maar echt. het komt allemaal goed,en weet je, je lieve kinderen gaan je hier ook bij helpen, ze hebben je ook uitgekozen, om er voor je te zijn. En dan zul je zien hoe bijzonder je bent,als moeder ,maar ook als mens.
  Ben eerlijk naar elkaar toe,en probeer je kinderen ook te begrijpen, ze weten veel meer, als wat we zelf denken,

  Trieske ik wens je het allerbeste, en alles wat je doet, en weet je, als je alles uit liefde doet komt het goed. want liefde overwint alles.

  O.ja mooi wat Danielle je heeft geschreven, dat wilde ik even kwijt. heel veel groeten aan beiden Mieke.

 2. Hoi daar lieve Trieske,
  Sorry dat ik nu pas jouw verhaal zie!
  Toen ik jouw verhaal aan het lezen was, voelde ik je zorgen, verdriet en onmacht. Als HSP en helderhorende, is dit een hele eer. Gefeliciteerd met jouw kindjes, wat zullen ze elkaar goed aanvullen! Jouw oudste, als ik zo vrij mag zijn, klinkt als een Indigokindje en jouw jongste als een Kristalkindje. Als jonge moeder van een Kristalkindje( jongen, 14 mnd), begrijp ik jouw zorgen en jouw behoefde aan antwoorden. Zelf merkte mijn man(ook HSP) en ik vrij snel dat onze kindje ‘anders’ was dan die van vrienden. Wij hadden een huilbaby met een zeer gevoelige huid, die niet tegen drukte en afwisseling kon. Nog steeds voeldt hij ons haarfijn aan. Verdriet of veranderingen ( hij begint dit week bij de KDV) leg ik rustig aan hem uit, het liefts in herhaling een week van tevoren. Een tip voor jouw oudste: Laat zien dat je respect heb voor zijn belangen, maar de respect moet wederzijds zijn. Betrek hem bij de kleine dagelijkse zaken zoals boodschappen, koken, opruimen. Vaak zijn deze kindjes bang voor de snelheid van het leven en dat dingen ‘zomaar’ gebeuren! Hou moed! Voor jouw jongste: Zorg voor niet te veel prikkels, praat veel met tegen hem /haar en laat zien dat jij jezelf heb geaccepteerd (als HSP!), want lief zijn voor jezelf, betekent dat je lief bent voor hem, dit geeft rust en geborgenheid, goed voor iedereen! Lees veel, zorg dat anderen jou niet op een negatieve manier kunnen beinvloeden en hou van jezelf zoals je bent!
  Succes en sterkte. Ik hoor graag van je als ik nog iets voor je mag betekenen. Vriendelijke groeten, Danielle

 3. Hallo,

  Ik ben zeer zeer nieuw hier en kom steeds tot nieuwe ontdekkingen. Al lezende, in de hoop dingen over mijn kinderen te vinden, lees ik steeds meer over mezelf!!
  Ik herken een heleboel in mezelf van bovenstaande, en eerlijk gezegd weet ik niet wat ik er mee aan moet.
  Ik ben een chaotisch mens, kan me moeilijk concentreren door “stoorzenders”, wil graag makkelijk en bescheiden in de omgang zijn, maar ben dat absoluut niet!!
  Ik loop mezelf vaak voorbij, ben snel moe en vraag me dan ook vaak af wat het leven toch voor nut heeft, altijd maar rennen en vliegen.
  Nu ben ik 3 maanden geleden bevallen van ons 3e kindje, een echt onderzoekertje, kan recht in je ziel kijken en met zijn mooie grote ogen aan je vragen wie je bent en wat je wil. Mede daardoor en een reading van 2 jaar geleden ben ik zoekende naar antwoorden, mensen met wie ik er over kan praten.
  Ik loop tegen zoveel dingen aan, zeker met mijn oudste kind. Wij liggen elkaar veel te vaak dwars en ik moet oplossingen vinden om daar mee om te gaan.
  Ik ben er nog niet achter wat hij nu precies voor kind is, en ook daar heb ik zo veel vragen bij.
  Zijn er hier misschien mensen die me verder op weg willen en kunnen helpen?? Ik heb al op wat andere locaties ook adviezen gevraagd, maar geen reacties gehad.
  Wie is diegenen die me op mijn pad komt om mij te helpen??

  liefs, Trieske

 4. Hey SE,

  Ik zou zeggen, zoek werk waar je je goed bij voelt, je thuis voelt zeg maar.

  Ik werk nu al 5 jaar als heftrucker/magazijnman bij een bouwmaterialengroothandel, dat bevalt nog steeds goed, mede door de goede sfeer, veel buiten, niet heel veel druk achter me.
  Soms ook wel lange en drukke dagen, als ik bijv alleen op het magazijn sta, dan merk ik ook goed dat ik daarna de rust moet inhalen, de dag/dagen erna.

  Maar dat weet ik ook, dus dat helpt iets.
  Die dagen probeer ik het verder ook zo rustig mogelijk aan te doen, ik doe wat ik moet doen en verder niks.

  Maar het voelt verder gewoon goed, gewoon een gezellige omgeving, goede sfeer, elke dag wel iets te lachen, en als het tijd is, gaat de knop om en ga ik naar huis, thuis denk ik maar heel af en toe aan mn werk.

  Wat Gordon zegt klopt ook, ik heb ook een stemmetje, mij lijkt pycholoog namelijk ook erg interessant, maar ik weet niet of het ook echt bij me past, al die problemen van andere mensen, misschien dat ik me dat dan teveel aantrek, en er dan mn energie aan geef.
  Maar dat deprimeert me verder niet, zoveel ben ik er niet mee bezig.
  Dus ik blijf voorlopig toch nog waar ik zit, want hier zit ik goed.
  In ieder geval tot disclosure 🙂

  Met vriendelijke groet,
  Dennis.

 5. Heeft iemand hier misschien ook mee te maken gehad?
  En is het gelukt om een goede manier te vinden?
  En hoe heb je dat gedaan? Aangepakt? Ik probeer erg dichtbij mezelf te blijven, maar raak toch steeds weer ver van mezelf af met werk, of ga me aanpassen en werk op een gegeven moment niet meer vanuit mijn eigen kracht.

  Groetjes,
  SE

 6. Hallo,
  Wat een mooi stukje!
  Kreeg tranen in mijn ogen.. van herkenning.
  Ben al zo lang bezig met het geschikte werk doen en/of vinden en me al zo vaak vol overgave ingezet en ben steeds weer teleugesteld (in het werk en mezelf) en zelfs een keer een burnout gehad, waar ik gelukkig weer van hersteld ben, maar nog steeds nu alweer 5 jaar verder ben ik weer op een punt dat ik het echt niet meer weet. Het is niet dat ik niets kan, integendeel, en ook niet dat ik geen enthousiasme en zin heb, maar dingen komen er niet uit als ik werk en het past steeds niet.
  Voel ook erg veel herkenning bij indigo mensen, dat ik hoogsensitief ben wist ik al langer.
  Ik moet werken om geld te verdienen, maar het past steeds niet en voelt steeds niet goed. Zou zo graag een keer voelen dat ik op de goede weg zit. 🙂
  Groetjes,
  SE

  • @SE, misschien haal je wat tips uit dit nieuwe artikel?hsp en passend werk

   Vaak doen “we” werk wat niet echt bij ons past en horen we een stemmetje om wat anders te gaan doen. Dit kan een lange weg zijn die soms deprimeert en soms zelf bijna wanhopig maakt.Mijn ervaring is dat ik al die ervaringen nodig heb gehad om te groeien en uiteindelijk steeds meer op mijn innerlijke stem te vertrouwen.

   Groetjes, Gordon

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in