hsp en werken


HSP en werken

Het vinden van zinvol werk is voor hoogsensitieve personen (HSP’s) een belangrijk streven en dat vaak een leven lang. Het kan erg moeilijk zijn om een baan te vinden die je rekeningen betaalt èn die je ziel voedt. Als je je dan ook nog opgelaten voelt door kantoorgeluiden en -licht en angstig door de stress van het woon-werkverkeer en het werken met anderen, dan kan het werken voelen als een gevangenisstraf.

Is mededogen alleen maar voor anderen weggelegd?

Door D Ward

In een poging om een bron van betekenis in ons leven te vinden en te scheppen keren we ons vaak tot vrijwilligerswerk of een soort van dienstbaarheid aan anderen, ook al is het alleen maar het helpen van onze vrienden en buren. De beloning voor het helpen van andere mensen kan zo intens zijn voor HSP’s, toch kunnen we gemakkelijk onder druk komen te staan door steeds meer te geven, totdat we niets meer voor onszelf hebben. En ons eigen gevoel van plicht en dienstbaarheid kan ons schuldig laten voelen als wij niet geven.

Empathie is één van de grootste gaven van hoogsensitieve personen. Het betekent dat wij niet alleen begrijpen wat anderen doormaken, maar we kunnen ons ook in hun schoenen verplaatsen en hun emoties voelen. Maar er moet een balans zijn tussen het helpen van anderen en het helpen van onszelf.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

sensitiveÉén van de beste manieren voor het vinden van zowel persoonlijke ontplooiing als het plezier om anderen te helpen is jouw eigen passie te vinden en te voeden. Dit is niet altijd gemakkelijk, zeker niet als anderen jou vertellen wat je zou moeten doen of wie jij bent. Negeer ze. Zoek een rustige plek, schrijf in je dagboek en denk. Denk terug aan toen je een kind was en herinner je wat jou enthousiast maakte. Dat kan tuinieren zijn, of schilderen of potten bakken. Misschien verlies je de tijd uit het oog als je leest over het gedrag van dieren of als je naar bepaalde programma’s kijkt. Als je eenmaal weet waar je passie ligt, geef je jezelf eraan over. Besteed tenminste die tijd en energie die je anders gaf aan je zorgen om andere mensen door iets creatiefs te doen, iets dat jou enthousiast maakt.

Veel mensen zullen proberen jou ervan te overtuigen dat de dingen doen die jij leuk vindt egoïstisch is, of zonde van de tijd. Maar iets doen waarmee jij je emotioneel verbonden voelt, iets dat voor jou zin heeft, vult de wereld met iets moois terwijl jij er plezier aan hebt. Het is de combinatie die geluk creëert en echt een verschil in de wereld maakt. De wereld heeft echt de gaven nodig die alleen jij kunt geven.

Dus als je weer een weekend uitgeput aan je voorbij laat gaan, dan besteed je je tijd waarschijnlijk niet aan datgene wat er echt toe doet of wat echt helpt. Het teveel van jezelf geven zal jou alleen maar leegzuigen, waardoor je je op en gebruikt voelt. Zoek je passie en voed je eigen ziel en je zult op een manier geven waarvan iedereen voordeel heeft, inclusief jij zelf. Immers, jij verdient net zoveel empathie, liefde en mededogen als ieder ander.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

4 REACTIES

  1. ‘De wereld heeft echt de gaven nodig die alleen jij kunt geven.’ Prachtige zin, iets om als HSP’s altijd in onze gedachten te houden! Hartelijk dank, Sophie

  2. Hi! Dank je wel voor het schrijven van dit artikel! Zou iemand mij kunnen vertellen wie dit heeft geschreven en hoe ik haar een privé bericht kant versturen. Wil namelijk graag wat persoonlijks vragen! Alvast heel veel dank.liefs Manon

  3. Dank voor deze bevestiging van wat je logisch kunt beredeneren, maar toch niet kunt voelen. Ik weet niet of ik hoog sensitief ben, maar dat schuldgevoel herken ik volledig en ook dat volledig uitgeput voelen en leegggezogen en de vraag waarom de ander het vanzelfsprekend vind dat jij het oppakt, maar tegelijk geen empathie voor je op kan brengen. Ik hoor steeds, hoe kunnen anderen van je houden als je niet eens van jezelf houdt en dan kom je weer bij schuld aan… het is dus toch mijn eigen schuld… deze invalshoek, gun jezelf lekker de tijd om in de aarde te wroeten geeft veel meer handvaten… dank daarvoor!

  4. Dankjewel Deborah, dit had ik net even nodig, nu nog vinden wat ik eigenlijk fijn vind, ik ga ervoor!Warme groet,Wilma