Hypnotherapie

Samengevat: Hypnotherapie bestaat in vele vormen. We gebruiken het al duizenden jaren om mensen te helpen met persoonlijke ontwikkeling, trauma en nog veel meer. Dit artikel bespreekt één perspectief op hypnose.

Wat is hypnose?

Hypnose kan je niet makkelijk definiëren. Je kan het omschrijven als een toestand van beïnvloedbaarheid, diepe focus, trance, een andere staat van bewustzijn of hersengolfactiviteit.

Zien we hypnose als een toestand van beïnvloedbaarheid, dan zeggen we eigenlijk dat we op elk moment onder hypnose staan. We weten allemaal dat onze cultuur en de mensen om ons heen onze ideeën vormen, dat advertenties op een dieper niveau werken en dat zelfs onze dromen invloed hebben op onze stemming.

Als we ‘diepe focus’ aan die definitie toevoegen, dan zijn we niet meer de hele tijd gehypnotiseerd. Daarom zeggen we dat hypnose begint als we in een andere staat van bewustzijn terechtkomen.

De hypnotische trance begint wanneer onze hersengolven verschuiven van Bèta (denken) naar Alfa (ontspannen) en dan naar Theta (de droomachtige staat tussen slapen en waken). Met elke stap komen we dichter bij ons onderbewuste.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Laten we hypnose daarom definiëren als de bijzondere praktijk van het verdiepen van onze band met ons eigen onderbewuste.

De geschiedenis van hypnotherapie

Bijna alle oude culturen, zoals die van de Sumeriërs, Perzen, Chinezen, Indiërs, Egyptenaren, Grieken en Romeinen, kenden allemaal vormen van sjamanen, priesters of andere heiligen. Die heiligen zetten de trance van hypnose (hypnagogie) in om mensen te genezen.

In de 19e eeuw werkten er zoveel artsen, chirurgen, psychiaters, psychologen en psychotherapeuten met hypnagogie, dat de British Medical Association unaniem goedkeuring gaf voor het therapeutisch gebruik van hypnose.

De Schotse chirurg James Braid kwam in 1841 met de term ‘hypnose’ en ‘zelfhypnose’. In 1845 kreeg een andere Schotse chirurg, James Esdaile, erkenning voor zijn pijnloze chirurgische ingrepen op de slagvelden in India, door gebruik van hypnose (uit pure noodzaak). Begin 20e eeuw ontwikkelde Franse psycholoog Emile Coué het concept van zelfsuggestie: een zelfhypnose-techniek dat werkt met wat we nu het placebo-effect noemen. De Amerikaanse psychiater Milton Erickson was gespecialiseerd in medische hypnose en stichtte in 1957 een Amerikaans instituut voor klinische hypnose (ASCH). In 2002 publiceerde het Verenigd Koninkrijk de Nationale Beroepsstandaarden voor Hypnotherapie.

Dankzij een onderzoek van Stanford uit 2016 hebben we wetenschappelijk bewijs dat hypnose leidt tot fysieke veranderingen in het brein. Die veranderingen versterken de ‘lichamelijke en emotionele controle’. We hebben een lange weg afgelegd, maar de hypnotherapie is vandaag de dag een volledig erkende medische beoefening. De genezing die we kunnen bereiken met deze staat van bewustzijn wordt nog altijd verder ontwikkeld.

maan hypnotherapie

 

Moderne toepassingen van hypnotherapie

Tegenwoordig gebruiken we hypnotherapie veel bij mensen die willen stoppen met roken, die willen afvallen, zich veel zorgen maken (angstgevoelens en depressie) en die slecht slapen. Woorden, suggestie en placebo tijdens de staat van hypnose zijn genoeg om mensen over hun angst heen te helpen en om verslavend gedrag af te leren, zoals roken, te veel eten en malende gedachten.

De helende kracht van hypnose is nog veel fantastischer als we verkennen hoe hypnotherapie wordt gebruikt om het onderbewuste boven te halen. We kunnen ons laten helen door ons onderbewuste.

Deeltherapie is bijvoorbeeld een vaak toegepaste methode. Daarbij laten we verschillende delen van iemands onderbewuste met elkaar communiceren. Dit is erg effectief voor het stoppen van verslavend gedrag, om onderliggende problemen op te lossen en om trauma’s uit het verleden te overwinnen.

Het onderbewuste communiceert met zichzelf, met de persoon onder hypnose en met de begeleider (therapeut). Dat gebeurt via ‘ideomotorische’ reacties, zoals beweging van de vingers.

Er bestaat ook reïncarnatietherapie. Daarbij gaan mensen terug naar belangrijke herinneringen uit vorige levens. Via het onderbewuste vragen we wat die herinneringen belangrijk maakt.

Of het nu onze verbeelding is of echte herinneringen zijn, reïncarnatietherapie biedt ons echte inzichten en leidt tot echt resultaat voor de het leven dat de patiënt nu leeft.

De toekomst van hypnotherapie

Er valt nog zoveel te leren over de genezende kracht van de hypnagogische staat. Je kan het verkennen in lucide dromen en out-of-body-ervaringen (de ervaring dat je buiten je lichaam treedt), met plantaardige medicijnen als ayahuasca en diepe meditatie (op eigen kracht of met de hulp van een hypnotiseur).

We kunnen via hypnose ook incarneren in toekomstige levens. Daar zien mensen ruimteschepen, andere werelden en ervaren ze buitenaards leven. Zelfs een staat van euforie, dat je normaal alleen in diepe meditatie ervaart, kunnen we bereiken via hypnose. Onder hypnotiseurs heet dat ‘in coma brengen’.

Er bestaat ook een ´inhoudsvrije´ hypnotherapie: de therapeut en de patiënt hoeven niet te weten welk probleem er eigenlijk speelt. Omdat je onderbewuste het al weet.

Eerst vragen we het onderbewuste om negatieve ideeën en overtuigingen, maar ook emoties of sensaties los te laten. Alles wat vastzit in je lichaam. Zo lost veel stress zich op, wat een diepgaand en positief effect heeft op je lichaam en geest. Je stemming wordt beter, je zuivert traumatische herinneringen en je fysieke pijn verdwijnt.

Daarna ga je bij inhoudsvrije hypnotherapie op een mystieke, magische reis. Die reis is gebaseerd op de inzichten uit je emotionele zuivering. Onderweg vragen we het onderbewuste om je herinneringen te laten zien: mensen en situaties die je de kennis en inzichten geven waarmee je je leven gelukkiger, gezonder en in de beste afstemming kan leven.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

2 REACTIES

 1. Fijn om dit weer in de spotlight te zetten, Dank!

  Onbewust paste ik zelfhypnose toe om me in het verleden van het roken af te helpen,tijdens de opleiding als hypnotherapeut herkende ik wat op mezelf had toegepast,een eureka moment je :-p.

  Het mooie hiervan is iedereen kan dit, de spreekwoordelijke lade in de kast achterin de garage, kan iedereen opruimen.
  Daarvoor mag je jezelf wel toestaan om de rommel voor de kast eerst op te ruimen om daar te kunnen komen, om vandaar weer op te mogen bouwen.

  Het woord hypnose, mag binnen de bi-culturele gemeenschap nog meer ruimte krijgen, helaas nog vaak verward met spirutuele taboes uit het verleden of culturele achtergrond.

  Blij dat men er wel steeds meer voor open staat en artikel en zoals deze dragen hier mooi aan bij, als is het puur uit nieuwsgierigheid.

  Warme groet

 2. Mooie opsomming! Dank voor het onder de aandacht brengen!

  Als Hypnotherapeut en Hypnosetrainer ben ik natuurlijk al lang overtuigd, echter zit er nog een taboe op hier en daar. Dit helpt zeker het taboe los te weken… als behangafweek wat langzaam alle lagen, welke in het verleden er op zijn geplakt, los weekt totdat wij bij de basis uitkomen van waaruit we weer kunnen beginnen met opbouwen van de nieuwe realiteit. 😉