DELEN
volg-je-eigen-pad

volg-je-eigen-paddoor Diana Annegarn

Ieder kind wordt geboren met een eigen pad. Een keuze die het kind van tevoren maakt. En het heeft jou als de juiste ouder uitgekozen het kind daarbij te ondersteunen. Vanuit een holistische visie dit pad bekijken geeft vele ouders nog angst. En dat begrijp ik heel goed. Sommige gedachten of overtuigingen zijn best moeilijk en worden nog niet goed bekeken. Mijn mening is dat dit komt omdat hier nog niet zoveel over geschreven is en de rol van ouder heel kwetsbaar maakt. Door de komst van een kindje beseffen we hoe kwetsbaar het leven kan zijn en hoe kwetsbaar de mens is. Dit ontstaat door de hartsverbinding en de gevoeligheid van deze verbinding die bij iedereen anders is. Natuurlijk willen we de ergste tegenslag in het leven voorkomen. Wie het pad bewandeld om dit te voorkomen komt met allemaal mensen in aanraking. Mensen die je gaan helpen of willen helpen. Dit weerhoud je soms de keuze te maken die je zelf als ouder hebt aangevoelt. Je hebt als ouder je intuïtie en deze is heel sterk met het kind verbonden. Als ouders heb je engelenvleugels meegekregen je kind te beschermen. Maar bescherming betekent niet dat je als ouder alles kunt voorkomen of de ontwikkeling van het kind in de weg kan staan. Bij veel ouders leeft een schuldgevoel. Soms zijn ze zich hier bewust van en soms onderdrukken ouders deze. Zoals ik al zei een kindje opvoeden maakt kwetsbaar en natuurlijk wil je niet overkomen als een ouder dat faalt of een ouder die het niet weet.

Toch weten ouders meer dan ze denken. Door niet altijd maar te denken dat je overal een oplossing voor dient te weten en te vertrouwen dat de juiste antwoorden en oplossingen komen als de tijd daarvoor is. Dat houdt niet in dat je geen hulp mag vragen, maar als hulp je verwijderd van jezelf dan heeft het geen zin. Bij het vragen van hulp kan het zijn dat je soms meerdere keren je verhaal moet doen en soms bij verschillende mensen. Maar blijf je gevoel hierin volgen!
Nieuwetijdskind.com-gezin

Ik merk vaak dat ouders het fijn vinden bevestiging te krijgen dat ze het eigenlijk al wisten of al hadden aangevoeld. Dit aanvoelen is best nog wel een kwetsbaar stuk. Want als je volledig op je intuïtie vertrouwd ben je dan wel een goede ouder? Wie door omstandigheden naar jeugdzorg gaat of naar een huisarts mag best zijn of haar intuïtie toelaten. Het één hoeft niet voor het ander te wijken. Een moeder vertelde mij dat haar dochter ernstig ziek was. Ze had zelf al een tijdje het gevoel dat het niet zomaar om een pijnklacht ging en dat er meer aan de hand was. In het ziekenhuis konden ze niets vinden. Maar het ziekenhuis ging gelukkig door met onderzoeken, bij een kind zijn ze soms extra alert. Op een nacht kreeg de moeder een bevestiging in een droom dat haar kind inderdaad ernstig ziek was. Ze wist ook wat het kind had. Maar ze heeft gewacht tot de onderzoeken dit bevestigde. Toen ze tegen de arts vertelde dat ze dit eigenlijk al had aangevoeld, vertelde de arts dat ze haar moeder intuïtie altijd serieus moest nemen. Als het eerder aan had gegeven had hij daar naar geluisterd.

Fijn dat deze arts er open voor stond en ik begrijp de twijfel van de moeder. Maar het is heel belangrijk om ook je intuïtie te betrekken bij de opvoeding. Dit kan je helpen op je weg.Nieuwetijdskind.com-Ieder-kind-eigen-pad

De band tussen ouder en kind is heel bijzonder en niemand komt daartussen. Je ervaart de gevoelens van je kind en het kind ervaart de gevoelens van jou. Een hele intense band die in de loop van de jaren een ander vorm krijgt maar net zo krachtig blijft. Dit komt door de ontwikkeling van de buikverbinding bij kinderen.

Ouders weten nog niet hoe belangrijk de hartsverbinding is in de opvoeding. Vaak proberen ouders van alles te doen om een goede opvoeding of goede jeugd te geven. Maar het belangrijkste is dat je er bent! Met heel je ziel en zaligheid. Dit is te voelen via deze band en voel je binnen in jezelf. Hier is nog niet zo veel over bekent. Het betreft hier een hartsverbinding die vanuit de kern gevormd is en gemaakt wordt rond de conceptie. Vanuit de psychologie wordt dit ook nog wel de hechting genoemd. Maar deze hechting is het gevolg van de hartsverbinding en of deze goed verloopt. Via deze hartsverbinding ervaren we veel signalen die tussen ouder en kind onderling worden uitgewisseld. Hoewel de meeste mensen hier nog niet zo veel over weten, klinkt het toch heel logisch. Natuurlijk ervaar je als ouder wat je kind ervaart, misschien niet alles maar wel heel veel. Maar wie hier bewust mee om leert gaan, leert ook dat je het kind signalen geeft die het onbewust tot zich neemt.

Hart tot Hart verbindingIk werk zelf met deze hartsverbinding omdat deze in de kern te zien is. Zoals jullie misschien al een keer gelezen hebben werk ik vanuit deze kern die ik zelf kan zien in het energieveld van mensen. Deze kern heeft alle informatie over de persoon als een soort streepjescode. En in het levenspad van het kind spelen de ouders een belangrijke rol. Vandaar de diepe band met de ouders. Deze band kan een kind als positief ervaren maar ook als negatief. En alles wat het mee krijgt in de opvoeding vormt een onderdeel van het pad van het kind. Hoe het kind met zijn ouders leert omgaan door de ouders speelt hier een belangrijke rol. De meeste mensen betitelen ouders of gedrag van ouders als slecht of als een verkeerde opvoeding. Natuurlijk ben ik van mening dat je als ouder ook je verantwoordelijkheid hebt. Dat betekent dat je nooit uitgeleerd bent en als ouder ook dient door te groeien. En natuurlijk op je eigen wijze.

Tijdens de opleiding Kernkindcoach leren volwassenen dan ook te begrijpen waarom hun ouders zo gehandeld hebben in de opvoeding en wat voor invloed dit op hun heeft. De volgende stap is te onderzoeken hoe het levenspad van jezelf eruit ziet. En ookal heb je soms minder leuke kanten ervaren in de opvoeding wat heeft het je uiteindelijk gebracht? Bij volwassenen zie je dat de afkeurende stem van vader of moeder juist een motivatie kan zijn andere wegen te bewandelen of andere keuzes te maken. Maar wat men vooral leert is niet aan zichzelf voorbij te lopen. De mens heeft nog wel eens de neiging weg te lopen voor gevoelens. Wat niet mogelijk is als je soms ook afkeuring of eenzaamheid voelt. Gevoelens en emoties worden een stuur die helpen jouw eigen tempo van ontwikkeling te bepalen. Als je hier goed mee om leert gaan dan heeft het meerwaarde. Het geeft inzicht en wijsheid. En anders blijf je misschien bewust of onbewust je hele leven je ouders de schuld geven dat jouw leven niet zo gaat zoals je wenst. Uiteindelijk kun je dan niet verder groeien.

Ieder kind heeft ook een levenspad waarbij ouders een belangrijke rol spelen. Als ouder hoef je niet perfect te zijn maar alleen bereid te zijn te leren. Van je kind kun je veel leren. Toegeven dat je als ouder niet alles kan weten en toelaten dat je je dan kwetsbaar voelt, geeft ruimte voor je kind. Iets niet weten of kwetsbaar voelen maakt je geen zwakke ouder. Door te leren van je kind wordt de band met je kind sterker. En zoals ik eerder al schreef, het gaat over deze band. En alleen maar over deze band. Deze schept vertrouwen en respect. Iets wat alleen de ouders zodanig kunnen meegeven zodat een kind dit in de diepste van zijn/haar ziel blijft voelen!! Door deze band leert het kind op zichzelf te vertrouwen en het pad die het wil bewandelen te volgen. Want hij/zij weet dat er twee mensen achter hem staan, wat er ook gebeurt. Elk woord die we gebruiken is vaak overbodig. Alleen deze band die bestaat uit pure liefde is de kracht die je kindje nodig heeft vertrouwen te krijgen in zichzelf. En als je daarbij het kind ook de vrijheid geeft het leven te ontdekken op eigen wijze en het kind hier op de beste manier die jij kent in begeleid. Dan leert het kind vertrouwen te krijgen in zijn/haar pad in het leven. Als ouder zul je altijd behoefte hebben in te grijpen, invloed uit te oefenen, onzeker voelen, schuldig voelen en alle andere gevoelens die erbij komen kijken. Maar zolang je je hier bewust van bent dat deze er mogen zijn en dat je er niet naar hoeft te handelen, weet ik zeker dat jij als ouder hier je weg in zult vinden.

Bron: bewustopvoeden.nl

6 REACTIES

 1. Veel herken ik in dit artikel… Mijn vraag is hoe dit nu precies met stiefouders zit. Ik heb 2 kinderen van mijn man. En 1 daarvan heeft zelfs een aanhechtingssyndroom. Hoe kan die ‘harten-connectie’ zich dan beter ontwikkelen, aangezien in het artikel wordt gezegd dat dat bij de conceptie begint?

 2. Ik vind het aan de ene kant heel mooi artikel, maar wat ik mij nu wel afvraag na het lezen hiervan is; er wordt over die oer-band met je biologische ouders en dergelijke gesproken en hoeveel dat van invloed is op de rest van je bestaan, en daar krijg ik al de zenuwen van, van het idee alleen al, want wat als je nu letterlijk een waardeloze start hebt gehad en als klein kind afhankelijk was van bijv. psychose-mensen,, kan je daar dan Uberhaupt dan nog los van komen? Want als ik dit artikel mag geloven, die spreekt over die immense band die nimmer meer verloren gaat en meer van dat soort taal, dan denk ik; dan ben ik dus de sjaak. (!) 🙁 . Ik probeer Juíst alleen maar te Ont-hechten. Lijkt ook niets anders op te zitten, om werkelijk vrij te Voelen, en afgestemd te voelen op Mijn Eigen authentieke energie, van Nu, van Susanne, inplaats van constant maar beïnvloed te worden door pijnen/herinneringen/banden/overeenkomsten/hechtingen/enz. van toen. Als je kind van getraumatiseerde kinderen bent, en in dit artikel staat hoe die band altijd zal blijven bestaan,, het geeft me geen vrij gevoel in ieder geval. En dat vrije gevoel is juist mijn bedoeling. 🙂 . Dus dit artikel is wel heel mooi voor misschien ouders van deze site, of aankomende ouders, maar veel ‘kinderen’ van deze site hebben ander soort ouders ‘gekozen’ , dus ja, dan is dit artikel mooi voor de toekomst denk ik dan maar 🙂 , maar voor mijzelf NU als persoon, weet ik niet echt of ik er wat aan heb. Het klinkt allemaal als een soort zomersprookjesdroom. Petje af voor mensen die ouders durven te worden. Maar wat er staat in dit artikel klinkt misschien als een ideale leidraad voor je opvoeding en je rol daarin als ouder, maar in de praktijk is het in het verleden vaak maar karig, hoor. Maar goed, met z’n allen naar een mooie toekomst denk ik dan maar 😉 .

  Liefs, Susanne

 3. Een heel mooi stuk, goed geschreven en ook ik kan dit beamen. Je gevoel geeft vaak wel aan wat juist is. Zo zijn we verder gekomen, door vasthoudendheid en ons gevoel te volgen. Ook voelden wij vooraf al vaak haarfijn aan waar hetnaar toe zou gaan. Helaas werd er niet altijd door hulpverlening naar ons geluisterd met alle gevolgen van dien.. Ze vonden mij vaak een doemdenker.. Hadden ze maar geluisterd…

 4. Heel erg mooi stuk! En ook erg herkenbaar voor mij als ouder. Intuïtie is het allerbelangrijkste, verder heb je eigenlijk niets nodig. Zelf werk ik ook vanuit en met deze hartsverbinding, die voor sommige mensen nog niet zo duidelijk voelbaar is. Voor mij is het juist heel tastbaar en geeft het inderdaad alle informatie die je nodig hebt. Ik kijk echt uit naar de dag dat iedereen vanuit dit gevoel zich kan verbinden met anderen.

 5. Wat een mooi artikel. Is fijn om bevestiging te lezen dat je als ouder best je intuïtie blijft volgen ondanks alles wat wordt, gezegd, beweert, gelezen en geschreven.

  En dat van dokter en moederinstinct heb ik al vaak ervaren. Ze luisteren er steeds meer naar.

 6. Bedankt voor het schrijven en plaatsen hier. 🙂

  Best wel belangrijk om dit hier te bespreken, het helpt vast en zeker als ouder maar ook als kind.

  Liefs, Henriëtte <3 xxx

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in