Heb je moeite met bepaalde spirituele lessen omdat het je niet lukt om ze uit voeren of omdat ze überhaupt al weerstand oproepen? Dat hoort bij het proces. Ik heb zelf enige jaren weerstand gehad tegen de ‘wet van de aantrekkingskracht‘. Tot ik besloot om deze opzij te zetten en me mijn frustratie te besparen. Later was ik er ontvankelijk voor en lukte het me om deze wet in mijn leven te integreren. Ik ben hier nog steeds dankbaar voor.

Ieder zijn proces

De hoeveelheid spirituele wijsheden die we tegenkomen via boeken, filmpjes en social media is ongekend groot. Waarbij je het gevoel zou kunnen krijgen dat je een mislukkeling bent als je ze niet begrijpt of het je niet lukt om je fijner te voelen. Zeker als dat anderen wél lukt. Stap niet in deze valkuil! Het zou wel heel knap zijn als je op dit moment alles begrijpt, aanvaardt en toe kunt passen.
Wees je ervan bewust dat spirituele ontwikkeling verloopt in fases. En daar zit ook gelijk het probleem. De kans is groot dat je je in een andere fase bevindt dan je vriendin, broer of collega. Wanneer deze lyrisch is over een boek of zijn nieuwste inzicht wil delen, begrijp je het wellicht niet of ervaar je weerstand. En net zo zul jij zaken delen waar de ander niet mee ‘levelt’.

Ruimte creëren door los te laten

In dit artikel sta ik stil bij een aantal spirituele ideeën waarbij ik voorheen in meer of mindere mate weerstand ervoer. Mijn weerstand was zo groot, dat ik er gelijk afstand van nam. Omdat ik geen wijsheden van anderen aanneem wanneer ik ze niet voel, kon ik ze gemakkelijk loslaten. Dat bleek het beste wat ik op dat moment had kunnen doen. Hierdoor groeide mijn weerstand niet verder.
Intuïtief voelde ik aan dat deze wijsheden klopten, maar realiseerde ik me ook dat ik nog niet zo ver was om ze te begrijpen en toe te passen. Ik hield de deur open. Mettertijd begon ik ze beter te begrijpen, te aanvaarden en te integreren in mijn leven.

Het is je eigen schuld

De ‘wet van de aantrekkingskracht’ heeft als basis dat je situaties en mensen aantrekt die overeenkomen met de vibratie die je uitzendt.
Dit kan gemakkelijk verkeerd uitgelegd worden door te concluderen dat je het onheil dat je ervaart zelf aangetrokken hebt en het dus ‘je eigen schuld’ is. Maar de realiteit is veel complexer. Want het meeste dat we aantrekken gebeurt vanuit ons onderbewuste.
In eerste instantie ben je je er niet van bewust dat een vibratie in je energetisch systeem dit aantrekt. Pas wanneer we bepaalde problemen steeds opnieuw ervaren of problemen vanuit het niets opduiken, vragen we ons af waarom we deze situatie onbewust hebben aangetrokken.
Het kost tijd en aandacht om het verband te zien en de patronen los te laten. Soms ligt de oorzaak in de periode dat je in de baarmoeder verbleef, vóór je incarnatie of in een vorig leven. Door deze blokkades trek je situaties en mensen aan die hiermee overeen komen. Wanneer je dit loslaat ontstaat er ruimte om positieve ervaringen aan te trekken.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Iedere spirituele les heeft z'n proces!

Het aardse bestaan is een illusie

In zekere zin klopt het wel, maar het hangt er vanaf vanuit welk perspectief je het bekijkt.
Vanuit universeel perspectief en in het licht van de eeuwigheid, kun je zo naar het leven kijken.
Maar tegelijkertijd zijn we fysiek geïncarneerd en is onze dagelijkse realiteit de struggle of life.
Tom Campbell, natuurkundige, legt het verband tussen spiritualiteit en wetenschap. Naast zijn voormalige werk bij NASA experimenteert hij met vormen van bewustzijn. Hij beschouwt het menselijk bestaan als een virtual reality. Onze ziel incarneert in een fysiek lichaam en we kiezen een ‘avatar’. Hij beschrijft het leven als één grote game. Ik zie zeker gelijkenissen.
Tegelijkertijd is het aardse bestaan realistisch. Ik merk dat het concept ‘het is maar een illusie’ ertoe kan leiden dat mensen de aardse lessen niet leren en geen contact maken met hun gevoelens. Terwijl dit laatste één van de belangrijkste redenen is van het menselijk bestaan.
Als je de illusie niet ziet, hoef je niet aan jezelf te twijfelen. Op dit moment begrijp je het niet. Het is problematischer als je vindt dat je dit móet begrijpen en je dit concept eigen maakt zonder het daadwerkelijk te voelen. Dan bestaat de kans dat je vooral in je hoofd gaat zitten en het gebruikt als ontsnapping uit de dagelijkse realiteit.

Vergeving

Onlangs was een cliënte energetisch in contact met haar gewelddadige ex-partner. Ze zag wie hij werkelijk was en waar zijn gedrag vandaan kwam. Daarna zei ze, enigszins schuldbewust: “maar ik kan hem nog niet vergeven”. Waarop ik uitlegde dat dat ook niet hoefde.
Vergeving is bevrijdend, vooral voor jezelf. Maar het is niet iets wat we zouden ‘moeten’ doen. Het is een onderdeel van een organisch proces, waar het toelaten en loslaten van je eigen pijn en verdriet aan vooraf gaat.
Wanneer je dit eerder doet dan je er klaar voor bent, creëer je innerlijke weerstand. Elke vorm van weerstand staat vergeving in de weg. Leg het je zelf dus niet op, maar houd de mogelijkheid open voor een moment wanneer je er wél aan toe bent.

Jij bent niet je gedachten

Dit klopt als een bus, maar is moeilijk te bevatten als je een enorme piekeraar bent of depressieve gedachten hebt. In je energetisch systeem liggen ervaringen opgeslagen uit dit leven of ervóór. Je gedachten worden mede gecreëerd vanuit deze ervaringen.
Door het (energetisch) loslaten van oude pijn, is de ‘aandrijving’ van deze negatieve gedachten minder. Je ontdekt dat je méér bent dan je gedachten. Er ontstaat ruimte voor de persoon die je daadwerkelijk bent.
Ook helpt het om de controle en weerstand los te laten over het feit dat je deze gedachten niet los kunt zien van jezelf. Daarmee ontstaat er ruimte om andere gedachten te doen ontspruiten.

Laat je niet ontmoedigen door de hoeveelheid spirituele lessen. Wanneer je voelt dat je er nog niet klaar voor bent, neem je ze aan ter kennisgeving en ‘parkeert’ ze voor nu. Naarmate je je verder ontwikkelt, zul je ervaren dat de tijd rijp is om ze te integreren. Gun jezelf de tijd, ieder heeft zijn eigen proces!

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

3 REACTIES

  1. Dit is echt vandaag dat ik dit moest lezen!!! Ik voelde me echt een vreselijke mislukking omdat ik maar de helft begrijp en nu weet ik gewoon dat ik het wat tijd mag geven… Dank je wel!!!!

  2. Heel mooi geschreven. Heel herkenbaar ook hoe je de valkuilen beschrijft. Bij mij is het overigens wel zo dat als ik wat weerstand voel ik voor mezelf weet dat ik het rustig mag gaan onderzoeken. Maar dat wil niet zeggen dat het voor iedereen op die manier werkt.

  3. Wat heerlijk als iemand dit soort dingen gewoon durft toe te geven. Dat geeft spiritualiteit een menselijke maat. We zijn geen verlichte supermensen en dat hoeven we ook niet te zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in