“Ik ben gewoon toe aan vakantie”

Je bent moe, het is druk, je loopt op je tandvlees en je telt de dagen af tot de vakantie. Dan kan je weer even lekker bijkomen en opladen, dan komt het allemaal weer goed. Dan kun je er weer even tegenaan. Je bent gewoon toe aan vakantie. Toch?!

Uiteraard doet vakantie je goed. Even lekker er tussenuit, andere activiteiten, een andere omgeving. Niets moeten, maar gewoon lekker doen waar je zin in hebt. Toch zit er ook een keerzijde aan. Als je namelijk zo overwerkt bent voor je op vakantie gaat (vergeet ook niet dat het inpakken en regelen van de vakantie vaak ook weer extra druk en spanning met zich meebrengt), dan heb je vaak een paar dagen de tijd nodig om echt los te komen uit de waan van de dag en echt te kunnen ontspannen.

En als je dan terugkomt blijkt vaak dat je dat vakantiegevoel niet lang kan vasthouden en binnen no time weer in de waan van de dag verstrikt bent. Je kunt dan direct het gevoel hebben dat je alweer aan vakantie toe bent.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Vakantie is dus heerlijk en doet je zeker goed, maar het is niet de oplossing voor datgene waar je tegenaan loopt. Er is een andere aanpak nodig om met je dagelijkse druk en stress om te leren gaan.

Symptoombestrijding

Eigenlijk is vakantie symptoombestrijding voor een groter onderliggend probleem. En die manier van symptoombestrijding kan je heel lang volhouden. Er zijn mensen die hun leven lang van stress naar vakantie gaan en weer terug in de stress. Maar erg gezond is het niet en het voelt ook niet erg fijn.

Beter zou het daarom zijn om de kern van het probleem aan te pakken. En de kern ligt meestal bij de manier waarop jij omgaat met de situaties die zich in je leven voordoen. Want waarom heb jij enorm veel stress van je werk en lijkt je collega met dezelfde functie nergens last van te hebben? Misschien voel jij je verantwoordelijk voor alles en iedereen terwijl dat eigenlijk niet jouw verantwoordelijkheid is. Misschien vind je het moeilijk om grenzen aan te geven en nee te zeggen. Heb jij daardoor veel te veel hooi op je vork. Misschien heb jij last van bepaalde overtuigingen die er voor zorgen dat jij eerder last hebt van de druk en verwachtingen dan een ander. Misschien zie jij de beren al op de weg staan voor ze er daadwerkelijk zijn en ben jij dus vooral gefocust op wat er allemaal mis kan gaan voor er ook maar iets mis gaat.

Wat het ook is. Leren om op een gezonde manier om te gaan met de uitdagende situaties in je leven is de beste manier. En ook de meest duurzame manier. Dit zorgt er voor dat je met veel meer ontspanning en plezier door het leven gaat en je vakantie niet meer echt nodig hebt maar juist optimaal kunt benutten om mooie herinneringen te maken. En dat is een wezenlijk verschil.

Heb jij last van stress gerelateerde klachten? Ga dan niet van vakantie naar vakantie leven tot je uiteindelijk toch in een burn-out terechtkomt, maar durf bij de eerste signalen al aan de bel te trekken en hulp te zoeken. Voorkomen is beter dan genezen.

En voor de vakantie gerelateerde stress heb ik 6 tips voor je:

Tip 1: Vertrek niet direct op de eerste dag van je vakantie. Als je op dag 3 of 4 vertrekt, dan heb je veel meer tijd en ruimte om op je gemak in te pakken en vast wat te vertragen en te ontspannen zodat je eenmaal op je vakantiebestemming, direct kunt genieten.

Tip 2: Zorg dat je voorbereid bent. Maak bijvoorbeeld ruim vantevoren een paklijst van wat je allemaal mee wilt nemen, dit scheelt een hoop denkwerk op het moment suprême.

Tip 3: Wanneer je merkt dat je tijdens het inpakken of regelen toch weer in de 6e versnelling schiet, neem dan even heel bewust een pauze en adem een aantal keer diep in en uit. Dit ontspant je zenuwstelsel en geeft je letterlijk even lucht en ruimte om de situatie van een afstandje te bekijken.

Tip 4: Zorg dat je bij terugkomst ook nog een paar dagen vrij hebt om op je gemak weer uit te pakken, op te ruimen en de was te doen. Als je direct weer aan het werk moet en de volle wasmand staat ook nog op je te wachten, schiet je meteen weer in de stress en dat is zonde.

Tip 5: Je hoeft het niet allemaal alleen te doen, zorg dat de taken eerlijk verdeeld zijn onder de gezinsleden. Wellicht denk je: het gaat beter en sneller als ik het zelf doe. Maar het is ook wel eens fijn als je wat taken aan een ander kunt overlaten, maak hier vooraf afspraken over.

Tip 6: Geniet lekker van je vakantie! En vergeet ook de voorpret en de napret niet.

Heb jij nog meer tips? Deel ze dan in de reacties. Zo zorgen we samen voor een stressvrije vakantie.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in