Het blog “Kinderen van nu en authenticiteit” laat zien hoe belangrijk het voor kinderen is dat wij als volwassenen authentiek zijn. Veel van ons zijn zichzelf door invloeden van buitenaf al heel erg lang kwijt. De vraag is dus: hoe krijg ik mijn authenticiteit terug?

In vervolg op mijn vorige blog “Authenticiteit, ben jij jeZelf?” hierbij de werkwijze die Ed Nissink in zijn boek “Authenticiteit, het pad naar jezelf” in 6 stappen beschrijft om authenticiteit te bereiken. Nissink geeft aan dat het vrij simpele stappen zijn, maar wel met grote gevolgen. En die gevolgen willen nog weleens aanleiding geven tot vervroegd afhaken. Je kunt in- en uitstappen wanneer je wilt! Jouw authenticiteit is er namelijk altijd.

Stap 1: Onderzoek wat je motivatie is

In de eerste stap onderzoek je wie je bent en zorg je ervoor dat je weet wat je motivatie is om te veranderen. Motivatie is een belangrijke voorwaarde voor verandering. De motivatie kan negatief zijn of positief, verwijzend naar waar de motivatie vandaan komt. Negatieve motivatie ontstaat meestal als er iets goed misgelopen is in je leven. Je hebt er alles voor over om het probleem op te lossen. Bij negatieve motivatie beweeg je je van de pijn of het ongemak af. Positieve motivatie betreft een zuiver verlangen, een motivatie die voortkomt vanuit een wens. Verandering schiet sneller op en gaat makkelijker als je weet wat je motivatie is.

Stap 2: Weet wat je bezielt

Wat raakt jou? Wat vervult jouw hart? Wat doet voelen dat je leeft? Dat is jouw bezieling! Het is datgene voelen en doen wat helemaal bij je past en waar je je gelukkig bij voelt. Als je ontdekt wat je bezieling is, dan kun je dat meer in je leven brengen. Schrijf op wanneer je fijne momenten beleeft. Waar was je, met wie, wat deed je? Zo kun je bewust kiezen om meer van “dat waar je blij van wordt” toe te voegen in je leven.

Stap 3: Leer van de boodschappen

Authenticiteit Toeval bestaat niet. Jouw ziel weet wat je nodig hebt op jouw pad en zorgt ervoor dat je dit krijgt. Zo krijg jij de kans te leren. In de snelle maatschappij van tegenwoordig wordt onze aandacht door vele dingen opgeslokt. De waan van de dag zorgt ervoor dat we in rap tempo van allerlei klussen klaren. Daardoor zien/horen/voelen we vaak de boodschappen niet die het universum voor ons heeft. Nissink geeft in zijn boek de tip om gebeurtenissen, gevoelens en ontmoetingen in een klein notitieboekje bij te houden. Geen lange verhalen, maar korte notities. Als je dit af en toe terugleest, kun je daarin misschien bepaalde patronen ontdekken.

Stap 4: Ken je doel

Weet jij wat je doel is in dit leven? Wat wil je bereiken? Dit is misschien wel de meest lastige vraag. Het zal waarschijnlijk ook wel even tijd nodig hebben om een antwoord op deze vraag te vinden. Het antwoord kun je vinden door in jeZelf te kijken. Naar binnen te gaan. Luisteren naar je gevoel, naar wat je hart je ingeeft. Hier zijn de signalen uit de vorige stap heel belangrijk voor. Hoe weet je of je je doel gevonden hebt? Je hele wezen, je lichaam, gevoel en gedachten zullen reageren en je vervullen met vreugde en doelgerichtheid!

Stap 5: Stem af op je doel

Als je je doel gevonden hebt, is het belangrijk je leven daarnaar in te richten. Laat niets je weerhouden van het bewandelen van het pad naar jouw doel. Richt je leven er op in. Dat kan ver gaan: weggooien/weggeven/verkopen wat je niet meer nodig hebt. Kijk kritisch naar je dagelijkse bezigheden. Liggen deze in lijn om jouw doel te bereiken? Misschien is het nodig om je telefoon uit te zetten als je een boek aan het lezen bent. Welke TV programma’s kijk je uit gewoonte of omdat je erover mee wilt kunnen praten? Hoeveel dingen doe je die eigenlijk zonde van je tijd zijn omdat je die tijd kunt besteden aan het wandelen op je pad naar je doel en dan dus bezieling kunt voelen, volop kunt leven?

Stap 6: Draag iets bij

Nissink schrijft in zijn boek dat je, wanneer je toe bent aan deze stap, weet dat je niet alleen bent en dat je deel uitmaakt van het grotere geheel. Door de weg naar jouw doel te volgen, help je anderen hun doel en hun weg te vinden. Wat kun je daarbij geven? Je kunt vele dingen bedenken, er is geen onderscheidt tussen groot of klein, er is geen goed of fout. Geld aan een goed doel, een pan soep aan een zieke buurvrouw, iets weggeven, een goede tip aan iemand, een knuffel, een helpende hand. Alles kan wanneer je het vanuit liefde doet. Dus…….niet met verborgen agenda. Niet om er iets voor terug te willen ontvangen, vanuit bemoeizucht of wanneer jij denkt te weten wat goed is voor een ander.

Belangrijk: wees trouw aan jeZelf

Nog één belangrijk ding om authentiek te worden: wees trouw aan jeZelf. Dit is heel makkelijk gezegd, maar wat houdt het eigenlijk in? Trouw aan jeZelf houdt onder andere in: doe nooit iets wat je liever niet doet, wees altijd eerlijk tegen jeZelf, lach alleen als je het echt zo voelt, durf egoïstisch te zijn, veroordeel jeZelf niet, hou onvoorwaardelijk van jeZelf, accepteer alle consequenties van voorgaande zaken en draag je eigen verantwoordelijkheid hierin. Er zijn veel meer dingen, dit zijn er slechts een paar!

Wanneer stap jij in het proces authenticiteit terug te vinden? Wanneer word jij weer jeZelf?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in