In je flow door jezelf op de eerste plaats te zetten- meer energie

Verlang jij naar meer ruimte voor jezelf? Word je er ook zo moe van dat anderen je agenda bepalen en dat jij je steeds opnieuw aan moet passen? Vraag jij je af hoe je meer tijd voor jezelf kunt maken zodat je weer lekker in je energie komt?

Ik wil je graag inspireren. Jij mag gezien worden en je ruimte innemen! Maar: hoe pak je dat aan? Het begint altijd bij jezelf. In plaats van te wachten totdat anderen je de ruimte bieden, zul je zelf de eerste stappen moeten zetten. Cijfer jezelf dus niet langer weg en kom voor jezelf op!

Begin met kleine stapjes. Daarvoor is het belangrijk dat je eerst goed contact maakt met jezelf en naar binnen luistert, dat je leert de signalen van je lichaam waar te nemen. Door je aandacht naar binnen te richten, krijg je meer inzicht in je wensen en je verlangens. Ook krijg je beter zicht op waar je grenzen liggen en neem je sneller waar wanneer anderen er overheen gaan. Deze inzichten helpen je keuzes te maken die beter bij jou passen en bij wat jij nodig hebt.

Hieronder geef ik je wat eerste tips. Ze zijn makkelijk toepasbaar en leveren snel resultaat op, als je ze regelmatig inzet.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

3 tips om weer dichter bij jezelf te komen

  1. Van doen naar zijn – een dagelijks stiltemoment om op te laden

Allereerst is het belangrijk stil te staan en naar binnen te luisteren zodat je weer in contact komt met jezelf. Neem elke ochtend of avond minimaal een kwartier de tijd om in stilte te zijn, alleen, zonder afleiding om je heen.

Even een pas op de plaats doen, afstand nemen van je dagelijkse bezigheden, zie het als een waardevol oplaadmoment voor jezelf.

  1. Maak contact met je lichaam

Als je in stilte bent, richt je aandacht dan naar binnen. Let op fysieke gewaarwordingen zoals kou of warmte, jeuk, spanning. Neem alles waar dat zich aandient, je hoeft er verder niets mee. Accepteer je lichaam helemaal zoals het zich op dat moment aan jou toont. Ook kun je een lichaamsscan doen door je aandacht rustig vanuit je voeten omhoog te brengen naar je kruin. Probeer dan elk lichaamsdeel van binnenuit te voelen. Neem er de tijd voor.

  1. Verbind je met je ademritme

Richt je aandacht op je ademhaling. Volg de beweging van je inademing door na te gaan waar je lichaam uitzet. Volg dan de beweging van je uitademing door heel bewust waar te nemen hoe het lichaam weer samentrekt. Volg zo je eigen ademritme. Je hoeft er niets aan te veranderen. Je kunt je daarbij verbeelden dat je met elke inademing verse energie inademt en met elke uitademing spanning en stress loslaat. Je kunt het effect van loslaten verdiepen door elke keer met een zucht via je mond uit te ademen. Dat wordt ook wel de zucht van verlichting genoemd.

Deze drie tips zijn makkelijk toepasbaar. Zij helpen je contact te maken met jezelf in het hier en nu. Pas je de tips toe, dan zul je al snel positief effect ervaren. Je zult merken dat je meer tot rust komt en beter kunt ontspannen. Maar bovendien helpen deze contactoefeningen je weer dichter bij jezelf te komen. Je krijgt meer aandacht voor de signalen van je lichaam en je ademhaling. Zo zul je steeds sneller in staat zijn om spanningssignalen op tijd te onderkennen.

Nieuw perspectief – Vanuit contact met jezelf naar meer energie en plezier

Als jij in contact bent met jezelf, voel je tijdig aan wanneer een grens is bereikt. Je hebt dan twee keuzes. Je grens stellen of erover heen gaan. Soms dwingen de omstandigheden je om over een grens heen te gaan. Zolang je maar zorgt voor voldoende balans in je leven hoeft dit niet erg te zijn. Je kunt dan later alsnog een rustmoment pakken. Blijf vooral goed luisteren naar de signalen van je lichaam en ga na of je nog voldoende in balans bent. De boven beschreven tips helpen je daarbij.

Jezelf beter aanvoelen versterkt de verbinding met jezelf. Dat geeft meer zelfvertrouwen, waardoor je steeds meer grenzen durft te verleggen en nieuwe keuzes durft te maken die beter bij jou passen. Ik garandeer je dat je daardoor veel meer energie en plezier in je leven zult ervaren!

Dus aarzel niet langer en zet jezelf weer eens op de eerste plaats. Ik nodig je van harte uit te delen hoe je dat hebt aangepakt …

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

4 REACTIES

  1. kortom mindfullness is heel goed voor je lichaam… soms kijk ik naar mijn handen en overloop ik wat ik die dag heb gedaan… geleerd tijdens mijn burn-out. soms sta ik perplex van mijn eigen wat ik er allemaal mee die! zo op deze manier heb ik leren doseren waar ik vroeger vergen verzette en geen respect voor kreeg nu respecteer ik mezelf en zie mezelf graag en ga heel tevreden door het leven…

  2. Een fijn artikel, ik pas deze oefeningen dagelijks toe. Alleen wat zegt angst (innerlijk trillen) dan? Is dat dan een signaal van mijn lichaam om iets niet te doen, een grens te stellen?

    • Beste Hanne, innerlijk trillen wijst erop dat er spanning loskomt. Van binnen is iets geraakt waardoor energie vrijkomt, en dat ervaar je via het trillen. Mogelijk is de angst daar een emotionele reactie op. Bijvoorbeeld omdat je er onzeker over bent wat er is geraakt of omdat het een oud en pijnlijk stuk van je kan zijn dat spanning oproept. Maar zo op afstand is het lastig voor me om je een concreet antwoord te geven. Het kan dan inderdaad een signaal zijn om een grens te trekken, maar mogelijk ook en uitnodiging om er juist contact mee te maken en het verder te onderzoeken. Misschien kun je daar binnen een veilige setting met iemand samen mee aan de slag?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in