Als aanvulling op algemene karakteristieken die worden gebruikt om indigokind en kristalkind eigenschappen te beschrijven heeft Jennifer Hoffman een lijst samengesteld. Zij schrijft al jaren over indigokind en kristalkind eigenschappen, mede omdat ze twee indigo kinderen heeft. Veel van haar persoonlijke ervaringen heeft zij beschreven in haar veel gelezen artikelen.

Haar lijst:

“Indigokinderen en volwassenen kunnen een combinatie hebben van of alle onderstaande kenmerken vertonen :

 • Hoogst intuïtief, empathisch en/of paranormaal begaafd
 • Verstorend gedrag, zich niet houdend aan regels en graag argumenterend
 • Erg creatief in kunsten, muziek, technologie en schrijven
 • Gekant tegen regels en reglementeringen
 • Communicatie met en met een groot gevoel voor dieren
 • Snel depressief, wat kan leiden tot suïcidaal gedrag
 • Onderhevig aan verslaving en misbruik van middelen vooral alcohol en drugs.
 • Ze zijn goed in zelf-sabotage en vaak gefrustreerd over hun levensdoel.
 • Het vermogen om de waarheid te zien in alle dingen en weten wanneer er ze iets wordt voorgelogen
 • Een sterk gevoel voor integriteit en ze vragen dit ook van anderen
 • Worden vaak gediagnostiseerd met dyslexie, ADD, ADHD, of  problemen met gezag
 • Erg direct met commentaar, bijna op het onbeleefde af
 • Noodzaak aan vrede en kalmte  (alhoewel ze zelf veel chaos kunnen veroorzaken)
 • Voelen zich vaak buitenstaander, anders dan anderen, misplaatst, of houden ervan met rust gelaten te worden.
 • Hebben enkele vrienden en dit zijn gewoonlijk ook Indigo’s
 • Erg intelligent maar presteren toch onder het niveau ; Doen er lang over om ‘op te groeien’, weten zich geen houding te geven of zich te gedragen in de maatschappij.
 • Gebrek aan zelfvertrouwen, kan gaan tot zelf-haat
 • Kunnen agressief worden en moeite hebben om hun woede te beheersen, ontstaat meestal uit frustratie
 • Hebben een sterke nood aan liefde, begrip en acceptatie
 • Hebben een aangeboren begrip van spiritualiteit alhoewel ze niet openlijk zijn over hun gaves.

“Kristalkinderen -en volwassenen” kunnen elke combinatie hebben van, of alle kenmerken van de volgende opsomming 

 • Hoogst intuïtief en psychisch begaafd
 • Zeer empatisch, tot het niveau van energetisch werk voor de planeet
 • Rustig en teruggetrokken, kunnen ook erg verlegen zijn
 • Trekt zich terug wanneer hij/zij zich bedreigd voelt, kan lijden tot autisme in jonge kinderen
 • Erg muzikaal, of artistiek getalenteerd
 • Kunnen dikwijls engelen, geestwezens zien en ermee communiceren
 • Kunnen worden geboren met herinneringen aan ‘gene zijde’  Vredig en vredelievend, niet argumentatief, zich terugtrekkend bij confrontaties. Ervaren de wereld als verwarrend, intimiderend en luid, (grof)
 • Sensitief voor energie-veranderingen en er erg door ondersteboven geraken.
 • Kunnen allergisch zijn voor een reeks van dingen, met name voedsel en chemicaliën.
 • Isoleren zichzelf sociaal omdat ze het moeilijk vinden om samen te zijn met mensen
 • Brengen de veranderingen rustig binnen,niet zo opmerkelijk als de Indigo’s
 • Hebben een sterke behoefte aan liefde, begrip en acceptatie.

Indigo’s opvoeden kan moeilijk zijn en ook ontmoedigend.

jennifer hoffman over indigokind en kristalkind
jennifer hoffman

De jongere kinderen kunnen worden gediagnostiseerd met leermoeilijkheden, ADD en/of ADHD, en moeilijkheden hebben op school. Als ze ouder worden kunnen de problemen op school aanhouden of verergeren.
Ze verwerken informatie niet op dezelfde manier als andere kinderen wat dikwijls leidt tot de verkeerde diagnose van ‘leerproblemen’- het zijn visuele ingestelde mensen en doen het het best wanneer ze kunnen zien en ervaren waarover ze leren. Om deze reden zijn thuisscholing, alternatieve of gespecialiseerde scholen zoals Waldorf-scholen, het beste voor ze. Ondanks hun mogelijk slechte resultaten op school zijn Indigo’s best erg intelligent.
Zowel de jongere als de volwassen Indigo’s nemen hun tijd om hun levenspad te ontdekken. Velen van hen vragen zich na hun veertigste nog af wat te doen met hun leven. Vele volwassen Indigo’s zullen niet trouwen of kinderen hebben tot ze in de dertig zijn. Maar ze zullen niet alleen zijn, dit is de ‘kamergenoten generatie’ en velen van hen zullen samenleven met kamergenoten, die hun vervangfamilie worden, of een uitbreiding hiervan, voor langere tijd. Als ze besluiten te trouwen, dan zullen ze dat ook doen.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Indigo’s maken ook dikwijls vreselijke keuzes in romantische partnerrelaties. Ze zijn hoogst sensitief en empatisch en neigen er naar om personen te kiezen die hen het meest nodig hebben, dit is ook de persoon die het meest hulp nodig heeft. En de resultaten kunnen soms desastreus zijn.

Kristallen kunnen een mindere uitdaging betekenen voor hun ouders

Ze zijn meestal niet zo luidruchtig, ruzie-achtig of dwingend als Indigo’s. Maar op hun eigen manier brengen ze opvoedingsuitdagingen met zich mee omdat ze heel veel behoeftes kunnen hebben, overdreven gevoelig, zenuwachtig kunnen zijn, met een mindere gezondheid en hoge nood aan aandacht die zich kan manifesteren als ze op schoolrijpe leeftijd zijn. Als ze opgroeien in een stresserende omgeving met luidruchtige stemmen, ruziën of emotionele spanningen dan zullen ze zich eenvoudigweg verder in hun schulp willen terugtrekken, zelfs tot het punt dat ze nog weigeren om zich verder te verbinden met de buitenwereld. Vele autistische kinderen zijn ook Kristalkinderen en ze zijn hier om bepaalde energieën hier te brengen, terwijl ze leven in hun eigen kleine wereld. Beschouw ze niet als mentaal achterlijk want dat zijn ze zeker niet. Zelfs die met de ergste vorm van autisme zijn hoogst intelligent.
Als ze er klaar voor zijn om uit hun schulp te komen, als ze voelen dat de wereld klaar voor ze is, dan zullen zij dat ook zijn, en ze zullen ons verbazen met hun buitengewone gaven en talenten.

Of je nu een Indigo bent, of een Kristal of een combinatie hebt van beide energieën…

Je bent hier gekomen om een speciaal soort werk doen. Het juiste pad vinden kan een erg grote uitdaging zijn en het zou kunnen voelen alsof er vele deuren voor je gesloten blijven. Wees niet ontmoedigd- jij bent de verandering waaraan de wereld behoefte heeft en het geheim voor jouw succes is te geloven in jezelf en in jouw talenten, gebruik je innerlijke leiding om er op een zo goed mogelijke manier vorm aan te geven.
Eens je je pad gevonden hebt, zul je onmogelijk gestopt kunnen worden en je zal de vreugde, de vrede, het begrip en de acceptatie ervaren die je verlangt.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

57 REACTIES

 1. Het indigo gedeelte is enorm herkenbaar. Ik werd als kind niet begrepen en heb op school dan ook behoorlijk wat problemen gehad. Ik gedroeg me erg druk en soms driftig terwijl ik thuis heel anders was. Maar waarschijnlijk had ik behoefte aan rust en minder prikkels terwijl de leerkracht alleen maar meer boos op me bleef reageren. Gelukkig is er tegenwoordig steeds meer aandacht voor kinderen en mensen die gevoelig zijn zodat er begrip ontstaat en men er rekening mee kan houden.

 2. Namaste!
  Ik ben zelf kristalkind of een mengeling ervan. Het kan best lastig zijn, maar ik heb niets voor niets gekozen hier heen te gaan. Ook leer ik met mijn gaves omgaan. Zo heb ik nog steeds contact met mijn hoofdgids en dat contact wordt elke dag sterker. Hij is nogal een grapjas op sommige momenten, vooral als ik opgevrolijkt mag worden. Een van de dingen die hij doet als ik te veel emoties binnenkrijg is grappen maken. Zoals, doet indianendans, doet indianendans om vervolgens een beeld te laten zien van de kippendans. Dan kan ik mij meer richten op mijzelf en vervagen de andere gevoelens iets, vooral handig als je mensen met trauma’s in je klas hebt!

  Verder mag ik dingen via hem leren, zo krijg ik extra informatie over mensen mocht het nodig zijn, leert hij mij met angst om gaan, laat hij zien waarom andere doen zoals ze doen. Wat soms best irritant is maar hij is een geduldige leraar. Oh en hij houdt er van als ik vragen stel, ook andermans vragen zijn voor hem leuk, want dan begint hij meteen antwoorden te geven, tenzij het natuurlijk niet kan omdat hij niet zomaar mag zeggen wat de toekomst kan wezen.

  Namaste,
  Goedemiddag,
  Als de fysieke mens, alleen aandacht besteed aan het fysieke, zal het geestelijke niet ontwikkelen. Als de fysieke mens wil voelen, zal de fysieke mens bijna automatisch van het woord overleven naar het woord leven gaan. Als de fysieke mens zichzelf accepteerd zou het minder snel angst ervaren want dan heeft de fysieke mens voor zijn acties geen toestemming nodig van een ander. Begrijpt U dat? Het over gaan van overleven naar leven is een ontwikkeling die U in elk moment van U leven mag kiezen. Al is de fysieke mens vaak bang, bang om de ervaringen die het fysieke leven zich met zich mee brengt niet aan te kunnen. Maar de waarheid is tijdelijkheid. De waarheid is mogen leren en ontwikkelen. Dus fysieke mens wat houdt U nog tegen om te groeien?! Mochten er vragen zijn, schroom U niet en stel ze gerust. Wij beantwoorden ze graag.
  Namaste, mijn naam is Isaak.

  Owh en dat is mijn oude vriend. Bedankt voor jullie woorden Isaak!

  Lichtstraal

 3. Hallo,

  Ik zelf ben een kristalkind van nu inmiddels 14 jaar oud.
  Het doet me goed om dit te lezen , het maakt een heel stuk duidelijk voor mij.
  Toen ik net geboren was zij de verpleegkundige tegen mijn moeder dat ik een kristalkind was.
  Ik ben laat begonnen met praten , maar toen ik eenmaal begon praatte ik niet Nederlands maar Chinees.
  Ik heb hele verhalen verteld over mijn “vorige leven”in China.
  Over de rijstvelden , over mijn oma , over de grote zware machines waarmee we werkten.
  Ze hebben dit gefilmd en uiteindelijk laten vertalen, iets wat ik me niet hoor te herinneren maar nog wel kan herinneren.
  Het komt me erg bekent voor dat kristal kinderen zich afsluiten als ze heftige emoties hebben.
  De meeste ouderen vinden het bizar dat ik al zo volwassen ben voor mijn leeftijd en dat ondanks alles ik iedereen altijd weer weet te verbazen.
  Duidelijkheid en structuur is een must voor mij.
  Ik heb een tijd lang aan de drank gezeten (ik weet het , zo jong al?)
  Dit herken ik weer in het “indigo verhaal”als enige eigenschap.
  Uiteindelijk wist ik wel dat dit mij kapot maakte , zowel fysiek als mentaal en ben ermee gestopt.
  Ik wil degene bedanken die dit stuk heeft geschreven, ik krijg er waterige ogen van.
  Het enige waar ik maar niet over uit kan , is dat ik anderen hun energie aanvoel, bij zowel vreemden als goede vrienden.
  Ik stel me niet gauw kwetsbaar op en doe heel veel dingen alleen omdat ik weet dat anderen mijn behoeftes vaak niet begrijpen.
  Nogmaals bedankt ,heel mooi geschreven.
  Dit brengt een stuk rust in een onduidelijke tijd.

  Zijn er nog meer van zulke stukken?

  • @shirley,

   Heej Shirley,
   Wat super hoe sterk je al bent en dat je al over zoveel zelfkennis beschikt. Je moet je “kristal zijn” zeker zien als een gave. Op deze website zal je veel lezen wat herkenbaar is. Er zit een zoekfunctie op, zoekwoorden zoals kristal kind of sterrenkind of lichtwerker zullen veel artikelen opleveren.
   Liefs, Kim
   28jaar

 4. Tranen in mijn ogen en brok in mijn keel. Eindelijk herkenning. Wat een fantastisch stuk en wat een heerlijke website. Voorlopig ben ik zoet met lezen. -;)

 5. Hallo, ik herken mijzelf in bijna alle eigenschappen van het indigo kind er is ook ADHD/ADD bij mij geconstateerd. Verder nog psychische stoornissen. Ik wou vragen of iemand mij kan helpen of tips heeft met het omgaan van dit en om mezelf te accepteren en van mezelf te kunnen houden. Ik ben 17 jaar en ik zit al een lange tijd in strijd met mezelf.

  • @L, Accepteer dat de medisce sector veelal geen verstand van zaken heeft van spiritualiteit en de kenmerken van indigo en kristalkinderen. ADHD is vaak net als PD-NOS of Asperger een medische diagnose die gegeven wordt aan mensen die indigo zijn, omdat men niet beter weet.

   Er zijn veel overeenkomsten doch het verschil is dat de medische wereld iets ziet als een afwijking en ziektebeeld waar zij denken dat medicatie kan bijdragen aan meer stabiliteit terwijl de spirituele benadering de indigo en kristalkinderen meer beschouwd als individuen met bepaalde eigenschappen die nodig zijn om bij te dragen aan een betere wereld. Het anders zijn wordt gezien als kracht, ook al heeft het vaak wel tot gevolg dat niet iedereen in staat moet worden geacht om op de juiste wijze te begrijpen en te aanvaarden dat wat gezegd wordt of niet gezegd maar getoond in gedragingen en reacties op gedrag en emotionaliteit van anderen.

   Accepteer je zelf. Weet wat je zwakke punten zijn en zet die om in kracht door meer vanuit het verstand om te gaan met de emoties en reacties van anderen in je omgeving. Blijf wel dicht bij je zelf daar waar het gaat om integriteit doch besef dat het niet nodig is om altijd de waarheid te zeggen wanneer de waarheid hard en kwetsend kan overkomen. Vaak is het beter te zwijgen indien het belang gering is.

   Besef dat jij er mag zijn en dat de reactie van anderen over jou in feite niet relevant is indien die reactie niet positief is. Hun reactie zegt meer over hun onvermogen om zaken op de juiste wijze te kunnen beoordelen en veelal zijn mensen die primitief reageren minder ontwikkeld op spiritueel niveau en hebben zij een lager EQ soms ook in combinatie met een lager IQ. Je kunt het die mensen dan ook niet kwalijk nemen dat zij jou niet begrijpen of op de juiste wijze weten te oordelen over zaken die jij zegt.

   Met 17 zit je nog volop in de puberteit , de lastige fase voor alle pubers en troost je met de gedachte dat vrijwel iedere volwassene die periode van strijd met zichzelf heeft doorgemaakt. Het is een fase van je groei in ontwikkeling op spiritueel en lichamelijk niveau en ook het zoeken naar balans vanuit een fase van onevenwichtigheid.

   Troost je met de gedachte dat je niet gek bent en dat er veel mensen zijn net als jij en ook vaak de grootste veranderaars en intellectuele spirituele geesten feitelijk indigo’s waren. Strijders voor de goede zaak doch ook vaak wetenschappers die baanbrekend zijn geweest voor de wereld. Ik noem alleen Einstein en Bill Gates maar er zijn er veel meer. Mensen die het verschil hebben weten te maken, sommigen in de wereld in het groot en veel anderen in hun omgeving in het klein.

   Ik weet niet wat voor psychische stoornissen je hebt of die je als zodanig zijn aangepraat maar veel indigo’s hebben een verhoogde sensitiviteit, waardoor zij scherper kunnen waarnemen dan anderen. Dit zijn kwaliteiten waar je mee om moet leren gaan. Voor sommigen uit het niet spirituele circuit mogelijk gezien als gek of afwijkend of een stoornis. Of het echt een stoornis is ? Probeer te accepteren en probeer ook om er zelf geen last van te hebben en je bijzondere talenten beheerst aan te wenden of te beheersen en of niet te gebruiken tot het moment dat je volwassen genoeg bent om hier verstandig mee om te gaan. Vaak is dat als je de 40 bent gepasseerd. Kijk en bepaal zelf wat voor jou goed aanvoelt of niet en vertrouw op je intuïtie in dit soort situaties.

   Lees meer over Indigo’s en probeer ook om te praten met andere mensen over zaken die je niet begrijpt, voelt, waarneemt of anderszins raken aan je spirituele leefwereld en ook over wat hun ervaringen zijn in de dagelijkse realiteit. Wat hebben zij gedaan?

   Ga in ieder geval niet aan jezelf twijfelen of jezelf beschouwen als minderwaardig of niet goed genoeg. Veelal is het tegengestelde aan de orde en is eigenlijk de wereld om je heen ziek en afwijkend reagerend. Wat is normaal?

   Ik wens je veel sterkte

 6. Beste mensen, vandaag werd ik getrokken naar deze site en ik voelde dat ik mij vandaag aan jullie bekend moest maken. Het waarom ik dat moet doen is thans ook nog voor mij onduidelijk.

  Ik zie dat jullie ook op zoek zijn naar mensen ter versterking op redactioneel gebied en biedt dat bij deze aan.

  Onder de naam APPLON was ik in 1999 de oprichter van de paranormaal en alternatief community op destijds de clubs van hetnet.nl.

  Deze site heeft aan de basis gestaan van wat is uitgegroeid tot destijds (2000-2006) het grootste spirituele netwerk in Nederland met vele tientallen sites met vele honderden leden op alle mogelijke gebieden. Helaas is hier veel van verdwenen, maar ook nu zijn er nog enkele mensen actief uit die begintijd.

  Ik had zelf diverse spirituele sites zoals de Paranormaal en Alternatief site, Licht op de Aura, Nostradamus, Esoterie en de Indigokinderen site. Destijds behoorlijk vernieuwend doch in 2004-2006 heb ik steeds minder tijd hieraan besteed en heb ik mij teruggetrokken uit het actieve deel.

  Deze maand is een van de belangrijkste perioden voor iedereen om actief te werken aan verandering en de kosmos zal je daar deze maand optimaal mee ondersteunen en versterken. Dat is mijn stellige overtuiging. Ik voel hetzelf ook in mij borrelen en heb veel energie om zaken aan te pakken. Ik geloof niet in toeval, maar wel dat ik gestuurd wordt. Een van die gebieden is mijn spirituele kennis delen met anderen en mensen helpen.

  Ik heb zelf ook net een internetwinkelcentrum opgezet in samenwerking met het bedrijfsleven waar ook in de toekomst veel aandacht zal zijn voor spiritualiteit en ecologisch bewustzijn. De basis daartoe is gisteren gelegd.

  Op Facebook zag ik een paar mooie spirituele afbeeldingen en via via kwam ik op deze site terecht.

  Ik ben een organisatieadviseur van beroep maar met veel aandacht voor de factor mens in al haar aspecten en ben ervan overtuigd dat veel organisaties beter zullen functiioneren als taakgerichtheid en mensgerichtheid meer in balans gaan komen.Zelf heb ik dat reeds vele malen in de praktijk mogen bewijzen.

  Ik ben een echte indigo en volgens anderen een oude geest met een taak om de mensen de weg te wijzen en ik voel ook dat ik hier ben om mensen te helpen en te strijden tegen zaken die niet goed aanvoelen, oneerlijk zijn etc.

  Ik vind de lijst van Indigo vervuild en ook de lijst van kristalkinderen van mevrouw Hoffman is maar een flauw aftreksel van wat Carolina Hehenkamp eerder hierover heeft gepubliceerd.

  Indigo’s en Kristalkinderen hebben in principe geen kwaad in zich en hebben van zichzelf veel kennis en zijn vaak superintelligent qua IQ, doch missen het standaard aanpassen aan wat anderen willen qua EQ. De Indigo’s zijn er op de wereld om anderen te leren en te leiden naar een betere wereld. Ze zijn de wegbereiders en zijn uitgerust met een beschermingsmechanisme dat soms autistisch wordt betiteld of als ADHD wordt bestempeld of super lastig, tegendraads etc. Indigo’s zijn zeer eigenzinnig en passen zich niet aan op commando, doch staan wel open voor het WAAROM. Het WAAROM van de dingen is de SLEUTEL om door te dringen tot de INDIGO. Goede argumentatie is belangrijk en evenzeer dat u ook INDIGO-kinderen op een meer volwassen wijze met respect behandeld in de communicatie. Want veel Indigokinderen zijn in feite meer volwassen dan dat zij eruit zien. Vaak wordt gezegd dat Indigo’s zich terugtrekken, niet optrekken met andere leeftijdgenootjes etc. Maar heeft u in de gaten dat zij vaak wel willen optrekken met wat oudere kinderen of volwassenen.? Dit heeft ook te maken met het feit dat veel zaken voor hen weinig boeiend of uitdagend zijn. Soms sluiten zij zich af in hun eigen droomwereld met een boek, encyclopedie of een spel wat al hun aandacht en concentratie vraagt.

  Kinderen krijgen dan medische etiketten opgeplakt, vooral asperger of ADHD. Doch feitelijk zijn deze medische hokjes onjuist. Er is geen medische reden en het verdoven met drugs als RITALIN etc. is mogelijk makkelijker voor de omgeving doch in feite niet goed voor het kind zelf.

  Destijds heb ik daar ook veel over gepubliceerd en ook op sites over asperger veel over gediscussieerd met medici,gedragstherapeuten, ouders en mensen die zelf het etiket hadden gekregen van asperger of PD-NOS doch feitelijk indigo’s waren.

  Het is mooi dat mensen als Gordon deze site hebben opgezet en dat veel mensen blij zijn als zij zichzelf herkennen of hun kind herkennen in de verhalen van anderen.

  Want Indigo’s zijn niet gek en ook kristalkinderen zijn niet gek. Ze zijn anders in bepaalde opzichten, maar dat anders is eigenlijk gewoon en nodig met het oog op hun existentie in deze wereld om mensen te helpen te veranderen.

  Dus niet de kinderen zijn ziek maar de wereld is ziek en het wordt tijd dat andere mensen deze wereld weer beter gaan maken. Die andere mensen zijn de indigo’s en de kristalkinderen die daarbij geholpen moeten worden door de indigo’s, want kristalkinderen zijn van zichzelf vaak te kwetsbaar om zonder indigo’s deze klus te klaren.

  Ik denk dat ik regelmatig zal terugkeren naar deze site omdat dat bij mijn roeping hoort. Ik wens jullie allen veel sterkte en weet dat jullie er mogen zijn. Jullie allen vormen de hoop op betere tijden en een gezondere wereld voor ons allen en allen die na ons komen.

 7. Beste dimitri je zou toch eens moeten googlen in het rond om te kijken of er geen cursus of een opgeleid iemand is die jou kan begeleiden op je zoek tocht. iemand gelijk Géstemd dan kan je je ei kwijt . Een spirituelen vereniging zou goed voor je zijn om je gave verder te ontwikkelen ze zijn overal te vinden echt waar . Sluit je er bij aan wie weet hoe fijn dat voor je kan zijn , je leven zal veranderen zeker weten. sterkte Jongen op je zoektocht. Gr. Jannie

 8. hoi ik herken me hierin en ik wil het volledig anders brengen in deze wereld heb ook hoge paranormale gaven gekregen . soms voel ik dat er me niemand begrijp heb jaren gevraagd wie ben ik heb eindelijk antwoord gekregen van het universum dat ik een kristalijn indigo kind ben .. al die punten zijn zo herkenbaar bij mij . ik ben blij dat het mij doorgegeven is . dus is al een positieve stap in de goeie richting. waar ik naar verlang is nog andere indigo mensen te leren kennen die je begrijpen en steunen in liefde en oprechtheid .

 9. Als je last hebt van somberheid, moe enz. kan het zijn dat je veel ‘zooi’ van anderen oppikt en in je energiesysteem hebt hangen. Buiten dat kan meespelen dat je weet dat je ‘iets’ moet / wilt doen, maar je weet niet wat dat ‘iets’ is.
  Wat hier heel erg kan helpen, voor beide gevallen, is een cursus intuitieve ontwikkeling volgen. Daar leer je je energiesysteem zuiveren, afschermen en vooral ook: gronden! Doordat je energiesysteem daardoor veel beter gaat functioneren, kom je ook beter in je geestelijke vel en dus krijg je makkelijker in beeld wát het nou is dat je hier ook weer kwam doen op aarde.
  Een heel goed centrum is het CLI. Heb je geen geld ervoor, koop dan het boekje van Linda Keen “Intuitieve Ontwikkeling”. Kost maar een tientje of zo, maar het rendement is duizenden euri’s waard!~

  Ik was zelf een enorme stuiter HSPer, kon amper een paar uurtjes visite aan, bezoekje aan de kroeg, winkelen enz. waren een uitputtingslag. Teveel input, helemaal lam en doodmoe daarna. Gevolg is dat je gaat leven als een kluizenaar en dingen gaat vermijden.

  Nu heb ik geleerd me af te schermen, gronden enz. en hoef daar amper nog aandacht aan te besteden. Ik sta nu behoorlijk in mijn kracht en dat maakt letterlijk een wereld van verschil!
  Nu ga ik gewoon winkelen, drukke bijeenkomsten en feesten deren me ook niet gauw meer. Ik geniet van sociale dingen, dat is voor mij een totaal nieuwe ervaring, maar wat is het heerlijk!

  Het Indigo- en HSP schap is dus geen status quo, het is geen misère en opsomming van wat je niet kunt doen. Leer met je energiesysteem werken, zodat je kunt gaan genieten van de léuke dingen van het Indigo- en HSP schap! (Je gevoeligheid is je grootste goed!!!)

  Liefs voor iedereen die hier was en nog zal komen

  Kristalletje

 10. Hey Isabelle,

  Ik herken je verhaal hoor. Ik heb een regenboog van 6, een (ik vermoed) kristal van 2 en eentje van 1. Vooral de oudste doet helemaal haar eigen ding. De opvoedtips die je leest voor ntk’s werken bij haar niet. Ze sluit zich volledig af voor wat je vertelt, je ziet het letterlijk van haar aflopen, straffen heeft vaak ook geen effect. Hier dus ook nultolerantie ingevoerd op sommige vlakken. Zolang ze alleen was as het geen probleem. Ze is heel plichtsbewust en eigenlijk heel braaf. Ze heeft nooit echt iets uitgestoken, maar nu er twee brosjes zijn is het een ander verhaal. Ze zette zich letterlijk in mijn schoenen. Ze zei ook dat zij mama was, ik ben dus echt voor mezelf moeten opkomen en hard worden.
  Ik herken wat je zegt over de angst als je iets zegt, maar anderzijds is het de enige manier om te vermijden dat ze de kleintjes (ongewild) in gevaar brengt. Ik probeer wel altijd haar gedrag aan te vallen niet haarzelf. En haar duidelijk te maken dat wat ze doet niet kan, niet dat zij niet deugd. Wat ik ook doe is het terug goed maken en mijn gevoelens uiten. (Ik vind bepaalde dingen niet leuk en ik vind het wel zo) Anderzijds ben ik er van overtuigd dat wat ze doet deels een spiegeling is. Ik ben lang heel onzeker geweest en durfde niet voor mezelf opkomen, nu moet ik wel, ik moet dit voor een stuk leren. Probeer ook je gedachten in de gaten te houden. Denk niet van tevoren: “och nee het zal weer niet lukken, of ze gaan weer dwars doen” Probeer bij elke situatie terug onbevangen te zijn naar hen toe. Dat is heel moeilijk, maar ze voelen je emoties zo hard aan en eigenlijk verdienen ze in elke situatie een nieuwe kans, onze vooroordelen, nemen hen de kans om het goed te doen af. Van daar dat ik zeg probeer je emoties en gedachten goed zuiver te houden en duidelijk. Ik kon de oudste bvb in een winkel wanneer ze wegliep, niet met woorden terug bij mij halen, maw haar roepen hielp niet, maar wanneer ik me heel sterk concentreerde op de gedachte, ik meen het kom hier, dan kwam ze zonder moeite.

  Ach ja ik hoop dat je wat hebt aan mijn verhaal en dat je er wat voor jezelf uit kan halen. Succes! En veel energie! 😀 Want zoals je zegt ze vragen veel van je!!
  Liefs

 11. Hoi, Hier ook een kristaldochter van bijna 8 en een rebelse indigo zoon van 4. Hij is niet agressief of extreem uitgelaten, maar slorpt wel enorm veel energie. Ik probeer zo consequent mogelijk te handelen, maar t is zo moeilijk om een evenwicht te vinden die past voor de 2. Ik ben veel te hard voor mijn dochter, ik zie ze wegkruipen. Mijn kinderen zijn hard, slikken veel van me, maar op een liefdevolle manier krijg ik hen evenmin aan het luisteren. Ze doen elk hun eigne zin in huis, wat ik ook doe, luistern is hier het grootste probleem. Ikzelf begin te panikeren omdat ik niet niet meer weet hoe te handelen om goed te doen en om hen niet te hard te kwetsen (wat ik nu waarschijnlijk wel doe, hen kwetsen in hun hart. Helaas reageren ze uiterlijk op niet veel.
  MVG Isabelle

  • @Isabelle, in plaats van reageren heb ik een aantal artikelen geplaatst de afgelopen dagen die over opvoeden gaan. Heb je daar ook wat aan?. Ik kan je wel “vertellen” wat je kunt doen, maar ergens komen die antwoorden al uit je intuïtie denk ik. Zo’n reactie is daar onderdeel van. Ben je al wat verder? Warme groet, Gordon

  • @Isabelle,
   hoi isabelle,
   Mijn dochtertje is overleden, ik heb dus geen ervaring met opvoeding van eigen kinderen.
   De afgelopen jaren heb ik veel kennis op gedaan over wie en wat ik ben. Dit heeft mij heel veel geholpen en voel me rustiger en minder reactief. Ik heb veel aan psychosynthese Psychologie vanuit het HART. In spanje volg ik workshops van paul gerritsen.

 12. hoi allemaal,
  Ik heb weer eens de behoefte om van me af te schrijven. Ik gaf de vorige keer aan dat ik naar een workshop ging. Het ging over psychosynthese,astrologie en kaballa. Het is in een evolutioneer centrum. Het was de tweede keer dat ik daar kwam. De workshop was weer FANTASTISCH. Ik leer veel van mijn therapeut en leer veel geweldige mensen kennen.
  Maar nu komt het ik kreeg toen we thuis waren een mailtje van de gastheer. Ze waren ergens niet tevreden over. Ik wist dat al want dat voel ik aan. Het klopte niet wat hij zegt dat hij doet en iedereen vindt dat volgens mij ook.
  Maar niemand zegt dit ook. Nu heb ik weer een hele discussie gehad via mail. Ik heb hem bewust een beetje vermeden die week. Ik moet er om huilen en lachen. Nu zijn we daar even niet meer welkom. Het is toch wat dat je daar ook mensen tegen komt die denken dat zei het wel weten en zelf ook nog veel kunnen leren. Rare situatie.
  Verder zijn het geweldige mensen met een goed hart.Ik hoop dat we over een jaar weer kunnen komen. De naam van het centrum is sacarest in spanje. Een aanrader!!!!!!!!!!
  groet Judith
  Ik wil hier mee zegen dat het soms zo moeilijk is dat dingen naar je toe komen en dat ik zo gevoelig ben. Ook dat mensen vaak willen discusseren. Soms even niet, maar ja je ziet maar weer dat het toch wel naar je toe komt.

 13. Hoi, ik ben een maand geleden bij een engelenreadster geweest die me verteld heeft dat ik een kristalkind ben. Ik kon me ook direct vinden in wat ze zij en nu ik de kenmerken lees, kan ik mij hier ook wel in vinden. Maar ik kan me ergens ook vinden in de kenmerken van indigo. Ik heb zo’n beetje een dubbele natuur. Ik ben een heel zorgzaam persoon en probeer mijn best te doen om mensen te helpen (vroeger ging dat vaak ten koste van mijzelf), maar ik heb ook een heel sterk rechtvaardigheidsgevoel en de drang om mij af te zetten tov. anderen. Ik durf mensen er vaak direct op wijzen wat niet klopt. Ik kan oneerlijkheid en onrecht niet slikken. Tegelijkertijd ben ik vrij verlegen, vaak onzeker in sociale situaties en soms teruggetrokken. Ik ben geboren in 1994. Kan het voorkomen dat ik zowel een indigo- als een kristalkind ben? En zoja, wat is dan mijn taak? Dank je!

  • @Michael, ja, dat is eigenlijk best wel “normaal” . Er zijn heel veel mensen die beide energieën dragen. Je zou eens dit artikel kunnen lezen, over Oudere Kristalkinderen en Indigo-Kristalkinderen . Maar los van dat artikel, (en er staan wel meer artikelen en reactie over Indigo/Kristal) weet ik van de vele reacties op de site en de mails die ik krijg dat velen beide energieën tegelijk dragen. De indigo zelf veranderen ook qua energie, we gaan meer naar Kristal energie toe. En je taak? Alhoewel het een belangrijke vraag is en ik die zeker serieus neem, moest ik ook even glimlachen omdat er behalve algemene antwoorden niet persé meteen een specifiek antwoord op is.

   Als je eens begint met de vraag ” wat zijn mijn kwaliteiten? En die ook eens aan je vrienden en familie stelt (want vaak zie je een paar dingen over het hoofd omdat ze voor jou zo natuurlijk zijn). En ” wat is mijn passie” ? Dan kom je al een beetje in de buurt. Er zijn wel mensen die je kunnen helpen met het vinden van je missie. Ik zou ook wel wat kunnen bijdragen, maar dan moet ik toch echt je stem horen; en het beste zou zijn: persoonlijk contact. Voel maar eens wat je daar mee zou willen doen. Je kunt altijd eens bellen

  • @Michael,
   Ik heb ook last van al die punten, ben ook in 1994 geboren. Me gave begint zich ook verder te ontwikkelen, ik kan auras zien, dingen aanvoelen, dingen weten zonder dat ik ze weet, Situaties aanvoelen, ik kan auras voelen, ik weet als iemand tegen me liegt, spreek altijd de waarheid(dat heb ik moeten leren). me aura zicht is zich nu automatisch aan het ontwikkelen snap er zelf ook niks van want ben 3 weken geleden gestopt met dagelijks meditatie.

   Groetjes Michael

 14. Mooi, herkenbaar, ben gezegend met een indigo en een kristal zoon. Ja, de opvoeding was niet direct makkelijk. Maar de band die wij met z’n drieën hebben is inmiddels zo mooi.
  Ik denk dat mijn indigo zoon langzaam verandert in een kristal kind. Heb ik twee kristal zonen. Ik ben er inmiddels blij mee, en zou nu niet meer willen ruilen!

  Dank je wel voor het delen van dit artikel.

 15. @ Judith.
  Vreselijk om te lezen. Altijd als een ouder hem of haar kind overleefd schieten woorden tekort.
  Ik begrijp uit je schrijven dat je wel op zoek bent gegaan naar antwoorden en ook hulp hebt aangetrokken. Daar is veel moed voor nodig. Toch heb ik heel sterk het gevoel dat je nog veel emoties niet hebt verwerkt. En je bent wat grip kwijtgeraakt op je werkelijke ik. Je hebt nog tijd nodig voor de rouw om je dochter.

  Alles zo helder aanvoelen is in jou situatie nagenoeg onwenselijk lijkt me. Wat jij zo helder voelt, is o.a. je eigen innerlijke toestand. En dat kan heel verwarrend zijn.
  Je hebt de macht om anderen te voelen en te helpen, maar de grootste behoefte zit in jou. Je eigen empathisch vermogen wordt belast door…jou.

  Ik ben géén psycholoog, psychiater of sociaal werker of dokter of watdanook. Ik begeef me daar dan ook niet.
  Wel zie ik in je schrijven een hele bewuste vechtlust om je situatie onder controle te krijgen. Je hebt veel meegemaakt. Maar je bent er nog, en je hebt op een harde wijze kennis gemaakt met de Judith welke lang verborgen was achter een ‘normaal’ leven.
  Mijn adviesje aan jou is simpel. Zoek naast spirituele hulp ook een objectief klankbord in de vorm van een specialist.
  Je weet wel, type slecht kapsel en rijdt in een Dacia.
  Al is het maar voor een goed gesprek. Noem het een ‘reality check’.
  Pas als dat stukje goed in balans is, kan je je spirituele kant goed uitbreiden en je vermogens/mogelijkheden los laten op jezelf, en de wereld.

  En onthoud héél goed dat jou spirituele hulp vast goede bedoelingen heeft, maar jij bent de baas. Blijf dat ook!

  En of je begaafd bent? Wat is begaafd of wat versta jij eronder. Spiegel jezelf niet aan tv programma figuren.

  Jouw geschiedenis zal je grootste kracht kunnen zijn.
  En ik sluit helemaal niet uit dat je dochter je daarbij zal helpen. Het verdriet kan omdraaien naar een enorme positieve kracht van zuiver licht en liefde. Zo eng als het lijkt, maar kontakt leggen met je dochter kan de sleutel zijn naar de Judith die je zoekt.

  Ik wens je wijsheid, liefde, licht en kracht. Het is een vrij en open forum. Als je voelt dat je moet schrijven, schrijf! Het is een Indigo trekje om er boeken vol mee te maken 😉

  • @Dennis,
   hoi black daimond , dennis en andere,
   dank je wel voor jullie reactie, en ik had wel begrepen dat de naam floortje een vergissing was. wel fijn dat jij dennis hier iets over schreef.

   ook werd er goed aangevoeld dat ik nog niet zo ver ben om andere mensen te helpen,omdat ik zelf nog ergens door heen moet. Ik heb wel mensen om me heen nodig met een beetje dezelfde insteek en daarom heb ik voor het eerst gereageerd op deze sit. Ik ben zoekende.
   wat betreft iemand waar ik mee kan praten die heb ik.Maar ik ben nu pas zover dat ik dit misschien kan uiten. Deze persoon weet volgens mij al lang dat ik deze kant uit wil.We zijn daar allebei heel voorzichtig mee omdat iets pas kan als je daar klaar voor bent. Over 3 weken ga ik een workshop volgen met deze man in spanje (sacarest).
   Dan zullen er volgens mij veel dingen op zijn plek vallen.Dit is heel intensief en ik vind dit ook heel erg spannend. In oktober heb ik voor het eerst daar mogen ervaren hoe het is om heel spiritueel bezig te zijn. Wat een energie.

   Ik vind het fijn om hier af en toe vragen te stellen of zo iets. Dit helpt mij met me zoektocht. groet judith

   • @judith, Een bijzonder en krachtig initiatief Judith. Ik wens je heel veel succes.
    Veel van wat je zoekt heb je vaak al gevonden.
    De kunst is het zien.

    En altijd welkom, vraag maar raak. Of zoiets 😉

 16. Hoi Floortje, ik denk dat jij hier meer dan thuis hoort en dat je ook wat kan betekenen voor de mensen op deze site.. Jouw beknopte levensgeschiedenis verteld mij dat je heel wat krachtiger in het leven staat dan menig anders mens dan ik ken.

  WELKOM….

   • @Dennis, inderdaad… Ik bedoelde Judith…

    @Judith, excuses!!
    Ik heb vaak moeite met alles wat er in mijn hoofd en gevoel leeft uit te drukken in woorden, haal nog wel eens dingen door elkaar… Ik had beter op moeten letten.

    Liefs BD

 17. PS Het gevoel dat ik hier op aarde ben voor een bepaalde reden/ doel heb ik altijd al gehad …ben er nog niet achter wat dat doel is 🙂 Ik ‘hoor’ wat mensen denken ( soms geef ik al antwoord als de vraag nog niet gesteld is ), voel spanning in een ruimte, vermijd drukke winkelstraten (en vroeger op het schoolplein … ging altijd als laatste naar binnen of stond veraf van de grotere groepen); vind het onprettig om een volle kamer bij een verjaardag binnen te lopen; voel soms dingen aan die nog niet gebeurd zijn (ik weet bij voorbaat al of er een afspraak doorgaat of niet); heb hoger dan gemiddeld IQ, voel mij overal ‘buiten’staan, ik leef van ‘bovenaf/ erbuiten’en leef niet in het geheel, denk anders dan anderen over bepaalde zaken,jan via msn gedachten lezen van anderen (bijv. getest met nummers inbeelden), geluiden (sirenes bijv.) doen pijn aan mijn oren; ben graag op mezelf, voel mij nooit begrepen, heb moeite met de regels in de maatschappij, heb moeite met onrechtvaardigheid, heb moeite met dominante mensen, geloof in 1 wereld en vind grenzen maar stom, kan kwaad worden om de materialistise wereld (en dat mensen nog honger hebben) waarin er genoeg geld is…maar verkeerd besteed wordt; hou van muziek, schrijven, fotografie, reizen…..etcetcetcetc.
  Of dit echt allemaal Indogo is ? Het voelt in iedergeval anders, dan dat ik denk dat andere mensen in elkaar zitten.

  Nu mijn vraag: Zijn er mensen hier….die zich vanaf ong.18 jaar ook ‘somber’ voelen ? Ben naar de huisarts geweest en die bestempelde het als ‘een melancholistische persoonlijkheid’…(?) … ik sta altijd moe op … Voel mij nooit echt heel erg vrolijk … (ook als mensen soms heel veel lol hebben … of lachen om een grap…dan zie ik de humor niet).
  Is dit ook herkenbaar voor Indigo- kinderen ??

  • @Narf, Hey Narf,

   Wederom herkenning 🙂

   Kan ook slecht tegen drukte, zoek het zeker niet op.

   En ook dat gevoel, ik ben hier nu, maar waarom precies.

   Ik ben nu 28, ben op dit moment niet somber, heb wel zo’n periode gehad(van een aantal jaar), ik trok me vanalles aan wat er in de wereld gebeurde, kan het nog steeds niet begrijpen waarom alles zo moeilijk moet zijn, terwijl het veel makkelijker kan, armoede, honger etc etc.

   Een huisarts heeft mij niks te melden, als ik een probleem heb los ik het zelf op, probeer maar eens, gewoon aan jezelf vragen, als je echt ziek bent, natuurlijk wel erheen gaan, ik ben geen Jomanda 😉 en dat wil ik ook zeker niet worden.

   Na die periode van somber en moe, begon ik meer wakker te worden, en nu weet ik gewoon dat alles goed komt, en wel binnenkort, het voelt gewoon zo.

   Tegen iedereen die nu in een sombere periode zit wil ik zeggen, houd vol, blijf positief, het eind is nabij, het doek van dit toneelspel wat dualiteit heet gaat vallen.

   Met vriendelijke groet,
   Dennis.

   • @DH, Bedanvoor jouw reactie !
    Het gekke was….toen ik in 2007-2008 aan het reizen was … had ik echt echt heel sterk het gevoel dat er iets ging gebeuren….een verandering …en het voelde daar zo ‘thuis'(vnl in Panama) dat ik dacht: hier moet ik dus iets gaan doen….hier ligt mijn doel….maar ik ben het niet tegengekomen.Ik kon het niet vinden 🙁 Mijn droom is een klein hostel…met daaraan een Stichting voor de lokale bevolking/ dieren. Maar nu komt het…. ik wil het echt graag doen…maar daar heb je geld voor nodig 🙁 ….
    Ik heb geld in gezameld voor een familie in costa rica…en gek genoeg lukte dit erg goed…1000 euro in 2 maanden !
    Dus ik weet dat ik dingen in mijn mars heb…en dat als ik het wil proberen…het misschien ook nog wel gaat lukken ook….maar ja…er zijn meer factoren die meespelen..

    • @Narf,
     Hey Narf,

     Heel simpel: als je echt iets wilt, maar dan ook echt met heel je ziel, dan gebeurd het, Universele Wet van de Aantrekkingskracht.
     Wat je wilt dat krijg je.

     Dus ga zo door 😉

     Met vriendelijke groet,
     Dennis.

  • hoi narf

   hier een oudje van 65 jaar en vanaf de buik een indigo
   idd grenzen, de ongelijkheid etc.etc dat is ook heel vermoeiend want je trekt je alles aan.
   de dokter ken je daar niet bij helpen, en bij tijd of wijlen somber, natuurlijk dat ken haast niet anders, je vangt alles op.
   maar met veel vallen leer je er meestal/ soms mee om gaan,BIJ SOMBERHEID : neem op tijd je rust luister naar muziek of ga de natuur in en beleef die dingen die je doet bewust, en voel je blij met jou rijke weten.
   gr,mieke

   • @mieke,
    hallo allemaal,
    Dit is de eerste keer dat ik reageer op dit onderwerp.
    Deze week pas denk ik dat ik een volwassenindigo kan zijn. Ik weet het niet en ben hier heel voorzichtig in. Ik ben 40 jaar en heb veel meegemaakt in mijn leven. Ik zou graag in contact willen komen met indigo volwassen. Mieke wat je schrijft herken ik helemaal. Ik heb zelf heel veel aan psychosynthese.
    Toen viel heel veel op zijn plaats.
    groet judith

    • @judith, Hoi Judith.
     Welkom hier! Je hebt wat Indigo volwassenen gevonden 😉
     Ik ben 42. Duurde wel ff voor ik antwoord kreeg op vele, vele vragen. Als je ook maar iets wilt delen, of antwoorden zoekt? Schrijf het!

     Veel plezier!
     Dennis

     • @Dennis,
      Hoi dennis, en anderen,
      leuk dat je meteen een reactie gaf. Ik zou het fijn vinden om aan te geven(kort) waarom ik denk dat ik een volwassenen indigo kan zijn. Het is allemaal erg nieuw voor mij. Als het niet is is het ook prima, dan gaat mijn zoektocht weer verder.
      groet judith

      • Ik hoop dat iemand mij een beetje op weg kan helpen of ik hier wel “thuis” hoor op deze site.
       in het kort: vroeger nergens echt bij gehoord, vader wist echt niet wat hij met me aan moest,hij was heel zakelijk en wilde niets van gevoel weten het werd me later pas duidelijk waarom, veel gepest en ik snapte niet echt waarom,ik vind de natuur heel fijn, heb al jaren bijna geen contact met mijn familie omdat het niet klopt gevoelskant is erg moeilijk in mijn familie, na de dood van mijn dochtertje ben ik helemaal op mijn gevoelskant gaan leven. er was iets niets goed met mij wat was er mis. helemaal anders gaan leven ,gevoel binnen gelaten. NA zelfmoordpoging van mijn man wilde ik niet meer voelen alles maakte ik kapot dacht ik. Nu kom ik al enkele jaren bij een man die mee mee neemt de “diepte” in .het gevoel. Ik genoot hiervan. Heel spiritueel maar wel echt en heel respectvol. Dit is voeding voor mij. Ook mijn man heeft hier heel veel aan. Ik wil graag werken met mensen op een dieper niveau.Ik vind het wel heel moeilijk om het toe te laten en ben er ook bang van het spirituele, het is heel dubbel waarom moet ik de diepte in, waarom niet oppervlakkig. Ik ben helemaal niet paranormaal begaafd, ik voel wel alles heel snel aan,ik werd hier helemaal gek van maar als ik er iets mee kan doen,werk van maken of met andere gevoelsmensen in contact ben zo af en toe dan kan ik het bij andere mensen los laten.
       voor de dood van dochter floortje deed ik niks met gevoelens en zo kon ik makkelijk bij me zelf blijven. Alles was wel stabiel tenminste op het eerste oog, maar daaronder zat van alles vast. Het is voor mij raar om dit zo te plaatsen
       maar ik wil hier meer van weten

 18. Van kleins af aan heb ik me altijd al afgevraagd waarom ik anders was dan de andere kinderen om me heen. Mensen begrepen me niet,vonden mij maar raar terwijl ik zelf het ‘rare’ in mij niet kon zien.
  Ik wist bepaalde dingen,dingen die nog moesten gaan gebeuren,heb altijd moeite gehad met me aan de regels te houden (tot grote ergernis van mijn vader en leraren op school),school vond ik nooit zo belangrijk (enkel tekenles of als we een boekverslag moesten maken vond ik leuk om te doen),was snel depressief en kon nooit een beslissing nemen wat ik wilde doen met mijn leven. Het ene moment wou ik met kinderen werken,de dag erna wou ik schrijfster worden,dan wou ik weer met dieren werken, ik kon gewoon nooit een beslissing nemen.
  Na dit artikel gelezen te hebben begint het langzaamaan duidelijk te worden waarom ik zo anders was/ben dan sommige andere mensen. Veel van de kenmerken herken ik.
  De reden dat ik meer informatie over indigokinderen aan het opzoeken ben is vanwege mijn zoon,waarbij ik het vermoeden heb (en nu eigenlijk wel zeker ervan ben) dat hij een indigokind is, raar dat ik nooit eerder tot het besef ben gekomen dat ik het zelf ook kon zijn.
  In ieder geval, hartelijk bedankt voor dit artikel,het heeft een hoop verklaard!

 19. Mijn zoon is een wat aparte 4-jarige. Hij verschilt in gedrag met andere kinderen. Hij is heel gevoelig, helpt anderen op een overdreven manier, kan niet tegen tv-beelden van kindjes die afzien en je kan geen leugentje-om-bestwil tegen hem vertellen want dan beschuldigd hij je van liegen, e.d. In de klas kan hij plots omslaan van rustig naar hyperactief zodat de juf er geen raad mee weet. Nou ja, zo kan ik nog even doorgaan. Natuurlijk willen ze hem meteen adhd bestempelen, maar daar ben ik het absoluut niet mee eens. Hij zet de hele klas op stelten zonder echt stout te zijn volgens de juf. Maar als hij thuis komt, kan hij ook heel rustig een boekje lezen. We zochten verder en kwamen uit op “nieuwetijdskinderen”. En daar kon ik hem meteen in vinden … en mezelf ook. Ik daarentegen was altijd een heel verlegen kind. Ik hou nog steeds van rust en stilte, schrijf graag verhalen en ben al mijn hele leven, sinds babytijd, een vegetarier. De wereld kan me soms opslokken met al dat geweld en uit werken gaan doe ik wel, maar het valt me erg zwaar. Enfin, dankzij sites als deze zijn we geinformeerd en we hebben een afspraak gemaakt met iemand die hoogsensitieve kinderen begeleid. Volgende maandag gaan we. Ik hoop echt dat deze dame ons wat tips kan geven.

  Groeten
  Gwen

  • Hoi Gwen,
   Hier staan ook nog wat tips, misschien heb je er wat aan. Er staan er sowieso wel meer op deze site.Hier staat een spiritueel artikel over het opvoeden van Indigokinderen, ben benieuwd wat je ervan vindt. Leuk dat je door je kind jezelf eigenlijk ook weer iets beter leert kennen, he? groetjes, Gordon

  • @Kenneth, hoi Kenneth! welkom op deze site.Alle indigo’s zijn HSP, maar dat had je vast al ontdekt. Ik hoop dat je veel leuke artikelen vindt op deze site die bij je passen.Groetjes, Gordon

 20. Ik ben zelf 17 maar herken mezelf niet als een indigo, wel een aantal kenmerken maar die staan ook tussen de kristalkinderen. Zelf ben ik eigenlijk nooit echt een herrieschopper geweest en ben ik nooit echt aggressief ofzo geweest, meestal trek ik me terug. Wel moet ik er om denken om meer grenzen aan te geven, ik wil altijd graag andere mensen helpen en dat kost mij soms ook energie ( de neiging om mezelf te vergeten ), gelukkig ben ik hiervan bewust en ik ben aan het oefenen om me beter af te sluiten. Ik weet niet hoe ik geinteresseerd ben geraakt aan het spirituele, ik heb me altijd al verbonden gevoelt met iets en ik heb ook wel een spirituele opvoeding, tenminste mijn vader is erg gevoelig en heeft veel dingen meegemaakt die ik nu ook meemaak zoals de gevoeligheid.

  Ik zie geen geesten maar voel wel het contact ermee. Wat wel heel apart is ( noujah apart, tegenwoordig is niet meer zo veel apart ) maar wat ik me afvraag is dat ik de laatste tijd aura’s zie van mensen, de 1e laag die ik altijd zie is wit/stralend blauw, op de 1 of andere manier zie ik die laag bij iedereen maar wat erboven komen dat verschilt bij de mensen. Heeft iemand hier ervaring mee? klopt het dat de 1e laag die ik zie blauwig is? want ik zie dat bij iedereen dat de 1e 2 cm een stralendblauwige kleur heeft.

  Gr Anna

  • @Anna, Heh, ik had precies hetzelfde kunnen opschrijven!!!
   Houd jij ook van kristallen?
   Mijn vader en moeder zijn allebei erg gevoelig, maar mijn vader wil er niets mee doen. Daar is hij te nuchter voor.Ik voel zelfs oook wel eens geesten en toen ik klein was, durfde ik niet alleenn in het donker te lopen omdat ik iets voelde.Ik ben net begonnen met het zien van aura, maar ik zou je de tip geven om niet aan jezelf te twijfelen. Dat moet je echt niet doen. Daar word je heel ongelukkig van. Geniet van alle ervaringen, maar ik heb ook de tip gekregen van iemand om ook te genieten van het nog jonge zorgeloze leven. Ik ben zelf heldervoelend en blijf het liefste uit de buurt van gespannen mensen of dieren. Dat zuigt me helemaal leeg.

 21. Beste Gordon,

  Ik zag net deze 2 stukjes over Indigo en Kristal, ik heb wel meer eigenschappen van een Kristal, van vroeger uit al, rustig, heel verlegen, ik trok me terug, enz.
  Maar de laatste jaren heb ik bijv ook dat ik direct commentaar geef zonder er eerst over na te denken, tegen de regels in, enz dus eerst een rustig persoon, de laatse 5 jaar een “rebelse” periode gehad, maar het laatste jaar word ik weer rustiger.
  Empatisch ben ik altijd geweest, in combiantie met HSP, ik voel de emotie van mensen in mn omgeving, vooral de negatieve.
  Maar ik in de zoektocht naar een vriendin/partner via internet ook verschillende meisjes ontmoet die problemen hadden, en heb ze daar ook zo goed mogelijk mee geholpen (via mail/msn), en dat doe ik ook graag, en ik wil er niks voor hebben, ik vind het fijn om die mensen te helpen.

  Met vriendelijke groet,
  Dennis.

 22. Mooie lijst met indigo kenmerken. Voelt completer dan de gemiddelde lijstjes met ‘positieve’ eigenschappen omdat hier ook gerefereerd wordt aan de uitdagingen. M.i. is het ook goed dat die belicht wordt. Het is in mijn ervaring niet alleen maar leuk om een ‘Indigo’ te zijn, het vergt ook moed om mijn eigen pad te volgen en te geloven in mezelf. Dat is iets waar mijn bewustzijn mij regelmatig aan herinnert en daar kan ik dan niet even van op vakantie… 😉

  “Indigo’s maken ook dikwijls vreselijke keuzes in romantische partnerrelaties. Ze zijn hoogst sensitief en empatisch en neigen er naar om personen te kiezen die hen het meest nodig hebben, dit is ook de persoon die het meest hulp nodig heeft. En de resultaten kunnen soms desastreus zijn.”

  In mijn ervaring is dit inderdaad een grondslag voor het kiezen van partners in mijn leven geweest. En daar ben ik ontzettend dankbaar voor, want het heeft me doen inzien dat mijn empathie en het geven van hulp eigenlijk nooit ten koste mag gaan van mezelf, iets wat ik (in alle contacten met mensen om me heen) nog steeds als een uitdaging kan ervaren, zij het een stuk minder heftig :).

  • @Maaike, jeetje….ik had altijd wel het gevoel dat ik ‘anders’ was en heb enige tijd terug mij idd herkent in het Indigo-kind.
   Maar nu ik de quote lees van dat Indigo-mensen verkeerde keuzes in de liefde maken…poe… Zonder dat ik dit had gelezen en dus wist…heb ik altijd het idee gehad dat ik mannen ontmoette die nog in een bepaalde fase van ontwikkeling zaten en ik in hun leven kwam om hun te ‘helpen’. Het klinkt arrogant, maar zo bedoel ik het niet.
   De relaties eindigen (zeker de laatste 3 jaar) niet goed. Vnl. dat de man plots gewoon de biezen pakt. Het zijn ook altijd mannen die (in mijn ogen) niet kunnen communiceren en op emotioneel vlak niet ontwikkeld zijn. Daarnaast voel ik mij in de relaties nooit ‘gehoord’ en begrepen.Iemand zei laatst tegen mij: ‘je bent te slim voor ze en daar kunnen ze niet mee omgaan'(en dan niet perse slim als in hoog IQ).

   Eigenlijk wil ik daar vanaf….ook al is het leuk om iemand te helpen…(doe ik liever dan dat ik mezelf help), maar op dit moment ben ik naderhand steeds de dupe. De pijn en het verdriet dat ik dan voel is zo intens….
   Hoe ik de volgende keer een ander ‘type-man’ kan uitzoeken ????

   • @Narf,
    Hai,

    Volgens mij heb je niet alles in de hand en komt de persoon naar je toe waar je op dat behoefte aan hebt, dan wel lessen van te leren hebt.
    Ik denk dat wanneer je leert eerst goed voor jezelf te zorgen, je automatisch mensen aantrekt die minder zorg van jou willen.

    Alle dingen die je mist in de ander, zijn vaak dingen die je naar jezelf nog niet voldoende ontwikkeld hebt.
    Leer luisteren naar jezelf, hoor jezelf, communiceer met jezelf en leer van jezelf te houden.
    Allemaal heel makkelijk gezegd, maar ik stoei hier even goed mee en zo’n proces heeft tijd nodig 🙂
    Ik heb bij dit proces zelf baat bij de combinatie counselsessies en bachbloesems die mij ondersteunen in het loslaten van dit soort patronen.

    Lieve groet,
    Maaike

   • @Narf, Oh, wat ken ik dit!
    Ik heb altijd dat er mannen om me heenkomen die meer hulp zoeken dan een relatie kunnen onderhouden.
    Ik vind het eigenlijk niet zo heel erg.
    Ik heb me een keer enorm aan de steen gestoten en ik hou nu ook mijn eigen energie in de gaten.
    Mijn besef is ook dat ik ze eventueel een tip kan geven, maar niet alles uit handen kan pakken.
    Vaak is het ook heel erg gezellig maar ik accepteer dta er een tijd is om elkaar los te laten en verder te gaan. uiteindeljk leer je er allebei een waardevolle les mee. Ontspan maar gewoon en laat alles over je heen komen. Ik ben zelf nog geen 20 maar ik weet dat alles wat op je pad komt een reden heeft. Daarom geef ik een ander altijd een kans om zich te bewijzen. Als hij mij dan per ongeluk een keer pijn doet dan is het wel belangrijk dat er een les uit word getrokken. Ik vertrouw op alles wat mij word toegekent, leuk of niet, er is altijd sprake van een leerprocess

 23. @Raymond. JA , je kunt evolueren van Indigo naar Kristal.Ik ken veel indigo’s die net als ik daar mee bezig zijn.Binnenkort ga ik er een stuk over schrijven. Ben het nog aan het uitstellen 🙂 . Ik zie de laatste tijd sowieso meer Indigo-Kristallen van een jaar of 20-30
  dan Indigo’s. Anyway. binnenkort meer.
  je kunt ook eens dit stuk lezen

 24. Kan je evolueren dan van indigo richting kristal? Op dit moment heb ik de lijst gelezen van de volwassen Indigo kenmerken en moet zeggen dat alles overeen komt eigenlijk.

  Het is vreemd dat je karakter eigenlijk voor een groot gedeelte al bepaald was , maar dat je dit zelf eigenlijk niet eens doorhad. Verdiep me de laatste tijd meer en meer in verschillende artikelen hier en op andere site om mezelf meer een plaats te geven.

  Binnen mijn familie zijn er meerdere mensen met paranormale gaven en wist zelf als vroeg dat ik met deze gave vroeg of laat in aanraking zou komen. Toch heb ik hierdoor soms een verkeerd gevoel gekweekt aangaande deze gaven aangezien ik mezelf soms niet eens kan helpen , laat staan een ander. Zal als mens nog moeten groeien 🙂

 25. Het is altijd een genot om zulke dingen te lezen en dan naar jezelf terug te redeneren. De kenmerken komen grotendeels overheen met wat ik zelf bezit qua karakter. Soms ben ik alleen zelf kwetsbaar , omdat ik niet accepteer dat ik het bezit waardoor het zelf slecht gaat met me 🙁

  • @Raymond

   Indigo?Kristal>?Of combi? Ben zelf een Indigo die aan het veranderen is naar Kristal.
   Als je een volwassen Indigo bent… Het stukje over volwassen Indigo kenmerken al gelezen?
   Misschien helpt dat stuk je een beetje om te accepteren…
   Ik weet niet waarom maar ik vind dat er ook een soort humor zit in die lijst. Ze kan me raken, dat ook. Maar ik kan ook wel een beetje lachen en de humor van het Indigo zijn inzien. Wat weer helpt met acceptatie.
   Bedankt voor je reactie!

   groet,
   Gordon

   • @Gordon,

    Ben ook zo blij om dit te lezen. Ik herken mezelf in alle kenmerken. Ben een indigo, 36 jaar en heb vaak faalangst om ECHT naar buiten te treden met wat ik weet en kan. Vind (nog niet) veel gelijkgestemden. Tips???

    Licht en liefde, Dyonne

    • @Dyonne Schreurs, die faalangst ken ik. Wat is faalangst anders dan niet durven laten zien wie je bent? Ik ben 41 , en daar nog steeds in aan het groeien. Tip: kleine stapjes… Ik ben begonnen naar vrienden toe me steeds meer te laten zien. In die vriendschappen voelde ik me vroeger best eenzaam, en sommige zijn ook gesneuveld, maar ik ben wel langzaam meer gaan delen van mijn innerlijke wereld. Ook mijn indigo-wezen meer laten zien. Nu heb ik vrienden waar bij ik me niet snel meer afgewezen voel.

     Wat ik wel herken is de strijd om mezelf in de maatschappij te laten zien. Soms word ik enorm ontmoedigd door de mensen om me heen. Als ik merk hoe weinig ruimte er is voor mensen zoals ik, of de (nieuwetijds)kinderen van nu.Maar dan besef ik weer dat het alleen maar mijn verantwoordelijkheid is om daar mee om te gaan. Ik blijf leren en hopen dat de dingen op zijn plek gaan vallen als ik maar volhou.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in