DELEN
Indigo Kinderen

Geschreven door Jan Yordy, M Ed., MSW, Gecertificeerd speltherapeut

Er is een nieuw type kind met verschillende kenmerken welke door onderwijzers en andere professionals die met kinderen werken, steeds meer worden herkend. Deze indigokinderen zijn hoger ontwikkeld en hebben een ruimer bewustzijn, zintuiglijk bewustzijn en zijn intuïtieve, creatieve denkers. Omdat ze rechter-hersenhelft dominant zijn hebben ze de neiging om te denken in een niet-lineaire, holistische manier en vatten ze snel de zin en de betekenis van informatie. Deze manier van denken creëert een kind dat buiten de kaders kan denken en dat zich wellicht niet gemakkelijk conformeert aan wet- en regelgeving die hij/zij als niet-productief beschouwt.

Zo´n vier jaar geleden las ik mijn eerste boek over indigokinderen en was verbaasd op te merken dat veel van de typische kenmerken van een Indigo kind resoneerden met hoe ik mijn dochter had meegemaakt. Hoe meer ik las en begreep van deze kinderen, hoe meer ik de vele indigokinderen herkende waar ik op dat moment therapeutisch mee werkte. Sinds die tijd heb ik vele verbazingwekkende leraren gehad maar mijn meest significante leraren zijn mijn eigen zoon en dochter geweest, die beiden mooie begin twintiger-Indigos zijn.

Te leren dat mijn zachte, artistieke zoon ook een Indigo was, was een belangrijke les in het me helpen de vele soorten en variëteiten van Indigos te herkennen. Terwijl er een ongelooflijke variëteit onder de Indigos is, zijn ook enige overeenkomsten die helpen deze speciale kinderen de onderscheiden. Hier is een beknopt overzicht van enige van de frequente kenmerken die ik heb gezien en ervaren:

 • Zijn vaak onafhankelijke denkers met een sterke wil die bij voorkeur hun eigen ding doen in plaats van de autoriteiten c.q. ouders te gehoorzamen.
 • Hebben een wijsheid, bewustzijnsniveau en zorg die verder reikt dan hun jeugdige ervaring.
 • Traditionele opvoeding en discipline-strategiën blijken geen effect te hebben op deze kinderen. Als je ze iets probeert op te leggen is een machtsstrijd het typische gevolg.
 • Energetische Indigos vibreren een hogere frequentie en kunnen hierdoor verstoord raken door negatieve energie (menselijke danwel mechanische).
 • Emotioneel kunnen ze zeer reactief zijn en kunnen problemen hebben met angsten, depressie of woede-aanvallen als ze niet energetisch in evenwicht zijn.
 • Zijn creatieve rechter-hersenhelftdenkers maar kunnen worstelen met het leren in het traditionele linker-hersenhelft schoolsysteem.
 • Vaak worden Indigos gediagnosticeerd als ADD/ADHD, omdat ze impulsief lijken (hun hersenen kunnen sneller informatie verwerken) en ze moeten in beweging blijven om hun concentratie vast te houden.
 • Indigos zijn zeer intuïtief (vaak helderziend) en kunnen dingen zien, horen of weten die onverklaarbaar lijken.
 • Veel Indigos zijn visueler, kinesthetischer lerenden en onthouden dus het beste wat ze kunnen visualiseren in hun hersenen, en kunnen maken met hun handen.
 • Indigos hebben meer problemen met voeding en milieu-gerelateerde gevoeligheid vanwege hun fijner afgestelde systeem.
 • Als hun verlangens niet worden beantwoord, lijken deze kinderen egoïstisch en veel-eisend, hoewel dit niet hun ware natuur is.
 • Deze kinderen hebben ongelooflijke gaven en mogelijkheden maar kunnen worden stilgelegd als ze niet op de juiste manier worden verzorgd en geaccepteerd.

indigokinderen en emoties

In therapie krijg ik veel indigokinderen doorverwezen omdat ze moeite hebben met hun emoties onder controle te kijgen. Sommigen komen vanwege angstproblemen en hebben obsessief en compulsief gedrag ontwikkeld of ze lijden aan angstaanvallen. Anderen zijn noemenswaardig depressief en kunnen zichzelf pijn doen of praten over niet meer willen leven. Sommige indigokinderen worden gebracht omdat ze woede- en agressieproblemen hebben, zonder aanwijsbare verklaring, wat zeer angstaanjagend voor de ouders kan zijn. Andere groepen kinderen komen naar therapie omdat ze zeer slimme kinderen zijn maar worstelen met het leren op de traditionele manier. Vaak hebben deze kinderen weinig zelfvertrouwen en houden op met te proberen hun schoolwerk af te maken.

Voor veel mensen kan het verwarrend zijn dat al deze verschillende emotionele- of leerproblemen verbonden zijn met een nieuw type kind. De manier waarop ik hun extreme moeilijkheden begon te begrijpen was door te kijken wat er gebeurt met deze kinderen op energetisch niveau. Zoals ik hiervoor aanhaalde vibreren indigokinderen op een hoger energetisch frequentiepatroon. Door mensen die energie zien, wordt dit vibrationele patroon vaak waargenomen als een Indigo kleur in hun aura en ook in hun fysieke lichaam. Deze hogere vibratie creëert verschillen in de manier waarop hun lichaam en brein functioneren.

Alle indigokinderen die ik heb ontmoet zijn rechter-hersenhelftdenkers. Wanneer ze onder druk staan ontwikkelen deze kinderen een hersen-organisatiepatroon dat de logische, rationele gedachtegang stil legt en de emotionele reactiviteit verhoogt. Afhankelijk van het kind, wordt dit geuit als woede, bedroefdheid of angsten. Hoe de ouders/onderwijzers energetisch reageren zal ofwel de Indigo helpen zijn evenwicht en controle te hervinden danwel oncontroleerbaar te escaleren. Eenmaal emotioneel getriggerd, kan het een behoorlijke tijd duren voordat dit gevoelige kind zijn kalmte kan herwinnen. Sommige kinderen komen uiteindelijk vast te zitten in een oneindige negatieve energetische toestand bekend als psychologische omkering.

Onder deze druk functioneren, waar het kind letterlijk denkt met de helf van zijn hersencapaciteit veroorzaakt ook leerblokkades aangezien het kind niet in staat is op een adequate manier toegang te kijgen tot de linker, taal/communicatiehelft van de hersenen. De linkerhelft van de hersenen is ook het executieve controlecentrum van het brein en is dus onmisbaar in het de kinderen helpen bij controle impulsen en het vasthouden van concentratie. Het is interessant op te merken dat veel indigokinderen worden gediagnosticeerd als ADD/ADHD en krijgen Ritalin of een andere vorm van medicatie voorgeschreven. Wellicht zouden we meer moeten werken aan het re-patronen van het brein (Brain Gym) om het herindelen van een inefficient, overspannen hersen ogranisatie patroon te vergemakkelijken in plaats van ze te mediceren om hun symptomen te verbergen.

Niet ieder kind met emotionele, leerproblemen of ADHD is een Indigo kind maar het kan helpen tijdens de therapie vast te stellen of deze kinderen veel van deze Indigo eigenschappen hebben. Het begrijpen van sommige energie beginselen en in staat zijn te herkennen wanneer een kind energetisch uit balans is kan vooral helpen in het therapeutische werk met deze nieuwe indigokinderen. Het is belangrijk het Indigo kind en zijn ouders energie-evenwicht regulerende technieken te leren en hoe het lichaam te ontspannen. Het gronden van de energie van het kind zowel als het bijbrengen beschermingstechnieken zodat ze geen negatieve energie opnemen is ook extreem behulpzaam voor deze gevoelige wezens.

indigokinderen zijn hier om te helpen gedateerde systemen en relatiepatronen te veranderen en vereisen onze interactie met hun op nieuwe creatieve manieren. Ouders van deze machtige, begeestigde wezen hebben steun en inzicht nodig om het traditionele ouderschap los te laten om zo respectvolle, cooperatieve relaties te ontwikkelen. Tijd maken om dingen uit te leggen en echt luisteren naar waarom iets belangrijp voor ze is verbetert ons bewustzijn aangaande hun denkproces en diepere doel. Flexibiliteit, openheid en eerlijkheid zijn andere kwaliteiten die de ontwikkeling verbetert van relaties die de ziel van het Indigo kind verzorgen.

Eén van de belangrijkste dingen die we als therapeut kunnen doen is onszelf onderwijzen over dit nieuwe type kind dat hier is om te helpen een nieuwe tijd van vrede en liefde te brengen. Er zijn op dit moment vijf boeken, vele websites als ook een nieuwe video genaamd “Indigo Child, the Next Step in Evolution” (Indigo Kind, de Volgende Stap in de Evolutie). De video bevat interviews met ouders, opvoeders en de indigokinderen zelf die diegenen zullen informeren en verlichten die in contact komen met deze speciale wezens. Om meer te leren over indigokinderen of om te video te bestellen, kun je www.energyconnectiontherapies.com bezoeken en de instructies volgen.

© vertaling 2013 www.nieuwetijdskind.com, door Zita

4 REACTIES

 1. Dit “soort” mens kwam al voor in 1976 🙂 en lang daarvoor…En ik hoop dat allen die zich aangesproken voelen een stap vooruit durven zetten om al deze kinderen te begeleiden en bewustwording te verspreiden IN de maatschappij…Deze kinderen hebben ons nodig. Laten we met zn allen gaan staan waarvoor we komen…

 2. Dennis, hey het bestond wel…het werd in de doofpot gestopt
  Een duidelijk gezegde wat me terugbrengt naar heksenverbranding.
  We hebben altijd bestaan en zullen altijd blijven bestaan. Sommige voorlopers, andere doorlopers en vervolgens uitlopers. Als het maar een naam heeft dan kan de wereld er misschien wat mee terwijl wij dat allang kunnen.
  Fijn te lezen dat het thuis voor jou wel goed was. Dat is een behoorlijke zegening en waarschijnlijk herkenning.
  De problemen ontstaan wanneer we niet energetisch in evenwicht zijn. Onbalans dus…..een duidelijk voorbeeld van de samenleving welke chaos veroorzaakt. Daar komt de gevoeligheid die negatief uitstraalt als we niet in balans zijn.
  We gebruiken wel degelijk beide hersenhelften, de rechter overwint dit is de gulden snede, het vrouwelijke deel dient iets meer te zijn om in balans te blijven bij ieder mens. Het is de ratio van 1.nog wat, de mystieke eeuwenoude gouden berekening. (zie www google of zo)
  Er komen problemen als we niet energetisch in balans zijn en oplossingen als we dat wel zijn. Volgens georganiseerde systemen kiezen we dan de weg van de minste weerstand….laat ze denken wij weten. We gaan ons eigen weg Zwijgen is goud, laat maar! Soms tijdelijke oplossingen door dingen te doen om er bij te horen of ons tijdelijk vaak vele jaren proberen te schikken in het bestaande uit niets ontstaande systeem. De macht der authoriteit. Wij begrijpen/begrepen het niet zij ook niet. We leven onbewust bewust onze eigen wetten de natuurlijke wetten en dat word/werd niet vaak in dank afgenomen. Sterker nog het werd vaak helemaal niet geloofd. Ondanks of dankzij dat leven we verder wetende dat er meer is. Doen dingen om te ontdekken, te ervaren, positief of negatief het maakt niet uit. Het is zoals het is en altijd zal zijn. Wat dat dan ook is herontdekken we op latere leeftijd de herkansing, er zijn niet voor niets vier seizoenen, vier windrichtingen, vier elementen, waarvan sommige er vijf van hebben gemaakt ook goed als dat meer duidelijkheid geeft. Zeven stappen, zeven brieven, zeven zoveel keer zeven. Dat was handig om te leren op school. De tafels…..van het laatste avondmaal aan de tafel van zes (zoals in het gezin waar ik ben opgegroeid) als de tafel van twaalf 2000 + jaar terug heb ik in de loop der jaren geleerd. De wijsheid komt met de jaren nietwaar!
  Het boxen- hokjes geest systeem heb ik jaren geleden achter me gelaten om te leven in een ander land, andere waarden en normen, andere mensen ook met andere denk- en leefwijze. Ruim elf jaar geleden werd ik verliefd, in een half uur had ik mijn hart verloren aan een eiland. ?? Ik wist hier hoor ik thuis. Twee jaar later was ik weer hier, een dag voor de tsunami 2004 aangekomen. Negen jaar is dat nu bijna geleden. Geleden heb ik geen dag, wel verdriet gehad en gerouwd om menselijke verloren liefdes, de liefde is altijd gebleven. Liefde overwint alles! Heb vele mooie ontmoetingen met allerlei nationaliteiten, persoonlijkheden en onpersoonlijkheden meegemaakt. Vorig jaar vertelde een van deze ziels zusters me Jij bent ook een indigo. O, maakt mij niet uit. ik heb al drie namen, alledrie beginnen met de M, een nederlandse die zonnig klinkt en hier niet uit te spreken is, een scribers en de dagelijkse Margie. Sinds kort weet ik de betekenissen van alle drie. Mooi! Vooral Margie, de naam die ik aan mij zelf heb gegeven; kind van het licht, dochter van de zee en parel en zo is het en niet anders.
  De woorden vloeiden vanuit deze galaxy tab vanzelf nav de ervaring van het lezen van bovenstaande. Het is niet alleen goed dat er bekendheid is over de unieke wezens der menselijkheid, sterker nog het is broodnodig. De kracht der Liefde uit zich in vele oplossingen, verschijningen en verschijnselen zonder angst dat wordt aangepraat en veroorzaakt door onbalans waarvan de gevoeligen het meeste last hebben, zij kunnen hier iets aan doen met of zonder hulp en/of hulpmiddelen. We worden uit, in en omgeven door liefde. Onvoorwaardelijke liefde die zeer zeker niet ontkend of miskend mag worden. Het pad van de Liefde is een intensief pad. Liefde is een werkwoord, een doewoord om uiteindelijk een zelfstandig naamwoord te zijn. Begrijp me niet verkeerd, wat uiteindelijk jou probleem is… Ik ben verheugd te zien en te ervaren dat ook Nederland stapje voor stapje wakker word. De energetische waarde is doelmatig aan het worden. Dankbaar ben ik voor Al wat leeft en zorgt op passende wijze. Samen wereldwijd vormen we uiteindelijk een geheel.
  Doe altijd je best het maakt je beter, niet meer dan je best en ook niet minder beide maakt je ziek.
  Liefde en licht voor jullie allen en alle kinderen van het licht.
  Warme omhelzing van de Parel van de Orient

 3. Ik ben erg blij met deze ontwikkelingen. Het krijgt zoeindelijk wat meer vorm.
  Tegelijk vind ik het zo jammer dat niets van dit bestond of begrepen werd toen ik klein was.
  Behalve thuis was het allemaal niet makkelijk voor me.

  Ik dank Jan Yordi voor zijn inzet en wens hem en zij die zijn visie zullen omarmen veel succes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in