Leestijd: 4 minuten

Of je nu schildert, schrijft, muziek maakt, wetenschapper bent, leraar of therapeut, iedereen kent wel het gevoel van inspiratie of het gebrek eraan. Als je het hebt, is dat fantastisch. Je hoeft niet na te denken over wat je doen moet of hoe, het gebeurt gewoon.

Je hand wordt gestuurd, je geest werkt razend snel, handelingen gaan moeiteloos. Het voelt als iets vloeiends, iets dat vanzelf gaat en waar je heel gelukkig van kan worden. Het wordt ook wel flow genoemd. Iedereen streeft het na, maar veel mensen weten niet hoe ze deze gezegende staat kunnen bereiken.

Wat is inspiratie?

Inspiratie is een energiestroom die door je heen gaat en je aanzet tot handelen. Het denken wordt daarbij gedeeltelijk overgeslagen en je wordt bestuurd door iets hogers dan jouw bewuste zelf. Je kunt het ook bezieling noemen, dat wil zeggen: je laat je ziel doorklinken of -schijnen in je schepping.

Gedurende de nacht, als je je lichaam verlaat, ben je in je niet-fysieke lichaam bezig met de voorbereiding van wat je de volgende dag zult gaan doen of maken. Je weet al hoe het er uit zal gaan zien of zal klinken. Het is jouw eigen idee dat, eventueel met behulp van gidsen en specialisten in jouw vakgebied, vorm heeft gekregen en het is veel groter en rijker dan wat je alleen in je dagelijkse bewustzijn zou kunnen bedenken.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Dat is de reden waarom een kunstenaar nogal eens ontevreden is over wat hij of zij gemaakt heeft. Het beantwoordt niet aan het prachtige visioen dat hij voor ogen had. Het vormt tevens zijn drijfveer om door te gaan: eens zal hij dat ultieme beeld dat hij gezien heeft, de muziek die hij gehoord heeft, of de roman die aan hem verschenen is, scheppen. Natuurlijk lukt dat nooit helemaal, omdat de glans en schoonheid van die niet-fysieke dimensie niet geëvenaard kan worden door een aardse schepping.

Hulp van ‘boven’

Als je aan het werk gaat, wordt je geholpen door jouw gidsen of andere wezens, om dat beeld of gevoel of die gedachte die je ’s nachts hebt gehad in de materie te verwezenlijken. Dat gebeurt door middel van energie. Door je maximaal te openen voor die energie, erop te vertrouwen dat er iets komt, je hoofd zoveel mogelijk leeg te maken, plezier en enthousiasme te generen en je te concentreren op een niet krampachtige manier, maak je het mogelijk dat de inspiratie zijn werk doet. Je hoofd leegmaken doe je gewoon door je gedachten maar een beetje te laten gaan en er niet teveel op te letten.

Continuïteit

Misschien lukt het niet meteen. Soms moet je, als je een tijd lang niet gewerkt hebt, er weer in komen. De energiestroom gedijt het best bij continuïteit. Eenmaal aangezwengeld is het veel makkelijker om hem aan de gang te houden, dan wanneer je steeds opnieuw moet starten. Het is ook mijn ervaring als beeldend kunstenaar en schrijver dat als je eenmaal lekker bezig bent, je beter niet te lang kunt stoppen. Nu ik zelf weer, na een lange onderbreking, in mijn atelier aan het werk ben gegaan, merk ik dat het gewoon maar beginnen zonder enige verwachting vooraf en zonder uit te zijn op resultaat het beste werkt. De inspiratie komt vanzelf op gang als ik maar doorga en me niet te snel laat ontmoedigen.

Bron van schepping

Wij hebben allemaal toegang tot onze eigen bron van schepping. Maar sommige uitzonderlijke mensen, wij noemen dat genieën, hebben toegang tot de hoogste Bron, het goddelijke, als zij scheppen. Met name in de muziek kun je heel goed horen dat de grote componisten als Bach en Mozart hun inspiratie daar vandaan haalden, maar ook belangrijke uitvindingen van wetenschappers hebben daar hun oorsprong. Lang niet iedereen kan uit die hoogste bron putten, maar uiteindelijk is toch elke (kunst)uiting daarvan afkomstig, omdat jouw eigen bron er altijd mee in contact staat.

Ontvankelijk en zonder oordeel

Het spreekt vanzelf, dat niet alleen kunstenaars en wetenschappers inspiratie nodig hebben.

Eigenlijk ben je als mens bedoeld om altijd geïnspireerd en bezield te zijn, het is je natuurlijke staat. Doordat het denken de overhand heeft gekregen, blijft het beperkt tot incidentele momenten van inspiratie en genade, en sommigen maken het misschien nooit mee.

Je zou meer levensvreugde ervaren als je in staat was vaker dit gevoel toe te laten. Daartoe moet je uiteraard minder in je hoofd zitten, jezelf minder beoordelen en veroordelen en ontvankelijk zijn als een kind, nieuwsgierig en open, durven falen en plezier hebben. Door je ervoor open te stellen en er hulp bij te vragen aan je gidsen, zul je merken dat je leven steeds meer geïnspireerd en bezield kan worden.

Eigen verdienste of niet?

In hoeverre is nu datgene wat je creëert als je geïnspireerd bent, echt helemaal van jezelf?

Als mensheid krijgen we voortdurend hulp van onze eigen gidsen en van andere, vaak zeer hoog ontwikkelde wezens. Zij besluiten wie bepaalde informatie mag ontvangen en wanneer, zodat de ontwikkeling van de mensheid gewaarborgd wordt. Zo kunnen teksten en ideeën, of ontwerpen en uitvindingen ‘doorgegeven’ worden. Of de ontvanger zich daar bewust van is, doet daarbij niet ter zake. Zonder deze hulp zou de enorme vooruitgang die we geboekt hebben op wetenschappelijk, filosofisch en cultureel gebied, onmogelijk zijn geweest.

Alle belangrijke ontwikkelingen waren en worden geïnspireerd door wezens uit hogere dimensies. Het doet overigens niets af aan je eigen verdienste, want je moet wel in staat zijn de ontvangen informatie vorm te geven door middel van jouw eigen talenten en vaardigheden. Je ego wil echter graag dat jij alleen verantwoordelijk bent voor wat je presteert. Het lijkt eraan af te doen als je geholpen wordt. Maar een sporter die onder begeleiding van zijn coach een topprestatie levert, erkent ook dat hij het zonder die hulp niet gekund had. Zijn verdienste is er niet minder om. Laat je dus gerust helpen als je inspiratie nodig hebt. Je zult merken hoeveel sneller je dat gevoel van flow zult ervaren.

Dit artikel is een bewerkte tekst uit mijn boek Vederlicht. Leven en werken met spirituele gidsen

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in