Home Hooggevoeligheid Intimiteit is meer dan alleen seks – hier zijn nog 4 soorten

Intimiteit is meer dan alleen seks – hier zijn nog 4 soorten

Intimiteit is meer dan alleen seks

Bij intimiteit denken we vaak aan seks. De twee woorden zijn voor veel mensen synoniemen geworden. We komen natuurlijk nergens zo dicht bij elkaar als wanneer we met elkaar slapen. Maar er zijn nog minstens vier andere soorten intimiteit die niets te maken hebben met seks, of überhaupt met aanraking. En ze zijn net zo krachtig voor een romantische relatie.

Sterker nog, lange-termijnrelaties moeten vaak een duurzame verhouding hebben buiten de klik in bed. Zonder intimiteit naast de fysieke soort “kan de relatie uiteenvallen of zeer oppervlakkig blijven”, vertelt relatietherapeut Hilda De La Torre.

Hieronder lees je over de vier soorten intimiteit waar relaties behoefte aan hebben, voor een meer holistische verbinding en nabijheid met je partner:

1. Emotionele intimiteit

Bij emotionele intimiteit gaat het om het openhartig en authentiek delen van gedachtes en gevoelens. Het is belangrijk dat jullie elkaar je diepste angsten, dromen, teleurstellingen en ingewikkeldste emoties kunnen vertellen, en dat je je gezien en begrepen voelt wanneer je dat doet. Emotionele intimiteit betekent dat jij en je partner zich bij elkaar veilig en comfortabel voelen met dit soort ongeremde uitdrukking. Deze ‘veilige plek’ creëer je wanneer jullie je onthouden van oordelen of afkeer over wat de ander deelt.

We stellen ons bloot aan mensen die we vertrouwen. Dat wil niet zeggen dat ze ons altijd zeggen wat we willen horen, maar dat we geloven dat ze niets doorvertellen wat we ze in het geheim hebben verteld. En we geloven dat ze ons niet voor schut zetten of kleineren.

 

Voorbeelden van emotionele intimiteit:

 • Een stelletje heeft een lang, gevoelig gesprek over wat ze van hun relatie verwachten, en wat ze op het moment nog eng vinden. Na het gesprek voelen ze zich meer verbonden en begrepen door de ander dan ooit.
 • Een vrouw komt thuis en vertelt haar partner over een stressvolle gebeurtenis op het werk, inclusief het gevoel dat ze toen niet bij haar collega’s kwijt durfde. Haar partner stelt vragen om haar te helpen de ervaring te verwerken en om haar emoties te valideren.
 • Een man brengt ter sprake dat hij het ongemakkelijk vindt dat zijn partner contact behoudt met exen. Zijn partner doet zijn/haar best om met hem mee te leven in plaats van te beweren dat hij paranoïde is.
 • Een vrouw geeft toe aan haar echtgenoot dat ze niet blij is met haar lichaam sinds ze zwanger is geweest. Ze vertrouwt dat haar partner haar zal steunen en helpt met het bedenken van oplossingen, en dat haar gevoelens niet weggewuifd zullen worden.
 • Een persoon deelt met hun partner dat hij/zij als kind werd gepest. Hun partner is attent, neemt de situatie serieus en biedt een heleboel emotionele steun.

Anderen lazen ook: De Karezza-methode: 5 redenen waarom deze spirituele seksuele ervaring het proberen waard is

Hoe vergroot je emotionele intimiteit:

Je kunt emotionele intimiteit cultiveren in je relatie door diepere, meer reflectieve gesprekken aan te gaan, door te praten over emoties en ervaringen die je normaal niet met anderen bespreekt. Je kunt je partner ook bedachtzame vragen stellen en nieuwsgierig zijn over de manier waarop ze denken en hoe ze zich voelen. Luister in een poging de ander te begrijpen, niet in afwachting tot je zelf iets mag zeggen. Wees altijd voorzichtig dat je hun gevoel niet ontkent, zodat je een sfeer kunt creëren die uitnodigt tot een open, eerlijk dialoog.

2. Intellectuele intimiteit

Gemak in communiceren over wat je gelooft en wat je standpunten zijn, zonder je zorgen te maken over potentiële conflicten, leidt tot intellectuele intimiteit. Beide personen in de relatie zijn vrij om voor zichzelf te denken en te weten dat hun meningen worden gewaardeerd – en dat je dus niet wordt gepusht om het met de ander eens te zijn. Deze sfeer bemoedigt stimulerende gesprekken. Je voelt je meer verbonden met de persoon die om je geeft, ongeacht jullie meningsverschillen, en die je stem respecteert.

Voorbeelden van intellectuele intimiteit:

 • Partners bediscussiëren het belang van een vervolgopleiding. Geen van beiden voelt de behoefte om ‘gelijk te krijgen’. Ze vinden het gewoon fijn om te horen hoe de ander erover denkt.
 • Een stelletje is het oneens over welke acteur de beste James Bond was. Beide personen begrijpen dat hun argumenten gebaseerd zijn op hun eigen mening en kunnen daardoor genieten van het heen-en-weer van de discussie.
 • Een getrouwd stel heeft het over de zin van het bestaan. Ze denken niet dat je die vraag concreet kan beantwoorden. Ze stellen zich beiden open voor ideeën waar ze anders niet aan gedacht zouden hebben.
 • Een stelletje leest en bespreekt samen een boek. Ze kijken ernaar uit om hun eigen bevindingen te delen en vergelijken, in plaats van de ander te vertellen wat de auteur bedoelde.

De term sapioseksueel verwijst naar iemand die intelligentie seksueel aantrekkelijk of opwindend vindt. Het aangaan van prikkelende gesprekken die ieders ideeën uitdagen is een andere krachtige manier om te bonden in een relatie – zolang geen van beiden zich maar persoonlijk aangevallen voelt.

Hoe vergroot je intellectuele intimiteit:

Je kunt meer intellectuele intimiteit creëren door discussies aan te gaan waarin jij en je partner van mening verschillen. Doe een bewuste poging om je in dit gesprek niet verdedigend of boos op te stellen. Maar je hoeft het niet per sé met elkaar oneens te zijn: je kunt ook ideeën of abstracte concepten bespreken die je samen verkent. Dit type intimiteit gaat over verbinding via logica en filosofische bedenkingen.

3. Ervaringsintimiteit

Gedeelde ervaringen leiden tot inside jokes en gedeelde privéherinneringen, die jullie verbinding kan versterken. Teamwork en samen toewerken naar één doel, op een manier dat je de ervaring deelt, zorgt ook voor een gevoel van nabijheid. Deze bond is het resultaat van ervaringsintimiteit.

“Onze herinneringen zijn nauw verwant aan onze zintuigen,” vertelt relatiecoach Kingsley Moyo. Hij verwijst naar hoe we de geur van verbrand rubber voor ons kunnen halen, ook al hebben we het al heel lang niet geroken. Hij vergelijkt ervaringsintimiteit met sociale media: “Ons hoofd tagt mensen en gebeurtenissen met een verwant zintuig.” Moyo legt ook uit dat het ophalen van herinneringen automatisch ook zintuiglijke reacties oproept. Als het om een fijn moment gaat, dan maken we diezelfde energie door als we er weer aan denken.

Voorbeelden van ervaringsintimiteit:

 • Een stelletje traint voor en rent samen een marathon. Hierdoor kunnen ze elkaar steunen en pushen tot een prestatie die hun vertrouwen verhoogd.
 • Partners koken samen. De één maakt het voorgerecht en de ander het toetje of bijgerechten, om zo het teamwork te versterken.
 • Een stelletje maakt een lange fietstocht. De een is verantwoordelijk voor het uitstippelen van de route en de ander zorgt voor voldoende snacks en water.
 • Twee tortelduifjes gaan naar een stad die ze allebei nog niet kennen, zodat ze het voor de eerste keer, samen ontdekken.

Intimiteit is meer dan alleen seks

Hoe vergroot je ervaringsintimiteit:

Ga op nieuwe avonturen met je partner als je meer ervaringsintimiteit wil. Plan activiteiten die jullie nog niet samen hebben ondernomen. Of kies een vaste date bij hetzelfde restaurant, zodat dat jullie plekje wordt.

De twee helften van een stelletje mogen ieder hun eigen leven hebben. Je hoeft niet alles samen te doen, maar het is wel cruciaal om ervaringen te delen. Zo raakt je intimiteit verweven met herinneringen en opgedane kennis. Die bestaat dan in meerdere geesten.

4. Spirituele intimiteit

Je hoeft niet per se een religie uit te oefenen voor spirituele intimiteit, hoewel dat ook zou werken. Deze verbondenheid vormt zich als je samen aangrijpende momenten meemaakt. Je zou als stelletje samen kunnen bidden, maar er zijn nog veel meer vormen van spirituele intimiteit.

Voorbeelden van spirituele intimiteit:

 •  Twee partners kijken samen hoe de zon opkomt (of ondergaat), waarbij ze zich beiden verwonderen over de schoonheid hiervan.
 • Een stelletje loopt hand in hand door het park – ze genieten van de schoonheid van de natuur, en van elkaar.
 • Een getrouwd koppel wordt hechter als ze samen stil worden van hun uitzicht
 • Twee partners bespreken hun ethische waarden, hun zingeving en hun persoonlijke definitie van spiritualiteit. Hun gesprek verdiept hun begrip van elkaar.
 • Een koppel leest iedere avond een paar passages uit hun heilige tekst voor ze gaan slapen. Dit helpt ze te ontspannen en om zich samen te richten op een kracht die groter is dan zijzelf.

Spirituele intimiteit leidt tot transcendentale verbinding – voorbij de logica en bewuste wereld. Voor dit soort intimiteit helpt het om er zeer bewust mee bezig te zijn. Maar soms gebeuren deze dingen gewoon, omdat ze buiten je eigen invloed vallen.

Hoe vergroot je spirituele intimiteit:

Praat met je partner over spiritualiteit, zodat jullie kunnen ontdekken wat ontzag werkt in de ander. Zorg dan dat jullie je regelmatig bezighouden met die en andere ervaringen. Het mooie aan spirituele intimiteit is dat je niet veel meer hoeft te doen dan het creëren van mogelijkheden. Laat het moment voor je werken.Intimiteit is meer dan alleen seks (3)

Wat je kunt doen aan een angst voor intimiteit

De kwetsbaarheid die nodig is om tot intimiteit te komen, kan eng en bevreemdend aanvoelen. Dat is heel normaal. “Angst voor intimiteit heeft een nut, hoogstwaarschijnlijk om je te beschermen,” zegt De La Torre, wat wil zeggen dat je andere manieren moet verkennen om je veilig te voelen.

Mensen die bang zijn voor intimiteit hebben vaak wel de behoefte, vertelt ze, maar hun angst om gekwetst of teleurgesteld te worden is groter. Het eerste wat De La Torre in dat geval doet met haar cliënten, is verkennen wat ze in de weg staat. Vaak houdt de cliënt zich vast aan een negatieve ervaring. De La Torres advies om de angst voor intimiteit te overwinnen is om “een intieme relatie aan te gaan met jezelf”, zodat je op je eigen tempo comfortabel kunt raken met het gevoel.

De les

De niet-fysieke soorten intimiteit die je hier vindt zijn vier soorten relaties die je met dezelfde persoon kunt hebben. In gezonde relaties verbind je je op meerdere niveaus, niet alleen fysiek. Door te leren hoe je open en eerlijk communiceert, en door moeite te doen om je partner te begrijpen, creëer je een ongrijpbaar gevoel van intimiteit dat je liefdesleven goed zal doen.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.

Privacy Settings saved!
Privacy-instellingen

We gebruiken verschillende cookies op onze website, om u een optimale ervaring te bieden.


Deze website maakt gebruik van de software Wordpress. Wordpress plaatst cookies die noodzakelijk zijn om de website te laten functioneren. Deze cookies kunnen daarom niet uitgeschakeld worden.
 • wordpres_gdpr_allow_service
 • wordpress-gdpr-cookies-allowed
 • wordpress_gdpr_cookies_declined

Liever niet
Accepteren