Een aantal jaar geleden was ik opgelucht dat ik een uitkomst had gevonden voor, wat ik dacht, aparte gevoelens waren. Eindelijk begreep ik dat ik introvert was, en nog steeds ben. Dankzij deze andere kijk op mijn persoonlijkheid, besefte ik dat ik tevreden ben over mijn karakter , ook als het door anderen als ‘’vreemd’’ gezien wordt.

Door Dr. Susan Biali

Mijn hele leven had ik het gevoel dat als mensen wisten wie ik echt was, zij mij af zouden schrijven als ‘vreemd’ of ‘anders’. Wat een opluchting toen ik erachter kwam dat ik niet alleen ben: 15-20% van de bevolking zou (volgens HSP expert Dr. Elaine Aron) HSP hebben. Ongeveer 20% van alle mensen zouden introvert (in jezelf gericht) zijn. Van de 15-20% die HSP hebben, is 70% introvert.

Dr. Susan Biali introvert
Dr. Susan Biali

Het lezen van het boek van Sophia Dembling, over introversie heeft mij aan het denken gezet. Hoe moeilijk moet het zijn om op deze manier als introvert persoon te leven in een wereld van extraversie. Voeg hieraan toe dat je hooggevoelig bent. Dan kan je het gevoel hebben dat je, je voor alles en iedereen wilt verbergen. Gedeeltelijk om te voorkomen dat je anderen moet uitleggen waarom je dit gedrag vertoont. Het begrijpen wie ik ben heeft me geholpen om te zorgen dat ik niet altijd maar overal bij probeer te horen.

Hier zijn een aantal uitdagende aspecten die ik heb meegemaakt in mijn leven als ‘ HSP- introvert ’:

‘Ik deel geen hotelkamer met jou omdat, ik vrienden wil blijven.’

Een paar jaar geleden, stelde een kennis voor om tijdens een verlengde vakantie in Europa, een eenpersoons kamer te huren. Ook al was ik blij was met ons huidige, goedkope maar leuke hotel.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

’We besparen heel wat geld..’’ zei ze tegen me, ‘’..en het zal leuk en gezellig zijn!’’

In eerste instantie zei ik nee, maar toen ik uitlegde dat, wanneer ik geen privé ruimte heb, ik gestrest raak, en bang zal zijn dat onze relatie daardoor beschadigd kon raken. Ze begon te lachen en vertelde me dat ik belachelijk deed. We konden het goed met elkaar vinden en hadden veel gemeen, hoe konden we het niet redden met z’n tweeën. Ze was zo overtuigd en vasthoudend dat ik meeging. Na een paar dagen begon ik me een stuk onvriendelijker te gedragen.

Als zeer gevoelig persoon die behoefte heeft aan weinig geluid om zich heen, kan ik mijzelf geen houding geven als er TV of harde muziek op de achtergrond aanwezig is. Ik ben extreem gevoelig voor stemmingen van andere mensen; als iemand boos, oordelend of geïrriteerd is, vang ik al die emoties op en ga me heel erg ongemakkelijk voelen. Het ergst is het als ik geen eigen ruimte heb waar ik mezelf in kan terugtrekken, .

Als introvert betekent dit dat ik rond andere mensen (in tegenstelling tot een extravert die veel energie krijgt in het bijzijn van andere mensen) veel energie vergt. Dit betekent niet dat ik het vervelend vind om bij andere mensen in de buurt te zijn. In tegendeel, ik hou ervan – alleen hou ik dit vol zolang het duurt voordat ik uiteindelijk weer tot mezelf moet komen.

Het was hierom ook niet verrassend dat onze vriendschap eindigde na onze vakantie. Een gemeenschappelijke vriend vertelde me later dat mijn ex-kamergenoot had gezegd dat ik ‘’raar’’ was. Hierdoor voelde ik me boos en gekwetst nadat ik haar had vertelt dat ik niet goed kleine ruimtes kan delen met anderen. Maar in plaats van begrip te hebben, ook al praatte zij mij hiertoe, was ze nu aan het roddelen over mij aan anderen. Toen dacht ik dat zij ook nog gelijk had, en dat ik gewoon een raar, niet-sociaal persoon was. Gelukkig weet ik nu anders.

‘Omdat ik niet bel betekent niet dat het me niets uitmaakt’

Na het lezen van Sophia Dembling’s blog, was ik blij omdat er in staat dat introverte personen bijna nooit van telefoons houden. Mijn gehele leven klagen mensen over het feit dat ik ze niet bel. Eerst voelde ik me schuldig, maar na het lezen van Dembling’s blog realiseerde ik dat ik het gewoon niet fijn vind om te telefoneren. De enige uitzondering is als ik praat tegen iemand die een vergelijkbare ‘’stoornis’’ heeft. Hiermee kan ik eindeloos praten zonder enige moeite te doen. Zelf hou ik er niet van als er stiltes vallen of dat ik druk voel als ik even niet op een interessant onderwerp kan komen, zelfs met mensen die ik goed ken.
E-mailen en Facebook daarentegen zijn totaal anders. Ik hou ervan om op deze manier te communiceren. Volgens Dembling is dit een andere karaktereigenschap die typisch bij introversie hoort.

 

Als iemand met HSP, pak ik ook allerlei informatie op uit stemmen en commentaar van mensen. Hierdoor kan ik me erg ongemakkelijk voelen als ze persoonlijk gericht en negatief zijn. Deze gevoeligheid, die werkt op mijn intuïtieve vermogen, werkt goed als een personal-coach. Aan de telefoon pak ik signalen op van cliënten en kan zo lezen wat er achter de woorden schuil gaat. Hiermee kan ik ze ook helpen en deze negatieve blokkades uit de weg ruimen. Het keerpunt is wel dat als ik persoonlijke gesprekken heb en deze mensen onder ogen neem, ik soms meer opneem dan ik eigenlijk wil.

Ik wil niet naar een druk concert gaan, maar wil wel naar een restaurant gaan waar we elkaar in rust kunnen spreken en praten over het leven, dromen, en andere zinvolle dingen.

Een van mijn slechtste herinneringen in de afgelopen jaren was een concert op een groot plein in Cabo, Mexico. Als ik ergens ben dat me echt interesseert, bijvoorbeeld een salsa-club met goede muziek, genoeg ruimte om te dansen, of een cocktailparty met vrienden en mensen waarmee ik me kan vermaken, zal ik de laatste persoon zijn om te vertrekken. Maar als we ‘’gewoon’’ naar een concert gaan met veel lawaai en (voor mij) onbekende mensen, blijf ik liever thuis en kijk een film.

We probeerde onszelf, duwend door de menigte, naar het podium te gaan, maar door al het duwen en trekken raakte ik in paniek en besloot om in mijn eentje rond de drukte te gaan staan. Nog steeds was ik omgeven door mensen die begonnen te duwen, mensen die ik niet kon zien, en voelde me overweldigd door de geur van alcohol en tabak(een ander HSP-ding). Door de – te harde muziek, geuren en te veel mensen, stond ik op het punt om in tranen uit te barsten, en als ik naar huis kon- zou ik naar huis zijn gelopen.

introvertIk ben een leuk persoon, echt waar, vraag het maar aan mijn salsa vrienden van vroeger. Als ik maar genoeg ruimte heb, mezelf kan horen praten en genoeg lucht heb om te ademen. Mensen zoals ik willen echt niet weg van een feest omdat we de pret willen bederven. We voelen ons ineens overdonderd door de geluiden de drukte om ons heen. Mijn zus heeft hetzelfde, zij en haar man gaan gescheiden van elkaar naar feesten in verschillende auto’s. Om, mocht het nodig zijn, zij eerder het feest kan verlaten.

Laten we anders naar een gezellig diner gaan– Introverte mensen hebben liever betekenisvolle één-op-één conversaties dan in het gezelschap te zijn van grote groepen. HSP-ers verlangen ernaar om complexe discussies aan te gaan en zich diep te binden met een ander persoon.

Als een van deze kenmerken bekend voorkomen , google de woorden HSP en introvert. Je word gerustgesteld door verhalen die je leest, en zal eindelijk uit kunnen leggen dat je niet ”raar” bent, maar hetzelfde bent als de rest.

Leestip: 

De kracht van stille mensen, van Sophia Dembling

Bewaar voor later op Pinterest:

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

14 REACTIES

  1. Ik heb vraag. Ben je ook introvert als je je helemaal op je gemak voelt bij bepaalde mensen?

    Is het niet een gevoel van niet gerustgesteld en op je gemak zijn bij bepaalde mensen of situaties waardoor introvert zijn ontstaat?

    Ik kan heel introvert zijn maar als ik me veilig en geaccepteerd of vertrouwd voel dan kan ik ook heel extravert zijn.

    Groetjes Rob

  2. Dank je wel voor het delen, je hebt het over ons. Mooi verwoordt ook. We willen zo graag gezien en geaccepteerd worden voor wie we zijn. Mooie dag voor jou. X

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in